Sidor

tisdag 2 september 2014

Helgrillad fläskfilé med svartkålsstuvning & senapssås


Ibland känner man för att käka en viss sorts mat. Den här dagen kände jag verkligen för att käka ett gott kött med feta och smakrika tillbehör. Så vad gjorde jag då åt saken, jo jag lagade till det såklart :)

Senapsåsen är ljuvlig och passar jättebra till både fläsk och kyckling. Servera alltsammans på ett stort serveringsfat med såsen på sidan om. Hug in och njut!


Grillad fläskfilé 4 port:

  • 1 stor fläskfilé
  • salt
  • peppar
  • paprikapulver
  • spiskummin
  • chili explosionkrydda
  • kebabkrydda
  • 2 dl rödvin
  1. Strö över valfri mängd av kryddorna som bildar en rubb. Gnid in köttet i kryddorna och lägg sedan köttet i en djup tallrik och väll över vinet. Låt köttet ligga och dra tills det är dags för grillning.
  2. Tänd grillen med en indirekt teknik med ca 120 - 180 grader. Grilla köttet tills innertempraturen landar på 68 grader. Under grillningen penslar du köttet med jämna mellanrum av vinet som köttet tidigare vilat i. 
Svartkålsstuvning 4 port: 
  • 1 knippe svartkål
  • 1 gul lök
  • 2 vitlöksklyfta
  • 8 st färska champinjoner
  • smör
  • 4 dl vatten
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 150 g philadelphia
  • 2 - 3 dl grädde
  • 1 tsk soya
  • ev. en skvätt kalvfond
  • salt & peppar
Börja med att finhacka lök och vitlök. Fräs sedan lökhacket i stekpanna med smör i botten. Strimla sedan svarkål och svampen tills dem släppt all vätska och börjar ta färg. Slå på vattnet och buljongtärningen, låt koka tills vätskan reducerat nästan helt. Slå sedan på philadelphia, grädde och soya. Låt puttra och smaka upp med salt, peppar och eventuellt en skvätt kalvfond. Klart! 

Senapssås:
  • 1 msk dijonsenap
  • ½ msk tomatpuré
  • 2 schalottenlökar
  • smör
  • 1 dl vatten
  • 1 dl vitt vin
  • 1 tsk konc kycklingfond
  • 3 dl grädde
  • 100 g philadelphia
  • pressad citron
  • 1 krm vitpeppar
  • salt & peppar
Finhacka schalottenlök och fräs i kastrull med smör, när löken är brynt klickar du även ner tomatpuré och senapen. Låt fräsa till och slå sedan på vinet, vattnet och fonden. Låt reducera ner till minst hälften. Slå sedan på grädde, philadelphia och vitpeppar. Låt puttra och smaka upp med pressad citron, salt, peppar och eventuellt ytterliggare lite senap. 



Ibland ska man inte krångla till det utan bara laga till det som man är sugen på och skita i allt vad tallriksmodellen heter :)

Annars har det inte hänt så mycket på senare tid tycker jag. Man är nu inne i det klassiska ekorrhjulet med jobba, sova, äta osv. Det är faktiskt inte så dumt med rutiner ibland ändå och det enda som jag har fuskat lite med sedan jag började jobba igen är träningen och det känns i hela kroppen att man tagit ut sig alldeles för lite dem senaste två veckorna även om jag varit ute och kört ett par gånger.

Så med smygstart i morgon och sedan från fredag och frammåt så ska det varvas upp ordentligt har jag planerat. Nu ska jag börja planera och sätta upp målsättningar inför höst och vintern med skidåkningen som hägrar!

Det blir ju bara kallare och kallare ute och med automatik mindre grillande tyvärr, det ger åandra sidan mer tid till träning så det finns inget ont som inte har något gott med sig eller vad säger man...

Ha en go kväll! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar