Sidor

söndag 19 oktober 2014

Lotusgrillad beercan chicken


Idag har vi haft barnkalas här hemma för våran lilla Vincent och alla hans glada grabbar i klassen. Minst sagt fullt ös! Efter det drog vi iväg och kikade på en handbollsmatch för att sedan fortsätta hem och grilla kyckling. Så denna helg avrundas helt enkelt med en välsmakande beer-can-chicken, gjord efter alla konstens regler. Dagen till ära fick Lotusgrillen jobba och den är ju faktiskt klippt och skuren för att grilla just denna rätt om du köper till grillocket.

Kyckling är alltid tacksammt att tillaga. Enkelt och gott! Det viktigaste för att få till din kyckling perfekt är att den ska få gå länge på låg temp!


Kycklingen skall alltså grillas med locket på och under en relativt låg temp i grillen. En temp mellan 100 - 150 grader i locket är perfekt.

Beer can chicken:

  • 1 st hel färsk kyckling
  • salt & peppar
  • paprikapulver
  • chicken & steakkrydda
  • olivolja
  • 1 burk öl
Börja med att krydda kycklingen runt om med önskad mängd kryddor och gnid in kryddorna samt pensla med olivolja. Sätt kycklingen på en till hälften fylld ölburk och grilla sedan under lock. I mitt fall 130 - 150 grader i ca 90 min eller tills innertempraturen i bröstfilén samt intill bröstbenet håller minst 68 grader. Klart! Servera och njut... 

Jag serverade kycklingen på ett uppläggningsfat tillsammans med massa blandade grönsaker och en dressing gjort på creme fraiche och sambal oelek. Ställ fram fatet mitt på bordet och sedan är det bara att hugga in! :) 



Som ni ser på bilden så blir inte kycklingen direkt grillad någonstans utan all värme når kycklingen indirekt, precis som en hel kyckling ska tillagas! Så jäkla enkelt, det är bara att ställa på kycklingen samt ställa in rätt temp och sedan komma tillbaka 90 min senare och plocka av den...

Ha det fint! /Jimps

tisdag 14 oktober 2014

Premiär på LotusGrillen


I Söndags var det dags att sparka liv i Lotusgrillen för första gången! Jag har mött stort intresse angående grillen, inte minst på sociala medier. I dagens inlägg tänkte jag visa hur den tänds och såklart vad vi lagade för något på den! 


Första grillningen startar jag upp ganska enkelt genom att köra en öppen grillning utan lock. Tjocka skivor Svensk entrecote som grillas på direkt hög värme. Här snackar vi timing för att få den perfekt och det är något man inte lär sig på direkten utan det är nogrannhet och erfarenhet som krävs.

Entrecoten mår bra av att grillas på väldigt hög värme under kort tid. Jag vill ha den medium-rare och det tar ca 3 - 4 min effektiv grilltid. Köttet ska chockgrillas och sedan är det viktigt att köttet får vila 15 min i foliepaket för att värmen ska vandra innåt i köttet och inte försvinna ut i tomma luften. Sedan är det bara att servera och njuta!


Om vi ska börja prata litegrann om upptändning och användning av Lotusgrillen.

  • Del 1: Grillen skall användas utomhus eller i väl ventilerat utrymme. Eftersom man tänder upp den med tändgelé och det faktum att den avger en liten mängd rök så är det viktigt att inte använda den i dåligt ventilerade utrymmen. 

Som ni ser på bilden så använde jag den inomhus. Då jag använt den inomhus så har jag fullt drag på köksfläkten och öppen dörr ut i köket.

  • Del 2: Tändgelen appliceras på tändskålen som är upplyft från botten. Tänk på att grillen skall vara rengjord så det inte ligger kvar gamla fettrester eller annan smuts i grillbotten som kan fatta eld. 
  •  Del 3: När du fått eld på tändgelén så ställer du grillkolskorgen direkt ovanpå och vrider även på luftfläkten med reglaget på framsidan. Tänk på att du ska använda grillkol och inte briketter. Här använder jag vanligt hederligt grillkol men det rekommenderas att man använder grillkol gjort på bokträ för bästa resultat. Efter bara några minuter är det bra glöd och klart att börja grilla! 
  •  Del 4: Ha inte för brottom med att börja grilla! Det är oftast det största felet som görs av gemene man och samma sak gäller här. Invänta tills du har en jämn och fin glöd i hela skålen. På bilden ser man ganska tydligt hur glöden spridit sig till hälften och lägg här på gallret och invänta tills kolet är helt tänt. Då är det dags att börja grilla och du kan nu justera tempraturen i grillen med fläktreglaget på framsidan av grillen. 

När grillen väl är tänd så ligger allt i grillarens händer! Dagen till ära grillade jag som sagt entrecote och det är den ni ser på bilden ovan. Fin grillyta i yttersta skiktet och en medium-rare kärna innanför, precis som jag gillar mitt kött!

Hur var premiärgrillningen då? Jo det gick bra, trots att det var just första gången. Det tar ju oftast ett tag innan man blir helt bekant med en ny grill och speciellt en grill som brinner med ny teknik. Det är ju en kolgrill men jag tycker faktiskt att likheten med en gasolgrill är ganska talande.

Du har luftreglaget, dropplåt och flammskydd. Istället för gasolflamman har du nu istället kolbehållaren. Så med andra ord skulle man kunna säga att detta är en kolgrill uppbyggd som en gasolgrill :)

Hoppas detta har gjort er lite klokare i hur Lotusgrillen fungerar. Ha nu en go kväll gott folk! /Jimps

måndag 13 oktober 2014

Cambozolasås


Idag får Lotusgrillen ursäkta för jag har ett såsrecept som måste ut. Jag älskar att göra såser men den här gången var det Camilla som vispade såsen. Hon hade fått ett tips från en arbetskompis och den testade vi. Supergod och passade ypperligt till denna mörade rostbiffsskivan! Såsen lägger vi upp som en spegel och resten av maten ovanpå. Mycket sås ska det vara :)

Cambozolasås:

  • 200 g cambozolaost
  • 2 dl vitt vin
  • 1 hönsbuljongtärning
  • 3 dl vispgrädde
  • salt & peppar
Reducera vinet i en kastrull tills det halverats. Smula ner osten och halva buljongtärningen. Slå på grädden och låt stå och puttra 5 - 10 min. Smaka av med salt, peppar och ev ytterligare litegrann av buljongtärningen för mer smak. Klart! Servera ljummen. 

Idag har jag varit ledig och legat på alla fyra i köket och jävlats med diskmaskinen som varit ur funktion en längre tid. Det började med att jag ringde hit en servicetekniker som pratade om att det var en komponent som var trasig och som är beställningsvara, sen pep hon iväg och pratade om att dem skulle ringa och ge kostnadsförslag.

Jag kunde inte riktigt släppa det där och började istället skruva lite själv och lagade faktiskt skiten :) Det var inte det felet hon påstod utan ett helt annat fel som jag knäkte! Tekniker - Jimps 0-1... Så med denna självförtroende bost så vart detta en bra dag.

Hoppas eran dag också varit go /Jimps 

LotusGrill


Hej på er! I fredags fick jag hem Lotusgrillen som jag pratade lite grann om i senaste inlägget, ett frö som har grott sen sommaren. Jag är förväntansfull, dels för att det inte är en traditionell grill som jag vet vad jag får ut av och även för att jag hört så mycket fin kritik om den från både högt och lågt.

Jag har redan flera stycken grillningar planerade inne i min skalle och jag ska verkligen vara inovativ och stretcha den här grillen så långt jag kan för att skapa god mat! Jag kan också avslöja att jag provgrillat den ikväll men det tänkte jag skriva om senare så håll tillgodo för nu tänkte jag berätta lite mer om själva grillen.


Detta är en snyggt designad grill som säljs som öppen modell, dvs utan lock. Men lock och många andra tillbehör finns att beställa separat. Det finns även andra tillbehör som bla pizzasten och teppanyaki. Den finns att beställa i flera olika färger vilket kan piffa upp en gammal grillare som mig.

Det finns mycket som fördelaktigt grillas utan lock men enligt mig så skall det mesta lagas med "locket på" och därför har jag valt att utrusta grillen med ett grillock.

Lotusgrillen springer man inte på i varenda varuhus direkt men den finns lättillgängligt hos flera stora svenska näthandlare bland annat. Det är ganska lustigt att jag blev insåld denna produkt sent på min bröllopsmiddag i thailand tidigare i sommar och innan dess aldrig hört talas om den...


Såhär fungerar grillen. Den är försedd med en batteridriven fläkt i botten som förser kolbehållaren med luft utifrån för att syresätta kolets förbränning, fläkten justeras såklart för att reglera värmen. Kolet är inkapslat centralt i grillen och ovan skyddad av en dropplåt vilket innebär att kolet inte kommer i kontakt med något droppfett eller liknande och ingen flammbildning/rökutveckling sker. Värmen strålar sedan precis som i en klotgrill och värmer maten från alla håll men med extra hetta just på grillgallret.

Varför denna grill då om den inte ryker frågar ni? Det är skillnad på rök och rök. Den här ryker också såklart men väldigt lite. Det sker framförallt en förångning i grillen när matfett och annan vätska droppar ner i grillen och återger smak i maten som grillas med lock. Den mat som grillas utan lock grillas oftast på höga tempraturer, dem tempraturerna kan du inte återskapa på samma sätt på spisen eller i ugnen men det kan du göra på denna grillen! Sen är ju alltid en grill en grill, grillat är godast och jag vet inte vad det beror på utan det är helt enkelt det mest fördelaktiga sätter att värma maten på..


