Sidor

Våra grillar

Del 1: Picnicgrillen.

Först ut bland grillarna är våran picnicgrill. Det kommer senare att fyllas på med våra övriga grillar!


Den ser inte mycket ut för världen, gammal och väl använd. Jag har i flera år tänkt köpa någon fin picnicgrill från Weber i slutet av säsongerna när dem varit på rea. Men varje gång har jag dragit mig, kanske har vi en speciell relation plåtlådan och jag :)

Det är inte bara en picnicgrill utan även våran första grill som vi köpte tillsammans Camilla och jag när vi för ca 9 år sedan flyttade ihop i våran första lägenhet. Då brukade vi sitta ute tillsammans bara hon och jag i parken bakom lägenhetshusen och grilla tillsammans, kalla vårdagar som fina sommarkvällar. Sedan har den bara hängt med på semestrar och utflykter året om. Det är en fin gammal vän som man inte byter ut i första taget.

Grillning med lock.

Grillen är köpt på Ica Maxi och den finns faktiskt fortfarande kvar i sortimentet. Jag rekommenderar den fortfarande för den är faktiskt jäkligt bra.

Direkt grillning: Dels kan du grilla med direkt grillning och då använda dig av både botten och locket som två individuella grillzoner. Båda med brikettgaller i botten samt luftventiler på båda sidorna för att syresätta briketterna, undvik kol för det rinner igenom brikettgallret och minskar då lyftgenomströmningen.

Grillning med lock: Grillning med lock går såklart också bra men då halveras grillytan då du bara använder bottenlådan som värmekälla. Kör även här med briketter och inte kol. Du kan också indirekt grilla dvs lägga merparten av kolen på ena sidan av grillen och köttet på andra för att det skall få gå längre på grillen och steks då mörare utan att brännas vid.

Direkt grillning då utan lock.
Så för att summera så tycker jag att en picnicgrill verkligen är något man borde införskaffa för att förhöja ytflykterna. Det kan vara lite bökigt att hålla på med ibland men det tycker iaf jag att det är värt!

Del 2: Gasolgrillen.


Dags för tredje grillen i serien om våra grillar. Efter att ha tagit död på min förra grill så var jag tvungen att införskaffa mig en ny. Jag spanade och funderade länge och tillslut kom jag fram till att jag ville ha en Weber Spirit E-320 Premium alt. Original.

Men så vart inte fallet. Istället fick jag en grill av min mamma som hon vunnit och ansåg sig inte behöva. Det är en grill av märket BBQ Sweden och jag är faktiskt supernöjd med den. Den har många av dem moderna detaljerna som en gasolgrill ska ha och den är uppbyggd på ett bra sätt. Vad menar jag med det då, jo...

Positiva egenskaper med min gasolgrill:
  • Alla synliga ytor i rostfritt stål, lätt att göra rent och bra hållbarhet.
  • 3 + 1 brännare, dvs 3 brännare i grill och 1 brännare till kokplatta.
  • Rostfria runda brännare, runda brännare har längre hålbarhet än platta som med kanter som lätt blir rostiga.
  • Rejält gjutjärnsgaller. Inget stekbord! Gillar inte grillar som levereras med stekbord.
  • Dubbla lock, dvs det sitter ett lock med luftspalt innanför det yttre locket som gör att det yttre locket inte blir brännskadat och håller tempraturen bättre i grillen.
  • Tät grill som står emot väder och vind bra. Finns inget värre än grillar som inte går att grilla med när det blåser eller är kallt ute.
  • Underskåp där jag kan förvara gasolflaska och tillbehör.

Grillen går in på tredje säsogen nu och den är fortfarande fin och fräsch. Jag sköter den med två stycken grovrengörningar per säsong och sedan underhållsrengörning innan varje grillning. Jag använder överdrag men har den dock placerad direkt på gräsmattan vilket inte är att rekommendera men nöden har ingen lag och grillen har klarat det fint.


Fördelen med gasolgrill kontra brikettgrill är många, samtidigt som fördelen med brikettgrill kontra gasolgrill också är många. Det bästa tycker jag om man älskar att grilla är att ha en av varje. Men jag tänkte rada upp lite argument för varför gasolgrill kan vara att föredra...
  • Enkelt att grilla vilket gör att en gasolgrillare grillar oftare än en brikettgrillare.
  • Resultatet blir lika bra på gasol som brikett enligt många tester och egna erfarenheter.
  • Lätt att snabbt kunna reglera tempraturer för att kunna grilla med perfektion.
  • Generöst med grillyta, sidobord och kokplatta på dem flesta stora och medelstora grillarna.
Det finns såklart många argument till varför du ska välja gasol och lika många argument för varje du ska välja brikett som jag kommer till i nästa del av Våra grillar. Mitt tips är att köra båda eller det du själv föredrar, det viktigaste är att man grillar god mat och grillar ofta!


I nästa del av Våra grillar kommer jag presentera våran Brikettgrill och det vill ni inte missa!

