Sidor

söndag 28 juni 2015

Intåg på öland


Nu har vi intagit öland och första dagen tillbringar vi i Borgholm. Vi bor på en ställplats/camping efter att igår ha frikampat strax utanför Lessebo i småland.

Vädret var riktigt bra idag när vi blåste över ölandsbron och gjorde entré på ön. Riktigt skön första dag här och jag hoppas verkligen på fler sådanna här dagar nu!

Vi installerade oss när vi kom fram och sedan tog vi en promend ner till centrum där vi gick ner till hamnen och köpte glass.


På vägen hem dök vi in hos en fiskhandlare och köpte en fin färsk röding och lite rökta räkor som skulle tillagas till kvällen.


Hur lagade jag till fisken då? Det är så enkelt så du behöver inte anstränga dig ett dugg, för den som sagt att det är svårt att tillaga fisk är ute och cyklar! Såhär enkelt kan det vara..

Grillad röding 4 port:

  • 1 röding ca 700 - 900 g
  • 1 citron
  • 1 kruka bladpersilja
  • Salt & peppar
  1. Hetta upp grillen enligt direkt teknik med 150 - 200 grader i grillen. 
  2. Rensa ur fisken om det inte redan är gjort. Salta och peppra den ordentligt inombords. Pressa sedan en halv citron i innanmätet. 
  3. Grilla den sedan direkt över kolbädden, ca 10 min på varje sida. Fisken är klar när du petar på köttet och ser att det skivar sig där benen sitter. Grilla även den kvarvarande halva citronen. 
  4. Garnerna avslutningsvis fisken med hackad bladpersilja. Pressa en aning grillad citronsaft som smaksättare över fisken vid servering. 

Till denna goda fisk och dem rökta räkorna serverade vi en blandsallad som toppas med coctailtomater, avocado och olivolja. Vi grillade på lite andra goda tillbehör som schalottenlök, belleverde och halloumi. Sist men inte minst en god romsås.


Öland verkar vara husbilarnas ö. Det är helt tjockt av dem och det finns hur mycket ställplatser och campingar som helst! Vi är ju nya i gemet men jag tycker vi smälter in helt ok med våran gamla räser ändå, även om man får lite mindervärdeskomplex då man som ikväll står granne med en concorde-vagn som går loss på en sådär 2 millar...


Igår som sagt så frikampade vi intill en sjö utanför Lessebo. Vi fiskade utan något resultat. Sedan rev vi eld i lotusgrillen och helgrillade fläskfilé som fyllts med vitlöksfärskost och hackad schalottenlök innan den baconlindas och grillas på låg värme under lock tills innertempen uppnår 68 grader. Vi grillade oxå på ett färdigt nötspett och sedan gjorde vi en repris på gratängen från senaste inlägget. Gott gott gott! 


Lotusgrillen gör sig grymt bra som campingkompis! Fördelarna är många men framförallt är den smidig att jobba med och väldigt energieffektiv, dvs den ger mycket värme på liten mängd kol.


Nu är det dags att hoppa i bingen så jag orkar med ungarnas tempo i morgon. Vad vi hittar på eller vart vi befinner oss då, det bestämmer vi i morgon när vi vet förutsättningarna...fan va härligt det är att vara flexibel och leva i nuet! Ha det fint. /jimps

torsdag 25 juni 2015

Husbilsliv


God morgon! Nu har jag nyss vaknat, Camilla är ute och morgontränar och snart är det min tur. Ungarna sover fortfarande och solen skiner utanför bilen. Vi har inte till hundra procent kommit in i semesterlunken, men vi är medvetna om att vi måste tagga ner litegrann. Man har fortfarande lite för högt tempo i allt man gör för att återhämtningen och lugnet ska kicka in, men det kommer såsmåningom...

Vi tuffar runt i en gammal fiat som är stor och rymlig inuti. Det enda krånglet vi har stött vi hittills är att kylen är gammal och krånglar. Vi får inte igång den på gasoldrift vilket verkar vara ett problem vi inte är ensamma om. Vi har löst det med en elkylbox vilket funkar men det är inte optimalt. Annars tuffar den och går fint!


