Sidor

söndag 31 augusti 2014

Halstrad torskrygg med bönsallad


Kött är ju helt underbart att grilla i alla dess former, men det är ju faktiskt fisk också! Jag har ju tidigare pratat litegrann om köttdebatten som är aktuell just nu där vi människor konsumerar mer och mer kött vilket inte är jättebra för miljön osv och det enklaste sättet att konsumera mindre kött är ju faktiskt att planera in goda alternativ i sin matsedel.

Man kan ju tex ha en vegetarisk dag, en fiskdag, en fågeldag, en köttdag osv. Kanonidé på många sätt! Du får en planerad matsedel och slipper sista minuten paniken i vardagen, du sätter lite press på dig själv i nytänkande vilket är både roligt och utvecklande, du kanske äter lite nyttigare, kanske tom lite godare och framförallt så gör du naturen och även din kropp en lite tjänst. Varierad kost är bra för alla!

Den halstrade torskryggen då, just torskrygg är ju bland dem godare fiskdetaljerna som jag vet. Det är en mild och mjäll fiskdetalj som också är väldigt enkel att tillaga.

  • Halstra eller grilla görs på indirekt värme i grillen eller inne i ugnen med ca 150 grader i grillen/ugnen. Det tar då ca 20 min. Använd gärna termometer för bäst resultat. Fisken plockas av vid en innertemp på ca 50 grader och får sedan vila en aning innan servering. Utan termometer så kan du klämma med tummen och pekfingret på torskryggen och när den börjar "skiva sig" så är den klar. Salta, peppra och ringla över lite dill under halstringen. 
Tillbehören sedan är en bönsallad gjord på valfria färska bönor som du marinerar i olivolja och valfria kryddor. Såsen sedan är en cremefraiche som du smaksätter med dill, citron och majonnäs. Svårare än så behöver man inte göra det för sig. Så kom inte och säg att fisk är svårt att tillaga...

Ha det fint! /Jimps

onsdag 27 augusti 2014

Grillade flälskkotletter


Jo fläskkotletter går alldeles utmärkt att grilla. Såklart det gör tänker ni men varför jag säger så är ju för att kotletter har ju lite dåligt rykte och såklart ligger det nått bakom det. Det är ju inte det fläskkött som har ansetts som det möraste direkt och hur många gånger har man inte ätit kotletter som påminner om skosulor?

Men det går faktiskt att få tag på bra kotletter nuförtiden som är saftiga och lämpar sig bra på grillen. Problemet med kotletter är ju att det innehåller så lite fett plus att det är väldigt kompakt. Därför brukar jag undvika just detta kött men vi testade faktiskt att köpa en fin bit från Svensk rapsgris.

Så nu kan jag bocka av kotletter från min lista av fläskkött som inte ska grillas. Kvar på denna lista då undrar ni? Jo det finns faktiskt en detalj som jag avskyr! Jag har grillat denna detalj många gånger och köpt den i alla prisklasser för att försöka slå hål på min fördom. Senast köpte jag en fin bit även den från Svensk rapsgris men jag klarar inte av att äta det. Det är inte gott helt enkelt, det är heller inte mört och sedan brukar den ha en bismak som jag inte klarar av, någon slags metallisk känsla?! Jag pratar om ytterfilé!

Jag kan också tilläga att jag ätit ytterfilé från andra djur också så som nöt, lamm, kalv osv och jag tycker att min röda tråd med bismak även följer med här så nej tack till ytterfilé för mig!


Smaken av rapsgriskotletterna som håller hög klass tycker jag faktiskt påminner en hel del om fläskfilé eftersom dem innehåller en jättegod och väl tilltagen köttsaft vilket lyfter köttet som annars har en brist i fett.


Hur grillade jag då dessa kotletter? Jo jag uppfann inte hjulet direkt utan jag tänkte lite såhär...

  • Lägg upp grillen i en 50/50 teknik med ca 150 - 180 grader i grillen. Grilla på kotletterna på direkt värme en aning på båda sidorna för att skapa en grillyta och täppa till porerna för att köttsaften ska kapslas in. Lägg sedan över kotletterna på kalla sidan och låt dem gå där tills dem är klara med en kärntemp på 68 grader. Medans dem ligger på kalla sidan så kan du pensla dem med glaze, marinad, vin eller vad du vill för att sätta lite extra smak på ytan. 
Under tiden som köttet går klart vilket tar upp emot en timme så kan du grilla dina övriga tillbehör på den varma sidan av grillen. 



Här ligger kotletterna och vilar sig rumsvarma innan grillningen vilket är en lika viktig process som själva grillningen, kom ihåg det tillsammans med vilan efter grillningen. Sedan brukar jag också alltid gnida in mitt kött med lämpliga kryddor innan det grillas så att det verkligen kommer med i köttet.

Jag är också alltid väldigt sparsam med färdiga kryddblandningar, färdiga marinader, glazer osv vilket jag tycker "svenne-banan smaksätter" köttet och får allt kött att smaka likadant...


Det här är verkligen en vacker syn, ha nu en bra kväll! /Jimps

tisdag 26 augusti 2014

Flankstek


Flankstek är en nötdetalj som växer sig mer och mer populär allt eftersom grill och bbq kulturen växer i vårat avlånga land! Det kräver litegrann av den som grillar den speciellt om du inte gjort det tidigare.

Flanksteken är en stor platt skiva ca en tum tjock och brukar kunna ligga på drygt ett kilo. Den innehåller i stort sett inget fett alls vilket gör den som sagt en aning känslig vid grillning då köttet är en aning segare än tex biff och andra finare detaljer. Det man med andra ord ska passa sig för är att grilla över den för då kan köttet bli väldigt tuggigt. Men man kan heller inte grilla den på samma sätt som tex en biffskiva eller liknande för då kommer den bli underkörd. Den kräver med andra ord lite fingertopskänsla.

Perfekt grillat så är flanksteken minst lika god som dem finaste nötdetaljerna men som sagt så kräver det sin grillare.


Till flanksteken så åt vi ugnsrostad sötpotatis, grillad majs och snabbslagen bearnaisesås. Enkelt och gott!


Hur grillade jag då denna nötdetalj? Jo jag tänkte litegrann såhär...

Den är fettfri, ganska tjock och stor detalj av nöt som jag vill grilla hel för att sedan skära upp den innan servering för att få ett mört serveringsresultat. Jag vill grilla den rare - mediumrare och därför grillar jag den på hög direktvärme. Sedan kommer vi till grilltiden och det är ju såklart det svåraste men här får man gå på känsla.

  • Jag hade en tempratur i grillen på va 250 grader i locket och grillade som sagt köttet på direktvärme, ca 3 min på varje sida. Efter grillningen så låter jag köttet vila i ett foliepaket i 15 min innan jag skär upp köttet för servering. 



Det var första gången jag grillade en hel flankstek och blev riktigt förtjust. Jag kommer definitivt göra det fler gånger och råder dig att också testa denna fina grilldetalj!

Högsäsongen för grillning börjar nu lida mot sitt slut men jag hoppas såklart att ni fortsätter att grilla även under hösten och varför inte på vintern också :) Jag grillar faktiskt året om, även om det av naturliga skäl inte blir jätteofta under vintern så händer det. För det är faktiskt inte så dumt att gå ut påklädd med en pilsner och grilla gott trots att snön ligger på marken. Det är ju alltid varmt intill grillen dessutom...

Ha nu en bra kväll gott folk! /Jimps

lördag 23 augusti 2014

Varmrökt kräftmarinerad lax


Nu är det ju kräfttider men vi har fortfarande inte ätit kräftor än, vi burkar vara snabba på det annars men hittills har inte tiden funnits. Men snart så hoppas jag att det är dags! Även om vi inte ätit kräftor iår så har vi ändå fått lite utav dessa smaker fast i form av lax istället. För ett par år sedan så åt vi en kräftmarinerad/rökt lax från västkusten som var magiskt god och med dem smakerna i bakhuvudet så försökte vi oss på en snarlik variant hemma på webern när vi näntade gäster för ett tag sedan.

Resultatet blev inte riktigt likt den rökta västkustlaxen men ändå lika god! Mjäll och fin fisk med mycket goda smaker som höjer upp laxen till skyarna. Alla blev mätta och belåtna på denna rätt som krävde mycket omsårg i sin tillagning...


Som ni ser så är det inte bara kräftspadet som ger smak till denna fina laxsida utan också chili och whiskyädelost. Denna ädelost är faktiskt ganska mild men ändå med whiskykaraktär och passar därför bra till rökt fisk.


Och här kommer själva receptet på denna magnifika rätt...

Kräftrökt laxsida 6 port:

  • 1 st laxsida 1 - 1,5 kg
  • 1 st röd chili
  • 200 g whiskeyädelost
  • salt & peppar
  • 1 flaska porteröl
  • 1,5 liter vatten
  • 5 kvistar krondill
  • 1 gul lök
  • 3 msk salt
  1. Börja med att koka ihop spadet genom att koka upp porter, vatten, krondill, salt och lök i en kastrull på spisen eller på grillen. Låt sedan puttra 20 - 30 min innan du plocka av kastrullen.
  2. Lätt sedan laxsidan på ett folieark och krydda med salt och peppar. Hacka upp en chili och strö över laxen.
  3. Preppa grillen enligt 50/50 metoden där tempraturen i grillen bör ligga mellan 80 - 120 grader. 
  4. Lägg laxen på den kalla sidan och rök den tills innetempraturen landar på 55 grader. Det tar mellan 2 - 4 timmar beroende på temp i grillen.
  5. Under rökningen så späder du kräftspad över fisken och över kolbädden. Gör gärna som jag också och lägg ner lite alspån i själva spadet som ger lite extra röksmak då det förbränns på kolbädden. 
  6. Sista 20 min så lägger du på lite ädelost på laxen som hinner smälta ut innan servering. Klart! 
Till denna goda lax så förkokade jag fänkål som sedan grillades på innan servering. Jag grillade även lök, sparris och citron som passar ypperligt till lax. Sedan vill man ju gärna ha en sås eller röra till denna rätt och då gick jag på ett gammalt säkert kort, nämligen en romsås. 

Romsåsen är så enkelt att göra så det krävs inte ens ett recept! Du tar helt enkelt två burkar stenbitsrom, 3 dl creme fraiche och smaksätter sedan med majonäs, citronsaft, dill, salt och peppar tills du hittar din smak. Därför finns det absolut ingen anledning till att ens komma på tanken att köpa en färdig romsås i affären när du ska äta fisk. Så enkelt att göra själv, den blir godare och du slipper få i dig massa onödigt socker och andra tillsattser! 



Det här är en rätt som jag som sagt gjorde för ett tag sedan då vi väntade gäster och jag går verkligen igång på dessa förutsättningar. Lite tidsfokus och oprövat recept, lite gambling med andra ord... Det sätter fart på en gammal grillare och den här gången gick det skitbra! Maten blev klar precis i rätt tid och smakade gudomligt, en lyckad kväll som man stolt ser tillbaka på. Jag vet att Camilla ibland tycker att jag är lite väl järv i min matlagning men det är ibland vad som krävs för att skapa det där lilla extra! Oftast blir det bra men ibland kan det också bli lite galet men sällan helt fel bara man har en målbild i skallen...

Så min uppmaning till er ikväll blir att våga! Ha det fint. //Jiimps

tisdag 19 augusti 2014

Dubbel snake


Har ni testat att grilla med "snake" metoden? Det har jag gjort några gånger och det är ett väldigt smidigt sätt att grilla kött low and slow. Men man ska inte tro att det bara är att lägga upp en "snake" och tro att det enbart sköter sig själv utan du måste göra det några eller många gånger för att lära dig hur du ska göra för att tempraturerna ska landa där du vill. Hur tjock ormen ska vara, hur luftflödet ska vara inställt osv. Det finns inget facit utan väder och vind påverkar såklart lika mycket som grillmodell osv...

Men det är ju just dessa utmaningar som vi grillälskare älskar! Varför ska det vara enkelt licksom. Ibland vill man ju köra riktigt low and slow men ibland vill man kanske köra medel-low and slow om ni fattar vad jag menar. Om vi pratar fläskkött så gillar jag båda tillagningarna. Lågtemp grillad under många timmar för att få köttet supermört och långsamt tillagat. Men jag tycker också lika mycket om indirekt grillat på medeltemp, vilket ger ett mört kött dock med lite mer tuggmotstånd där det kanske räcker med ett par timmars grillning.

För det senare så kan man helt klart lägga upp en indirekt grillningsteknik i grillen men du kan annars också lägga upp en Dubbel-snake preppad med lite rökflis och på så vis lämna grillen till att sköta sig själv utan att behöva lyfta på locket en enda gång under tillagningen...


Titta noga på köttet ovan som jag grillat i ett stycke på grillen med snake metoden och sedan skivat upp innan servering. Lägg märke till den mörka 5mm tjocka fältet på varje skiva. Det är den enda delen av köttet som engentligen har påverkats märkbart av själva grillningen, sedan har vämen transporterats in i köttet sakta men säkert tills hela biten är klar!

Det är ju det som gör köttet så gott. Två olika texturer på samma köttbit, dels den tuggmotståndiga "barken" i kanterna med rökkaraktär och den sedan ju längre in mot kärnan du kommer ju mörare och mjällare är köttet. Helt underbart!


Så här kan det se ut när du lägger upp en Dubbel-snake i en klotgrill. Lägg upp briketterna i en halvmåne med 2, 3 eller kanske 4 briketters tjocklek beroende på grill och briketter, man får helt enkelt testa sig fram. Tempraturen i grillen ska ligga på mellan 80 - 120 grader för low and slow och 120 - 180 grader för medelvärme. När du lagt upp briketter i en halvmåne så kan du strategiskt strö rökflis som kommer brinna allt eftersom ormen brinner dit. Slutligen så tänder du en startdos som ni även ser på bilden, det gör att grillen blir varm och sedan kommer glöden helt enkelt att vandra genom briketterna ända tills den brunnit ut.