  Del 3: Brikettgrillen.


Då kommer vi nu till min favorit i denna serie och jag är ju såklart inte ensam om att ha just denna modell som favorit. Det är ju faktiskt dem moderna grillarnas urmoder! För det var ju Weber som 1952 lanserade den första brikettgrillen och den såg inte riktigt ut såhär, den har ju utvecklats under tiden men själva "grillen" var faktiskt utformad precis som dem även är idag. Med "grillen" menar jag baljan, locket och dess ventiler. Allt eftersom tiden gått fram tills idag så kan en grill se ut lite hur som helst men denna gamla klassiker är i mina och många andras ögon fortfarande nr 1 drygt 60 år senare...

Såklart grillade man även innan 50-talet också men då grillade man mest över öppen eld eller med hjälp av grillkol i öppna grillar utan lock. Det var då Stephen Weber från Chicago USA fick en snilleblixt! När han lagar kött inne i ugnen i sitt kök blir det mörare än när man grillar det ute på sin öppna grill. Om man då tillverkar en grill med lock som håller en jämnare tempratur och inte stressar köttet med jättehög vämre underifrån. Det bästa av två världar uppstår, köttet blir både grillat och ugnsstekt på samma gång om man ska hårddra det och alla smaker stannar inne i grillen.

Han tillverkade då på egen hand en grill där han delade en havsboj där han då fick balja och lock. Gjorde sedan egna ventiler och en benställning, voala så var den första Webergrillen ett faktum. Bojfabriken han jobbade på utvecklades succesivt till en grillfabrik efter den kommande succen och resten är nu historia.


Det som utvecklats på dem moderna Webergrillarna är ju framförallt rengörningssystemet "One Touch" där du har en propeller i botten som skrapar grillen ren invändigt från smuts och aska ner i asklådan som du tömmer enkelt och utan att smutsa ner dig. Lockhållare för att enkelt slida av och på locket då du ska arbeta med maten och termometer i locket för att ha koll på tempraturen i grillen. Även den utvecklade emaljen som står emot rost som få andra kännetecknar Weber. Övriga detaljer är rostfritt galler med öppningsbara kanter för underhåll av briketter osv, brikettavdelare för att enkelt fixera briketter för olika grilltekniker och mer behöver man egentligen inte säga, allt fungerar och håller. Grillen är gjord för att stå ute i ur och skur året om och det är det inte alla grillar som är...


Den här grillen finns i flera olika storlekar, jag har en 57 cm vilket också är den mest förekommande. Det som jag tycker är bra med denna grillen är att den är så flexibel. Generösa ytor och flexibiliteten är det som gör den till en fröjd att grilla på. Det är såklart grillytan jag pratar men framförallt djupet i grillen som gör att den kan tillämpa alla olika grilltekniker så som direkt, indirekt, 50/50, cirkulär mfl. Det går tex alldeles utmärkt att använda grillen som en rök för tillagning i låga tempraturer under lång tid just pga den djupa baljan.


Många efterfrågar avlastningsytor på dem klassiska Weberklotgrillarna och det är inte så konstigt för det finns inga. Nu för tiden finns det dock grillvagnar med bord på om man så önskar. Annars kan man som jag köpa till ett sidobord från weber som monteras på sidan av grillen. Det är inte jättestort men helt OK, jag gillar dem här klassiska retromodellerna på benställning och väljer det lilla sidobordet framför en stor grillvagn.


Jag älskar ju rökning på grillen och eftersom jag än så länge inte har någon renodlad rök så använder jag mig av min klotgrill. Det fungerar ju hur bra som helst på dem flesta kött och fiskrätterna i liten skala. Nu har det även kommit en ny metod som jag läst om på nätet som kalls "snakemetoden" som tar rökning på klotgrill ett steg till, den har jag fortfarande inte testat men planerar att göra det så snart jag får tid!


Gasolgrillen plockar jag in på vintern men denna grillen står faktiskt ute året om och som jag sa tidigare så är bara det ett argument till varför man tex ska satsa på en Weber, just för att den kan det. Det är faktiskt inte så dumt att kunna gå ut och dra igång grillen på vintern när grillsuget kommer smygande..


Innan jag avslutar tänkte jag passa på att dela med mig av ett recept på Beercan chicken. Som ni ser på bilden så körde jag två stycken på en gång och smaken blir alldeles underbar! Klicka här för att komma till receptet på dessa!

Del 4: Rökbygget



Ja då kommer vi till röken som jag haft som hobbyprojekt hemma i garaget efter att ha läst på ett forum på nätet där en kille gjort en liknande rök. Så jag köpte en gammal kista på blocket för småpengar, kistan är minst dubbel så gammal som jag är och fanns belägen i en öppen lada där den säkert stått länge oanvänd. 

Jag tog hem den och gjorde rent den. Sedan åkte jag och inhandlade det jag behövde för att skapa en rök av denna tomma kista. 