Hur är husbilslivet då? Jag har ju innan chabloniserat upp oss åka i en gammal haikon taikon husbil a´la "breaking bad", nu är det inte riktigt så extremt men det är den känslan jag vill åt :) Vi har inte planerat alls hur eller vart vi ska åka. Vi kollar helt enkelt väderprognoserna dag för dag och åker tid som faller oss in. Från början siktade vi på att ta hela västkusten men vädret var inte med oss där så istället har vi stannat till kring vänern och vätterns kuster. Nu siktar vi in oss på ostkusten om ett par dagar om inte vädret slår om, då vet man aldrig vad det blir. Det är ju det som är så grymt med husbil, just att man är så flexibel. Vi har både frikampat och ställt upp oss på husbilsställplats, vilket är det bästa när man är på resande fot. Vi har planer på att ta in på någon camping och stå still ett par dagar och ta det lugnt men vi får se vart och när det blir. Någon som har tips på bra stadsnära campingar kring småland eller sydostkusten så skriv gärna till mig!


Nu har vi vart ute några dagar och plöjt Falun, Örebro, Mariestad och Jönköping med lite småstopp på en del andra fina småställen som tex Hjo. Idag blir vi kvar i Jönköping över dagen så får vi se vart vi hamnar ikväll. Fan va gött det låter och alla som känner mig vet att jag gärna lever i nuet, precis som ett barn och vill inte planera upp min tid för mycket. Med andra ord är husbilslivet klippt och skuret för mig och jag är mest imponerad över att jag lyckats sälja in detta till Camilla, men hon verkar komma in i det hon också...


Vad äter vi om dagarna då? Jo vi grillar såklart på kvällarna sedan har det blivit enklare luncher på dagarna som tex sillsallad, korv som vi lagat själv och sedan har vi stannat till och käkat kebab.

Jag har med mig två grillar. Picnicgrillen och Lotusgrillen. Jag skulle gärna vilja ha en lite gasolgrill vilket skulle vara praktiskt känner jag men dessa funkar bra just nu. Sedan finns det många grillplatser ute i vårat avlånga land, kolla bara in denna ovan som vi sprag på i Mariestads hamnpark! Så visst blir det variation och massa god mat lagar vi precis som hemma. Nu har det blivit Lammracks, biff, blåmögelstoppad kycklingfilé och lite annat smått och gott.


Vi har haft tur med vädret och prickat in sol varje dag. Det är dock ingen värme i luften liksom i hela landet så man får njuta av det lilla och vi klagar inte!


TIPS!

Jag tänker inte dela med mig av något recept idag men här kommer iaf ett tips! I Mariestad så gjorde vi en sötpotatisgratäng på grillen. Gör ett klassiskt gratängrecept med potatis, sötpotatis, kålrot eller vad du vill och lägg detta i en lagom stor folieform med lock på. Kör denna intill glödbädden, annars är det lätt att du bränner botten på gratängen. När grädden och osten kokar i formen så låter du den stå så i 30 - 60 min eller enligt eget tycke. Sedan är det bara att servera, skitenkelt och skitgott!


TIPS!

Lammracks har blivit en liten semesterklassisker för oss. När vi vill lyxa till det så köper vi fina racks, tar med dem ut på picnic en fin sommarkväll och grillar dem direkt över grillen eller en grillplats. Det som är bra med detta kött är att det ska grillas på direktvärme över en het grill eller eldstad vilket gör det optimalt för friluftsliv när du inte har tillgång till grill med lock.


Det var det lilla jag tänkte skriva om idag, nu ska jag dra ihop lite frukost till familjen och sedan ge mig ut och göra Jönköping. Ha det fint! /Jimps

onsdag 24 juni 2015

Rökt torskrygg med både höga och låga smaker


Hej på er! I skrivande stund så sitter jag i husbilen och börjar avrunda kvällen efter ännu en bra dag tillsammans med familjen. Vi står parkerade på en pir med sjöutsikt på båda sidorna av bilen ikväll och nyss var vi ute och grillade i solskenet alldeles intill vattnet. Jag tänkte inte bjuda er på några semesterbilder idag men om ni är nyfikna så ska ni såklart titta in på Instagram eller Facebook för lite spontana semesterbilder.


