Sidor

lördag 22 februari 2020

Perfekt grillad kycklingfilé


Som jag lovat tidigare så kommer jag att skriva till er om hur ni lyckas grilla den perfekta kycklingen! I det här fallet i form av kycklingfilé, men tillvägagångssättet och kryddningen använder jag på alla kycklingdelar egentligen. Sen kan man såklart variera sig med både grillteknik och kryddning men receptet i detta inlägg är en bra bas att utgå ifrån och fungerar alltid!

Innan vi går vidare till själva receptet så ska jag prata lite om magert kött. Kycklingfilé hamnar under kategorin magert kött, precis som tex fläskfilé. Köttet innehåller alltså inte så mycket fett som annars hjälper till och smaksätter och gör köttet saftigt när det grillas. Äter man en överkörd kycklingfilé, fläskfilé eller kotlett så kan man bli skadad för lång tid framöver och tänka att "Neeej, dem här grejerna tycker inte jag om!" Men lagar du till detta kött bra så blir det inte torrt, för det finns såå goda köttsafter i detta kött som gör att du måste grilla det varsamt för att inte bli av med. Det är dem här goda köttsafterna som man vill kaplsa in och sedan tillaga klart långsamt för att bevara smak och saftighet! Detta gör man såklart bäst på grillen! Grillen kan allt detta och dessutom sätter ju grillen och grillröken den sista och perfekta smaken på maten. Du kan såklart laga detta riktigt bra i köket med stekpanna och ugn, men aldrig lika bra som på grillen! Grillen är det perfekta redskapet för att tillaga den här sortens mat...

#jimpsgrill2020kycklingfilé

Ingredienser 4 portioner
800 g kycklingfilé
3 msk paprikapulver
3 msk kebabkrydda
1 - 2 msk gul curry
1 tsk salt

Glaze
3 dl chilisås
2 dl sweet baby-rays bbq sås
2 tsk worchestersås
2 pressade vitlöksklyftor

Topping
1 paket bacon
Cheddarost

Tips! Det går jättebra att ersätta glazen med tex en burk "Ajvar relish" eller din egna klassiska marinad. Det viktiga är att kycklingen får en tjock glaze som ger smak till kycklingen och droppar ner i grillen och återger smak i form av ånga. Passa dig för oljebaserade marinader i detta recept då det kan leda till flammbildning. 

Förberedelser
Börja med att salta och krydda kycklingen runt om. Klappa in kryddorna och lägg sedan filéerna i en bunke. Blanda sedan glazen/marinaden och häll denna över kycklingen. Blanda runt och låt stå medans du gör iordning grillen.

Grillen
Indirekt grillning använder vi oss av här. Två heta ytterzoner och ingen hetta under där maten skall ligga. Väldigt användbar grillteknik till den här typen av mat. Tempraturen i grillen skall ligga på 150 - 180 grader celsius.

Gör så här
Lägg kycklingen på den zoonen i grillen som du inte värmer underifrån. På med locket och låt kycklingen helt enkelt ligga tills den når en innertemp på 68 grader c. Det brukar ta ca 45 min. Vänd på filéerna efter halva tiden.
Tips! Använd termometer, antingen konstant mätning eller en sticktermometer som du kollar av kycklingen med så att du inte riskerar att köra över maten. Innertempen skall ligga på 68 grader när det är klart.

Topping
Du försteker bacon i panna och lägger bacon ovanpå kycklingen, följt av en skiva cheddarost eller två ;) Detta gör du sista fem minutrarna innan kycklingen är klar.

