Sidor

torsdag 15 januari 2015

Grillade lammfärsspett


Ni som följer mig på Instagram och Facebook har säkert inte missat att jag rev eld på Lotusgrillen i helgen. Det stod lammfärsspett på menyn och jisses vad fina dem vart! Härliga spett med mycket smak av kryddigt lamm kontra den härliga fetaost-capresen.

Jag var också inne på att göra en tzatziki eller liknande sval röra till detta men strök det i sista sekund, helt enkelt pga att den skulle bli överflödig. När dessa två komponenter möttes på tallriken så kompletterade dem varandra och absolut ingenting saknades då capresen innehåller mycket olivolja och tomat som ger fukt, fett och svalka till rätten.

Caprese är en Italiensk enkel rätt som egentligen innehåller mozzarellaost. I denna rätt bytte jag ut den osten mot fetaost eftersom den passar väldigt bra ihop med lamm. Fetaost-capresen gjorde jag såhär...

Fetost-caprese 4 port:
  • 4 st tomater
  • 300 - 400 g fetaost
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk basilika
  • salt & peppar
Hacka tomaterna och fetosten grovt. Lägg dessa i en skål och ringla över olivoljan. Krydda med persilja, basilika, salt och peppar. Rör runt och servera! 


Man kan ju såklart göra dessa kebabspett även hemma i ugnen, speciellt om du har en modern ugn med grillfunktion. Men har du tillgång till grill så ska du såklart inte tveka, det blir helt enkelt bättre och det kan man inte snacka bort!

Exakt vad det är som gör det kan inte ens jag svara på i ord utan hemligheten tror jag ligger i det råa och enkla sättet som en grill värmer maten på. Du har en brinnande och levande värmekälla som värmer maten, det blir sedan en naturlig förångning och förbränning som återges i maten via röken. Just därför är det så viktigt att grilla med locket på, för att inte släppa ut dessa viktiga aromer som ångar från värmekällan. En ugn fungerar ju på snarlikt sätt men du har där inte den levande och extremt heta värmekällan i botten som ger det liv och den förångning som krävs för att grilla maten.

Tänker man till lite så skulle man kunna modifiera en ugn på ett enkelt sätt för att kunna laga mat enligt grilltänk. Men nackdelen med det är att den kommer bli extremt sliten och fruktansvärt svår att få ren :) Men varför ska man göra det egentligen när man istället kan köpa sig en lotusgrill, klotgrill, gasolgrill eller vilken grill som helst som är gjord för att laga mat på det bästa sättet...

Lammfärsspett 4 port:
  • 800 g lammfärs
  • 1 paket fetaost
  • 2 st hackade schalottenlökar
  • ½ dl vispgrädde
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk finhackad persilja
  • 2 tsk finhackad rosmarin
  • 1 tsk kebabkrydda
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt & peppar
  1. Börja med att blanda färsen genom att helt enkelt blanda alla ingredienser i en bunke till en smet. Låt sedan stå och dra sig en stund innan du på kebabvis trär smeten på spett. 
  2. Då var det dags att grilla dessa spett och då ligger det kritiska momentet i att inte bränna fast dem i gallret. Hetta upp grillen till hög temp och bränn av spetten, olja eventuellt in gallret en aning om du är skraj för fastbränning. Bränn av spetten runt om på hög värme och vrid sedan ner värmen på lägsta samt rulla ut spetten så långt från värmekällan som möjligt. Lägg sedan på locket och grilla dem tills dem är genomstekta. 
Testa att göra dessa spett någon gång, för det är sällan som färs blir såhär fint och välsmakande! Ha det fint. /Jimps 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar