Sidor

måndag 24 augusti 2015

Karré är alltid karré


Fläskkarré är väl kanske grillens okrönte konung! Vi har alltid frysen laddad med karré som man kan plocka fram och grilla på dagar då man är sugen eller om grillvädret infinner sig. Man kan ju göra så mycket med en bit karré också. Du kan grilla den i skivor, tjocka eller tunna. Du kan grilla den hel och tranchera eller låta den gå länge och bli en pulled pork. Annars kan ju göra grymma fyllda karrérullar! Allting blir gott så det är bara att välja och vraka. Bläddra bland olika karrégrillningar på receptsidan för inspiration!


Det här landade på grillen idag. Tjocka karréskivor grillas på indirekt värme precis som blomkålen och kålroten i formen. Där ligger dem och myser på 120 - 150 grader i drygt en timme. Karrén är klar vid en innertemp på 68 grader. Övriga grönsaker grillas på direkta värmen, dvs dem heta zonerna i den indirekta grillningen mot slutet av grilltiden.


Termometern är ju grillarens bästa vän. Dels termometern i grillen såklart men även en sticktermometer är ett måste. Det är viktigt att lära känna tempraturerna och det är genom dem som du kan styra resultatet. Här tänker jag inte komma med några revolutionära tips utan bara försöka få igång dina tankar litegrann. Vill du bli en grym grillare så ligger A och O i att kunna dra igång en grill och få den att landa och tuffa vidare på önskad tempratur under önskad tid.

Det är viktigt att ha en plan för din grillning innan du börjar grilla, gå igenom alla steg i skallen innan du startar grillen så vet du exakt vad du ska göra när det är skarpt läge. Sedan kan det såklart vara knepigt när man ska grilla någonting man aldrig grillat förr men en plan är lika viktigt här såklart och sedan kan man improvisera under grillningen om man tycker att det behövs.


Ni som följer mig på Facebook kanske har sett att jag skrev om glazen ovan häromdagen. Jag vill inte vara tjatig men jag drar mina tips även här på bloggen om hur jag ofta gör mina glazer för att inte behöva använda fördiga produkter.

Jag väljer som sagt bort dem färdiga produkterna när jag kan och då snor jag ihop en egen på sisådär 2 min! Basen är rödvin, chilisås, tomatpuré och salt. Blanda dessa så har du en utmärkt glaze som passar det mesta. Naturlig sötma från dessa produkter räcker gott och ingen övrig sötning behövs! Du kan såklart krydda på den lite extra om du vill med hot sauce, soja, worchestersås, konc fond, tigersås, whiskey, chili, kryddor eller vad du vill...


Här är en rätt som vi åt för några dagar sedan, även den med karré passande nog. Jag tänkte komma med två tips här och det gäller inte köttet som grillats indirekt precis som köttet jag visade upp innan. Nej jag tänkte tipsa er om den goda såsen vi serverade till samt det fina blomkålshuvudet som du ser på bilden.

Vi kan börja med blomkålshuvudet. Just nu är det säsong för blomkål och vi köper med ett par huvuden varje gång vi är på affären och handlar. Jag har säkert ätit blomkål som huvudtillbehör eller extratillbehör till tre rätter i veckan på senare tid. Det är nu dem ska ätas när dem är stora färska och goda! Huvudet på bilden har jag grillat på indirekt värme samtidigt som köttet och exakt hur du tillagar detta huvud hittar här!

Då ska vi prata om såsen också. Ofta när man grillar fläskkött eller nötkött också för den delen så är det ju "bean" som åker fram eller vispas ihop. Därför blir mitt enkla tips till er idag att våga variera er! Min Camilla är en riktig bea-lover och det är oftast jag som kvoterar in andra såser till middagarna och får ibland kriga för min sak. Jag behöver variation och därför råder jag likasinnade till samma. Såserna jag oftast varierar mellan när vi äter kött är förutom bearnaisesåsen, whiskeysås, rödvinssås, senapssås, grönpepparsås eller ostsås där jag varierar mig med olika ostar beroende på vad vi kan ha hemma. Det är just en ostsås ni ser på bilden här och det är inget mindre än en krämig och fin gorgonzolasås, hur jag gör den ser du här nedan...

Gorgonzolasås:
  • 150 g gorgonzolaost
  • 2 st finhackade schalottenlökar
  • 1 dl vitt vin
  • 2 dl grädde
  • 100 g färskost
  • 1 krm mald muskotnöt
  • 1 krm svartpeppar
  • 2 msk färskhackad persilja
  • smör
Börja med att fräsa löken i en kastrull med smör. Slå på vinet och låt reducera på medelvärme tills vinet reducerat till minst hälften. I med grädde, färskost och gorgonzolan. Tag lite gorgonzola åt taget och smaka av efter tycke. Låt puttra tills osten smält. Tillsätt sedan peppar, persilja och muskotnöt. Låt sedan stå och puttra 10 - 15 min på låg värme. Servera och njut! 

Jag avslutar med att säga att även om vi äter mycket karré från grillen såhär års så behöver det inte bli enformigt. Variera grillteknikerna och våga prova nya saker med karrén samt variera tillbehören så tröttnar man aldrig på Fläskkarré! Ha det fint! /Jimps

tisdag 18 augusti 2015

En gammal favorit fick debutera på grillen


Detta är en gammal rätt som jag lagat för många år sedan och jag tror faktiskt att det var ett av dem första inläggen jag gjorde på jimpslchf.blogspot.com. Kanske inte det vassaste inlägget jag skrivit men receptet är det inget fel på, klicka in här för att kika på det. Dagens rätt är en variant på den och receptet på just denna grillrätt kommer längre ner i inlägget...

Vilken fantastisk dag det har varit idag! En riktigt fin sensommardag med både värme och solsken hela dagen. Jag har prickat in den bra med min ledighet och fått massa nytta gjort i trädgården där vi ständigt ligger lite efter då vi på helgerna åker runt med husbilen. Jag har också hunnit med ett ordentligt träningspass på rullskidorna och såklart grillat!


Den här maten är väldigt basic och simpel att göra. Den gör sig också bra på tallriken, så vill du imponera på någon utan att slå knut på dig själv så tycker jag definitivt att du ska sno ihop denna. Viktigt att tänka på är att ju bättre kvalitet på laxen du inhandlar desto bättre blir såklart resultatet på tallriken, samma sak gäller såklart räkorna och grönsakerna också men framförallt laxen! Viktigt också att inte laxen får gå för länge på grillen utan var noga med minutrarna och tempraturerna då överkörd lax verkligen inte är rolig att servera...


Laxform med räksås 4 port:
  • 400 g laxfilé
  • 1 blomkålshuvud
  • 2 st paprikor
  • 2 st rödlökar
  • 1 aubergine
  • ev. 12 st coctailtomater
  • chili explosionkrydda
  • salt
  • 1 dl olivolja
  • 100 g smör
  1. Hetta upp gasolgrillen med direkt värme, 200 grader i locket. Kolgrillen hettar du upp med 50/50 teknik och 175 grader i locket. 
  2. Grovhacka grönsakerna och grilla dem på direktvärme tills dem fått fin grillyta. Lägg dem sedan i en stor folieform eller ugnsform. Salta laxen runt om och krydda den med chiliexplosionkrydda. Lägg sedan laxfiléerna ovanpå grönsakerna i formen. Ringla olivolja runt om laxen i formen som får rinna ner och lägga sig i botten. Lägg också ett par rejäla klickar smör ovanpå alltsammans som får smälta ut under tillagningen.
  3. Slå om gasolgrillen till indirekt teknik med en temp på 150 grader i locket. På kolgrillen använder du den kalla ytan i 50/50 teknik, stryp luftflödet så även kolgrillen kommer ner i 150 grader. 
  4. Låt nu formen gå under lock på grillen tills fisken är klar. För mig tog det 20 min men det kan variera beroende på väder, vind och grill. Var noga och titta till fisken med jämna mellanrum och använd gärna termometer. Plocka av laxen vid en innertemp på 52 - 55 grader.  
Räksås:
  • 500 g räkor med skal
  • 2 dl creme fraiche
  • 1 - 2 dl vispgrädde
  • ½ dl hackad dill
  • 1 burk stenbitsrom
  • 1 tsk citronsaft
  • salt 
Skala räkorna och blanda sedan alltsammans i en skål. Tag lite grädde i taget tills du hittar den konsistens du gillar och smaka ev upp med en aning salt. Låt stå i kylen 20 min innan servering. Klart! 