Idag tänkte jag istället skriva om en rätt som jag lagade strax innan vi åkte iväg. Jag grillade torskrygg som penslades med en het glaze vilket gav fin karaktär till fisken. Till denna goda fisk så smörstekte jag tärnat rökt sidfläsk, gul lök och champinjoner. Avslutningsvis så serverade vi också en kall och syrlig coleslaw på tallriken innan servering.


Grillad/rökt torskrygg 4 port:

  • 4 st torskryggfiléer
  • 1 näve rökflis
  • 2 tsk hot sauce
  • 1 tsk soja
  • 1 msk olivolja
  • ½ hackad chili
  • ½ tsk citronsaft
  • 2 krm vitpeppar
  • salt & peppar
  • ev. 100 g färskost smaksatt
  1. Hetta upp grillen enligt 50/50 metoden med ca 120 grader i locket. Använd röklåda i gasolgrill eller strö rökfliset direkt över kolbädden i klotgrill eller rök.
  2. På med fisken på ett folieark för att inte bränna fast. Salta och peppra en aning. 
  3. Blanda en snabb glaze av Olivolja, soja, hot sauce, chili, citronsaft, vitpeppar och en aning salt. Pensla fisken med denna blandning så att det täcker. 
  4. Rök nu under lock i ca 20 min. Fisken är klar när du lätt kan klämma på den och se att den "skivar sig" eller när innertempraturen ligger kring 50 - 55 grader. Klart att servera! 
  5. Sista minutrarna kan du breda på ett lager valfri färskost om du önskar, jag valde en med pepparrotssmak.

Den stekta tillbehören är inte svårare att göra än att du steker dem i rikligt med smör på medelhög värme ganska länge tills allting är genomstekt och har fått fin färg. Kör inte för varmt så att du bränner smöret och tillehören, det är det viktigaste! Jag stekte för dagen mitt egenrökta sidfläsk, hackad gul lök och hela champinjoner.

Coleslawen brukar vi ofta göra och lika ofta gör den i olika varianter. Perfekt att snabbt sno ihop och bra att ha en burk i kylen att ta till, antingen till jobbet eller lunchen hemma när det behöver gå snabbt.


Nu ska jag återgå till campinglivet och jag ska försöka få tid till att knåpa ihop ett lite mer aktuellt inlägg om vad vi pysslar med just nu nästa gång jag skriver. Tills dess så hoppas jag att ni har det lika bra som vi! //Jimps

onsdag 17 juni 2015

Rökt sidfläsk


Nu har jag haft häcken full ett tag och verkligen inte haft tid att blogga så som jag vill. Jag tycker verkligen att det är rogivande att sitta på kvällen och varva ner genom att skriva ett blogginlägg, men ibland blir det också lite press när man känner att man inte har tiden eller energin att skriva och då får man helt enkelt låta bli. Men ibland får man också tvinga sig själv att komma igång, just för att man vet att bara man kommer igång så kommer flytet efter ett tag och då ger det energi.

Jag bloggar och har gjort det länge nu av flera anledningar. Dels för att driva mitt intresse för matlagning vidare, dels för att dela med mig av mitt intresse till likasinnade och inspirera flera till att laga mer mat. Men framförallt för att jag tycker att det är roligt och för att det ger avtryck som jag är stolt över. Det finns inget bättre än när någon i min närhet eller på nätet berättar om hur dem lagat en rätt som dem läst om på bloggarna blivit lyckad, det värmer oerhört! Däremot gillar jag inte komplimanger och beröm, det har jag svårt för men jag gillar engagemang och diskussion kring min och andras matlagning :) Därför bloggar jag fortfarande och kommer fortsätta att göra så ett tag till...

