Sidor

onsdag 24 augusti 2016

Kycklinggryta på stekhällen


Idag tänkte jag presentera mitt andra recept tillagat på stekhällen. Väldigt trevligt sätt att laga mat på och lite skönt ibland att kunna laga lite annan mat än grillat fast ändå utomhus och rustikt. Detta recept kan du också tillaga inne i grytform i köket men jag rekommenderar dig precis som i förra inlägget att skaffa dig en stekhäll att leka med i trädgården om du har möjlighet...

Nu går vi ju in emot hösten och det känns väl helt "ok" tycker jag för egen del, men man märker ju hur grillsäsongen hos gemene man börjar lida mot sitt slut. Det lockar inte mig heller alla gånger att stå ute och grilla under mörkare och kyligare tider, då låter jag också bli. Men det är ju också lite av en sport överlag att grilla, både hemma och frilufts. Det ska liksom inte vara så jäkla enkelt alla gånger, det hör till att krångla, fixa, trixa och ibland kämpa litegrann för att skapa något som inte går att efterlikna med en induktionsspis, teflonpanna och varmluftsugn. Alla sätt är bra men bäst blir det utomhus ;)


Vad är detta för en rätt då? Jo tanken är att det skall bli likt en gryta fast med lite mer karaktär, därav den rikliga kryddningen på kycklingen som ger bra bbq-karaktär på kycklingsmaken. Sedan skall råvarorna pluttra en längre stund i tjock buljong som sakta tillagar kycklingen, där kycklingen tar smak av buljongen och buljongen som är viktig i rätten tar mycket smak av kycklingen och dess kryddning. Allt detta ger väldigt kraftig smak och rundas sedan av med bla kokosmjölk för att få en god rätt med balans av sötma, syra, sälta, beska och styrka.
Kycklinggryta 8 port:
  • 1600 g kycklingfilé
  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • Rapsolja
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 konserv skivade champinjoner
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 1 dl chilisås
  • 3 msk soja
  • 2 msk ostronsås
  • 1 msk fisksås
  • Salt
  • 3 tsk curry
  • 3 tsk paprikapulver
  • 2 tsk gurkmeja 
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1/2 tsk cayennpeppar
  • 2 konserver kokosmjölk
  • 1 knippe sparris
  • 200 g edamebönor
  • 200 g bladspenat
  • 1/2 huvud salladskål
  1. Börja med att preppa allt som du skall tillaga genom att grovhacka lök och vitlök. Skiva sedan upp kycklingen i minsbitar och krydda dessa med salt, curry, paprikapulver, gurkmeja, svartpeppar och cayennpeppar. Mycket kryddor men dessa kommer senare att sätta smak på hela rätten. 
  2. Hetta nu upp stekhällen på medelhög värme och slå på rapsolja. fräs sedan kycklingen, löken och vitlöken, samt svampen som du saltar och pepprar en aning under tiden. När kycklingen brynts och löken mjuknat så slår du på buljongen, tomatpuré, chilisås, soja, fisksås och ostronsås. Vrid ner värmen en aning och låt härligheten stå och pluttra ca 20 min, ej stormkoka.
  3. Slå nu på kokosmjölken och låt det fortsatt stå och pluttra eller småkoka i 10 min. Smaka under tiden av om du ev behöver balansera smakerna med ytterligare smaksättare. 
  4. Slutligen så rör du ner blancherad sparris, edambönor och bladspenat. Sedan slår du av värmen och toppar hela pannan med strimlad salladskål, dags att servera! 

Som jag nämnde lite snabbt tidigare så är detta som att göra en rejäl gryta inne i köket fast i en ännu större panna ute på gåden. Det är ruffare, större, roligare och godare! Den friska luften som extra krydda och den precisa värmeregleringen på stekhällen med sin generösa yta gör att tillagningen går att göras så himla bra. Sedan är det visuelt väldigt härligt sätt att både tillaga och servera mat på, ála paella. Apropå det så måste jag snart göra en klassisk paella och det är ju perfekt tid att göra det nu på hösten i skaldjurstider! Det blir med högsta säkerhet nästa tillagning på stekhällen, så håll utkik efter det!

