Sidor

måndag 31 mars 2014

Helgens mat


Då var det Måndagkväll och tillbaka till vardagen efter en riktigt bra helg! Vi har ätit god mat och fått frisk luft i det fina vårvädret ute. Lite träning, vila och fix hemma på det så har vi en bra helg. Den här veckan så står det arbete på schemat, jag jobbar hela sex dagar den här veckan och det ska bara bli skoj! Har massor att göra på jobbet och det börjar ta form nere på trädgårdsavdelningen där jag jobbar på Ica Maxi, grillarna står uppradade och trädgårdsredskapen hänger där dem ska. Så bor ni i Borlänge området så hoppas jag få se er botanisera på Maxis grillavdelning och kanske prata lite grill med mig :)

 
I fredags hade vi besök av min bror Denne och min styvpappa Rolle. Det stod såklart grillat på menyn och vi började med att röka blåmusslor som ställdes fram på bänken i köket som lite tilltugg till ölen. Jag fick till dem väldigt bra med en precis lagom röksmak och så här gjorde jag...
 
Rökta räkor på kolgrillen:
  • 1 nät färska blåmusslor
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 flaska mousserande brut vin
  • 3 dl vatten
  • olivolja
  • salt & peppar
  • en näve hackad persilja
Grillpreparering:
  • Grillbriketter
  • Stor aluminiumform till musslorna
  • 1 st björkvedklabbe
  1. Börja med att tända grillen som skall bli medelvarm (100 -150 grader), dvs använd lite mindre briketter än vad du gör i vanliga fall. Dem skall placeras enligt 50/50 metoden vilket betyder att dem ska ligga på ena sida av brikettgallret. Strax innan det är dags för rökning så lägger du en mindre björkvedsklabbe ovanpå briketterna, det tar bara några minuter innan det börjar ryka ordentligt!
  2. Förbered musslorna som ska kokas innan rökning. Hacka schalottenlök och fräs i stor kastrull med olivolja i botten tills löken mjuknat. Slå sedan i ca 5 dl vin och 3 dl vatten, koka upp och droppa ner musslorna. Koka dem under lock i 4- 5 min eller tills alla har öppnat sig. Häll av dem men spara en liten skvätt av spadet. Lägg musslorna i en aluminiumform, häll över spadet och ringla över persiljan.
  3. Dags för rökning. Placera folieformen på den sida grillen du inte har briketter under. Rök under lock med en tempratur i grillen som fortfarande ligger kvar på 100 - 150 grader. Rök dem i 15 - 20 min och sedan är det bara att servera!
Man behöver alltså inte åka till en affär och köpa rökflis eller liknande för att röka mat hemma, det går bra att taga det man haver och prova sig fram till vad man gillar. Jag röker ofta med björved sådant som skall rökas kortare tid och tycker resultatet blir kanon.


Till middag sen så grillade vi tjocka biffskivor, lök, grönsaker, majs, baconlindade vitlöksklyftor och till det gjorde vi även ugnsrostad sötpotatis och hemslagen bearnaisesås. Ganska klassiskt och fantastiskt gott! Biffen grillar jag "rare" dvs med en tydlig röd kärna utan att vara blodig. Hur man gör det är svårt att förklara för det är något man måste praktisera för att få till som man själv vill ha den. Men jag gör ungefär såhär..

Grillad biffskiva, en tumm tjock:
  • Den skall göras på varm grill, ca 250 + grader. Lägg på köttbiten som skall vara ca en tumm tjock och grilla den så det fräser till. Grilla ca 45 sek och vrid den sedan 90 grader för att grillränderna skall bli snygga. Flippa sedan köttet och gör likadant på andra sidan men har du en tokvarm grill så kanske du får vara snabb att plocka av köttet mot slutet så du inte torkar ut köttet. Låt sedan vila i ett foliepaket 10 min innan servering så köttet får tempraturutjämna. Klart!