Varför jag haft fullt upp den senaste tiden då? Jo förutom jobb, barn och allt annat vardagen kräver så har vi den senaste tiden jobbat intensivt för att hitta en äldre, bättre begagnad husbil som vi målat upp att vi ska resa runt om i landet med i sommar. Nu har vi faktiskt köpt just en sådan. Det känns oerhört skönt! Efter att ha ansträngt sig länge och åkt runt många mil för att titta på flera olika bilar så gav jag nästan upp precis innan vi hittade just denna bilen. Min uppmålade bild var gammalt, charmigt och lite fulsnyggt, men såklart ändå fräscht. Lite haikon taikon med andra ord och just det känns mitt i prick just nu och hela familjen är tokladdad. Efter sommaren kommer vi vara en erfarenhet rikare, säkert både på gott och ont :) Självklart kommer ni på bloggen att få följa med på många fina och spontana grillningar både på picnicgrillarna och över öppen eld på strandnära fina platser och i djupa skogar i sommar... och vem vet, kanske behöver husbilen utrustas med en grillmodell som jag ännu inte har, hmmm.... ;)

 
Jag måste ju såklart dela med mig av ett lite recept idag också. Ingredienserna i detta recept är hela en stycken ingrediens så det är inte så krångligt alls. Finnesen ligger i själva rökningen och den går till såhär... 

Rökt sidfläsk i bit, ca 600 g:
  1. Hetta upp röken till 80 - 120 grader.
  2. Använd dig av chunks eller blötlagt rökflis för att få extra röksmak på köttet. Lägg på ett par bitar chunks varje timme eller strö en näve rökflis över göden varje halvtimme. 
  3. Rök rimmat sidfläsk tills innertempraturen uppnår 70 grader. Räkna med 2 - 3 timmar.
Svårt? Absolut inte. Gott? Väldigt! Skiva upp den tunnt och ät den precis som den är. Skiva annars tunnt och använd som stekt fläsk då du steker skivorna i smör i panna. Gör annars som jag gjorde häromdagen då vi åt torsk. Jag tärnade då en bit av detta rökta fläsk, hackade gul lök och stekte detta tillsammans med hela små champinjoner och hade som tillbehör till torsken. Man mår aldrig dåligt av en god bit rökt sidfläsk i kylen :)

Nu använde jag mig av färdigrimmat sidfläsk men vill du veta mer om hur du rimmar själv så har jag gjort det några gånger tidigare och klickar du in här så kan du få tips på en enkel och god rimmlag som funkar lika bra på kött som fisk!

Mycket babbel men till slut även ett recept som ni kan ta med er! Ha det fint nu/ Jimps

söndag 14 juni 2015

Spontan picnicgrillning


Det har inte blivit så mycket grillat i helgen som det brukar bli när jag är ledig. Vi har lite andra projekt på gång just nu så fokus har legat på annat håll, exakt vad kanske jag får läge att prata om en annan gång. Men lite grillat har det såklart blivit trots allt! Idag tex testade jag för första gången att grilla "secreto" som är en väldigt speciell fläskdetalj, mer om det tänkte jag ta i nästa inlägg. Nu tänkte jag skriva litegrann om fredagens grillning!

Det var ju verkligen fint väder här hemma i fredags. Barnen skulle sova borta och jag kände att det var läge att hitta på något spontant tillsammans med Camilla. Så vi packade grillen och en väska med goda råvaor och lite gott att dricka. Sedan tog vi en promenad ner till ett fint ställe nere i skogen och lagade mat! Det finns ju inget bättre än att laga mat utomhus och då ännu bättre ute i det fria.


Jag tänkte ta med mig Lotusgrillen ner men lotten föll sedan på min gamla plåtkompis som levt med mig i tio år. Det tar liksom emot att bräda min gamla vapendragare för den nya, fina, färgglada Lotusen. Lotusgrillen används till mycket annat så på just sådana här promenadgrillningar är fortfarande denna gamla grill given!