Servering
Jag gillar att äta den här kycklingen med en god sallad, krispiga potatisklyftor och grillad majs. Gärna soltorkade tomater och oliver vid sidan om. Sen antingen bearnaisesås eller jalapeno-majo.
Jalapeno-majo gör du enkelt genom att hacka ner inlagd jalapeno. Blanda sedan jalapeno-hacket, samt pressad vitlök med "Hellmans" majonnäs. Styrka bestämmer du helt själv. 
 Testa detta recept! Enkelt och supergott :)

Ha det fint!/ jimps

torsdag 13 februari 2020

Weber Campus 2020


Weber Campus är ju en grillträff som Weber anordnar för deras återförsäljare. Det är en jättebra och nyttig träff med undervisning, föreläsning och massor av info kring deras produkter framförallt. Man får ta del av deras strategier, visioner, historia och syn på framtiden. Weber har ju dem senaste tre åren gjort en jätteresa för att möta upp alla deras konkurenters marknader, för att såklart öka sin andel i marknader som dem tidigare inte funnits i. Weber förknippas ju med klot & gasolgrillar där dem varit ohotad ledare i alla tider egentligen.

Men dem senaste åren har andra sorters grillar tagit jättestor andel av marknaden och där har Weber inte hängt med helt enkelt. Nu har dem släppt en ny grillmodell med ny teknik tre år på raken, samt utvecklat sina klassiker med ny teknik och nya inovativa lösningar.

  • Dem har förädlat sin klassiska klotgrill i Mastertouch premium där dem utrustat klotgrillen med en "smoker" tillsats, gångjärn i locket och termometerhållare bla för att få den att kännas helt komplett och andas premium. 
  • Dem har lanserat deras Spirit II där dem skalat av den och gett den en mer modern stil. Tyvärr tycker jag att den grillen inte blev en uppdatering mot den tidigare utan snarare tvärtom. Den känns snikig, klen och inte alls något jag skulle lägga pengar på. 
  • Samtidigt uppdaterade dem deras Genesis till Genesis II. Den grillen följer samma tänk där dem skalar av grillen och plockar bort underskåp men till skillnad från Spirit II så har dem gjort själva grillen bättre och här vill jag säga att dem gjort ett rejält lyft! 
  • Sedan lanserar dem deras serie "Pulse" som är två elgrillar som kan köpas med eller utan benställning. Elgrillar med inbyggd iGrill, fräck design och gjord i kvalitetsmaterial. Grymt skysst måste jag säga.
  • Efter kamadoboomen för några år sedan så hakade Weber tillslut på dem också och skapade en emaljerad plåt-kamado som heter "Summit-charcoal" och finns i två utföranden. Ett riktigt imponerande monster till grill. En grill som är läcker och såklart kan allt! Toppklass.
  • Iår sedan kom deras sista pusselbit och nu vill dem plocka andelar i pellets-grillmarknaden. Dem lanserar "smoke-fire". En väldigt imponerande grill måste jag säga utan att ha testat den. Dem lägger den också i en prisklass som gör att dem kommer snabbt att slå sig in på marknaden, lite ny strategi från Weber jämfört med tidigare nylanseringar. Jag skriver lite mer om "smoke-fire" längre ner i inlägget...



Jag har faktiskt ett helt färdigt blogginlägg från förra året då jag besökte Weber Campus, men som jag aldrig publicerade. Ett jättebra inlägg om jag får säga det själv! :) Men ni kommer aldrig att få se det och faktum är att jag har två till inlägg från samma tid som aldrig fick se ljuset utan dem ligger kvar som svarta får i min opublicerade mapp. I samma mapp ligger också massa skitinlägg som inte förtjänar att publiceras men just dem här tre var jag väldigt stolt över och skulle bli tillsammans med det stora första inlägget förra året en bra start på året/grillsäsongen. Jag la ner väldigt mycket tid på alla dessa inlägg med första inlägget som själva drottningen... Ja ni fattar ju såklart vad som hände! Jag lade ner typ en veckas kvälls/fritid "for nothing". Datorn kraschade och allt försvann från det första inlägget.