Det som jag kittat mig med för att förvandla denna kista till en rök:
  • Tegelsten som används som fötter (dessa hade jag redan hemma)
  • Tälgsten som används för att klä in botten i kistan, dels för att förhindra brand och dels för att leda/bevara värme i röken (dessa hade jag redan hemma)
  • Gängstav som kapas till och skapar hyllpan för plåtar och galler. (köpt på biltema)
  • 2 st rostfria formar. Den ena används för att elda i och den andra som vattenbad ovanför värmen. (köpt på IKEA)
  • 2 st grillgaller som jag lånat från min picnicgrill. 
  • 3 st luftventiler som är justerbara, två stycken placeras bredvid eldfatet i botten och den tredje högst upp i toppen på röken för att skapa drag i röken. (köpt på biltema)
  • Hasp av enkel modell för att dörren skall stängas ordentligt. (köpt på biltema)
  • Utomhosfog för att täta eventuella springor. (köpt på bygghandel)
  • Träskruv för att stärka upp där det behövs. (köpt på bygghandel)
  • Universal sprayfärg matt svart. (köpt på biltema)
  • Termometer weber. (köpt som reservdel från weber)
Det är allt som jag använde för att skapa denna rök. Tillvägagångssättet sedan är inte svårare än att ta en sak i taget och vara lite kreativ tills du är i mål. 


Jag har nu tänd upp den två gånger och jag är faktiskt imponerad över hur bra den har fungerat. Med det menar jag att man vet ju inte riktigt hur glöden skulle bete sig osv men det känns som jag tänkt rätt från början och det har fungerat kanon! Luftventilerna intill kolbädden skapar ett drag tillsammans med ventilen upp i toppen på röken. Stenarna som täcker hela botten och väggarna kring eldfatet blir uppvärmda och sammarbetar på så vis med kolbädden. Vattenbadet ovan blir uppvärmt och ångar i sin tur maten som är placerad högst upp. 


Klart att Weber ska få vara med på ett hörn också. Här ser ni vilken tempratur som jag rökte biffarna på idag. Strax under 90 grader och det är en väldigt bra tempratur vid rökning av den här sortens mat. Man vill ju ha så låg temp som möjligt för att inte torka ut köttet.

 
Varför ska man bygga en egen rök då? Jag har ju planerat köpa en rök en längre tid men inte vetat exakt vad jag vill ha för sort. Ska man ha en Bullet rök, en gasol, en offsetrök/grilltunnerök, ett rökskåp, ett hemmasnickrat trärökskåp. Det är faktist inte så lätt att veta även om såklart en Weber smokey mountain vore det mest självklara valet.

Men när jag satt och kollade runt på internet så ramlade jag in på ett forum där en kille som sagt gjort en liknande rök. Det lät inte allt för komplicerat så då bestämde jag mig för att testa, för det är ju faktiskt lite skoj att man gjort den själv och just att den är i trä också vilket såklart ger en extra dimension i rökningen.

Del 5: Lotusgrillen.



Det hela började med att jag hade ett intressant samtal med en amerikansk familjemedlem som tipsade mig om en grill som heter Lotusgrill och är väldigt poopulär i USA, Tyskland och delar av Asien bland annat men som jag aldrig hört talas om. När vi pratade till en början så lät det som ett rymdskepp men efter ett tag så började bitarna falla på plats och jag blev väldigt intresserad. Jag forskade vidare och visst fanns den även i Sverige men främst på webbutiker. Jag går såklart igång på detta! En intressant grill som inte fått en ärlig chans än, den vill jag vara med och utveckla :) Jag skall också tillägga att jag blivit sponsrad med denna grill från dess svenska importör Hörnells.



Detta är en snyggt designad grill som säljs som öppen modell, dvs utan lock. Men lock och många andra tillbehör finns att beställa separat. Det finns även andra tillbehör som bla pizzasten och teppanyaki. Den finns att beställa i flera olika färger vilket kan piffa upp en gammal grillare som mig. Den finns i två olika storlekar och kan användas både som portabell och som stationär.


Såhär fungerar grillen. Den är försedd med en batteridriven fläkt i botten som förser kolbehållaren med luft utifrån för att syresätta kolets förbränning, fläkten justeras såklart för att reglera värmen. Kolet är inkapslat centralt i grillen och ovan skyddad av en dropplåt vilket innebär att kolet inte kommer i kontakt med något droppfett eller liknande och ingen flammbildning/rökutveckling sker. Värmen strålar sedan precis som i en klotgrill och värmer maten från alla håll men med extra hetta just på grillgallret.

Varför denna grill då om den inte ryker frågar ni? Det är skillnad på rök och rök. Den här ryker också såklart men väldigt lite. Det sker framförallt en förångning i grillen när matfett och annan vätska droppar ner i grillen och återger smak i maten som grillas med lock. Den mat som grillas utan lock grillas oftast på höga tempraturer, dem tempraturerna kan du inte återskapa på samma sätt på spisen eller i ugnen men det kan du göra på denna grillen! Sen är ju alltid en grill en grill, grillat är godast och jag vet inte vad det beror på utan det är helt enkelt det mest fördelaktiga sätter att värma maten på..