Ja vad var det vi grillade då? Inte var det grillkorv iaf kan jag säga! Vi grillade inget mindre än en fint utskuren bit av hängmörad högrev med grymt bra marmorering. En riktigt bra högrevsskiva är så fantastiskt gott och det jag gillar med den är köttsaften som innehåller så väldigt kraftig och fin smak.

Jag grillar denna precis som jag grillar en biff eller entrecoteskiva och vill du ha lite tips på detta så klickar du in här!


Till det goda köttet så grillade vi såklart grönsaker. Dagens grönsaker blev sparris och blomkål. Sparrisen är förblancherad hemma medans blomkålen grillas rå. Det är ju ingen konst att grilla grönsaker men tänk på att när du grillar just sparris och blomkål så är det gott att salta dem rejält! Avslutningsvis så måste man ju ha en sås och det blev såklart våran goda bea som vi vispade ihop hemma, för receptet på den klickar du in här!

Vad vill jag ha sagt med detta inlägg då? Jo det är att det spelar tex ingen roll om du har en märkesgrill för tiotusen eller om du grillar med en gammal plåtlåda som jag idag, det blir lika bra bara du vet vad du gör! Sedan vill jag såklart slå ett slag för att ge sig ut och grilla i naturen, det är något alla kan göra eftersom det inte spelar någon rull hur eller vart du bor då det bara är att packa lite grejer och bege sig ut. Det ger så oerhört mycket att komma ut och inte göra något annat än att ta in naturen, grilla och äta. Då laddar man verkligen batterierna!

Ha det fint. /Jimps

onsdag 10 juni 2015

Hemleverans av kol & rökt fläsk


Idag var det ju premiär av årets Grillmästarna på tv4. Ett riktigt bra tv program tycker jag även om kvaliteten på deltagarna inte alltid håller toppkvalitet. Det vore skoj om det enbart var riktigt vassa grillare med men det är ju tv och konceptet/underhållningen går ju i första hand och det köper jag. Jag gillar programmet och kommer följa det hela sommaren! Gör det du också och låt dig inspireras för det visas alldeles för lite grillning och bbq i svensk tv...

Det har ju inte bara grillats på tv idag utan även här hemma på gården, eller snarare rökts då. Jag har som ni ser rökt både tjocka och tunna revbensspjäll idag, jag menar varför välja när man kan köra båda! Jag köpte idag hem lite nya hot-sauces och gjorde dessa ribs lite mer avskalade än jag brukar göra och det blev riktigt bra smak med ett uns sting i dem. Väldigt lyckat resultat och med avskalat menar jag att jag brukar annars göra fetare och tjockare glazer medans jag idag mestadels använde vätska och kryddor.

När man röker kött på detta viset så behöver man inte överarbeta serveringen med en avancerad sås utan det är isf bättre att satsa på en kall sås, gärna ganska neutral eller mild för att neutralisera smakerna litegrann eftersom köttet i sig innehåller mycket hetta, krydda och smak. Eller så gör man som jag gjorde idag en god coleslaw och en syrlig sallad. Det räcker så för det passar perfekt till dem smakrika ribsen och en sås skulle enbart vara överflödig.


Glaze till ribs:
  • 3 dl rött vin
  • 2 dl chilisås
  • 1 tsk hot sauce jalapeno
  • 1 tsk hot sauce chipotle
  • 1 tsk worchestersås
  • 1 tsk vitvinsvinäger
  • 1 msk paprikapulver
  • ½ tsk kebabkrydda
  • ½ tsk vitpeppar
  • ½ tsk vitlökspulver
  • ½ tsk lökpulver
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ tsk salt
  • 1 msk finhackad persilja
Blanda helt enkelt alltsammans och smaka av. Krydda på mer om du vill ha det så eller späd ut med vätska om så önskas, jag tyckte denna vart bra enligt mina smaklökar.

Grillade spareribs & tjocka revben:
  1. Tänd upp röken eller grillen med indirekt värme. Tempraturen bör ligga mellan 90 - 120 grader. Eftersom revbenen kommer att ligga 3 - 4 timmar så kan du förbereda röken genom att lägga otända briketter botten och sedan toppa med tända briketter. Dem tända briketterna kommer sedan att tända dem otända under rökningen och du får en längre brinntid utan att behöva fylla på med nya tända briketter. 
  2. På med revbenen. Tänk på att dem tjocka tar längre tid att tillaga så dem kan gå på en timme tidigare eller ligga på en varmare yta i röken. Pensla och vänd revbenen varje timme tills innertempraturen överstiger 70 grader. Jag gillar att plocka dem ganska tidigt men jag vet också att andra gillar att köra dem längre så detta är en smaksak.


Det finns fasen inget bättre än när solen ligger på, elden slår mot briketterna och maten är redo att slängas på röken! Lägger man därtill doften av nyklippt gräsmatta på gården så blir det bara för mycket... Just när det gäller grillning och bbq så handlar det ju lika mycket om känslan runt omkring som själva matlagningen. Tar man bort dem yttre faktorerna så är charmen och känslan borta. Det kan vara lätt och underbart vissa dagar, precis som det kan vara pissigt och tuffa förhållanden andra dagar...det är dessa erfarenheter sammantaget som gör dig till en riktig backyard-hero med tiden! :)

http://www.grillkol.se/

Som ni kanske såg på bilden tidigare så eldade jag med Skogens grillkol & briketter idag. Dem finns att köpa i en del butiker men framförallt så har dem en bra hemsida där du kan beställa både kol, briketter, restaurangkol eller varför inte deras engan kamadogrill direkt på nätet! Det är ett företag på frammarsch så kika in och titta på deras grillar och tillbehör.


Är det något som jag varit lite dålig på när det kommer till bbq-kulturen så är det halv och helfabrikat eftersom jag gillar att göra allting själv från scratch av klassika råvaror. Bbq handlar annars mycket om att laga med fabrikat och jag tycker inte att det är något fel med det iof, bara det är schyssta grejer och det är där problemet kommer in för mig som medvetet håller nere på socker och kolhydrater. Men det behöver såklart inte vara helt kört, det finns massor av produkter du kan använda i butikshyllorna även om det inte är lätt alla gånger.

Jag undviker nästan alltid dem klassiska produkterna som har största hyllplatserna, dem som säljer mest är oftast sämst tyvärr. Det är dem smala produkterna du ska titta på som dessa på bilden. Worcestersåsen är kanske ingen nyhet utan snarare en bortglömd klassiker som förvisso innehåller en del socker men eftersom den alltid blandas ut så är det inget problem för mig eller de flesta andra som inte konsumerar socker. Louisiana hot-sauces däremot är en nyhet för mig och innehåller enbart naturliga råvaror, inget socker eller kolhydrater och inga tillsattser. Jag provade den idag i min glaze och det var en fantastisk smaksättare! Den gav bra bbq smak och med en fin hetta som bränner till litegrann och inte stannar kvar för länge så att det blir för mycket, rekommenderar starkt :)

Nu får det vara bra för idag, ha det fint! /Jimps

tisdag 2 juni 2015

All in efter en grillfri helg!


Nu var det ett tag sedan jag uppdaterade och det har berott på flera saker men framförallt mycket jobb och ett jäkla skitväder! Fasen vilken otur vi haft med vädret den här säsongen, jag vill inte låta bitter men saken är ett faktum. Efter två bortskämda år med grymt väder så svider det i en storgrillares hjärta när blåsten och regnet övervinner solen. Nog om det tråkiga vädret för igår var det återigen dags för grillning och även om det var måndag så sparade jag inte på krutet, för har man jobbat helg så får man unna sig lite lyx även om det bara är måndag :)

Jag rökte jätteräkor och fyllda tomater, samt direktgrillade rostbiff och grönsaker. Till det åt vi såklart våran patenterade bearnaisesås som är ett måste på bordet under grillsäsongen, lär er att göra den så behöver ni aldrig köpa en färdig bearnaise! Smaksätt den dessutom med vad du vill för att få fram just "din egen bea"!