Jag är en ganska lugn och metodisk människa så många gånger hade jag bara börjat om men det var för mycket jobb gjort och jag kände att det engagemang jag lagt ner kan jag inte göra bättre helt enkelt. Så jag la ner hela skiten :) Därför vart det inte så många inlägg förra året förutom en del "Mina grillar"-resensioner. Dessa ska man dock inte ska underskatta har jag märkt, det lockar många besökare som söker info om grillar på google. Men jag tycker ändå att jag kommit igång bra iår och knappar på bra så flytet håller på att infinna sig :)


Här ser ni båda modellerna av Weber Smoke-fire som dem lanserar med start iår. Den kommer i två olika storlekar och drivs med pellets. Du kan enbart grilla med pellets i dessa och inget annat. Det är i grund och botten smokers men du kan även "grilla" på dem, dvs du kan få upp dem i höga tempraturer så att du kommer upp i grilltempraturer upp emot 300 grader. Weber har inte rakt av kopierat dem stora tillverkarna av pelletsgrill utan har gjort en snarlik variant men utvecklat dem med fiffiga lösningar och importerat deras egna synsätt på hur en grill ska fungera, samt integrerat deras genomgående tänk kring tillbehör och rengörning tex.

Designen påminner om tex en treager men så fort man tittar närmare och klämmer på den så ändrar man uppfattning, det är en Weber och inget annat. Den har även en integrerad "Weber Connect" som är deras nya smarta grilltermometer som släpps även som portabel just iår. Dem har ju tidigare kört med sin iGrill i olika former som är en jättebra termometer tycker jag men det här är att ta det ett steg till.

"Weber Connect" fungerar i grund och botten på samma sätt som iGrill där du kan använda 4 st mätstickor och koppla upp den mot telefonen. Skillnaden är att du kan koppla upp denna mot WIFI och inte bara Bluetooth som med iGrill. Den har även förprogramerade recept där den talar om för dig hur du steg för steg skall göra för att rätten skall bli helt lyckat. Allt från förberedelser till hur grillen skall vara tänd, till temp i grillen osv. Sedan har du en mätsticka i grillen som mäter tempraturen i grillen och en sticka i maten. Den rekommenderar ju som jag sa vilken temp det skall vara i grillen men oavsett så använder den sig av dessa två parametrar och härleder dig till när det är dags för dig att utföra eventuella åtgärder osv. Jag hoppas ni fattar ungefär. Det är iaf en "smart" termometer som dem har möjlighet att utveckla och sedemera uppdatera allt eftersom dem utvecklar sina appar osv. Spännande pryl kan jag tycka.


Vi käkade mat där också och det var en brisket som såklart rökts i Smoke-fire. Den var jättebra även om bilden inte vart så bra tagen. Jag tror den var rökt i typ 20 timmar eller något sådant. Sedan var det typ nån paj till efterrätt, men jag åt inte den eftersom jag inte tycker om sötsaker. Dock att göra efterrätt på grillen eller i röken kan jag rekommendera trots att jag inte äter det själv :)  Av den anledningen att det doftar helt fantastiskt!

Förra gången jag var på en sån här grillträff så hade dem rökt äppelpaj på en smoker med rökflis. Den kombinationen luktade som jag sa helt fantastiskt! Jag var såå nära på att smaka, men bara doften gjorde mig faktiskt helt tillfredställt. Jag skulle kunna göra det bara för att känna den doften :)  Tips om ni vill impa på gäster. Då bakar ni helt enkelt en paj, gärna fluffig och inte en smulpaj. När den är klar så röker ni den så att den tar åt sig av röksmaken. Inte länge utan kanske 20 min eller så. Detta kan ni göra på en vanlig klotgrill också.


Tillbehör! Man älskar ju tillbehör :)  En hel del nyheter såklart för iår, mycket olika gjutjärnsvarianter. Snygga, praktiska och roliga. Man vill ju kunna laga hela middagen på grillen och då krävs det ju bra tillbehör.


Pincett, skrapa och spade till stekbord är några av dem nya tillbehören. Även en del nya rengörningsprylar som stålboll och nya uppdaterade rengörningsmedel.


