Sidor

lördag 28 mars 2015

Grillad burgare utan bröd


Sedan jag började äta lchf för några år sedan så brukar mina burgare se ut ungefär såhär. Jag plockar helt enkelt bort brödet och ersätter det med sallad eller kål. Jag har testat att käka burgare med bröd några gånger i modern tid men när man vant sig av med det så tycker man inte att det är gott längre, kan tom tycka att brödet tar över och förstör smaken från burgaren. Har du aldrig prova att äta burgare utan bröd så kan jag varmt rekommendera detta! Det är alltså dagens tips från mig..

Hur gör man en god burgare då? Jo det finns lika många recept och tekniker som burgare nästan. Jag gör lite olika varje gång. I detta fallet så gjorde jag en snabb vardagsburgare där tiden är ett faktum. Med andra ord så är det en helt vanlig köttfärs som jag kryddat upp med lite olika saker för att sedan grilla. Just grillningen är lika viktigt som ingredienserna i burgaren. Eftersom denna burgare innehåller lite fett så väljer jag att att grilla den på indirekt värme för att inte torka ut den. Men hade jag malt en egen burgare innehållande mycket fett så kan man med fördel grilla på den lite hårdare på direktvärme.

Röran eller dressingen som jag för dagen toppat burgaren med är en underbart god grönsaksröra som jag gjort dagen innan i min crock pot. För receptet på den så klickar du in här!

Så med andra ord så behöver inte en burgare serveras i bröd och med klassisk hamburgerdressing, senap eller ketchup. Den kan också serveras som här, lite nyttigare och lite mer finess...


Burgare 4 port:
  • 1 kg köttfärs
  • 1 msk konc kalvfond
  • 1 msk worchestersås
  • ½ - 1 dl olivolja
  • 1 tsk kebabkrydda
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk vitlökspulver
  • salt, peppar, vitpeppar för avsmakning 
  • Cheddarost eller övrig valfri ost till garnering
  • 1 paket bacon
Blanda en smet av alla ingredienser och smaka av mot slutet med salt, peppar och vitpeppar. Tag lite olivolja i taget när du blandar tills du hittar lagom fast konsistens. Forma till rejäla burgare och tänk på att dem drar ihop sig under grillningen så more is more här. Grilla dem på direktvärme någon minut tills dem fått lite yta. Kör sedan klart dem på indirekt värme i 20 - 30 min med 120 grader i grillen. Mot slutet toppar du med ost som får smälta ut innan servering. Baconet får ligga på vilogallret i grillen tills det börjar bli krispigt, sedan är det bara att servera!

Ha det gött! /Jimps  

tisdag 24 mars 2015

Rökt kyckling


Hej på er. Idag har smokern fått jobba litegrann här hemma! Jag rökte hel kyckling som jag fyllt med massa godsaker. Mot slutet slängde jag även på en gratäng som fick mysa i värmekammaren. Kanonrätt helt i min smak där allt är rufft och enkelt tillagat men framförallt så är hela rätten tillagad på grillen.

För er som aldrig grillat eller rökt hel kyckling själv hemma så är det helt fantastiskt, köttet blir så mört och fint! Det går inte ens att jämföra med tex färdiggrillad kyckling. Fyllningen, röken och kryddningen ger så mycket fin smak till det milda kycklingköttet, ni måste testa så häng med så ska jag guida dig genom grillen, tillagningen och receptet...


Först ska jag prata lite om grillen och tillbehören som du behöver för att enkelt komma igång och slutligen kunna njuta av ett bra resultat. Du behöver en grill såklart och idag grillar jag på en BBQ Smoker från Landmann som heter Taurus 31426, en riktigt prisvärd rök/grill för dig som vill både kunna röka och grilla då den stora kammaren även kan användas som vilken grill som helst.

Nu använde jag den som rök och då eldar jag i den lilla kammaren på sidan av grillen för att sedan röka maten i den stora kammaren. Du får på så vis ner tempraturen i grillen och maten blir inte utsatt för någon direktvärme alls utan värms enbart upp av röken som strömmar genom grillen.

Som ni ser så använder jag också en termometer. Tempraturer är A och O när man pysslar med rökning och här är det lika viktigt vilken temp du har i röken som tempen du har i maten. Den trådlösa stektermometern är guld värd vid just rökning. Du slipper springa bort till röken varje gång du ska kolla tempen och kan istället ta med dig den in i huset och pyssla med annat. Eftersom du ofta röker din mat under flera timmar så är det en praktisk pryl att ha.


