söndag 28 juni 2015

Intåg på öland


Nu har vi intagit öland och första dagen tillbringar vi i Borgholm. Vi bor på en ställplats/camping efter att igår ha frikampat strax utanför Lessebo i småland.

Vädret var riktigt bra idag när vi blåste över ölandsbron och gjorde entré på ön. Riktigt skön första dag här och jag hoppas verkligen på fler sådanna här dagar nu!

Vi installerade oss när vi kom fram och sedan tog vi en promend ner till centrum där vi gick ner till hamnen och köpte glass.


På vägen hem dök vi in hos en fiskhandlare och köpte en fin färsk röding och lite rökta räkor som skulle tillagas till kvällen.


Hur lagade jag till fisken då? Det är så enkelt så du behöver inte anstränga dig ett dugg, för den som sagt att det är svårt att tillaga fisk är ute och cyklar! Såhär enkelt kan det vara..

Grillad röding 4 port:

  • 1 röding ca 700 - 900 g
  • 1 citron
  • 1 kruka bladpersilja
  • Salt & peppar
  1. Hetta upp grillen enligt direkt teknik med 150 - 200 grader i grillen. 
  2. Rensa ur fisken om det inte redan är gjort. Salta och peppra den ordentligt inombords. Pressa sedan en halv citron i innanmätet. 
  3. Grilla den sedan direkt över kolbädden, ca 10 min på varje sida. Fisken är klar när du petar på köttet och ser att det skivar sig där benen sitter. Grilla även den kvarvarande halva citronen. 
  4. Garnerna avslutningsvis fisken med hackad bladpersilja. Pressa en aning grillad citronsaft som smaksättare över fisken vid servering. 

Till denna goda fisk och dem rökta räkorna serverade vi en blandsallad som toppas med coctailtomater, avocado och olivolja. Vi grillade på lite andra goda tillbehör som schalottenlök, belleverde och halloumi. Sist men inte minst en god romsås.


Öland verkar vara husbilarnas ö. Det är helt tjockt av dem och det finns hur mycket ställplatser och campingar som helst! Vi är ju nya i gemet men jag tycker vi smälter in helt ok med våran gamla räser ändå, även om man får lite mindervärdeskomplex då man som ikväll står granne med en concorde-vagn som går loss på en sådär 2 millar...


Igår som sagt så frikampade vi intill en sjö utanför Lessebo. Vi fiskade utan något resultat. Sedan rev vi eld i lotusgrillen och helgrillade fläskfilé som fyllts med vitlöksfärskost och hackad schalottenlök innan den baconlindas och grillas på låg värme under lock tills innertempen uppnår 68 grader. Vi grillade oxå på ett färdigt nötspett och sedan gjorde vi en repris på gratängen från senaste inlägget. Gott gott gott! 


Lotusgrillen gör sig grymt bra som campingkompis! Fördelarna är många men framförallt är den smidig att jobba med och väldigt energieffektiv, dvs den ger mycket värme på liten mängd kol.


Nu är det dags att hoppa i bingen så jag orkar med ungarnas tempo i morgon. Vad vi hittar på eller vart vi befinner oss då, det bestämmer vi i morgon när vi vet förutsättningarna...fan va härligt det är att vara flexibel och leva i nuet! Ha det fint. /jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar