Sidor

torsdag 15 juni 2017

Vegetarisk paj på grillen!

Mycket av det goda ska det vara, dvs mycket fyllning! 

Vegetariskt är kanske inte det första man tänker på när man skall grilla. Grillning är ju väldigt mycket förknippat med kött av alla dess slag. Grillning är iof också väldigt förknippat med grönsaker men att gå så långt som vegetariskt tror jag inte så många gör. Det är sällan jag gör det också men det är skoj och nyttigt att göra det ibland. Den här rätten föll ut helt fantastiskt måste jag säga utan att det låter allt för skrytigt. Härlig smak och perfekt och smakfull pajdeg för min smak. Jag gör en "lowcarb" deg som jag blandar själv på bla mandelmjöl och kokosnötsmjöl samt lite andra grejer, receptet kommer längre ner i inlägget. Den degen är såklart nyttigare än vanlig men ger också mer mättnad och lite mer kaksmak om ni fattar vad jag menar, testa så får ni se. Fyllningen sedan är fet och god, med smak av lök, tomat, broccoli, basilika och ädelost.

Varför ska man göra en paj på grillen då? Ja varför inte säger jag genast. Varför ska man tex grädda en pizza på grillen eller varför inte i en vedeldad stenugn är egentligen samma sak där, jag tycker att all mat blir godare om den lagas i fria luften, med en levande glöd eller eld och i bra konstruerade grillar, ugnar eller kärl. Det är ju den tråkiga elspisen som är kompromissen, ändå måste man försvara sig mot den ständigt när man lagar mat på grillen. Det är fanimej sjukt konstigt!

Jag körde med kamadogrillen idag och den är optimal att baka med. Med grillens grymma egenskaper i tempraturhållning och med deflektorplattan som gör att pajerna lagas indirekt och inte utsätts för någon direktvärme alls. Grillen har också dubbla galler så jag får plats med många pajer om jag vill. Jag körde en stor paj i våran gamla keramikform och sedan gjorde jag två mindre i folieformar. Jag har inte gjort paj så ofta i folieform med blev överaskad över hur bra dem blev! Smidigt också att ha att göra med folieform så det blir garanterat fler gånger...

Pajerna innan dem går på grillen. 30 - 40 min senare är det dags att hugga in!

Nu är det bara en vecka kvar till Midsommar också! Så varför inte bjuda nära och kära på en hemmagrillad paj på smörgåsbordet? ;)  Det kommer garanterat att imponera på allihop och ingen kommer bli besviken på smaken, I promise...

Själv har jag inte riktigt planerat Midsommar än utan det får gro några dagar till men jag tycker att det måste finnas något grillat på bordet även om jag vet att många äter traditionellt svenskt så är det ett måste. Sen att man många gånger får kämpa i blåst, regn och kyla, det är en annan sak och det hör till på nått vis :)

Vegetarisk paj 8 port (dubbel sats):
Pajdeg
  • 4 dl mandelmjöl
  • 2 dl kokosnötsmjöl
  • 4 dl pofiber
  • 2 msk fiberhusk
  • 3 krm salt
  • 200 g philadelphiaost
  • 200 g smör
Börja med att blanda alla torra ingredienser. Smält sedan smör och philadelphia i kastrull och blanda ner i dem torra ingredienserna till en smet. Låt stå och svalna/svälla ett tag innan du trycker ut degen i två stora eller fyra små smorda pajformar. Förgrädda nu bottnarna i 20 min på 200 grader innan fyllningen läggs på. 
Fyllning
  • 4 st rödlökar
  • 4 st tomater
  • 2 st broccoli
  • smör 
  • ca 20 st färska basilikablad
Skiva löken, tomaterna och skär upp broccolin i mindre buketter. Förstek var och en för sig i smör så att dem mjuknar och lämnar av dig den mesta vätskan, samt börjar ta lite färg. Tag av dem och fördela ut dem i dem båda pajerna. Ringla över lite färska basilikablad också.
Topping
  • 6 dl riven prästost
  • 6 dl creme fraiche
  • 200 g ädelost
  • 3 ägg
  • 3 tsk oregano
  • salt & peppar
  • 2 dl extra riven prästost
Blanda ihop alla ingredienserna förutom den sista extra osten till en stanning. Häll stanningen över pajerna så att det täcker så mycket som möjligt. Toppa sedan med ett lätt täcke av den extra osten för att få en fin liten skorpa på pajen. 
Grädda nu indirekt på grillen eller i ugnen på 200 grader i 30 - 40 min eller tills pajen fått fin färg. Låt sedan stå framme på matbordet och vila 15 - 20 min innan den skärs upp och serveras. Garnera med några basilikablad och oregano. Njuut! Sjukt gott ;)

Se så vackert! Bara detta är väl svar nog på frågan varför man gräddar pajerna på grillen istället för i den skittråkiga elspisen? Man äter ju med alla sinnen och med ett förspel som detta så är hälften redan vunnet.