Den här är inte så dum! En grillmatta. Den är bra om du tex har en kolgrill på altandäcket, då har du denna under grillen. Den tar smällen om en gnista faller ner och fångar även upp sull från matrester och fettfläckar osv. Har du gasolgrill kan du ha den framför grillen, typ under fötterna där du står för att på samma sätt låta mattan fånga upp allt som hamnar på altanen som ett skydd.


Här har vi den igen då Smoke-fire. Jag pratade ju om den tidigare att den har sitt Weber ID och jag kan ju säga vad det innebär. Som ni ser här så har den såklart GBS-galler som ligger där på marken, dvs ett galler som du kan utrusta med tillbehör som tex wokpanna, pizzasten mm.. Den har också sitt renhållningssystem som känns igen från gasolgrillarna med Webers droppform i botten där allt fett samlas, som är lätt att göra rent och byta ut.

Det jag dock var mest imponerad av på hela grillen är hur dem fått till det med sina "flavorizing-bars", dvs värmereflektorerna i grillen, ni vet dem som sitter ovanför brännarna i en gasolgrill. Jag tänker inte säga mer än så utan är ni intresserade så kan ni kika på youtube eller deras hemsida. Men här har dem lyckats! Sist men inte minst så kommer ju såklart Webers patenterade emaljering. Snygg och tålig. Kan säga också att den har extra innerplåt i både lock och balja för värmehållning, samt skydda emalajen.


Kolla här! Jag vart så glad när jag fick syn på dessa :)  Det är ju så att vi renoverade vårat kök i somras. Vi slet ut allt det gamla och byggde upp nytt, det behövdes! Det var roligt och det blev jättebra, jag kanske postar ett inlägg om detta framöver om jag får feeling... Matlagningen under dem här veckorna var ju såklart inga problem, vi grillar ju jämt ändå! Däremot disken... Jaja iaf. Jag hade bestämmt mig för att när köket är klart så skall jag unna mig och fira att köket är klart genom att köpa Webers kniv-set. "Nytt kök, nya knivar". Jag har kikat på det tidigare, dem är snygga och jag vet att dem håller hög kvalitet. När köket var klart och jag skulle kolla runt vartifrån jag skulle beställa dem så hittar jag dem ingenstans!

Dem finns inte längre. Jag hittar nån ensam stackare på små hemsidor men jag vill ju ha ett helt set, eller åtminstone dem vanligaste sorterna. Dem verkar helt enkelt ha utgått ur sortimentet för jag hittar dem inte heller på Webers hemsida. Jag var såå besviken. Men desto gladare är jag nu. Jag kan tänka mig att dem kanske bytt tillverkare eller något liknande, jag ska göra lite research såklart innan jag beställer så att dem fortfarande håller samma fina kvalitet. Men kul tycker jag.

Dem har också bestickset, serviser, pepparkvarnar och massa andra roliga grejer om man vill gå all-in men det är framförallt knivarna jag går igång på.

Ja det var det lille om Weber Campus. Nästa inlägg kommer bli ett receptinlägg och då grillar jag kyckling. Superenkelt recept att göra men det är bland det godaste jag vet, så håll utkik!

Ha det fint! /Jimps

Ja det får

måndag 3 februari 2020

Pizza


Pizza ja. Jag är ju ingen glutenfantast men vissa saker har man som "frikort" och detta är ett uttav mina frikort. Jag är egentligen ingen pizza-människa för fem öre. Jag äter i stort sett aldrig pizza i vanliga fall. Köper vi snabbmat från pizzerian så äter jag kebab i någon form istället, gärna då kebabsallad med mycket kebabkött! Men det här är något annat! Man kan kalla detta för mycket men inte snabbmat iaf, det är mycket jobb bakom när man gör allt själv från scratsch. Grejen är också att man kan göra pizzan exakt som man vill ha den. Jag gillar pizzan ganska liten i storlek så man inte föräter sig, samt att jag kan välja en topping med bra kvalitet så att det känns rustikt men ändå lyxigt. Det jag tycker är häftigast med Pizza är att den kan toppas med nästan vad som helst, eller kanske snarare vad du vill så blir resultatet bra! Kul att göra småpizzor hemma också så kan man göra lite olika varianter och laborera sig fram. Vi har tidigare även gjort "pizza blanco" utan tomatsås och enbart ost, gärna då parmesan eller annan god extra-lagrad ost som man sedan toppar med rödlök och löjrom tex. Riktigt trevligt som förrätt!