Du behöver också ett tändrör för att tända upp briketterna med, man kan också tända dem på annat sätt men jag tycker tändrör är outstanding. Värmen i röken sedan beror ju såklart hur mycket briketter du använder och använd gärna långsamt brinnande briketter så som kokosbriketter eller liknande. Vanliga lövträdbriketter brinner slut alldeles för fort och du får då fylla på flera gånger under rökningen.

När du har laddat röken med briketter så kan du sedan reglera tempraturen genom att justera luftventilen på lilla kammaren och även justera skorstensventilen för att få till det luftflöde du önskar. Ju mera flöde desto varmare blir det i röken. Använd också gärna rökflis eller spån som du strör direkt över dem varma briketterna för att få smaksatt rök. Kom ihåg att fliset skall ligga i blöt en timme innan användning för att det inte ska brinna upp för fort.


Hur ska tempraturen ligga i röken då? Jo normalt så varmröker man mat på en tempratur mellan 80 - 120 grader celsius. Man kan även köra på något lägre tempratur och även högre temp om man så önskar men det är en bra tumregel. Allt hänger såklart på vad man lagar och vilken tid man har och även vilket resultat man eftersöker. Mer än så tänkte jag inte säga om det utan här är det helt enkelt erfarenhet som gäller, prova dig fram helt enkelt!


Rökt och fylld kyckling: 
  • 1 st hel färsk kyckling
  • 1 liten gul lök
  • 1 liten morot
  •  ½ näve tärnad sötpotatis
  • ½ näve tärnad zucchini
  • 1 skivad vitlöksklyfta
  • ½ dl chilisås
  • 1 msk soja
  •  ½ tsk worcherstersås
  • 3 msk rött vin
  • olivolja
  • salt, vitpeppar, rökt paprikapulver & curry
  • 2 nävar alspån, blötlagda
  1. Börja med att göra fyllningen till kycklingen genom att blanda grovt hackad lök, skivad morot, tärnad sötpotatis, tärnad zucchini, chilisås, soja, worchestersås och vin. Smaka av med salt och vitpeppar. Fyll sedan kycklingen med blandningen och bind ihop benen på kycklingen. 
  2. Pensla sedan in kycklingen med olivolja och krydda fritt med önskade kryddor. Jag använde salt, vitpeppar, rökt paprikapulver och gul curry. Massera in kryddorna och sedan är kycklingen redo för röken. 
  3. Rök sedan kycklingen med en tempratur i röken som bör ligga mellan 100 - 120 grader i ca tre timmar eller tills innertempen intill bröstenet landar på 72 grader. Under rökningen så strör du alspån över brikettbädden med jämna mellanrum. Obs!
OBS! Det går alldeles utmärkt att också grilla kycklingen på indirekt värme. Då grillas den under lite högre tempratur och under kortare tid, resultatet blir även det riktigt bra!

Vitkålsgratäng 4 port:
  • 600 - 800 g strimlad vitkål
  • 1 gul lök
  • 1 vitlöksklyfta
  • 1 grönsaksbuljongtärning
  • 4 - 5 dl vispgrädde
  • 150 g philadelphiaost
  • riven hårdost
  • salt och peppar
  • smör
  1. Börja med att strimla vitkålen och fräs det en aning i panna med smör tills den mjuknat och fått lite färg, salta en aning under tiden. Häll sedan över det i en folieform.
  2. Skiva sedan löken och hacka vitlöken, ringla även ner dessa i formen. Smula över buljongtärning, häll på grädde och philadelphia. Smaka av med salt och vitpeppar innan du toppar alltsammans med riven hårdost.
  3. Jag lägger den sedan direkt ovan brikettbädden i lilla kammaren i ca 20 - 30 min eller tills gratängen fått färg på ovansidan. I annat fall skulle jag rekommendera att den körs med indirekt värme. Locket på såklart...

Ett litet tips som jag körde med idag var att jag placerade några få briketter direkt under kycklingen i början av rökningen för att få till en fin yta på skinnet. När dem brunnit ut så värms kycklingen enbart upp av den varma röken som strömmar från kammaren intill.

Det var det jag ville ha sagt idag och jag hoppas ni uppsakattar inlägget såpass att ni testar detta! Kom ihåg att det som sagt går alldeles utmärkt att köra kycklingen på samma sätt med "indirekt grillteknik". Klicka in här för att kika närmare på den indirekta grilltekniken!

Ha det fint! /Jimps

onsdag 18 mars 2015

Svensk sommar

Grillning, bbq, rökning eller andra begrepp... Det är faktiskt inte fel att bara grilla vanlig fucking korv, det är bland det bästa som finns tycker jag!