En enkel snake gör du på samma sätt men placerar då startdosen på ena sidan av snaken istället för i mitten. Köttet sedan ska du lägga på andra sidan grillen så det inte kommer i kontakt med själva glöden.

Så var inte rädda för att labborera med grillen, det gör det hela mycket svårare, mycket roligare och väldigt mycket godare att avnjuta resultatet sen :)

Ha det fint! /Jimps

måndag 18 augusti 2014

Grillens konung!


Finns väl inte många som säger emot mig när jag påstår att just burgaren är grillens konung! Det är ju faktiskt inte mycket som slår en riktigt god burgare. I detta inlägget har jag två olika burgare med på bilderna, båda är hemmagjorda såklart för jag äter aldrig färdigköpta av flera anledningar. Den främsta anledningen är att dem inte är lika goda såklart, dem brukar även innehålla onödiga ingredienser och tillsattser. Slutligen så är det billigare att göra egna burgare än att köpa färdiga färska burgare av bra kvalitet. 

Hur gör man en god burgare då? Min ena burgare är sällan den andra lik utan hamburgarna görs efter humöret man är på helt enkelt. Ibland maler jag enbart ner högrev, saltar och pepprar för att sedan grillas eller stekas. Andra gånger blandar jag ut färsen med fläskspäck och kryddar lite extra med goda kryddor. Har man ont om tid så kan man göra det enkelt för sig och köpa färdigmald högrev, krydda på med valfria kryddor och tex pressad vitlök och lite konc kalvfond. 

Vill du ha recept på hamburgare kan du kika i receptregistret på våran andra blogg http://jimpslchf.blogspot.se/p/recept.html

Igår eftermiddag begav vi oss ut i skogen för att plocka gula kantareller, vi hittade inte så mycket men det räckte iaf till kvällens middag som ni ser på bilden ovan. Det blev inget mindre än grillad högrevsburgare serverad på salladsblad istället för bröd. Burgaren toppades sedan med ost, bacon, stekt lök, smörstekta kantareller, zucchinidressing och tomat. Behöver kanske inte säga att det smakade ljuvligt! 


På bilderna här ser ni en helt basic burgare som dem brukar kunna se ut när vi äter dem en helt vanlig vardag eller varför inte som god helgmåltid. Det absolut viktigaste med en hamburgare är såklart köttet och jag vill ha mycket, saftigt och smakrikt kött. Det är därför jag oftast använder högrev och gärna då i kombination med fläskspäck, det är en magisk kombination!


Nu är våran semester också slut, både jag och Camilla stämplade idag in på våra arbeten efter fem veckors ledighet. Sommaren har varit helt underbar med Thailandsresan som pricken över i! Men även vädret här hemma innan vi åkte var ju helt magnifikt så den här sommaren kan man absolut inte klaga på och nu kan man bara hoppas på att vintern blir lika fin så att man får många skidmil i benen :)  Jag har fortfarande inte hunnit gå igenom kamerabilderna från våran Utlandssemester men så fort jag tar mig för det så ska ni såklart få ta del av dessa. Vi har ätit fantastiskt mycket god mat och varit med om mycket skoj under våra två veckor borta i semesterparadiset...

Ha det fint och på återseende! /Jimps

söndag 3 augusti 2014

Pizza


Just nu så är vi på semester men jag tänkte smita undan solen en stund och skriva lite till er istället :)

Jag vill visa er när jag gjorde pizza på grillen för ett tag sedan. Jag gjorde pizzan enligt vårat gamla klassiska recept som ni finner på http://jimpslchf.blogspot.se/2012/04/godaste-pizza.html

Det är inte så ofta vi äter pizza och vi äger därför inte heller en pizzasten utan jag körde den direkt på folie och viktigt att tänka på då är att du är noga med att lägga upp glöden i en cirkulär grillteknik för att inte pizzan ska bli bränd underifrån.


Jag använde också björkved för lite extra hög värme och röksmak, rekommenderas! Det ryker som en skorsten ur grillen där pizzan ligger och myser...


Botten gjorde vi själva på mandelmjöl och som topping använde vi champinjoner, mozzarella, rödlök, parmaskinka och riven prästost. Tomatsåsen är såklart och hemmagjord med mycket kärlek!


Pizzan preppas i köket och gräddas sedan klart ute på grillen.


Som du ser så tänds först kolet upp och toppas sedan med ved som får brinna ner en aning. Sedan pressar du ut all glöd längs kanterna så att det formar en ring, det skall alltså inte vara någon värme i mitten...

Det var det lilla jag tänkte skriva idag för nu ska jag återgå till semestern! ha det fint gott folk. /Jimps