Ha det fint allesammans! /Jimps

torsdag 8 juni 2017

Kycklinggryta på stekbordet


Idag vill jag uppmana alla som älskar att grilla att inte enbart stirra sig blinda på själva "grillen"! I dagsläget så är utbudet större än nånsin och då pratar jag inte bara om grillar och stekbord. Det finns ju en hel uppsjö av speciella konceptgrillar, kaminer och smokers nuförtiden. Det är så kul att spåna runt på nätet där man hittar så mycket nytt och roligt. Det senaste jag stött på verkar vara vad man kallar en "mexikansk grill". Det är en öppen grill med kåpa, likt en klassisk svensk murad grill fast aningen mer inkåpad och med en enhet i mitten som liknar "raketspisen" som ni kan söka upp på Instagram om ni inte vet hur den ser ut. Där eldar man med ved och när veden brunnit ner till glöd så skrapar man ut den till en glödbädd i botten åt båda sidor där man grillar maten. Svårt att förklara bättre men väldigt rolig sätt att laga mat med ved.

Kolla upp Raketspisen förresten, finns att beställa svensktillverkad. Jag är bra sugen på den men vet inte vart jag skulle kunna ha den eller hur ofta jag skulle använda den, men tuff är den! Om vi ska snacka lite mer om vad jag är sugen på att införskaffa då... Jag är faktiskt väldigt sugen på att skaffa en eldstad. Då en inkapslad eldstad som inte riskerar att skjuta gnistor till höger och vänster när man sitter ute på sommarkvällen, typ en "Landmann Fireball". Jag är även sugen eller snarare tvungen att skaffa en gasolvärmare nu när vi flyttat och har en öppen altan istället för en inglasad. Att ha en öppen altan i Sverige är ju skönt på dagarna men inte så skönt på kvällarna så det kommer definitivt att införskaffas.

Sen har jag ju tjatat länge om att det börjar bli dags att skaffa en ny gasolgrill. Jag har ju en som fungerar men som har hängt med länge och börjar ha gjort sitt. Jag får nog klara mig iår men nästa år är det dags. Det är svårt att välja gasolgrill men just nu lutar det mest åt antingen "Broil King Baron" eller "Landmann Triton". Då kanske många undrar varför jag gillar just dem? Jo mest för att du får mycket grill för pengarna när du köper dem och du vet vad du får! Köper du en Weber med samma prestanda som en Broil King Baron så får du pyttsa ut bra många tusenlappar extra till ingen nytta, båda är av samma kvalitet. Sen finns det Napoleon, rössle och massor av andra märken som är väldigt bra men jag gillar verkligen Broil King Baron och Landmann Triton. Både designen, funktionen, storleken och prisvärdheten. Vi får se vad det blir och det hinner hända mycket på vägen så det kanske blir något helt annat i slutändan, kanske står här med en fet Weber Summit tillslut ändå och säger att det är det bästa köpet jag gjort :)

Mycket ändrar sig med tiden och så även vi...


Men här lagade jag maten ute på kolstålspannan som jag har på en gasoldriven ställning. Den är grym på att laga grytor, wok, burgare, kött och ja, massa annat på. Du får upp en grym hetta om du vill och kan vrida ner till den temp du vill, samtidigt som du aldrig behöver kompromissa med ytan då allt får plats. Varför krångla och göra en stor gryta inne i köket som kokar över och spiller när man kan ta ut svängarna ute i trädgården och verkligen gå all-in?!

Kycklinggryta 8 port:
  • 1600 g kycklingfilé
  • 10 st färska champinjoner
  • 2 gula lökar
  • 2 röda lökar
  • 4 vitlöksklyftor
  • 2 konserver vattenkastanjer
  • 2 konserver bambuskott
  • 2 konserver typ böngroddar
  • 1 msk  gul curry
  • ½ msk gurkmeja
  • 1 msk paprikapulver
  • ½ msk salt
  • ½ msk svartpeppar
  • 1 liter vatten
  • 2 msk konc kycklingfond
  • 1 msk konc kalvfond 
  • 500 g cashew masala (axfood)
  • 200 g ajvar relish mild
  • 150 g philadelphia
  • 2 dl grädde
  • 2 msk kycklingkrydda av valfri sort eller egen kryddblandning 
  • 2 paket sjögräsnudlar
  • rapsolja
  1. Börja med att preppa alla grönsaker, kyckling och tillbehör innan tillagning så att det bara är att "laga" när du väl står ute framför stekbordet. Hacka allting grovt och lägg fram allt i ungefärlig ordning för tillagning för att göra det enkelt senare. 
  2. Hetta sedan upp stekbordet, woken eller den stora grytan på spisen med rapsolja i botten. Det skall vara riktigt hett! 
  3. Nu tänker vi steka, koka, pluttra... Precis i den ordningen. Vi börjar med att steka på kyckling och grönt för att skapa fin yta, samt att dra ur dem vätska. Här kryddar jag samtidigt.
  4. Dags att koka och då går jag på med vatten, fond, masala och ajvar. Nu får det koka ihop 10 - 15 min. 
  5. Nu är det dags att pluttra. Då slår jag på philadelphia, grädde och sjögräsnudlar. Låt stå och pluttra i ytterligare 10 - 15 min samtidigt som du smakar upp hela härligheten med ytterligare ingredienser och kryddor. Klart för servering! 


Jag serverade denna goda gryta tillsammans med en färsk och krispig romansallad som ni ser, men delar av familjen åt det tillsammans med ris som såklart också passar ypperligt. Man kan också äta den precis som den är eftersom den är matig och full med grönt och nudlar. Det är bara att välja och vraka med tillbehör men en sån här rätt står stadigt på egna ben!

Det var det jag hade för dagen. Tack och god natt! /Jimps