Du kan ju också tillaga denna rätten med stekpanna och ugn om du inte vill grilla den men har du tillgång till en grill så ska du såklart använda den :) Ha det fint! /Jimps

söndag 16 augusti 2015

Helgen med husbilen


Precis som förra helgen så stack vi iväg med husbilen direkt efter att vi stämplat ut från jobbet! Vädret var perfekt, hela familjen var laddad så det var liksom inget att välja på, vi skulle bara iväg. Vart vi skulle var inte lika noga så vi tog en kort tripp på fredag eftermiddag och stannade till i Säter på deras camping. En helt ok liten camping belägen intill en sjö. Vi grillade, varvade ner i solen och spelade lite kort på kvällen innan vi trötta efter arbetsveckan gick och lade oss.

En riktigt skön eftermiddag och kväll, helgen känns så mycket längre när man sticker iväg redan på fredag kväll. Man slipper alla måsten på hemmaplan och kan enbart fokusera på varandra...


Dagen efter så tog vi det lugnt på förmiddagen och vi hade ingen riktig plan för vart vi skulle hamna på eftermiddagen. Vi åkte runt i Ludvika-trakten och sökte efter någon fin plats men det var inte lätt att hitta någon camping eller ställplats med rätt läge! Efter mycket om och men så hittade vi till slut en grymt mysig camping i smedjebacken. Här grillade vi kycklingfilé indirekt och toppade den mot slutet med grillad bacon och cheddarost. Till den goda kycklingen så gjorde vi en kålrotsgratäng som även den grillades samtidigt på våran lilla picnicgrill.


Här ser ni hur jag lyckades snickra ihop denna rätt på våran picnicgrill. Gratängen ligger i ena folieformen och grillas indirekt med 50/50 teknik. Den högra folieformen är tom och används enbart som stöd åt det övre gallret som kycklingen ligger på och grillas indirekt med locket på.

För receptet på kycklingen klickar du in här! och för receptet på den goda gratängen klickar du in här...



Det vart ju sommarväder till slut! Vi har ju haft några riktiga kanondagar den senaste tiden och Lördagen bjöd verkligen på en sådan. Här har vi parkerat husbilen på campingen i Smedjebacken och fasen vilken skön kväll det var. Svårslagen känsla när markisen och utemöblerna är ute, grillen är tänd och pilsnern kall och go! Det blir nog inte så jättemånga fler husbilsturer detta år så nu gäller det att njuta till fullo av dem som är kvar...

Hon ser litegrann ut som en solblekt skokartong våran husbil och ett av kriterierna när vi bestämde oss för att köpa husbil var förutom att den skulle matcha våran budget att den skulle vara så ful som möjligt. Ska det vara så ska det vara och helst skulle jag vilja ha en "pilote" eller liknande som verkligen är asfula men vi fick nöja oss med denna. Det viktiga är att den är funktionell, fräsch och charmig. Allt detta har våran gamla cruiser och jag är supernöjd med vårat köp. Vi har redan nu börjat planera nästa års semestertripp även om inget är hugget i sten så känner vi oss trygga med att åka långt i denna efter den här sommarens knappa 300 mil. Just nu lockar Danmark och Tyskland mest men jag är också sugen på att ta hela Norrlandskusten och tuffa in i Finland. Vi får helt enkelt se vart kosan styr efter den långa vintern men en sak är säker och det är att det blir nog bra vilketsom... 