Våga släpp sargen och varför inte testa en Lotus :)

Del 6: BBQ Smokern.


Ett efterlängtat tillskottet i grillfamiljen är en offset-smoker från Landmann som heter Tarurus. Varför jag skaffade just denna modell är för att den är mångsidig och stor. Jag använder den mest som rök men den fungerar också som grill eftersom du kan elda både i röklådan och i själva grillkammaren. Denna grillen klingar i takt med den stora svenska grillkulturen som börjar mer och mer glida över mot smoking. Så ska du enbart ha en grill hemma på gården så kan jag rekommendera en offset-smoker! Jag vill också tillägga att denna grillen har jag blivit sponsrad med från Landmann.



Funktionen är enkel vid smoking, du eldar i lilla kammaren med briketter och rökflis eller logs. Den varma röken vandrar genom den stora kammaren där maten ligger och ut genom skorstenen. Tempraturen ställer du med luftventilerna och mängden briketter.

Vid grillning så eldar du som i en grilltunna på brikettgaller direkt under grillgallret. Brikettgallret är dessutom justerbart för att du ska kunna reglera tempen vid grillgallret. Du kan med den stora grillytan även använda dig av alla klassiska grilltekniker.



Jag har även använt smokern som en kallrök där jag med abu-spån rökt lax på tempraurer under 25 grader i 24 timmar. Du kan med andra ord göra precis vad fasen du vill med denna grill, det är bara fantasin som sätter stopp.

Grillen må ha sina små brister i energieffektivitet och ev livslängd, men man kan absolut inte begära mera av en grill/smoker i den här prisklassen. Söker man perfektion inom effektivitet och kvalitet så få man helt enkelt hosta upp 500% mer cash :) För oss dödliga backyardheroes rekommenderar jag denna alla dagar i veckan.


Del 7: Gasoldrivna stekhällen.



Detta kan ju varken klassas som grill eller smoker men det är ett jättefint komplement till grillning tycker jag. A och O är ju att matlagningen blir som bäst utomhus där den friska luften står för den extra kryddan. Känslan också att laga mat ute gör såklart också gott för själen. 

Stekhällen har ju varit poppis hur länge som helst med muurikka i spetsen. Denna variant som jag har införskaffat består av en gasolbrännare med två stycken värmeslingor. Ovanpå dessa har du en stor rostfri panna. På denna kan du steka, koka och woka. Eftersom pannan är i rostfritt så har du en väldigt precis värmereglering jämfört med tex gjutjärn som annars är poppis. 


Vad tillagar man på en sådan här pryl då? Jag har inte haft min så länge men jag har hunnit använda den ett par gånger mellan grillningarna iaf. Jag har lagat Pastasås med bönpasta & en härlig kycklinggryta. Andra vanliga rätter som rekommenderas är såklart den spanska nationalrätten "paella", samt klassisk wok, soppor eller helt enkelt steka allt som stekas kan. Dess främsta egenskap förutom som jag sa tidigare att den har snabb värmejustering är att du kan få upp väldigt hög tempratur på stekbordet vilket kan vara bra om du tex skall steka på en biff eller liknande. Men den främsta egenskapen är ju såklart storleken. Du kan laga både stor och småskaligt, samt tillaga allt i rätten samtidigt och inte i omgångar. Med andra ord ett roligt sätt att laga mat utomhus på ett robust sätt. 


Jag har även kompletterat med en wokpanna till gasolbrännaren. Den är gjord i rostfritt stål och fördelen med det är att den är väldigt följdsam i temp till skillnad mot tex gjutjärn. behöver du snabbt höja eller sänka temp så är det enkelt att göra med rostfritt.


Det var alltså den sista delen i "Våra grillar" just nu, men man vet aldrig vad som gör dessa grillar sällskap i framtiden. Det är inte antalet som räknas utan det är variationen, det gör att du lär dig att bemästra olika tekniker ;)

Del 8: Kamadogrillen.


Idag tänkte jag fortsätta serien "våra grillar" med att skriva om Landmanns fetaste och kanske bästa grill, Big Landmann! Ingen har väl undgått kamado-grillarnas genombrott som var 2017 och så inte jag heller! Jag fick hem den här grillen kring påsk 2017 och har grillat med den flitigt ända sedan dess och jag kan inte hitta något kompliment till denna grillen, den är helt fantastisk, snygg och precis.


Först måste jag säga att den här grillen har bloggen blivit sponsrad med av Landmann. Jag har inga
som helst krav på mig från deras sida om exponering eller andra överenskommelser överhuvudtaget, det är ren sponsring. Big Landmann är som sagt en Kamadogrill och det finns ju en rad olika märken. Att grilla med en kamadogrill liknar inget annat! Den är gjord i massiv keramik och sedan glacerad på ytan. Det är ett väldigt coolt hantverk faktiskt och det finns lite olika videos på Youtube man kan kika på om du är nyfiken. Den massiva keramiken gör att den isolerar värmen väldigt bra och när du får upp värmen i den så blir det "självdrag" i den. Du kan sedan justera draget med hjälp av ventilen i botten och på toppen för att ställa en väldigt precis temp och låta den tuffa på där i timme efter timme, därav perfekt för rökning.


Precis i temp som jag nyss nämnde så klarar den här grillen att i timtals håla en låg eller medeltemp. Men den kan också komma upp i extremt höga tempraturer om du så vill. Om du tex skall baka pizza så kan du på relativt kort tid pumpa upp grillen i 350 - 400 grader. Med andra ord så klarar den allt egentligen, det är den perfekta multi-grillen om man inte vill ha olika grillar och rökar hemma på gården (varför man nu inte skulle vilja ha det :)... ).

Hela konstrutionen gör grillen väldigt energisnål. Du spiller inte ut massa energi som du gör i en traditionell klotgrill tex, där större procent av värmen än i en kamado strålar ut ur grillen, samt att den värmeförlusten skapar sämre "drag" i själva grillen.

Så ska man sammanfatta detta så har du en lägre förbrukning av kol än i en klotgrill. Du har också en bättre tempraturkontroll iom att den håller värmen längre på samma mängd kol. Du kan också mycket snabbare öka tempraturen i en kamadogrill genom att öppna upp spjällen än i en klotgrill. Den är  mer följdsam med tempraturerna.


Vad gäller utrustning så är ju kamadogrillen så flexibel så den kräver nästan att man skall ha viss utrustning redan från början. Nu säljs många grillar redan med den viktigaste utrustningen från start men många gör det inte. Det man behöver för att kunna använda kamadon för både grillning och rökning är en "deflector", vilket är en skyddsskiva som med ett fäste hängs under grillgallret. Jag kan också rekommendera dubbla grillgaller som finns att köpa till dem flesta kamados, som ni ser ovan så blir det två våningar galler. Det är bra vid rökning för att kunna röka större mängder men även vid grillning att kunna variera distansen från grillkolen och även vid pizzagrillning.

Sedan rekommenderar jag en eller flergångs alutråg som alltid är bra att ha vid rökning och indirekt grillning osv. Kan här med fördel användas som skydd för deflector, samt vattenbad ovanpå deflector.


Andra fördelar med denna grill är att den är snabb att tända. Jag rekommenderar att du kör grillkol i denna och inte briketter. Eftersom den är så effektiv så är ju detta dennes fördel och du vill då minimera aska som täpper till luftflödet och därav skippar vi briketter som alstrar för mycket aska. Jag köper Premiumkol av bra kvalitet för bästa resultat, går så klart att använda vilket kol som helst men premium med hårt pressat kol i större bitar är att föredra.


Sammanfattningsvis då.. Jag gillar den här grillen skarpt! Den är läcker och utstrålar kvalitet med sina 140 kg på en stadig grillvagn med förvaring undertill och med två stycken infällbara sidohyllor. Fäller du in hyllorna och drar på överdraget så tar den ganska diskret plats på altanen. Sen är den ju så läcker! Jag älskar den svarta knottriga glaceringen och rostfria detaljerna. 

Den är rolig att grilla på under höga tempraturer, det bara fräser till och flammorna spottar upp på en fet entrecote tex. Men det fina är att du har hela spektrat och det är du som bestämmer hur mycket tryck du vill ha i grillen, det är det häftigaste tycker jag.. 

Det är en rök! Bara det är ett argument nog, att det är både en grill och en rök. Den gör också båda på bästa sätt, det kan egentligen inte bli bättre.  

Del 9: Miniraketen från raketspisen.


Det här är en rolig liten pryl som heter "mini-raketen", den finns oxå i en större variant som heter raketspisen. Miniraketen är enkel att montera upp och plocka ner. Jag har kört den hemma några gånger men den är också smidig att ha med sig i ryggsäck ut i skogen. 

Du eldar med småpinnar och vedstickor eller vad du har tillgodo. Då den är skorstensformad så ger det riktigt bra effekt uppe där du placerar kokkärlet. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du använder denna! Jag har kört konserver, kastrull och muurikka på den. Jag har inte testat grillgaller än men det fungerar såklart också, gärna då ett gjutjärnsgaller typ som webers gbs-systems. 


Som ni ser här så kommer den i ett platt paket och när du monterar ned den så tar den alltså inte så mycket plats och får lätt plats i ryggsäcken. Viktigt att tänka på är att man är försiktig om du använder den ute i skog och mark med tanke på brandrisk osv. Jag har inte köpt denna utan den här har bloggen blivit sponsrad med utan krav på reklam eller något annat samarbete.


