Sidor

söndag 24 april 2016

Hur du grillar en bra kycklingfilé


Kycklingfilé har alla en relation till. Den hamnar ofta på grillen både här hemma och runt om i hela landet. Kanske är tom kycklingfilén den mest ätna köttdetaljen i hela landet, nu spekulerar jag bara men den borde iaf ligga topp tre. Vi äter så mycket kyckling i hela världen och det bästa med kyckling och kycklingfilé är att den är så komplex! Den kan ätas både till vardag och fest, både på dem sunkigaste tillställningarna till dem lyxigaste serveringarna. 

Vad är det då som skiljer det bra ifrån det sämre? Jo så klart kvaliteten, kvaliteten på köttet och kvaliteten på tillagningen. Ingen raketforskning direkt men det är sån matlagning är, det handlar om detaljer för att skapa något bra. Nu menar jag inte att jag knäckt koden för att skapa den perfekta kycklingen men jag vet hur man gör den saftig och god. Jag lagar kycklingfilé på mängder av olika sätt beroende på vilken tid jag har på mig, vilket resultat jag kräver och vad jag har att tillaga den på för utrustning. Det är väl kanske ingen skräll att jag kommer påstå att grillen lämpar sig bäst för att tillaga en kycklingfile men så är fallet. Många andra köttdetaljer kan du tillaga lika bra eller iaf snudd på lika bra i köket som på grillen, men så är definitivt inte fallet här. Innan jag berättar varför ska jag dra en kort story om min personliga relation till kycklingfilé...


Jag har ju som alla andra ätit kycklingfilé hela livet. Men när jag var i 18 - 20 års åldern så slutade jag äta det totalt för något år. Anledningen var att jag helt enkelt inte tyckte om det längre. Det kom plötsligt och jag blev "lite" illamående bara av att tänka tanken på att äta kycklingfilé. Anledningen var såklart att jag ätit ett par väldigt dåliga kycklingfiléer som satte sina spår väldigt djupt. En torr, trådig, järnig och fruktansvärt massiv bit som ska bearbetas för att få i sig en portion då man inte vill vara ohövlig. Senare även en dålig kyckling som gjorde mig matförgiftad. Ingen njutning alls och jag sade då nej till kycklingfilé. Framledes när jag var bortbjuden och kyckling stod på menyn så hävdar jag att jag inte tål kyckling för att slippa uppleva kväljningskänslan som jag skapat hos mig själv. Med skapat menar jag att jag såklart inte var intollerant mot kyckling utan att alltsammans satt i min hjärna för att jag ätit och blivit äcklad av ett par dåliga kyckligar.

Alla som känner mig vet att jag äter allt i matväg och självklart var då det här med min lilla kycklingincident i ungdomen övergående, men det har lärt mig att det krävs så lite för att förstöra så mycket. Magkänslan är ibland starkare än vad man tror och blir man bränd så kan det etsa sig fast. Att äta en dålig bit mat kan för många ge en rejäl bismak som håller i sig läänge...

Men hur lagar man till en bra, god och hälsosam kyckling då? Med "bra" menar jag att man självklart ska välja ett bra alternativ att tillaga. Välj ett alternativ som passar dina krav och omständigheter. Med god menar jag att den måste vara tillagad på rätt sätt. I hel filé-fall smakrik utanpå och saftig inuti. Med hälsosam sedan så menar jag att den är tillagad efter konstens alla regler för att inte bli sjuk. Det finns ju såklart tusen olika sätt att göra alla dessa saker för att skapa en god kycklingfilé och här har ni några tips ifrån mig på hur ni får till en grym kycklingfilé!
  •  Förberedelser: marinera gärna över dagen eller längre än så. Annars kan du olja in den och krydda ordentligt för att skapa en sotad yta. 
  • Tillagning: här finns det två alternativ men med ungefär samma princip. Tanken är att kycklingen skall få gå på indirekt medellåg temp (120 - 150 grader) för att inte stressa köttet och därmed torka ut det. Sedan kan du köra köttet på hög direktvärme antingen innan eller efter den lågtempererade tillagningen för att skapa en trevlig grillyta. Använd gärna en glaze eller annan smaksättare vid grillningen som skapar en trevlig yta som bärnns in. Exempel utöver glaze är vin, chilisås eller annan vätska med naturlig sötma i sig. 
  • Servering: innan servering skall allt kött få vila minst 10 min. Skär sedan upp filéerna tvärs över köttfibrerna i önskat tjocka skivor för att skapa en trevlig uppläggning, plus att jag tycker köttet smakar bättre om man skivar upp det. 
  • Håll koll på tempraturen i kycklingen. Den får inte ätas om den ej överstigit 68 grader. Då kan det finnas farliga bakterier kvar i kycklingen. Men den ska heller inte stekas för varmt heller, då blir den torr och en överkörd kycklingfilé är oätlig i mitt tycke. Plocka kycklingen vid tempraturerna 68-72 grader. 
Så hela grundtanken är alltså att kycklingen måste få ges tid och omsorg för att tillagas på bästa sätt, precis som fläskkött som även det mår bra av att tillagas på ungefär samma sätt för att göras mört och fint. Så jag hoppas att ni har fått med er några bra tips och tankar inför eran nästa kyckling-grillning! 