Det var kallt i vattnet men utsikten var det inget fel på! Ungarna badade men jag stod över. Men det är dem här vyerna som får oss att tycka att husbilslivet är fantastiskt. Man kommer ut i naturen och bort ifrån allt vad stadsmiljö heter. Andras frisk luft, varva ner och såklart grilla!


Men nu är vi hemma igen och grillar gör vi ju såklart hemma också. Ikväll grillade vi två stycken olika nöt. Dels en bogskiva och sedan testade vi en ny detalj som heter kållappskärna. Den var riktigt smakrik och god, påminner en aning om högrev fast något mjällare. Jag grillade den indirekt på gasolgrillen tills den nått innertemp på 52 grader, sedan fick den vila i foliepaket en stund innan jag trancherade upp köttet. När du trancherar kött så ska du alltid skära tvärs över köttfibrerna för att inte köttet skall bli tuggigt, viktigt att tänka på!


Vi äter ju som ni vet mycket kött men vi äter ännu mera grönt! Dagens grönt bestod av helgrillat blomkålshuvud, tomat, champinjoner & aubergine. Idag måste jag också erkänna att vi fuskade med såsen och åt en färdig bearnaisesås, ibland har nöden ingen lag... Jag kan verkligen rekommendera helgrillat blomkålshuvud, det blir riktigt bra och såhär lyckas du med det...

Helgrillat blomkålshuvud:
  • Blomkålshuvud
  • 3 msk olivolja
  • 200 g smör
  • salt
  1. Tänd upp grillen med indirekt teknik. Tempraturen i grillen bör ligga mellan 150 - 180 grader.
  2. Lägg huvudet på den kalla zonen och pensla in med olivoljan samt salta ordentligt. Tag sedan en tandpetare och stick ner på toppen av huvudet. Tag sedan 50 g smör och fäst i tandpetaren som då kommer att smälta ut över huvudet under grillningen. Upprepa smörproceduren var 15 e min så att huvudet blir rikligt smörat.
  3. Låt huvudet gå på grillen ungefär en timma. Det är också en smaksak hur du vill ha det om det ska vara helt genomgrillat eller lite aldente så du får helt enkelt känna efter. Jag gillar det snudd på helgrillat med en aning tuggmotstånd så då tar jag den efter en timma. Använd också folieform som droppform under huvudet för att förhindra flammbildning av det droppande smöret och oljan!
Tomaterna sedan halverar jag samt saltar rejält innan dem går på grillen, dem grillar jag på direktvärme tills dem fått fin färg och är genomgrillade. Champinjonerna grillas även dem på direktvärme enligt konstens alla regler och samma sak med auberginen. Auberginen penslar jag med lite olivolja och saltar under grillningen, var då försiktig med oljan som kan flamma upp en aning. Alla grönsaker som grillas direkt kör du såklart samtidigt som du grillar blomkålen och ett ev kött på indirekt värme i grillen. Det gäller att vara smart och utnyttja hela grillens kapacitet vid en indirekt grillning eller rökning ;)


onsdag 12 augusti 2015

Tillbaka till vardagen med #jimpsvardag


Sommaren är ju tyvärr inte oändlig och snart börjar den lida mot sitt slut. Skolorna börjar och jobblunken tuffar på. Det är då grillningen kanske avtar en aning, eller för vissa tom helt. Antar du då min utmaning att tillaga vardagsmat på grillen?! Det är ju lika enkelt som att laga maten inne i köket, speciellt om du sitter inne på en gasolgrill. Varför ska man göra vardagsmaten på grillen då tänker ni? Jo, för att den blir godare såklart! :) Tagga era vardagsgrillningar med #jimpsvardag på Instagram så ska jag också göra det framöver!

Här har jag gratinerat falukorv indirekt på gasolgrillen. Den toppas med härliga Italienska smaker och serveras med rostad blomkål och en fantastisk hemmagjord pesto. Väldigt enkla och goda smaker som passar väldigt bra ihop, en bra vardagsrätt med andra ord...


Indirekt på gasolgrillen som sagt och argumenten är många till varför du ska köra korven på grillen istället för ugnen. Maten blir godare i en grill, du får frisk luft och du sparar disk. För övrigt så tillagar du den precis som du gör i ugnen...

Indirekt grillad falukorv 4- 6 port:
  • 1 falukorvsring
  • 2 paket mozzarella
  • tomatpuré
  • dijon senap
  • finhackad persilja
  1. Tänd upp grillen med indirekt teknik. Tempratur i locket kring 150 grader.
  2. Skiva upp korven i tjocka skivor. Bred ett tunnt lager tomatpuré på varje skiva följt av ett tunnt lager senap. Lägg en rejäl skiva mozzarella ovanpå varje skiva och toppa med persilja.
  3. Lägg korven på kalla ytan i grillen och låt den helt enkelt gå under lock till den fått fin färg och osten smält ut, ca 30 - 40 min. 
Vill du göra egen pesto så har jag ett bra recept här! Vi gör den ofta på mandel istället för pinjenötter och det gör vi för att det är billigare och lika gott, ett tips med andra ord...

Ha det fint! /Jimps

måndag 10 augusti 2015

Våran helg


Vilken helg vi har haft! Våran första lediga helg tillsammans efter semestern och vi gick verkligen all in. Redan efter jobbet i fredags packade vi det mest behövande och drog iväg med husbilen. Hela helgen var vi på rull och parkerade hemma igår.Vi stannade till i gagnef första natten på ett ställe som heter ratt & roder, det är en stugby med ställplatser för husbil. Liten idyllisk plats intill västerdalälven som får tummen upp av oss, riktigt bra. Andra dagen så åkte vi till en liten camping nån mil utanför Avesta. Här hade vi kanonväder och hade husbilen parkerad alldeles intill vattenbrynet.

Vi hade en lyxig kräfafton där vi käkade kräftor, goda delikatessostar, massor av olika kallskuret, korvar & västerbottenspaj. Kräftor äter vi såklart kokta så dem slapp grillen men pajen däremot körde vi indirekt på picnicgrillen, vi har ju ingen ugn i husbilen och vad ska man egentligen med det till när man har grillen med sig :)

Med en liten grill så får man vara lite kreativ och bygga på höjden då man grillar indirekt.

Västerbottenspaj i smördegsskal 4 port:
  • smördeg färdigköpt
  • 4 dl riven västerbottensost
  • 3 dl vispgrädde
  • 3 ägg
  • 2 st finhackade schalottenlökar
  • 1 paket bacon
  • salt & peppar
  • 4 st stora muffinsformar
  1. Börja med att hetta upp grillen med indirekt grillteknik. Grillen skall hålla medelhög värme.
  2. Bryn baconet på grillen så att det blir knaperstekt. 
  3. Gör fyllningen genom att blanda riven ost, vispgrädde, ägg, lök, smulad bacon och smaka av med salt och peppar. 
  4. Tag stora och rejäla muffinsformar, helst i aluminium men annars går det bra med papper. Klä dem invändigt med smördegen och fyll med fyllningen. Lägg muffinsformarna i ett alutråg för att skärma bort direktvärme. Grädda dessa under lock i ca 40 - 50 min eller tills smördegen är krispig och fyllningen fått fin färg på toppen. Klart!