Om vi går in på själva hantverket då. Det är egentligen det jag går igång på allra mest :) Det är inte det enklaste, specielt för mig som inte är alls bevandrad i det här med bakning. Det finns så många moment som kan gå åt helvete men när det flyter och man får till det så är det matlagning när det är som bäst. Nu har vi gjort detta såpass många gånger här hemma så man har lärt sig en del av sina misstag och det går ganska smidigt för det mesta. Vi har också hittat ett deg-recept som vi känner oss trygga med och bara det är en djungel när man börjar kolla runt. Receptet på degen i det här inlägget är uunis eget. Vi har provat massa olika men detta är det som funkat bäst för oss. Jag kan också tipsa om att dem har bra Youtube-klipp där dem visar hur dem tillagar detta om ni inte förstår min beskrivning. När jag säger "Vi" så menar jag såklart mig själv och min fru Camilla. Det här är ett lagarbete när vi drar igång! Sen är det bara fullt ös :)


Detta blir ju mitt första recept-inlägg på väldigt länge och det känns roligt att få posta lite inlägg igen. Som jag skrev på Instagram i slutet av förra veckan så är det något som jag har velat göra väldigt länge och nu är det helt enkelt dags! Skönt att komma igång och varva upp inför den kommande grillsäsongen. Ni får ha lite tålamod men flytet i skrivningen. Jag är minst sagt ringrostig märker jag men kommer säkert igång mer och mer ju varmare i kläderna jag blir...

Om vi ska prata lite om den kommande grillsäsongen då... Vad händer den kommande grillsäsongen? Jag har mina tankar och tror mig ha en ganska bra teori om vad som gäller just iår. Det här inlägget kanske inte är rätt tillfälle att nörda ner sig totalt i detta utan det kanske vi kan ta i ett eget inlägg men lite kort kan vi iaf stöta och blöta. Jag tror att den hetaste trenden iår och kommande åren inom grillning är något som vi redan sett komma men som jag tror kommer explodera just iår. Det jag pratar om är att grillen inte längre är en grill, utan ett komplett utekök. Oavsett om vi pratar om klotgrillen, gasolgrillen, elgrillen eller vad du vill så kan du och kommer du kunna utrusta den med allt du behöver för att du skall kunna använda den till precis vad du vill. Jag tycker det är en fantastisk utveckling såklart men om den är nödvändig? Kanske inte... Tidigare så har man löst alla dessa praktiska ting på egen hand men i dagens samhälle så vill man ha färdiga lösningar och såklart löser dem stora grilltillverkarna det åt oss så slipper vi vara kreativa själva :) Det handlar dels om lätthanterliga grillar som drivs av både el, pellets, gas och gärna i kombination med en telefon-app. Samma sak då det kommer till termometrar och andra smarta lösningar som ersätter våra gamla kokböcker och för all del receptsidor på webben och bloggar :) Men jag ska inte vara sånn, jag är själv med på tåget och gillar utvecklingen! Jag gillar allt som utvecklar oss, men man måste samtidigt vara medveten om att det klassiska också är rätt och jäkligt utvecklande det också, ibland tom mer utvecklande. "Alla sätt är bra utom dem dåliga", gött ordspråk...

Jag tänker inte skriva så mycket mer om trender osv idag utan det kommer finnas tillfälle för det framöver, ni kommer hinna trötta varav det lider... Nu kan det vara läge att komma tillbaka till pizza-receptet kanske?!


#jimpsgrill2020pizza

Ingredienser till degen
1 kg mjöl av sort Tipo "00"
600 g vatten
40 g olivolja
20 g salt
15 g jäst

Förberedelser
Dags att göra iordning degen. Koka upp 1/3 av vattnet och blanda sedan med resterande vatten för en ljummen tempratur. Vispa sedan ner jästen och olivoljan i vattnet. Använd sedan en assistent med degkrok. Häll mjölet i behållaren tillsammans med saltet. Häll sedan på vätskan och låt gå i 10 min. Tag sedan degen åt sidan, täck behållaren med folie och låt jäsa i 2 timmar. Snitta sedan upp degen i portioner på ca 165 gram per styck och forma till bollar innan du låter dem vila i ytterligare ca 30 min.

Grillen
Jag använder mig av en pizzaugn uuni3 som eldas med pellets och når upp emot 450+ grader. Den är såklart optimal för detta men skall du använda en kolgrill eller gasolgrill så går ju det såklart jättebra det också! Tänk då på att hetta upp grillen så att den blir så varm som möjligt, gärna upp emot 300 grader. Tänk också då på att inte ha direktvärme under stenen när det är dags att grädda pizzorna för då kommer den garanterat att spricka. Hetta upp grillen till max, skyffla sedan ut kolet efter kanterna innan du lägger på stenen. På en gasolgrill så slår du av brännaren där stenen ligger och låter resterande brännare tuffa på med full blås! Locket ska självklart vara stängt hela tiden förutom när du lägger på eller plockar av pizzan för att värmen inte ska försvinna.

Gör så här
Dags att göra pizza. Stretcha ut degen antingen för hand eller kavla ut med kavel, testa dig fram för vad som passar dig. Gör pizzan ca 25 cm i diameter. Botten skall tunn, du skall kunna hålla upp den och se ljuset tränga igenom degen. Lägg på ett tunnt lager tomatsås/pizzasås, följt av fyllningen. Tänk på att inte överfylla pizzan utan här kan "less is more" vara ett bra tänk.

Pizzasås
Vi körde för dagen med färig pizzasås på burk men vill du göra egen så är det enkelt gjort och jag har ett eget recept här i ett tidigare inlägg Pizzasås.

Fyllning
Riven ost, gärna lagrad och smakrik
Rödlök skivad
Champinjoner färska skivade
Salami skivad
Mozzarellaost
Pizzakrydda
Ruccola (läggs på efter gräddning)

Tillagning
Dags att grädda pizzan då. Nu kör jag den i pizzaugnen som håller ca 400 grader och där tar det ca 1 - 2 min att grädda en pizza, det går oerhört snabbt! Kör du på en het grill så tar det längre tid och jag vill inte gissa tiden utan det beror helt på vilken grill och vilken tempratur du har. Men du ser direkt när pizzan är klar då den "reser" sig i degen och får frasiga kanter, samt smält ost. Sedan är det helt enkelt upp till dig hur du vill ha din pizza :)


Det var första inlägget under #jimpsgrill2020 och jag hoppas att några åtminstone vart sugna  på pizza när ni läste inlägget :)
Nu är det gjort och det känns gött. Nu är det bara att fortsätta att dunka ut recept så länge ni orkar klicka in och läsa. Tråkigt för er kanske att jag postar ett pizza-recept såhär års men jaja, ni kan ju lägga det på minnet och testa på det i sommar om ni inte är lika galna aom mig :)

Jag skrev ju senast att jag skall posta inlägg lite mer utförligt än tidigare och att man som läsare ska känna att man verkligen vill och vågar testa! Jag lovar nu oxå att det kommer betydligt mer simpla och snabbgrillade recept framöver. Bla superenkelt recept på perfekt grillad kyckling som är min peronliga grillfavorit!!!

Jag var förra veckan på årets Weber Campus och kommer även skriva lite grann om vad som hände där. Dem är på hugget iår precis som dem senaste två åren Weber. Ny grill iår igen samt en ny spännande "smart" termometer. Hörs snart igen :)

Ha det gött!

//Jimps