Avslutningsvis så måste jag bara "breaka" att jag precis anmält mig till Lidingöloppet! Jag har länge funderat på att springa något tufft lopp i sommar eller höst och nu har jag fattat beslutet att Lidingöloppet är den perfekta utmaningen. Efter att ha åkt två Vasalopp så ska det bli skoj att testa ytterliggare ett lopp som ingår i den Svenska-klassikern, även om jag inte har som ambition att göra en hel klassiker. Jag sparar den grejen till senare i livet när jag kanske står inför en riktig ålderskris :) Jag är just nu några veckor in i ett tolv veckor långt löpträningsschema som förhoppningsvis ska göra att jag springer snabbare. Det är kul att vara igång med löpträningen och efter detta träningsschema så är det bara att börja köra efter ett Lidinglöloppsanpassat schema. Nu vart jag grymt peppad och jag ser redan fram emot starten på Lidngö i höst! 

Ha det fint! /Jimps  

söndag 17 april 2016

Högrevsburgare deluxe!


Igår hade vi en liten syskon med familj get-together. Självklart så stod det grillat på menyn! Vi grillade kyckling och grönsaker men jag hade fullt sjå med att grilla 9 kg kyckling och en jäkla massa grönt så jag hade tyvärr inte en tanke på att plocka upp kameran och plåta :) Men gott vart det och alla blev glada och nöjda. Vi var inte hemma hos oss så jag fick grilla på andra grillar än vad jag är van vid så det blir alltid en liten omställning då, men det gick såklart bra men det kräver då en liten extra ansträngning. 

Idag blev det dock grillning på hemmaplan igen och efter mycket tankar på hamburgare den senaste tiden så var det äntligen dags! Högrevsburgare grillades och det var inget att hålla tillbaka på, all-in var det som gällde idag. Jag fick till burgaren riktigt bra och använde mig inte bara uttav högrev utan också rimmat sidfläsk som ger burgaren ytterliggare smak i form av fett, sälta och smak. Jag fick också tag i en riktigt fin högrevsbit med riktigt mycket fett i så jag visste redan på förhand att detta kommer falla väl ut! 

Eftersom jag inte äter bröd så brukar jag göra salladsburgare istället, i detta fallet med salladskål och jag trivs med det, även om jag såklart blir sugen på ett riktigt gott bröd ibland. Men många gånger kan jag tycka att brödet dödar smaken på burgaren då jag är van vid att äta med sallad och få alla smaker mer koncentrerat i munnen. Men mitt tips om man vill äta med bröd så ska man köra briochebröd eller något annat liknande fluffigt bröd som drar ihop sig när du klämmer på det. På så vis slipper du ett mastigt bröd som tar över eller iaf dämpar smaken från den goda burgaren och tillbehören. 


Viktigt att tänka på när du grillar burgare: Grilla på en superhet grill och på rena grillgaller, då minimerar du risken för att burgarna bränner fast. Det ska fräsa och flamma upp från det droppande fettet som burgaren ger ifrån sig. Var inte rädd för flammorna utan låt dem slå upp mot burgarna och skapa en god grillyta. 
Högrevsburgare 4 - 6 port:

  • 900 g högrev
  • 300 g rimmat sidfläsk
  • salt & peppar
  • lagrad ost som topping
Anledningen till att det är hela 1,2 kg kött är för att efter malning och grillning så försvinner nått hundra gram i form av fett och vätska innan slutprodukten är klar. Börja med att dubbelmala högrev och sidfläsket. Forma till en stor boll och låt vila i kylen ett par timmar. Forma sedan till 4 stora eller 6 medelstora burgare. Salta och peppra ordentligt på båda sidorna innan dem går på grillen. Grilla nu på direktvärme tills dem når önskad stekgrad och toppa med en lagrad hårdost av valfri sort mot slutet. 