Vi passade också på att ta en kanot-tur hela familjen. Riktigt mysigt, till en början i alla fall :) Vi har pratat länge om detta men det har inte blivit av men nu var det dags. Vi var borta en bra stund men påvägen tillbaka så blåste det upp rejält och vågorna slog emot oss. Vi fick verkligen kämpa och både jag och Camilla var helt slut när vi kom tillbaka! Fritt träningspass med andra ord så det ska man inte klaga på iaf...


På kvällen var det varmt och skönt, vattnet låg alldeles stilla och vi kunde verkligen njuta av lugnet här ute. Jag är så glad att vi åkte redan på fredagen eftersom helgen känns så mycket längre när man är borta i tre dagar även om första resdagen var kort.


Här är vi dagen innan och då käkade vi grillad karré, lök & slantad sötpotatis. Vi grillade dessa på en eldstad med grillgaller. Vi eldade med briketter och blandved, helt underbar kväll även här! Karrén grillade jag enligt tekniken "reverse sear", vilket innehär att dem får ligga en bit utanför glöden och tillagas på svag värme för att på slutet grillas på direktvärme sista minuterna tills dem är klara. Sötpotatisen rostade vi över direktvärme och sedan fick dem mysa i en folieform där dem toppas med olivolja och salt tills dem fått fin färg och smak. Löken körs på direktvärme tills den är riktigt mjuk och go innuti.


Efter två arbetsveckor där vi jobbat varsin helg och längtat tillbaka till semestern så var det helt underbart att åka hit efter jobbet i fredags och grilla i denna eldstad intill älven och sitta ute och äta i friska luften.Medans jag eldade och grillade låg Camilla nere på bryggan och barnen lekte intill, blir inte mycket bättre!


Innan vi åkte hem i söndags så stannade vi till på en häftig plats mellan Säter och Gustafs i Dalarna, på ett ställe som heter Öster silvbergs gruva. En häftig plats mitt ute i skogen. Det är ett gammalt gruvhål som fyllts av klarblå vatten som går utmärkt att bada i. Intill finns fina promenadstråk och bra blåbärsskog. Riktigt kul ställe att stanna till på om man har vägarna förbi...


Sedan har vi nu i helgen firat våran bröllopsdag och detta gör verklgen den här helgen till våran helg! Det känns som hela denna helgen har varit ett långt firande med allt trevligt vi har pysslat med men själva bröllopsdagen var såklart bra den också, men det behåller vi för oss själva :) När man kollar på fotot ovan så kan man inte annat än att längta tillbaka till Thailand där vi var vid den här tiden förra året.

Ha det bra nu och ta hand om er! /Jimps

onsdag 5 augusti 2015

Pulled pork med grymma tillbehör


Jag fick mycket respons på denna wrap i dem sociala medierna. Anledningen är ju såklart att denna rätt är något som många älskar och kan relatera till. Pulled pork och Pulled beef har seglat upp dem senaste åren och blivit ruggigt poppis, både att laga från grunden och att köpa halvfärdigt och värma på. Detta är ju en rätt som härstammar från bbq-kulturen och som sedan letat sig in i våra folkhem. Dem färdiga "pp" som du kan köpa i butik och värma på i ugnen eller på grillen är ju helt ok men för min del så är dem marinerade med alldeles för mycket sötma och det är en av anledningarna till varför du ska göra den själv från grunden, för då kan du få den precis som du vill ha den!


Vi valde ju att servera denna "pp" i en wrap tillsammans med massa gott kladd! Otroligt gott att sätta tänderna i denna wrap när du får både syra, sötma, sälta, crisp och med en grym saftighet. Tillbehören består av kålrotssallad, blomkålsröra, guacamole, stekta champinjoner och lowcarbtortillas från carbzone.