Avslutningsvis så gillar jag verkligen designen och materialet, bland annat med hela innanmätet och gallret i rostfritt. Kvaliteten känner man direkt vid första anblick att den är bra! Jag tror att jag kommer trivas med den här grillen och ni kommer inte att missa någonting ;)

Är ni mer nyfikna på grillen så klicka in på http://www.lotusgrill.se/

Ha det fint /Jimps

torsdag 9 oktober 2014

Grillad lammytterfilé och lite prat om framtida projekt


God kväll gott folk! Jag tänkte forsera in ett inlägg såhär på kvällskvisten medans jag fortfarande har ångan uppe. Jag har spelat innebandy på kvällen och det tar ett bra tag innan man hinner varva ner, så nu sitter jag och kikar på Sveriges landskamp i efterhand, har nyss faktiskt ätit en god bit biff och nu skriver jag till er. 

Jag har tidigare predikat mitt hat mot ytterfiléer och det står jag fast vid, även om jag blev överbevisad vid grillningen som ni ser på bilderna. Det var Camilla som kom hem med en fin bit lammytterfilé som jag grillade glatt med ett uns tvivel på resultatet. Den vart riktigt bra faktiskt och jag körde den helt basic och med det menar jag...
  1. Salta & peppra, samt skvätt på lite rödvin som går bra ihop med tex lamm.
  2. Grilla eller bryn köttet så det får en fin yta
  3. Grilla sedan klart det indirekt eller på kalla sidan i en 50/50 upplägning tills innertempraturen nått önskat resultat. I mitt fall medium rare på 55 grader. 
  4. Låt sedan vila i foliepaket i 15 min innan du skivar upp köttet för servering.
  5. Toppa gärna med ett örtsmör eller vitlökssmör som passar fint ihop med lamm.
Man ska inte alltid krångla till det, speciellt inte när man får tag på en fin köttbit. Då är det många gånger fördelaktigt att inte överarbeta köttet och gå på den gamla skolan. "Less is more" ni vet... Även om jag också gillar "more is more" när tillfälle ges :) Alla sätt är alltså bra utom dem dåliga. 


Man märker verkligen att grillsäsongen lidit mot sitt slut även om grillrävar som jag fortfarande trotsar kylan och mörkret in i det sista. Men så är det väl med allt i detta land då vi har fyra stycken så utpräglade årstider som alla är härliga på sitt sätt. 

Jag är en passionerad människa och älskar ju grillning i alla dess slag som ni säkert vet. Jag är litegrann sökande efter min egen väg och därför byggde jag kanske min egen rök tex. Dels för att jag kan och för att det är roligt men också för att jag vill lära mig och skapa något unikt, i detta fallet en varmrök i trä. 

I sommras hade jag ett intressant samtal med en amerikansk familjemedlem som tipsade mig om en grill som heter Lotusgrill och är väldigt poopulär i USA, Tyskland och delar av Asien bland annat men som jag aldrig hört talas om. När vi pratade till en början så lät det som ett rymdskepp men efter ett tag så började bitarna falla på plats och jag blev väldigt intresserad. Jag forskade vidare och visst fanns den även i Sverige men främst på webbutiker. Tillbaka till mig som passionerad och sökande så går jag såklart igång på detta! En intressant grill som inte fått en ärlig chans än, den vill jag vara med och utveckla :) 

Jag kommer from nästa veckan att börja grilla på denna Lotusgrill som kan användas inomhus! Jo det är faktiskt en kolgrill som kan användas inomhus och jag ska inte avslöja så mycket mer just nu utan ni kommer få hänga med på mina Lotusgrillningar här under vintern och våren. Jag kan dock utlåva att många kommer häpna! :) 

Ha det fint! /Jimps 

onsdag 8 oktober 2014

Webers nyhetsrelease



Igår presenterade Weber sina produktnyheter inför 2015 års grillsäsong. Inget jätterevolutionerande presenterades men ändå en hel del nytt såklart. Bland annat så satsar dem vidare på sina GBS system på både gasol och klotgrillar i större utsträckning. 

Några olika kokböcker lanseras också vilket alltid är skoj! Det är ju också något som många grilleverantörer bör bli lite bättre på. Det är ofta väldigt mycket prylfokus från deras sida, vilket man iof kan förstå eftersom dem vill sälja prylar. Men jag tror också att dem skulle vinna på att förknippas mer med mat, för mat säljer ju alltid... 


Grymt snygg termometer men jag saknar fortfarande en smartphonesyncad termometer med utvecklad app där man kan följa tempraturloggen och se exakt hur tempraturen legat under tillagningen. Det vore något för weber att ta fram tycker jag. iGrill finns ju på marknaden för iphone men dem har ju inte fått bra kritik även om tanken är god. Det efterlyser iaf jag och hoppas få se snart! 



Den största nyheten är ju ändå Mastertouch GBS 57 som kommer i alla färger. Asklådan har fått en ny mer lätthanterlig infästning, ny hjuldesign och såklart utrustad med GBS gallret som står för Gourmet BBQ Systems vilket innebär att det går att lyfta ur en central del av gallret och i det hålet använda ett tillbehör som tex, wok, gjutjärnsgaller, kycklinghållare osv. Annars är det såklart samma gamla grymma grill som One-Touch Premium plus.

Klicka in här http://www.webergrill.se/grillmodeller/produktnyheter-1/nyheter-2015-g7370-s7.aspx?PageSize=120 för att spana in alla nästa års nyheter! Ha det fint. /Jimps

tisdag 7 oktober 2014

Häströvad


Den här uppsynen möttes jag av i Lördags eftermiddag! Ja vad ska man säga, speciellt kaxig var jag inte just där :) Jag och Camilla gifte oss ju i sommras på en fin strand i Thailand och jag trodde att jag skulle komma undan allt vad spex heter, men jag hade fel! 

Vi hade så grymt skoj hela eftermiddagen och kvällen, hästarna och jag. Utan att gå allt för mycket på detaljer så gick det både vilt och lugnt till om vartannat :) Allting rundades sedan av med grillning, kvällsdopp i 12 gradigt vatten, vedeldad bastu och fest i en stuga långt upp i dalaskogarna... 


Vi saknade grillkol/briketter men lika glad är jag för det. Vi fick grilla på ved istället vilket kanske inte går lika bra men det går...


Vi grillade hel bit biff, bakad potatis och majs. Biffen och majsen grillas indirekt medans potatisen körs i folie direkt ovan glöden/elden.


Middagen vart lyckad och även om majsen blev lite väl överkörd så smakade allt grymt bra efter en lång dag fylld av skratt och spex. 


Det var tur att vi var ensamma i skogen för hästarna gick verkligen "all-in" den här kvällen. Vill ni se ett par sköna dansklipp så hittar ni dessa på min Instagram @jimps_

Ha det fint! /Jimps 

torsdag 2 oktober 2014

Kycklingburgare


Jag hade nästan glömt bort denna rätten, men den förtjänar definitivt att skrivas om på bloggen! Vi gjorde nämligen kycklingburgare eller kycklingbiffar om man så vill för en tid sen. Precis som många andra rätter jag hittar på så får jag en idé från klar himmel eller influens från en diskussion på jobbet eller kanske tips via ett media. Detta fröet såddes på jobbet när jag satt och pratade med en kollega i fikarummet. Sedan gror det i skallen under dagen och väl hemma så är det bara att sätta igång.

Oftast blir det bra men ibland kan det gå lite åt pipan och det senare höll faktiskt på att hända med just denna rätten. Jag började med att mala kycklingfiléer i köttkvarnen, blandade sedan ut köttet med fetaost, kryddor och grädde. Just grädden hade jag i för mycket och smeten blev toklös! Men med mycket vilja och jävlarenamma så lyckades jag grilla dessa biffar till perfektion i alla fall. Ack den som ger sig :) Så i receptet nedan skriver jag ner mängden grädde...


Kycklingbiffar/burgare 4 port: 
  • 4 st kycklingfiléer
  • 0,5 - 1 dl vispgrädde
  • 1 paket fetaost
  • 1 tsk dragon
  • 2 tsk finhackad persilja
  • 1 tsk paprikapulver
  • salt & peppar
  1. Börja med att mala kycklingfiléerna och blanda färsen med grädde, smulad fetaost och kryddorna. Forma biffar/burgare av smeten och låt vila en stund innan grillning. 
  2. Hetta upp grillen och biffarna ska grillas på direktvärme med en medelhög tempratur i grillen, ca 200 - 250 grader. 
  3. Inledningsvis så grillas burgarna på foliepapper tills dem "satt sig" och blivit fastare i konsistensen, ca 5 - 10 min. Sedan kan du plocka bort folien och fortsätta att grilla burgarna direkt över glöden tills dem är klara. Innertemp skall vara minst 70 grader vid servering. Tar det lång tid så kan du låta dem gå klart sista minuterna på indirekt värme eller varmhållningsgaller tills dem är klara för att inte bränna vid dem. 
Till denna biff så gjorde jag Hasselbacksrödbetor och en kall sås gjord på creme fraiche, fetaost, schalottenlök och kryddor som mixas samman. 



Så vill ni äta en god alternativ burgare så uppmanar jag er verkligen att testa denna!

Ha det fint! /Jimps