Jag berättade ju i mitt senaste inlägg om min granne som tyckte att man enbart skulle grilla när man kan sitta ute och avnjuta maten och med den inställningen så kanske man skulle kunna kvällsgrilla 4 - 5 ggr per år. För dem gångerna man kan sitta ute och äta efter kl 18 kan man faktiskt räkna på en hand, är det inte regn, kallt eller blåsigt så är det myggigt och jävligt. Nej man får fan anstränga sig lite i detta land. Antingen genom en inglasad altan, terassvärmare eller så får man helt enkelt sitta inomhus :)

Snittsvensken plockar ut sin grill i maj och ställer in den i augusti. Med andra ord så använder man enbart grillen i samma utsträckning som gräsklipparen. Dock så förlängs grillsäsongerna för fler och fler varje år och det tycker jag såklart är grymt! Jag älskar att laga mat inne på spisen också som ni alla vet men det är såklart något speciellt med att laga mat utomhus i det fria. Det ligger nog mycket i det levande kolet, dofterna och resultatet. Just resultatet kommer man aldrig ifrån, för det finns inget kompliment. Det går inte att återskapa grillat utan en riktig grill.

Att alla ska vara lika galna som mig eller ännu galnare som vissa likasinnade är kommer inte gemene man att bli även om jag skulle önska det så vill jag såklart slå ett slag för att grilla mera av flera anledningar. Vi har ju inte detta i våran kultur som man tex har nere kring medelhavet av naturliga själ. Där nere är det naturligt medans det uppe här hos oss är mer en "grej" där man ofta talar om manligt, trendigt, ekologiskt osv. Skillnaden mellan grillning och andra trender är att grillningen är ihållande och tom ökande år efter år. Det ger mig och många andra hopp om att det kanske såsmåningom övergår från ökande trend till livsstil.

Som jag brukar säga, lite ordbajseri ikväll men det är också därför jag bloggar... ha det fint! /Jimps

söndag 15 mars 2015

Currycoleslaw


Hej på er. Jag tänkte kasta in ett sent inlägg denna kväll och bland annat dela med mig av ett coleslaw recept smaksatt med curry. Passar grymt bra till kyckling som ofta ligger på grillarna runt om i landet!

Jag har inte grillat kyckling i helgen men en hel del annat. Det började i fredags efter jobbet, då drog jag igång klotgrillen och grillade entrecote. I lördags sedan rökte jag både tjocka och tunna revnenspjäll. Idag har vi grillat två gånger, först korv till lunch och ikväll grillade vi fläskkarré och grönsaker. Precis så ska en helg se ut tycker jag :) Hoppas du också ätit gott i helgen!


Currycoleslaw 4 port:
  • 200 g finstrimlad vitkål
  • 1 stor eller 2 små rödlökar
  • 3-4 dl creme fraiche
  • ½ dl majonnäs
  • 2 tsk fransk senap
  • 2 tsk vitvinsvinäger
  • ½ tsk paprikapulver
  • ½ - 1 tsk gul curry
  • 1 msk kapris
  • salt & peppar
Strimla och skiva rödlöken tunnt. Blanda sedan alltsammans i en skål och smaka av med salt & peppar. Låt dra i kylen en stund innan servering. Klart! 



Ni som följer mig på Facebook & Instagram har inte missat att det har blivit tillökning bland grillarna här hemma. En rök från Landmann som heter Taurus 31426. Vi skruvade ihop den i fredags och premiärrökte revbensspjäll på den i lördags med ett väldigt lyckat resultat. Jag tänkte skriva mer om detta och ge er en grundligare insyn i röken i nästa inlägg.


Jag måste bara avslutningsvis berätta en lite grej som jag inte riktigt kan smälta. Jag pratade med en granne i helgen och han säger "jag ser att du har grillen igång". Jag svarade något i stil med att "ja nu när det är så fint väder ute så kan man inte låta bli" varefter han säger "jag tycker bara att man ska grilla när man kan sitta ute och äta". Jag blev helt förstummad av hans kommentar och jag kan fortfarande inte smälta det, måste vara bland det dummaste jag har hört! :)

Ha det fint! /Jimps 

torsdag 12 mars 2015

Spareribs med barbequesås & bea


Goddag goddag! Nu har all snö tinat bort utanför huset och det spås fint väder hela veckan! Ett vårtecken för mig är när man plockar ut gasolgrillen och ställer den på sin plats, kanske blir så i helgen. Det är mycket grill som cirkulerar i min skalle just nu. På jobbet håller jag på och bygger upp årets grillavdelning och det blir jättebra,  men just nu är jag hemma och sitter faktiskt och väntar på en leverans av en ny grill! Vad är det för en grill då? Ni får hålla utkik på sociala medierna fram tills nästa blogginlägg om ni är nyfikna men en sak är säker och det är att den kommer användas flitigt i sommar...