Kålrotssallad/kålslaw:
  • ½ kålrot
  • 2 st skivade schalottenlökar
  • 2 dl creme fraiche
  • 2 tsk fransk senap
  • 1 msk majonnäs
  • ett stänk citronsaft 
  • salt & peppar
Riv kålroten med grova sidan på ett rivjärn med långa drag. Lägg kålroten på en skärbräda och strö över salt, låt ligga och dra i 20 min. Blanda sedan med resten av ingredienserna och smaka av med salt och peppar.

Blomkålsröra:
  • ½ blomkålshuvud
  • 3 dl turkisk yoghurt
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 2 msk kapris
  • ½ - 1 msk majonnäs
  •  salt & peppar
Dela blomkålen i så stora bitar som du vill ha. Blanda sedan med resten av ingredienserna och låt stå och dra en stund innan servering.

Guacamole:
  • 2 st avocados
  • 2 dl creme fraiche med paprika & chilismak
Mosa helt enkelt avocadon och blanda med creme fraichen. Lägg ner en avocadokärna i guccan om du inte ska äta den direkt för att förhindra att den blir brun i färgen. 


Nu kommer vi till själva kronan på verket! PPn eller "dragen gris" som det blir direkt översatt. Principen är enkel, du kör en karrébit på låg temp till den faller sönder. Viktigt också att köttet ligger i rikligt med marinad för att det inte ska torka ut. Jag körde den såklart på röken men har du inte en sån så går det lika bra på grillen, förutsatt att den har ett lock eller i ugnen.


Pulled pork 8 port:
  • 1600 - 2000 g fläskkarré i bit
  • ½ flaska rödvin
  • 3 dl chilisås
  • 1 msk soja
  • 1 dl tomatpuré
  • 2 tsk oxfond konc.
  • 1 msk jalapeno hot sauce
  • 1 msk chipotle hot sauce
  • ½ tsk vitpeppar
  • ½ msk paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • ½ tsk cayenne 
  • 1 tsk chiliexplosionkrydda
  • ½ tsk vitlökspulver
  • ½ tsk lökpulver
  1. Tänd upp röken eller grillen då med indirekt teknik. Tempraturen i locket bör ligga mellan 80 - 120 grader. Räkna med att köttet bör ligga 8+ timmar med en temp kring 100 grader. Jag använde mig av lumpkol, träkolsbriketter och hickorychunks när jag eldade i röken. En grym mix kan jag lova!
  2. Blanda sedan en marinad genom att blanda alla ingredienser ovan och låt köttet bada i denna. Ös också köttet så att det blir täckt av marinaden. Tanken med marinaden är att det ska vara mycket, smaka mycket. 
  3. Sedan är det bara att låta röken göra jobbet. Du kan gärna ösa köttet med marinaden under rökningen. Innertempraturen är inte så noga här utan kör tills den faller isär helt enkelt.


Här använder jag mig av Webers folieform, mina älsklingar! Dem används mycket här hemma just för att dem är kraftigare än vanliga matlagningsformar och på så vis tål den höga belastningen som blir i en grill med tex eldflammor osv, går även att diska i maskin och återanvända så länge dem är hela. Dem används ju dels som droppform i grillen och som tillagningsform här, går utmärkt att tex göra en gratäng i. Det får såklart bli dagens tips från mig, köp hem och börja använd formar på grillen! Då kommer du börja tillaga saker på grillen som du inte gjort tidigare och på så vis bli en bättre grillare :) Ha det fint! /Jimps

måndag 3 augusti 2015

Rökta räkor med chiliaioli


Nu har jag jobbat en vecka sedan semestern tog slut. Vi börjar komma in emot sensommaren och den största grillhysterin börjar lägga sig och ersätts snart av kräftpremiär, skolstart och höstvardag. Det är nu framöver som man verkligen kan se vilka som är riktiga "backyard heroes" och vilka som är semestergrillare. Visa att du är av det rätta virket och fortsätt att tända grillen under hösten. För mig handlar det om att laga god mat och att koppla av. Det tar lite längre tid och det är kanske lite svårare att motivera sig när kvällarna blir mörkare och mörkare. Men det är just därför man ska fortsätta att skapa på grillen, för att man behöver det i dessa tider när mörkret kommer krypande! Förläng sommarkänslan genom grillningen...