På Lördagen cyklade både jag och Camilla på Friskies & svettis "spin of hope". Välgörenhetsspinning för barncancerfonden. Kul men också lite jobbigt, precis som det ska vara! På eftermiddagen sen så vart jag sugen på någon slags fågel och vi cyklade hela familjen till affären och köpte kalkonbröstfile som vi sedan grillade när vi kom hem. Jag kan dock inte påstå att det var speciellt skönt att sätta sig på cykelsitsen efter två timmar spinning tidigare på dan men men...

Kalkonbröstfile
  • Jag gjorde en enkel rubb som jag gnuggade in kalkonen med och lät den sedan marineras i rödvin innan grillning. Rubben gjorde jag av salt, peppar, paprikapulver och "chicken & steakkrydda". Jag grillade den sedan på kolgrillen först ett par minuters direkt grillning för att sedan grilla klart den indirekt tills innertempraturen stannar på 68 grader.
Till kalkonen serverade vi lite av det som fanns kvar i kylen från i gredags, dvs grillade grönsaker och improviserad kall dragonsås, vill du ha recept på en god dragonsås så klicka här!

Nu kastar jag in för idag, ha en go kväll! /Jimps

söndag 30 mars 2014

Rökta räkor

 
Vi har grillat hela helgen och det jag tänkte presentera för er ikväll är när jag i eftermiddags rökte räkor på våran gasolgrill. Tidigare i helgen har vi grillat både biff, karre och kalkonbröstfile men dem bilderna får ni vänta på till nästa vecka.

Vi ville runda av helgen med en fräsch och lätt rätt. Rökta räkor, goda ostar och en ljuvlig aioli. Enkelt och gott helt enkelt. Vi satt ute på våran altan och käkade för första gången den här säsongen och det är väl ett vårtecken om nått!


Rökta räkor är lite av en personlig favorit och det symboliserar "sommar" väldigt mycket för mig. Det är också enkelt att göra och det går fort. Passar perfekt på ett smörgåsbord, som förrätt eller aptitretare. Har ni inte testat så tycket jag ni ska göra det i sommar!

  • Hur gör man då med dessa räkor. Jo du får börja med att preppa grillen. Idag körde jag på gasolgrillen och använder mig då av en röklåda som fylls med torrt rökflis. Jag använde Webers rökflis med pecansmak men jag kan annars rekommendera äppelsmak. Röklådan placeras sedan ovanpå en utav brännarna som du eldar på så att tempraturen i grillen kommer upp i ca 100 - 150 grader. Räkorna störtar du sedan i en form och placerar bredvid den tända brännaren dvs indirekt. Rök räkorna under lock i 15 - 20 min, sedan är det bara att servera.
  • Använder du brikettgrill så blötlägg då rökfliset i 30 min innan användning. Fliset strör du sedan ovanpå brikettbädden. Du röker också här räkorna på indirekt värme under lock i 15 - 20 min och på samma värme.
Aioli med vitlök och sambal:
  • 3 st äggulor
  • 3 dl rapsolja
  • 2 st pressade vitlöksklyftor
  • 1 tsk sambal oelek
  • salt
Vi brukar göra aioli med stavmixer och en stavmixerskål. Mixa/vispa ihop äggulorna och oljan antingen allt på samma gång eller så häller du på oljan under mixning/vispning tills den tjocknar till lagom konsistens. Smaksätt mot slutet med vitlök, sambal och salt. Klart!
 


Här ser ni hur jag har placerat röklådan mellan brännaren och grillgallret på gasolgrillen för att den ska få tillräkligt hög värme och bra rökutveckling. Det här är såklart något man kan använda sig av jämnt om man vill få lite mer röksmak på maten även under grillning.