Kom ihåg att följa mig på Facebook & Instagram också. Nu under vårmånaderna kommer jag peppra ut bilder och inspiration rörande grill med inspiration både från jobbet och privat. 

Jag tänkte såklart dela med mig av ett recept idag också. Jag såg till min förvåning att jag inte delat något spareribs-recept på denna bloggen tidigare eller så kanske jag bara missat att lägga till det i receptregistret? Hur som helst så fixar jag till det nu och lägger även med ett recept på en god barbequesås som vi gjorde för ett par veckor sedan. Kom ihåg också att det finns massor av både grillrecept och övriga recept på Jimps & Millis också.


Barbequesås:
  • 400 g krossade tomater
  • 3 msk chilisås
  • 2 tsk worcestershiresås
  • 1 tsk soja
  • 1 tsk vinäger
  • 1 finhackad schalottenlök
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 3 krm spiskummin
  • 3 krm rökt paprikapulver
  • ev. ett par droppar tabasco
  • salt & peppar
Börja med att koka upp tomatkrossen och låt den stå och puttra. Slå i chilisås, worcestersås, soja, schalottenlök och vitlök. Låt stå och koka ner till minst hälften eller tills du får en tjock fin konsistens. Smaka av mot slutet med vinäger, spiskummin, paprikapulver, salt och peppar. Klart!


Grillade spareribs 4 - 6 port:

• 1,5 - 2 kg revbensspjäll beroende på hur mycket kött det är på dem.
• 1 dl olivolja
• 2 dl creme fraiche
• 4 dl riven ost
• 1 dl chilisås
• 1 dl tomatpure
• ½ dl soja
• 2 tsk sambal oelek
• 3 st vitlöksklyftor pressade
• ½ st pressad citron
• 1 dl rött vin
• salt och peppar
• 1 tsk chicken & steakkrydda

Blanda helt enkelt alla ingredienserna i en bunke och pensla köttet med glazen under grillningen med jämna mellanrum. Köttet grillar du på 150 grader på grillgaller mitt i ugnen med dropplåt under eller med indirekt värme ute på grillen i 45 min på varje sida. Klart!

Där har du verkligen en partyrätt som förgyller i vårsolen! Busenkel att göra och resultatet går inte ens att jämföra med tex butiksgrillade ribs. Jag har ätit mycket ribs ute på restauranger men aldrig ätit godare än dem som jag grillar själv på detta sättet, så ta verkligen tillvara på receptet och testa!

onsdag 4 mars 2015

Indirekt grillad kyckling & lite Vasaloppstugg


Hej. Idag tänkte jag presentera maten som vi åt igårkväll samt prata litegrann om mina lopp under Vasaloppsveckan. Jag åkte Kortvasan i fredags och Öppetspår i måndags. Kortvasan är ett 3 milslopp och öppetspår är hela vasaloppssträckan på 9 mil! Det längsta loppet jag åkt innan är på 4,5 mil så det är med andra dubbla distansen.

Man laddar verkligen ur på dessa lopp. Kortvasan trycker man på lite mer och blir på så vis trött medans på vasaloppet/öppetspår så maler man ner kroppen i den långa distansen. I vilket fall så kan man räkna med att man blir väldigt trött och hungrig efter båda loppen. Då är det såklart viktigt att ladda på med mycket mat både innan och efter dessa lopp. Då kan en tallrik se ut som denna ovan med mycket protein och grönt, en del fett och en del kolhydrater. Jag brukar också äta en del kosttillskott som aminocyror, mineraler och proteinpulver i samband med alla mina träningspass för att säkerställa att inte kroppen bristar på dessa saker. Mer om skidåkningen längre ner i inlägget...


Om vi ska fokusera på maträtten en stund då så grillade jag denna på Lotusgrillen för dagen och eftersom jag valde att grilla dessa filéer hela så använder jag mig av indirekt-tekniken för att dem ska behålla sin saftighet och inte riskera att dem torkar ut! Själva grundtänket är att man först grillar på filéerna så dem får fin grillyta för att sedan grilla klart dem på indirekt värme tills dem når sin färdiga innertemp. Resultatet blir såklart riktigt saftigt och fint. Ni som har hängt med på mina Lotusgrillningar tidigare vet att det inte är första gången jag använder mig av denna teknik som jag lite stolt hittade på själv och fortfarande inte sett någon efterlikna...