Rökta jätteräkor som sagt och när jag pratar rökta så är dem med andra ord indirekt grillade på tempratur mellan 80 - 120 grader. Blötlagt rökflis av äppelträd strös direkt över kolbädden för att skapa rök som smaksätter räkorna. Enkelt som bara denn och inget mer behövs egentligen men jag gillar också att tillsätta lite extra smaker för att få räkorna precis som jag vill ha dem och då gör jag såhär...

Rökta jätteräkor ca 400 g, som förrätt eller tillbehör 4 port:
  • 400 g jätteräkor
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • ½ - 1 hackad röd chili
  • 1 msk finhackad persilja
  • ½ dl vitt vin
  • ½ dl olivolja
  • salt & peppar
  1. Tänd grillen med 50/50 teknik och 80 - 120 grader på termometern eller röken med densamma temp. Strö sedan blötlagt rökflis direkt över glöden så att du har konstant rökutveckling under rökningen. 
  2. Lägg räkorna i en folieform. Strö över pressad vitlök, hackad chili, finhackad persilja, en aning salt och en aning peppar. Ringla sedan över vitt vin och olivolja, sedan är det bara att lägga det på gallret och röka härligheten i 30 - 40 min. Dem ska få fin rökbrun färg när dem är klara. 
Superenkelt och supergott, precis som grillning är generellt bara man vet hur man ska göra :) Som jag brukar säga så är planering A och O! Detta recept kan du absolut göra på vanliga klassiska räkor också men tänk då på att du kan få dra av några minuter av röktiden så att dem inte går torra. Klämm och känn eller varför inte provsmaka under rökningen för att hitta just din smak. Vissa gillar lättrökta räkor och andra föredrar lite hårdare rökta så prova dig fram!


Dem fyllda tomaterna då? Jo det är ett gammalt bakfickerecept som har följt mig genom åren som jag från en början blivit inspirerad av i ett planksteksrecept och sedan utvecklat. För receptet på dem klickar du in här! Dem röks sedan intill räkorna under samma tid och sedan är dem bara att servera.


Nu kommer vi in på det här med planeringen igen, ni vet A och O med grillning :) Räkorna och tomaterna behöver 30 - 40 min på indirekt med 80 - 120 grader i grillen. Sista 20 min så lägger jag rostbiffskivorna direkt ovan kolbädden (därav 50/50 och inte indirekt teknik, tänk också på att det är mycket högre temp direkt ovanför kolbädden vilket gynnar rostbiffens tillagning). Jag grillar rostbiffarna i ca 1,5 - 2 min på varje sida och lägger sedan dessa i ett foliepaket för att vila utanför grillen. Resterande 10 - 15 min så grillas grönsakerna, även dem som rostbiffen på dem varma "direkta" sidan och dem penslas en aning med valfri glaze. Detta innebär att alltsammans är klart samtidigt och familjen eller gästerna kan sätta sig till bords för att äta!


Kollar ni i receptregistret både här på jimpsgrill och på jimpslchf så kommer ni finna flera recpet på just rökta räkor och det är just för att det är så snuskigt gott men också väldigt enkelt att göra, med andra ord ett bra test för dig som kanske just kommit igång med rökning. Så kika gärna runt och kolla litegrann och våga testa denna grymma delikatess...


Ja och såhär kan en grym "Surf ´n turf" -tallrik se ut, tillagad på en vanlig klotgrill på 40 min med ytterligare 40 minuters förberedelser. Livskvalitet kan se olika ut hos olika människor men det här är livskvalitet för mig. God mat som denna, tillagad med mycket kärlek ute på grillen i trädgården är svårtslaget... Denna bilden är förresten plockad från mitt Instagramkonto och vill du få mer intryck än det jag delar med av mig här på bloggen så tveka inte att börja följa mig där. Min användare är @jimps_ och du hittar annars mina grillbilder på #jimpsgrill. Ha det fint! /jimps