Jag använde mig av webers rökspån. Jag har tidigare också testat Makmyra, Jack Daniels och en del lågprismärken men jag tycker att Webers spån är det som brinner bäst, sen finns den i massa olika smaker som man kan exprimentera med. Lycka till med rökningen! /Jimps

söndag 23 mars 2014

Det vart fläskfile ikväll


God kväll. Jag är ganska pigg i skalen trots att timmen börjar bli sen, precis hemkommen från innebandyträning och det tar ett tag innan man kan vara ner och komma i säng. Därför tänkte jag skriva några rader här inne om middagen som vi grillade tidigare ikväll.

Jag helgrillade fläskfile och till det så rostade jag sötpotatis i folieform på grillen och mot slutet fick ett par majskolvar sotas litegrann innan servering. Fläskfilen grillar jag först några minuter på direktvärme och låter den sedan gå klart på indirekt. Innertempraturen skall landa på 68 grader innan servering.  Resultatet vart helt ok öven om jag var tvungen att stressa den klar en aning, hade jag gjort den till en finare middag så hade jag grillat den på lägre tempratur i ca 2 - 3 timmar men den tiden fanns helt enkelt inte idag. Men fläskfile är alltid fläskfile :)


Sötpotatisen gör du precis som du gör hemma i ugnen. Jag skivar upp den, ringlar över olivolja, salt och steker den sedan på grillen som håller ca 200 grader i 60 min. Var med och rör om med jämna mellanrum. Enkelt och gott!



Jag har ju varit inne och pratat om 50/50 metoden som jag oftast använder och såhär såg det ut idag när jag tände grillen inför kvällens matlagning. Varma sidan med kol som fixeras med hjälp av brikettavskiljare och sedan en dropplåt på den kalla sidan där fett och annat samlas istället för att falla ner i botten på grillen och fatta eld. Med den här metoden kan du enkelt reglera vilken tempratur du vill låta maten grillas med genom att placera den i olika värmezoner under grillningen. Sedan ska locket vara på under grillningen, locket ska endast vara av då du jobbar med maten!

Ha det fint! /Jimps

Facebook

https://www.facebook.com/jimpsgrill


Tänkte passa på att tipsa om att Jimps Grill precis som Jimps & Millis LCHF nu finns på Facebook. Klicka på Facebookloggan eller klicka in på Facebooksidan i menyfältet för att kika in på våran sida hos Facebook! Är du grillintresserad så hoppas jag att du gillar sidan och där inne delar med dig av dina egna grilltips och diskuterar under säsongen!

Passa också på att lägga din röst på vilken grill som står hemma i din trädgård! Du hittar omröstningen i det högra fältet direkt här på startsidan. Ha det fint! /Jimps

lördag 22 mars 2014

Gårdagen på Truck Touren

 
Hej och god dag på er. Nu är det helg och solen tittar fram i Dalarna, det blir grillat ikväll med andra ord! Grillat vart det också igår, då jag var på Weber Truck Tour. En fyra timmars utbildning och inspiration där vi fick lite extra specialkunskaper i webers sortiment och allmäna grilltankar.
 

Två timmars matlagning blev det. På min station arbetade vi på en Weber Summit som sitter inne på inte mindre än tio brännare! Alla stationer hade även en Weber premium 57 som kompletteringsgrill.

Det var jäkligt roligt att få grilla på Summiten som jag inte testat tidigare. Jag blev väldigt imponerad och den överträffade mina förväntningar! Väldigt stor och kraftfull men samtidigt mjuk och följdsam i värmereglagen, den svarar direkt när man behöver öka eller sänka tempraturen i grillen! Med den inbyggda rökflislådan och dess egna brännare så är det en gasolgrill perfekt för både grillning och rökning utan krångel.


Stationen bredvid jobbade på en Genesis, även den en kanongrill med rejäl design och bra funktioner. I jämförelse med Summiten känns den dock helt plötsligt liten och basic men det är ju såklart en av Världens bästa grillar!


Vi lagade väldigt god mat på grillarna, här är vi i full hast med att preppa varmrätten där vi åt tunnt skivade steaks.