En burgare är ju inte en burgare utan goda tillbehör också! Jag valde att servera den med salladskål istället för bröd. Sedan med strimlad isbergssallad, dijon-majonnäs och tomat på botten. Följt av burgaren och toppad med stekt silverlök och stekt bacon. Vid sidan om hade vi grillad majs och friterade rotfruktsstrips. Allting riktigt fräscht och genomtänkt innan det tillagas, då slipper man plocka fram den hemska "färdiga burgardressingen" eller ketchupen. 

Dijonmajonnäs:
  • 2 äggulor
  • 1 tsk vinäger
  • ca 2 dl rapsolja
  • 1 - 2 tsk dijonsenap
  • salt och peppar
Börja med att vispa ihop äggula och vinäger. Vispa sedan till en fast form då du ringlar ner lite rapsolja i taget. Smaksätt till sist med senap, salt och peppar efter ditt eget tycke. Klart! 


Det var det lilla jag hade att lätta från mitt hjärta idag. Ha det fint på er! / Jimps

torsdag 14 april 2016

Grillad torsk


Vad gör man när grillbegäret kickar in och vädret utomhus är allt annat än inspirerande? Antingen skiter man i att grilla eller så river man eld i Lotusgrillen! Lotusgrillen är en ruskigt praktisk liten grill. Vi använder den inomhus eller på altanen under vinterhalvåret och på sommaren hänger den med på utfykter, samt på husbilsturer.

Har ni förresten sett nya hamburgar-serien med Johan Jureskog? Riktigt underhållande och bra serie hittills efter två avsnitt. "Världens bästa burgare" heter programmet och finns på Viaplay om du missat det. Jag älskar den sortens program där man nördar ner sig i den fantastiska Amerikanska matkulturen! Man blir dock lika besviken på sig själv varje gång när man inte äter en burgare samtidigt som man ser programmet, för man blir ju så sjukt sugen.

Därför har jag precis bestämt att jag i helgen skall laga till en riktigt god burgare från scratch, det var faktiskt ett tag sedan och nu går det inte att hålla tillbaka längre.


Nog om Lotusgrillar och hamburgare, nu går vi igenom hur man lagar till denna fräscha fiskrätt istället :)

Grillad torsk 4 port:

  • 600 g torskrygg eller torskfilé
  • salt & peppar
  • olivolja
Börja med att torka fisken med hushållspapper så ytan blir torr. Salta och peppra rikligt runt om och pensla in fisken med olivolja. Grilla nu sedan på direktvärme tills fisken är klar, ca 2 - 3 min på varje sida. Fisken är klar när innertempraturen når upp till 52 grader eller när fisken skivar sig då du trycker på den.

Grillad sparris:
  • Sparris
  • salt
Lägg sparrrisen i en kastrull med ordentligt saltat vatten. Koka upp under lock och drag kastrullen från plattan. Låt stå i 5 min och häll sedan av vattnet. Grilla nu på direktvärme tills dem fått fin grillyta. 

Räkröra:
  • 300 g räkor med skal
  • 1 burk stenbitsrom
  • 1 - 2 msk majonnäs
  • 2 tsk citronsaft
  • 3 dl creme fraiche
  • ev. hackad dill
Skala räkorna och blanda alla ingredienser och tag den mängd creme fraiche som krävs för att få bra balans, dvs tag lite i taget och smaka av hela tiden. Smaksätt ev med dill på slutet om så önskas. Klart! 



Servera gärna med några oskalade räkor vid sidan om, det är gott och socialt att pilla med under middagen. Jag vet inte om ni har tänkt på det men jag äter faktiskt väldigt mycket fisk nuförtiden, det är bara att skrolla på bloggarna så hittar ni mängder av fiskrätter. Detta är både medvetet och omedvetet. För en tid sedan så kvoterade vi in fiskrätter i våran veckomatsedel, men nu hamnar dem där automatiskt. Med andra ord så har vi skapat oss en god trend, gamla köttälskare som vi är.

Det får då bli mitt tips till er för dagen. Planera in minst en fiskrätt och en vegetarisk rätt i din veckomatsedel (Mån - Fre), om du inte redan gör det. Det är en bra start och en nödvändighet i dagens samhälle. Ska du äta kött sedan så är det viktigt att variera sig och välja bra kött om man kan. Ha det fint! /Jimps

måndag 11 april 2016

Kycklingspett & nya bars till gasolgrillen


Jag var bara tvungen att riva eld i gasolgrillen den där dagen då det stod kycklingspett på menyn, varför? Jo jag hader precis fått hem nya "flame-bars", ni vet dem som sitter ovanför brännarna och skyddar mot flammbildning och förångar köttsafterna i grillen. Dem gamla hade gett upp, dem brukar ju göra det efter några år. Det är ju ofast dem som tar stryk först och det är ju faktiskt lite irriterande att dem inte görs i bättre material då dem är så utsatta!

Om vi ska prata lite mer om maten nu då. Jag ryggar alltid tillbaka litegrann när det näms "grillspett", det är något inom mig som ogillar fenomenet att blanda massa olika kött, fisk och grönsaker på spett för att sedan grilla. Därför när jag grillar med grillspett som teknikmetod så har jag alltid en ingrediens per spett och blandar aldrig! Det är ju inte optimalt att blanda mat med olika egenskaper på ett spett och sedan förvänta sig att resultatet ska bli perfekt, men det är min naturliga instinkt som har hakat upp sig på det. Om man sedan kombinerar det perfekta spettet som passar sig att grilla på detta sätt så köper jag det fullt ut. Därför kommer mina grillspett alltid att se ut som ovan... om jag inte spinner vidare på idén att skapa det perfekt sammansatta spettet, var inte så dum idé faktiskt.

Nu vill inte jag kritisera dig som läser och som älskar dina grillspett, det är inget fel med grillspett i sig utan kanske snarare fel på mig och mitt envisa tänkande att hela tiden försöka grilla allting på rätt sätt (enligt mitt tycke). Ibland kanske jag skulle behöva släppa allt och kanske grilla ett blandspett eller varför inte en "flintastek"... nej det sistnämda kommer aldrig att ske :)


Marinad till kycklingspett:

  • 1 dl chilisås
  • 1 msk soja
  • ½ dl olivolja
  • 1 tsk chipotle hot sauce
  • 1 msk sesamfrön
  • 1 tsk vitlökspulver
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk chilipulver
  • salt
Blanda helt enkelt ihop alltsammans och häll i en plastpåse tillsammans med strimlad kyckling. Låt ligga och dra över dagen eller varför inte ett helt dygn innan den är dags trä dessa på spett och grilla. 

Hur grillar jag dessa då? När jag grillar marinerade kycklingspett så skall det inledningsvis göras på direkt värme i en riktigt het grill, ca 250 grader. Varför ska grillen vara så het då? Jo, för att du ska chocka köttet och få till en dirket och bra grillyta. På så vis skapar du direkt en bra grillyta och minimerar risken att maten bränner fast på gallret. Nu kan du snurra spetten och grilla dem på direktvärme tills dem är klara, men har du väldigt tjocka bitar på spettet kan du med fördel lägga över dem på indirekt värme eller vrida ner om du använder en gasolgrill för att inte torka ut köttet. Klart är köttet när du klämmer på det och känner att det är fast, eller när innertempraturen överstger 68 grader. 
Vitkålssallad/pizzasallad:

  • 800 g vitkål
  • 1,5 dl rapsolja
  • ½ dl vitvinsvinäger
  • salt & peppar
Börja med att strimla vitkålen med mandolin, osthyvel eller kniv. Banka sedan den strimlade vitkålen med klubba eller liknande för att pressa ut vetskan ut kålen. Lägg sedan kålen i en skål och blanda ner olja och vinäger. Smaksätt sedan med salt och peppar. Klart! 


Har man en grill med några år på nacken och "flame-bars"en ger upp så kan man om man har tur beställa nya, men detta är ingen garanti och även om man kan göra det så är det lite för lätt. :) Ni som känner mig och läser min blogg vet att jag inte är någon glamour-grillare med en hel grillpark uttav maffiga premium-märkesgrillar och enbart köper massa roliga prylar hela tiden. Nej jag gillar att fixa och dona själv med grillarna genom att ta vad man haver för att skapa ett tillbehör, en resevdel, eller varför inte en hel grill. Det är ju helt enkelt för att jag tar med mig min personlighet in i mitt grillande. Därför var det självklart för mig att fixa till egna "bars" till grillen. Jag har funderat en tid men inte riktigt kommit fram till en riktigt bra lösning. Sedan fick jag hjälp till att ta fram dessa underbara skapelser! Gjorda i tjockt kvalitetsstål och dem här kommer att överleva själva grillen flera gånger om.