Sammanfattningsvis så är det här en effektiv och rolig pryl att laga mat på om man gillar att elda och vara kreativ när det skall lagas mat. Sen finns det såklart andra prylar som är mer praktiska om det är det man är ute efter, det är ju lite bökigt men det är också det som är charmen tycker jag. Allting ska inte vara så praktiskt utan ibland mår man bra av att laga mat på lite stenåldersätt. Det är ju nått visst med att laga mat över levande eld.

Den är också svensktillverkad i småskalig skala och grymt snygg!

Del 10: Pizzaugn Uuni 3


Pizza på grillen är ju fantastiskt gott men här tar vi allt till en helt ny nivå! Här har vi en ursnygg och praktisk pizzaugn i rostfritt stål som drivs med pellets. Den är snabb att hetta upp och den når upp till 500 grader vilket gör att pizzan gräddas väldigt snabbt och får den härliga stenugns-bakade känslan. Den är förvånansvärt lätt att hantera. Du har en pelletsanordning på baksidan där du tänder och sedan fyller på pellets i flotören ungefär var 10 - 15 min.


Du har en varm pizzasten i botten och sedan vandrar värmen från pelletsbrännaren, genom ugnen och ut genom skorstenen i fronten. Det gör att pizzan gräddas väldigt fort och blir frasig och fin. Pelletsen ger också en härlig trädoft i ugnen.

Riktigt roligt sätt att laga mat på och resultatet blir oslagbart! Ett tips är att göra flera olika småpizzor där man leker lite med fyllningen och sedan skär upp dem allt eftersom dem blir klara, sen får familjen eller gästerna plocka fritt från dem olika sorterna. Roligt och socialt sätt att äta på en sensommarkväll.

Hittills har jag enbart kört pizza på denna men det går såklart att göra andra saker också som bakning och övrig matlagning. Jag ska så fort värmen kommer införskaffa en "sizzel-pan" tex, då har du en form eller panna som du stoppar in i ugnen och då kan du tex steka kött, grönsaker och annat under extremt höga tempraturer. Jag ser framför mig entrecote och sparris som steks i 500 grader under kort tid vilket ger en fin maillardeffekt.


Den här ugnen beställde jag på nätet från Uunis hemsida och den är komplett med sten, pizzaspade och allt för att komma igång förutom pellets som du behöver för att elda. Det finns också att köpa på deras hemsida vilket jag ocså gjorde. Nu på senare tid har jag köpt vanligt villapellets på grangården och det funkar bra det också. Det finns flera olika varianter av Uuni pizzaugnar och det här är just nu deras storsäljare men dem har både större och mindre varianter också. Jag har också läst att dem kommer släppa en gasoltillsatts som du kan montera på istället för pelletsbrännaren men jag tror inte den finns tillgänglig än men det kommer.


Pellets är ju verkligen på tapeten just nu med stora smokers som drivs av pellets och även pizzaugnar och annat. Pellets har många bra egenskaper och en av dem är driftsäkerheten och en annan är att det frigörs väldigt mycket trädoft när den förbränns vilket ger en härlig eldningskänsla i doft och smak. Nu kör jag som sagt på en basic pellets hemma men det finns ju en hel uppsjö att beställa online med massa olika träslag precis som rökflis så här kan man välja och vraka om man vill.

Del 11: Gasolgrill Landmann Avalon PTS+ 3.1


Ja min gamla gasolgrill var sliten och jag var verkligen i behov av en ny. Denna gången vill jag ha en rejäl grill, en grill som håller länge och som håller sig fräsch och fin med åren. Ja det här är verkligen en premiumgrill av högsta klass! Detta är en grill som Landmann introducerade förra året och det är deras nya Avalon PTS+ som finns i tre olika storlekar, detta är versionen med 3 brännare och 1 sidobrännare. Med den här grillen så tar dem upp och kanske tom kliver förbi dem största drakarna på grillmarknaden om du frågar mig.


Jag har grillat på denna i ett år nu och jag har egentligen ingenting att klaga på men en sak jag märkt är att det tar lite längre tid att värma upp denna grillen jämfört med andra grillar jag haft och det beror helt enkelt på att det är så tjocka plåtar och material i den som skall värmas upp. när den väl kommit upp i tempen så fungerar den som vilken grill som helst.

Ska vi prata lite om utseendet så passar den mig jättebra, jag är ju väldigt svag för rostfria grillar! Den här grillen är gjord i riktigt tjock kvalitetsplåt (SS304) till skillnad från billigare grillar. Den är lagom stor med underskåp och två stora sidobord, samt sidobrännare. Sidobrännaren har två stycken brännare vilket gör den sjukt effektiv och perfekt att köra en wokpanna eller så vid sidan om när man grillar för tex grönsaker.

Den har dubbla lock såklart för att hålla värmen bra. Termometer, sluttande tråg för smuts och aska, samt en rejäl fettuppsamlare som enkelt tas ut och töms från underskåpet. Redskapskrokar på sidobordet och eltändning.


Invändigt då.. Den är väldig tät i botten och har även plåtar i botten mellan brännarskydden som fungerar som extra förångare och hjälper till att behålla värmen i grillen. Finns ingen risk att det blåser in kalluft som minskar effekten. Det är tom en lucka som skymmer luftspalten där dropplåten dras ut och in och ingen blåst kan ta sig in där. Brännarna är rostfria och brännarskyden är även dem rostfria och rejält tjocka, helt underbara! Gallret är i gjutjärn och du har även ett väl tilltaget avlastningsgaller ovanför.

Det är stor rymd i grillen mellan galler och lock så det är inga problem att grilla stora saker i den som stående kyckling, kalkon eller stående rib-racks. 3 brännare gör att du kan använda alla olika grilltekniker.


Det finns en sak som är lite speciellt med den här grillen och som ni kanske kan se på bilden ovan. Den har 3 brännare vilket oftast klassas som standardstorlek även om 4 brännare blir allt vanligare. Men som ni ser så är den här grillen väldigt djup så trots sina blott 3 brännare så har du en väldigt stor grillyta, samt att avlastningsborden och hela grillen i sig ger ett maffigt och genuint intryck utan att ta allt för stor plats.

Det är lite så jag ser på den här grillen och det är det jag gillar. Det är en standardstorlek på grill men varenda detalj är kvalitativ och genomtänkt. Finns egentligen ingenting jag skulle vilja ändra på efter ett års användade. Det är dock en sak jag skulle vilja addera och det är en infrabrännare för att kunna boosta upp tempraturen lite snabbare vid tändning och för rotisseriekörning.


Sist men inte minst så har jag kompletterat grillen med en grillampa, den följer alltså inte med men finns att köpa som tillbehör. För oss året runt grillare så klarar man sig inte utan den här! Helt fantastisk och det kan vara det bästa köpet jag gjort i hela mitt liv :) Ni som följer bloggen har sett den tidigare men det tåls att upprepas. Den fäster ni snyggt på handtaget och sedan lyser den ner i grillen med locket öppet. Har ni inte en så köp en!

Del 12: Stekhäll Muurikka 38.


Jag har ju som ni vet ett gasolstativ där jag har en kolstålspanna och en rostfri wokpanna från Weber. Nu har jag dessutom en 38 cm Muurikkapanna. Den kan jag såklart också köra på gasolstativet men jag köpte denna främst för att ha den med ut i naturen, på hajk. Den är alltså 38 cm i diameter och får plats i en ryggsäck och lätt att få med sig. Benen är gängade och plockas snabbt på och av. Smidigt och mysigt att plocka med sig, tända en brasa och ställa denna ovan för att sedan laga mat!

Du kan laga allt ifrån enkel mat till mer avacerat, det är din egen fantasi som sätter stopp för vad du kan göra på denna lilla goding! Korv, burgare, wok, grytor, pytt... ja, vad som helst. Perfekt på hösten när man plockar svamp att direkt ute i naturen mysa till det med en värmande brasa och het panna där du gör en toast fylld med nyplockade kantareller :)

Del 13: Gasolgrill Weber Go-Anywhere gas.


Gasolgrillning är ju väldigt praktiskt och smidigt! Enkelt att tända, enkelt att släcka och enkelt att grilla med då du har tempraturjustering. Enkelheten med gasolgrillning har jag pratat om massor av gånger och samma sak är det såklart med denna lilla goding från Weber. Styrkan med denna gasgrill är just precis att den är liten och portabel. Liten och portabel gör ju att man måste kompromisa med en del saker som större grillar kan göra bättre, man kan inte få allt! Men det den är konstruerad för att göra gör den perfekt!

Man ser direkt att det är en Webergrill på den kvalitativa emaljeringen och dem enkla men geniala lösningarna! När man monterar ihop denna grillen så får man inte en påse med tusen skruvar och muttrar, nej den här grillen är inovativt konstruerad av smarta designers. Funktion och hållbarhet står här i fokus. Smart att låta benen fungera som låsning av locket vid transport tex utan att en enda skruv eller mutter är inblandad som skulle riskera att skada emaljen. Inovation är också att locket har lockhållare så du enkelt kan låta locket vila på baljan när du vänder på köttet eller fungerar som sköld vid grillning utan lock... smarta små lösningar som gör grillningen roligare.


Vi älskar utflykter och det året om i olika former. Jag har ju några andra smågrillar och stekhällar osv, men den här är nu min nya favorit. Främst för som jag sa att den är enkel att ha och göra med och för att den snabbt släcks och svalnar av, så kan man vandra vidare utan att besvära sig med att ta tillvara på varm grillkol osv. Den får plats i en sportbag och kan bäras med på lagom långa turer där matlagningen är en del av huvudmålet. Annars är det en perfekt campinggrill för husvagn, husbil eller tält. Den drivs av klassisk campus-tub som finns i olika märken och däribland såklart Webers egna märke. Är du långcampare så kan du köpa ett "konverterings-kit" så du kan koppla på en vanlig stor gasoltub till denna grill också, praktiskt för husvagn tex.


Smart snygg och praktisk grill! Go-Anywhere heter den och det är mitt i prick vad det är för slags grill!

Del 14: Landmann Pantera 2.0



Ja då var det dags igen. Jag beställde denna grill förra helgen och den kom hem nu i veckan. Jag kanske inte är i jättebehov av denna grill men det fick helt enkelt bli såhär :)  Jag tänkte ju införskaffa den här modellen för nått år sedan när jag hade husbil och jag har inte kunnat släppa den sedan dess. Nu är den här!! Jag ser den som en bra komplementgrill till min stora gasolgrill. När man skall grilla smått eller snabbt så kommer denna göra jobbet perfekt! 

Liten, effektiv och snygg! Två brännare, gasoldriven och byggd i aluminium med gjutjärnsgaller. Grym grill om jag får säga det själv! Snabb att tända och kommer upp i temp sjukt fort, perfekt om du skall grilla hamburgare eller grönsaker osv. 


Jag kände när jag hade beställt den att min största utmaning var att sälja in den till frugan :) Men hon tog det bra trots allt. Jag hade lite argument som att det var en bra instegsmodell för ungarna att börja lära sig att grilla på, till att jag ändå har gasoltuber i garaget som bara står oanvända osv. Hon gillar ju att jag lagar mat så jag tror hon tänker att jag får hålla på och leka så länge jag levererar :)

Jag körde den ju igår och den är som jag sa tidigare grymt snabb att dra igång och energisnål. Den svarar snabbt och för mindre grillningar så är den perfekt. Jag rökte ju lax på pellet-smokern och använde då Panteran till att grilla grönsaker och eldost. Då slipper jag dra igång stora gasolgrillen som tar mycket längre tid att värma upp, ja ni ser det är bara massa fördelar med en ny grill :))


Jag kan verkligen rekommendera denna grill för dig som vill ha en kompakt grill hemma eller till fritidsboendet. Den går att koppla både till stor gasoltub som till liten "primus-tub". Du har också två brännare på den så du kan grilla både direkt och indirekt på den! Viktigaste argumentet till varför jag valde just denna modell framför andra i samma storlek och prisklass!!!

Nu blir det inga fler grillar iår känner jag. Det finns så det räcker här hemma. Jag har nu en ambition att jag skall börja grilla mer med mina gamla grillar i större utsträckning. Framförallt min Weber klotgrill som jag känner att jag saknar litegrann, den kommer få jobba lite mer iår än vad den gjort på senare tid...

Jag har ju ett gammalt oljefat hemma på gården som jag först tänkte göra en varmrök av, men nu har jag så många rökar så jag kanske får tänka om och göra nått annat roligt. Vi får se vad som händer om det händer nått med det stackars fatet som bara stått i flera år :)  En murad grill ute på gården vore iof lite trevligt oxå, eller? :D  Nej, nu grillar vi på det vi har, man ska inte överdriva.

Del 15: Landmann Pellet Kettle


Här har vi en uttav mina senaste tillskott av grillar. Det är en pelletsdriven grill/smoker. Jag gillar den skarpt! Den gör "smoking" mycket enklare! Grillen sköter sig själv efter att du dragit igång den och ställt in vilken temp den skall jobba på, det enda du behöver hålla koll på är själva tillagningen. Du kan alltså släppa momentet att hålla tempen i grillen...


Pellet smokers har ju varit poppis i några år och det finns ju en rad olika märken och modeller. Den jag använder är en Landmann pellet kettle. Denna grill är bloggen sponsrad med utan krav på några som helst sammarbeten. Andra populära modeller kommer från bla Weber & Traeger. Alla bygger på samma teknik men med lite olika form och lösningar av matning, renhållning osv. 

Principen är att du har en pelletstank som via en skruv matar en brännare med en termostat i. Därav håller grillen en exakt tempratur som du själv ställer in. Brännaren är skyddad av oftast minst två deflektorer som gör att risken för yttre åverkan är minimal. Du får alltså en jämn förbränning och en jämn rökutveckling. Denna grill funkar till det mesta men den är som mest optimal för "rökning".


Här ser ni själva förbränningskammaren. Du har ett tändstift längst ner som tänder upp pelltsen. När den väl är tänd och håller jämn temp så släcks stiftet och tempen i grillen hålls jämn med hjälp av en termometer i grillen, en fläkt som matar kammaren med luft och med pelletsmataren som matar kammaren med pellets. Ett elektroniskt smart system som är oerhört pricksäkert! 


På kontrollpanelen ställer du enkelt in temp och du har även inbyggd "probeport" som gör att du kan hålla koll på innertemp på din mat samtidigt som grillen håller koll på tempen du ställt in på grillen! 

En fantastisk smoker som har blivit en uttav mina favoriter här hemma! Enkel, cool, rolig och gedigen i sin konstruktion sammanfattar denna smoker på ett bra sätt.