Till förrätt grillade rökte vi lax som vi sedan avsmakade med salt och citron. Vi rökte den med äppelrökflis och även om den röktes relativt kort stund så gav fliset en otroligt god smak på den här fina laxen! Vi fick även jobba med webers kökutrustningsartiklar som tex köksknivar, tallrikar och bestick.

 
Det blev två timmars grillande och även två timmars historia, teori och tips. Jag är väldigt intresserad av weber och hade faktiskt koll på det mesta men såklart intressant att klämma och känna på alla nyheter, både på grill och tillbehörssidan!
 
 
Summa summarum så var det en trevlig tillställning med mycket engagerade och inspirerande undervisare där maten framförallt stod i fokus. Jag tar med mig mycket inspiration hem både privat och till jobbet!

Ha en bra dag allesammans! /Jimps

torsdag 20 mars 2014

Weber Truck Tour!

http://www.webergrill.se/nyheter-fraan-weber/evenemang/weber-truck-tour.aspx
 
I morgon åker jag och en kollega till Stockholm där vi ska besöka Weber Truck Tour! Ska bli sjukt inspirerande och man känner sig lite som ett barn dagen innan Julafton. Ska bli skoj att höra vad dem stora pojkarna har att säga :)
 
Anledningen till att vi ska åka dit är för att få lite mer kött på benen inför den kommande grillsäsongen. "Grill" som fenomen har ju bokstavligen exploderat dem senaste fem åren och det finns väl inget som tyder på att utvecklingskurvan kommer gå ner, snarare tvärt om! Jag jobbar i en Ica Maxi butik, just nu som ansvarig för bland annat Trädgård och Grill. Så behöver ni utrusta er med nya grillateraljer så vet ni vart ni skall komma...
 
Jag kommer såklart uppdatera er med massa bilder från touren efter morgondagen så ni kan vara lugna men fram tills dess så får jag önska er en go kväll!
 
Jo just det, jag måste passa på att nämna att jag gett denna blogg en egen Facebooksida och självklart vill jag att du ska like'a och diskutera grill där inne nu under säsongen!https://www.facebook.com/jimpsgrill/ 

måndag 17 mars 2014

Skivad fläskkarre ska grillas!


Det var inte direkt grillväder ute idag. Nysnö, isvindar och rått. Men vad gör man när det ska tillagas skivad och marinerad fläskkarre, det är inte värdigt att laga till den på spisen! Vissa saker tummar man inte på, inte jag iaf så fläsket fick hamna på grillen trots att jag frös. Det som inte dödar, det härdar ni vet...

Köttet är en tunnt skivad karre från "Lammet & grisen", finns även som Lammrostbiff och är du nyfiken på den varianten så klicka här för att komma till ett tidigare fint inlägg!

Hur grillade jag köttet då undrar ni? Karre grillar jag alltid på samma sätt oavsett om det är tunna, tjocka eller hel bit. Grilltiderna varierar dock beroende på tjocklek och form. Jag gör såhär att jag grillar med den så kallade 50/50 metoden. Först grillar du köttet över kolbädden för att få en yta och sedan grillar du klart köttet på indirekt värme för att grilla eller röka klart köttet till önskad innertemp. Innertempraturen ska ligga mellan 68 - 75 grader vid servering. Jag grillar ofta fläsk och jag använder sällan termometer när jag grillar fläsket utan i dem flesta fall är det lika effektivt att känna med fingrarna på dess konsistens när köttet är bra. Det kan vara svårt att lita på en termometer i en tunn skiva så ett tips från mig är att klämma och känna på köttet under grillningarna för att lära dig dess konsistens vid olika stekgrader, det är så man blir en grillmästare!