Nu när jag har provgrillat dem ett par gånger kan jag bara konstatera att dem fungerar bra och att dem precis som jag trodde gjort grillen ännu bättre. En bra grill har bra material, nu är min grill lite bättre och jag är så jävla nöjd! Jag har sagt att när den här grillen ger upp för gott så ska jag faktiskt unna mig en ordentligt bra gasolgrill av den värre sorten, men det betyder inte att jag ger upp denna grillen så lätt! Den här grillen kommer jag hålla i liv så länge jag kan, för jag är inte den som lämnar någon i sticket så räkna med att den kommer tuffa på ett bra tag till :) 

Ha det fint gott folk! /Jimps 

torsdag 7 april 2016

webers nya monster!



Jag har ett par fina grillningar gjorda som jag tänkte skriva om ikväll. Men dem får helt enkelt snällt stå åt sidan för nu tänkte jag prata om Webers nya monstergrill som dem gick ut igår och presenterade. Man har vid det här laget enbart kunnat se lite bilder och youtube-klipp av eller för Webers räkning, så man vet inte riktigt hur grillen står sig jämfört med andra grillar. Men man kan konstatera att grillen är väldigt inovativ och vräkig. Ni som läser min blogg vet att jag i förra inlägget spånade om att Weber just nu jobbar på att ta fram en "kamadogrill". Så jävla fel jag hade! Nu när jag ser vad det är dem har jobbat fram så blir jag både lite besviken men samtidigt glad. Deras nya skapelse ser ut som en kamadogrill men det är i själva verket en klassisk weber-emaljerad plåtgrill. Dock med dubbla plåtar, en yttre och en inre med luftspalt däremellan. Denna konstruktionen skall med andra ord göra att grillen får kamadoliknande effekt, dvs att den isolerar värmen bättre och skapar bra drag i grllen, samt att den är energieffektiv. Du kan nå väldigt höga tempraturer och väldigt låga tempraturer, samt allt däremellan. Det är med andra ord en grill och en rök kombinerat. Grillen kommer dock aldrig att få exakt samma egenskaper som en kamado då den jobbar med luftspalt istället för keramik. En kamado kommer med andra ord att vara mycket bättre på dem egenskaper jag nyss radade upp... MEN!




Men bara för att en kamado är mer energieffektiv och isolerar värme bättre, samt skapar bättre drag i grillen behöver det inte betyda att den spöar nya Weber summit charcoal. Det finns många fördelar med att göra som weber gör. Dem skapar här en grill/rök som är tätare och effektivare än deras tidigare smokey mountain, men som sagt inte lika effektiv som en kamado. Eftersom denna är gjord i emaljerad plåt med luftspalt och med rostfria galler osv så kan du mycket lättare reglera tempraturen under grillningen eller rökningen, tillägg då också att den har kamadoliknande egenskaper och design. Jag pratade tidigare om en liten besvikelse från webers sida men ju mer jag funderar så omvandlas det till att jag blir glad. Jag är glad för att weber inte plagierar en kamado rakt av utan gör sin egen grej och inte överger deras hjärta och själ. För just själen genomstrålar hela grillen i allt från material till design. Weber hakar alltså inte på den senaste trenden "kamado", utan dem tar lärdom och driver deras plåtgrillsimperium vidare.



Weber Summit Charcoal som den heter finns inte till försäljning i Europa iår utan kommer med största sannolikhet nästa år. Iår kommer den enbart att säljas i USA. Det är en "top of the line" produkt och prislappen är satt därefter, 14.000:- för grill med stativ & knappt 19.000:- för performermodellen. Båda med gasoltändning vilket också är ett plus, eller kanske det minsta man kan begära för den prislappen. Priset kommer garanterat dock att pressas inom ett par år när produktionen och lanseringen ökar. Som jag sa tidigare så blir man mer och mer imponerad ju mer man ser av denna grill och det märks verkligen att weber inte har stressat fram denna modellen utan verkligen jobbat med detaljerna, just därför tror jag att den fungerar mycket bättre i jämförelse med en kamado än vad man i första anblick kanske tror. Tittar man på funktion så är alla smådetaljer väldigt genomarbetade. Allt ifrån gallerlösningar, till reflektor och luftventiler. Jag förstår också varför dem döpt den till just "summit". Det är av den anledningen jag pratat om tidigare att man relativit snabbt kan justera tempraturen i grillen/röken. Precis som i en summit gasolgrill har du rostfria galler istället för tex gjutjärn så du enkelt kan reglera tempratur både upp och ner men du har också en bra ytskikt som gör att den är tät och energieffektiv, med andra ord väldigt genomtänkt och flexibel!

Avslutningsvis så tror jag att det här är en skitbra grill och rök, kanske tom den bästa på marknaden just nu om man ser till mångsidigheten och användande. Varför säger jag så, jo just för att den kan allt även om den kanske inte är bäst på just allt. Många inklusive jag trodde nog att plåtgrillarnas framtid såg väldigt mörk ut efter kamadons frammarsch dem senaste åren men nu ger sig weber in i matchen på allvar och det är såklart spännande!

söndag 3 april 2016

Webers nya briketter


Weber har ju tidigare år haft ett gäng olika sorters kol och briketter. Dem flesta sorterna riktade sig mot mindre målgrupper och säljs oftast bara på specialinriktade butiker. Då pratar jag tex om deras steak housekol i stora bitar gjord på hardwood, expresskol och premiumbriketter. Men framförallt deras koksbriketter som dem i 4 - 5 år storsatsat på och nått kunder i dem flesta större butikerna. 

I början var kokosbriketterna mer likt en klassisk brikett med längre brinntid men dem senaste två åren har dem gjorts större, typ dubbelt så stor och iom det så är den helt enkelt felkonstruerad. Den kräver mer bindemedel och det bildas för mycket aska och briketterna har en tendens att kväva sig själva. I praktiken så brinner dem länge men alstrar låg värme enligt min erfarenhet. Fungerade helt ok vid rökning (även om man betalade mycket pengar för massa aska/bindemedel) men mindre bra vid grillning och indirekt grillning då tempraturen inte kommer upp ordentligt. 

Men nu verkar weber ha tänkt om igen och jag tror deras tanke helt enkelt är att dem vill smalna av och inrikta sig på den stora marknaden där dem flesta kunderna finns och med enbart två bra all-aroundprodukter så kommer dem helt enkelt tjäna mer fläsk och släpper matchen mot dem konkurerande Lumpkol tillverkarna, eller???... det ryktas ju nämligen om att weber håller på att ta fram en kamado grill i brinnande stund så nästa år lär dem nog trots allt börja sälja en ny lump-kol. Då har dem tre olika sorters kol, två skyssta inkörda all-around produkter och en premium. Det låter lite mer likt en gigant som weber tycker jag. Därav känns det ännu mer naturligt gjort av weber att överge koksbriketten och i framtiden satsa på klassisk brikett och hardwood. Antingen är jag smartare än dem eller så har jag synat dem? ;) 


Till själva briketten då! Jag har läst om den i Webers årliga magasin "grill on magazine" där dem har en flersidig artikel om hur fantastisk den här produkten är samt dess födelse. Jag ska bespara er detta och ni behöver inte läsa det heller. Summa summarum är att det är en riktigt bra brikett i en snygg förpackning. Det är en bra produkt som jag tycker kan klassas som "best in class" bland träkolsbriketter!

  • Den är snabb att tända, weber påstår 20 min och jag instämmer. Dem kommer paketerade i en sluten plastpåse, vilket gör att dem alltid är torra. Samt att dem har dem nya räfflorna som gör att antändningen tränger in i briketten snabbare än globformade briketter. Sedan har det såklart med sammansättningen av själva briketten, men det har jag ingen aning om så det tänker jag inte yttra mig om.
  • Brinntiden är uppskriven till 3 timmar och det är nog en sanning med modifikation. Brinntid 3 timmar ja men brinntiden med bra effekt uppskattar jag till mellan 2:20 - 2:40 (låg belastning med locket på), nånstans där. Här har alltså weber överdrivit något även om dem kanske brinner i 3 timmar. Kör du direkt grillning delvis utan lock så kan du kanske tom bränna ut dem på två timmar. 
Om vi ska totalbedömma så är detta en skitbra träkolsbrikett som slår dem flesta men som inte ska klassas som en premiumbrikett egentligen i mitt tycke, utan som en klassisk träkolsbrikett. Weber har gjort det bästa man kan göra av en träkolsbrikett, det ska dem ha en eloge för men jag tycker att det finns minst två andra sorter som jag klassar som mer prisvärda och har ungefär samma egenskaper som denna. Men vill du ha en träkolsbrikett som brinner lite längre än dem flesta andra, inte vill grilla med kokos, betala lite mer. Då köper du denna produkt som är en riktigt bra produkt, tummen upp weber! Nu väntar jag spännt på eran kommande premium-produkt....eller? :)

Ha det fint! /Jimps