Jag har börjat jobba som sagt och jag jobbade hela helgen medans resten av familjen var utflugen. Så Lördagskvällen efter jobbet tillbringade jag hemma själv. Jag köpte hem lite goda ostar, korvar och framförallt räkor! Dem hamnade såklart på smokern där dem röktes ordentligt, jag rökte dem hårdare än någonsin och dem vart såå bra! Helt klart dem bästa jag gjort och det beror nog på två saker, dels rökningen såklart men det var också riktigt fina räkor jag fick tag på. Så det vill jag slå ett slag för! Att det är alltid viktigt att välja bra råvaror. Med bra råvaror så har du hälften vunnet och tvärtom...


Som jag sa så fick jag till dessa räkor bättre än någonson (skryt, ja vet..) och anledningen till det var att jag rökte dem extra hårt och dem fick iom det en väldigt kraftig röksmak. När man sticker ner näsan och doftar till på räkorna så bara exploderar det i näsan! Mixen mellan det varma räkspadet, vinet, kryddorna och röken ger tillsammans en obeskrivlig doft när dem är nyrökta. När någon frågar mig om en bra nybörjarrökning så svarar jag alltid räkor just för att det inte är svårt och för att smakupplevelsen är så fin.

Själva rökningen är ju som sagt inte jättekomplicerad, men som alltid med rökning så gäller det att plocka räkorna vid rätt tillfälle och framförallt då inte köra dem för länge så dem blir sega. Så håll koll och provsmaka om du är osäker.


Rökta räkor:
  • Färska eller frysta räkor
  • 1 dl vitt vin
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk konc fiskfond
  • 1 hackad röd chili
  • 2 msk finhackad persilja
  • äppelrökflis
  1. Börja med att hetta upp röken eller grillen med 50/50 teknik. Tempraturen i locket skall ligga mellan 80 - 120 grader.  Blötlägg rökfliset.
  2. Lägg räkorna i en aluminiumform och ringla över vinet, olivoljan, fonden, chilin och persiljan. Lägg formen på röken och pytsa på rökflis genom hela rökningen så att räkorna tar ordentligt med smak av äppelträdet. 
  3. Jag rökte min räkor på 100 grader i ca 50 min. Mina vart perfekta men detta är inte hugget i sten så var observant. Det kan variera på räkstorlek, hur väl tinade dem är osv... Du ser när dem har en vit och rödspräcklig färg att dem börjar bli klara. Håll koll, provsmaka mot slutet och plocka dem när du tycker dem är grymma! 
Till detta så gjorde jag en Chiliaioli som passar utmärkt att doppa dessa goda räkor i och den gör du såhär....

Chiliaioli:
  • 3 äggulor
  • 3 dl rapsolja
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 - 2 tsk sambal oelek
  • salt & vitpeppar
Lägg äggulorna i en skål och vispa med stavmixer samtidigt som du slår i rapsolja succesivt, litegrann i taget så att det inte skär sig. Avsluta med att smaksätta med vitlök, sambal och en aning salt och vitpeppar. Klart! 


Det är inte det första och antagligen inte det sista inlägget jag skriver om rökta räkor, vissa saker tåls att skriva om mer än en gång :) Lova nu att om du inte testat dessa godingar tidigare gör det nu en gång för alla! Kom ihåg att du inte behöver en rök för att tillaga dem utan det går även med en kol eller gasolgrill med lock där du kan grilla med 50/50 teknik och använda rökspån. Så unna dig själv, överraska frugan eller servera som tillbehör på kräftskivan i höst. Det sitter liksom aldrig fel med ett tråg rökta räkor ;) Ha det fint! /Jimps