...och såhär ser det ut i praktiken.
  • Ovanför kolbädden så placerar du en folieform med vatten. Ovanpå denna form placerar du ett grillgaller där du lägger köttet som skall grillas indirekt. Sedan grillar man såklart med locket på för att skapa ugnseffekt samt stänga in aromerna som värms in i köttet.
  • Tempraturen i grillen med locket på skall ligga mellan 80 - 170 grader. Ju lägre temp desto mörare resultat. Normalt brukar jag lägga mig mellan 100 - 150 grader. 
Skrolla ner för att ta del av hela receptet.


Cheddar & baconkyckling 4 port: 
  • 4 st kycklingfiléer
  • 1 tsk salt
  • ½ tsk svartpeppar
  • 1 tsk rökt paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • 2 msk grillolja
  • 1 paket bacon
  • 8 skivor cheddarost
Börja med att gnida in filéerna med kryddorna och pensla dem med grilloljan. Grilla sedan dessa på direktvärme tills du fått en fin grillyta. Sedan grillar du helt enkelt klart dessa på indirekt värme eller om du så önskar i ugnen tills innertempraturen når 68 grader. Mot slutet lägger du 2 st baconskivor samt  2 st cheddarskivor på varje filé så att osten får smälta ut innan du serverar. Klart!

Till detta serverar vi en god ugnsrostad sötpotatis, sallad, grillad majs, grillad saganakiost toppad med olivolja och rostade sesamfrön samt våran supergoda snabba bearnaisesås.



Ja hur gick skidloppen då? Om vi börjar med Kortvasan så gick det riktigt bra tycker jag. Hade mycket huvudbry kring vallan som vanligt innan dessa lopp i slutet av säsongen där tempraturerna ligger och pendlar mellan plus och minusssträcket. Snöfallet som kom lagom till start och var ihållande bättrade inte heller på magkänslan men det fungerade riktigt bra med vallan och jag kände mig pigg och glad under loppet. Jag gick i mål på tiden 2 tim 8 min. En tid som jag är riktigt nöjd med för dagen.

Om vi ska prata om öppet spår sedan så fungerade inte allting lika bra. Jag vallade fel och hade bakhala skidor hela vägen. Spåren var lösa efter mycket nysnö dagen innan och varmgrader under både natten och loppet. Jag klev upp redan kl 01.45 på natten för att påbörja med resa upp mot sälen och det gjorde inte så mycket faktiskt, när man har loppet i sikte så skakar man av sig tröttheten. Det värsta var dock att jag åkte ifrån min frukost hemma! Den skulle jag äta på bussresan från Mora till Sälen hade jag planerat men den låg hemma i kylskåpet i Borlänge till ingen nytta. Jag fick istället äta det lilla som jag tagit med för att ladda upp med strax innan och under loppet. Med andra ord ingen bra känsla till start men väl igång så var det bara att köra! Jag nådde tyvärr inte min målsättning på att gå under 8 timmar utan fick nöja mig med en tid på 8 tim 29 min. 

Dock är det väldigt roligt att ha åkt denna 9 mil långa sträcka och känna att man klarar av det på en hyffsad tid efter omständigheterna. Jag kan rekommendera det trots blåsor på händerna, blåa tår, krampkänningar och ett humör som går upp och ner. Nu var det upp emot 5 plusgrader och snöfall i början som sedan övergick i regn, med andra ord var man mot slutet helt dyngsur överallt vilket inte är att föredra av flera anledningar. Så nästa gång jag åker så hoppas jag på kallföre och nogrannare förberedelser. Nu när man åkt banan så vet man lite mer av vad som krävs och hur banprofilen känns i verkligheten, erfarenhet är viktigt för att kunna putsa tider i sådana här lopp...


Vasaloppsveckans alla lopp är väldigt bra anordnat och det är en speciell känsla att åka dessa lopp tillsammans med tusentals andra personer. Man kan som motionär sätta upp sina egna målsättningar och det är nog därför Vasaloppet är så framgångsrikt, just för att alla ifrån nybörjare till motionärer och elit åker samma lopp efter sina egna förutsättningar. Fördelen med att tidigt anmäla sig till ett Vasalopp eller annat lopp är såklart också att man har någonting att träna emot. Det kan bli en morot som gör att man kanske sticker ut och kör ett pass fast man egentligen kanske känner för att slappa hemma i soffan, bara det är skäl nog :)

Ha det fint! /Jimps