  • Tankar kring 50/50 metoden: En metod som jag oftast använder på min klotgrill för övrigt, den metoden är enligt mig den bästa oavsett vad du grillar. Tanken med 50/50 metoden är att du fixerar värmekällan till halva grillen och låter den andra halvan enbart värmas upp av indirekt värme. Det finns brikettavskiljare som tillbehör i bättre grillar för att enkelt kunna fixera kolbädden. Det innebär att tempraturen på den varma sidan i en maxad grill kan ligga på ca 250 - 400 grader på grillgallret och ca hälften av den värmen på andra sidan där du inte har kol under gallret. Det bästa av två världar alltså, du kan både chocka och vila ditt kött, fisk, grönsaker eller vad du nu önskar och labborera fram just din smak och konsistens utan att riskera att bränna sönder råvarorna med en fullpreppad grill. Det går såklart lika bra med en gasolgrill, reglera då enkelt med brännarna för att skapa zoner!

Jag grillade inte bara kött utan det vart såklart en del grönsaker också! Det i form av hela rödlökar, champinjoner, tomater som jag toppade med prästost och avocadohalvor. Alla grönsakerna grillas på direkt värme ända tills dem är klara med ett undantag och det är tomaterna. Grilla på tomaterna tills dem fått fin grillyta och lägg sedan över dem på indirekt värme och toppa med osten. Låt dem gratineras tills dem ser fina ut, servera och njut!

Jag använder oftast ingen sliskig grillsås till grönsakerna utan antingen grillar jag dem naturell, gör en egen grillsås utan socker eller ev. pensla på lite chilisås under grillningen. Jag tror inte på det där att man måste dundra på socker på all mat bara för att den grillas och det säger jag inte bara för att jag äter lchf :) Maten ska smaka mat och inte bara grillsås, man tröttnar ganska fort på att grilla om allt ska smaka likadant. Så mitt tips till er blir att skippa grilloljan/grillsåsen som finns i butikerna och gör istället en egen om så önskas för personlig touch och variation.

 
Så här såg tallriken ut och som ni ser har jag inga stora kolhydrater på och det gör absolut ingenting då grönsakerna är så saftiga och goda. Avocadon blir dessutom oerhört krämig och god när den grillas, kan få en näst intill pur'eliknande konsistens. Bearnaisesåsen är för dagen en färdigköpt variant.
 
 
Dagen till ära så skämde jag bort grillen med en ny dropplåt. Dropplåt är ett bra tips när man grillar med 50/50. Du lägger helt enkelt en dropplåt under grillgallret på den sidan där du inte har kolbädden. Där droppar då fett och annat ner och samlas istället för att det droppar ner i botten av grillen och tar eld, du slipper då flammbildning vilket kan bränna maten i onödan!

Där har ni lite tankar och ideer kring hur jag och min klotgrill grillar fläskkarre. Fläskkarre för övrigt bland det godaste grillköttet! Ha nu en skön kväll och en god natt. /Jimps

söndag 16 mars 2014

Först ut bland våra grillar!


Den ser inte mycket ut för världen, gammal och väl använd. Jag har i flera år tänkt köpa någon fin picnicgrill från Weber i slutet av säsongerna när dem varit på rea. Men varje gång har jag dragit mig, kanske har vi en speciell relation plåtlådan och jag :)

Det är inte bara en picnicgrill utan även våran första grill som vi köpte tillsammans Camilla och jag när vi för ca 9 år sedan flyttade ihop i våran första lägenhet. Då brukade vi sitta ute tillsammans bara hon och jag i parken bakom lägenhetshusen och grilla tillsammans, kalla vårdagar som fina sommarkvällar. Sedan har den bara hängt med på semestrar och utflykter året om. Det är en fin gammal vän som man inte byter ut i första taget.

Grillning med lock.
 
Grillen är köpt på Ica Maxi och den finns faktiskt fortfarande kvar i sortimentet. Jag rekommenderar den fortfarande för den är faktiskt jäkligt bra.
 
Direkt grillning: Dels kan du grilla med direkt grillning och då använda dig av både botten och locket som två individuella grillzoner. Båda med brikettgaller i botten samt luftventiler på båda sidorna för att syresätta briketterna, undvik kol för det rinner igenom brikettgallret och minskar då lyftgenomströmningen.
 
Grillning med lock: Grillning med lock går såklart också bra men då halveras grillytan då du bara använder bottenlådan som värmekälla. Kör även här med briketter och inte kol. Du kan också indirekt grilla dvs lägga merparten av kolen på ena sidan av grillen och köttet på andra för att det skall få gå längre på grillen och steks då mörare utan att brännas vid.
 
Direkt grillning då utan lock.
Så för att summera så tycker jag att en picnicgrill verkligen är något man borde införskaffa för att förhöja ytflykterna. Det kan vara lite bökigt att hålla på med ibland men det tycker iaf jag att det är värt!
 
Nästa grill ut är en gasolgrill som jag har tagit död på och då kommer jag till lite nyttiga tankar och tips på hur man ska välja rätt grill, underhålla grillen och framförallt undvika att köpa en dålig grill. Ha det fint! /Jimps


tisdag 11 mars 2014

Första inlägget på våran andra blogg!

 
Hej hej! I det här läget är det säkert ingen nyhet vem jag eller snarare vilka vi är. Dem flesta läsarna till en början på denna nystartade grillblogg lotsas antagligen från våran ordinarie blogg Jimps&Millis LCHF, en blogg som jag och min sambo drivit tillsammans i 2,5 år. Vi älskar att laga mat och uppdaterar flitigt med tonvis av recept som följd.
 
Varför starta en ytterligare blogg undrar ni då såklart, dessutom ytterligare en matblogg. Jo tom jag kan tycka att det låter galet när man leker med tanken. Men jag älskar ju grillar, grillning, rökning och mitt intresse bara ökar med tiden och därför kommer jag i stort sett bara nörda ner mig i grillning på denna bloggen och bespara vissa av er som enbart surfar in på våran lchf-blogg mitt grillsvammel. Jag kommer såklart fortsätta att blogga även på våran ordinarie blogg så det ska ni inte vara oroliga för!
 
Just nu med våren och sommaren framför oss ser jag fram emot att ge mitt grillintresse lite extra utrymme och att dra igång denna blogg från gräsrot. Så nu hoppas jag såklart att så många som möjligt från Jimps&Millis LCHF också klickar in på denna sajt men också såklart att jag lyckas locka hit fler grillentusiaster!
 
 
Hela sidan är ännu inte genomarbetad vilket jag hoppas att ni har överseende med. Men jag tänkte ändå flagga att den finns och att blogginläggen kommer att börja ramla in.
 
Förutom att jag kommer skriva i bloggformat så kommer jag jobba fram råd, tips, recept, tabeller osv som kommer vara enkelt att navigera sig till i menyerna för att just du ska lyckas! Det kommer inte vara superavanserat men jag vill dela med mig av kunskaperna jag använder mig av i mitt grillande.
 
Tills vidare rekommenderar jag ju såklart Jimps&Millis receptbank där det finns massor av recept på både grillat och annat!
 
 
Bilderna ni ser i inlägget är från mina grillar. Jag har just nu tre stycken men hoppas snart att dem skall bli fyra, eller det är snarare en rök som står på min önskelista :) Rökning eller bbq som det heter är ju det hetaste på andra sidan atlanten men har fortfarande inte slagit här i Norden. Det kommer mer och mer här hemma också men tror ni att det slår eller har vi för brottom i vårat grillande kanske? Varför vänta på köttet i 6 timmar när du kan grilla den på 1,5?...för att den blir godare!!! :)
 
 
Har ni tips, ideer eller önskemål gällande bloggen? Jag är öppen för alla intryck, skriv en kommentar eller ett mail så är jag mer än glad!
 
 
Nu ska jag runda av för idag efter detta första inlägg men det kommer mera framöver så håll tillgodo! Ni hittar oss också såklart på dem sociala medierna, klicka vidare i menyerna för att hitta våra användare där. Ha nu en kanonkväll och god natt på er gott folk! /Jimps