Ha det fint! /Jimps

fredag 12 augusti 2016

Muskelburgare


Nu skriver jag återigen om hamburgare. Kanske börjar bli lite tjatigt men inte för mig! Jag älskar som bekant hamburgare och grillar dessa godingar ofta. Jag vet att jag i mitt förra burgarinlägg pratade om alternativa burgare i form av kycklingburgare och även grilltips på hur du tillagar den perfekta burgaren. Det tänker jag alltså inte prata om idag utan idag tänkte jag prata lite mer om den klassiska burgaren och att man ibland kan låta sig överdriva för att skapa en vulgär burgare, eller en muskelburgare som jag döpte inlägget till.

Vi är ju uppväxta med att en hamburgare består av bröd i botten, följt av en skiva tråkigt burgarkött, en ostskiva om man har tur och sedan ketchup, dressing och slutligen en till skiva bröd. Det kan iof fortfarande vara gott i rätta omständigheter men egentligen ganska trist. Så är det om man växt upp på 80 och 90 -talet. Men bara senaste två åren så har den flottiga amerikanska moderna burgartrenden nått sverige och kanske har vi här även förädlat den. Med det menar jag att trenden nu är att jobba med rent burgarkött gjort på malt kött av rätt kvalitet, bra kombinerade tillbehör med bra balans av syra, sälta, sötma osv. Sedan är ju brödet en saga i sig och där är jag ingen expert eftersom jag i regel inte äter bröd då jag håller nere på kolhydrater. Jag gör avstickare ibland men inte ofta och då har jag köpt fluffiga och jättegoda bröd som finns i butikerna. Jag har ju någon gång gjort egna och goda burgarbröd med lågt kolhydratvärde men kanske är det dags att ta det ett varv till och försöka skapa ett fluffigt äggbaserat sådant men det låter jag vara osagt tills det är gjort, kom att tänka på det i denna stund...

Vem är det som har gjort att den nya burgartrenden växt sig så stark i Sverige just nu då? Inte är det dem gamla rävarna från Mc......s eller dem andra snabbmatskedjorna iaf, dem mår snarare bättre av att trenden bromsas. Nej det är framförallt restauranger som nischat sig som renodlade burgarhak tillsammans med den växande foodtrucktrenden i kombination med den ökande grilltrenden förståss! Tyvärr har vi ingen bra burgarrestaurang här hemma i Borlänge men hur många tråkiga snabbmatskedjor som helst, däremot har vi har en riktigt bra foodtruck som heter "flying burgers". När vi är ute och reser så passar man alltid på att få i sig minst en bra burgare och i dem flesta större städer kan man alltid hitta en bra burgarrestaurang. Väl värt!

Tillbaka till muskelburgare då. I Amerika behöver inte en burgare se ut som den gör här hemma med en nötköttsskiva. Där har dem på bbq-ställen ofta både pulled-pork burgers, sausage-burgers, brisket-burgers och allt möjligt du kan tänka dig. Sedan kan man också såklart kombinera dessa och skapa en "muskelburgare". Vi här hemma får ju skynda långsamt och en bra början kan vara som jag gjorde i denna rätt att låta burgaren växa på höjden och använda sig av både bra nötkött tillsammans med bacon och färska halverade korvar. Självklart sedan med goda grönsaker, gott bröd och en god majonäs eller dressing. Våga ta ut svängarna och gör burgare på annat än en nötskiva eller kombinera den med annat gott kött. Detta behöver ju inte betyda att man konsumerar mer kött utan bara mer koncentrerat i rätten.

Gör också alltid en egen dressing eller majonäs till burgaren för det finns egentligen inget tråkigare än att äta färdig dressing till en god burgare. Jag gillar att göra majonäs som man kan smaksätta med senap, vitlök och lite syra. Annars blandar vi ofta en ajvar och creme fraiche baserad dressing och något annat jag tycker är trevligt till burgare kan vara milda dressingar som även dem görs med creme fraiche som bas och smaksätts med tex feta eller ädelost som mixas ihop med stavmixer för att sedan kryddas med färska kryddor. Det viktigaste är att prova sig fram och skippa dem tråkiga färdiga dressingarna.

Tänk även på tillbehören som inte behöver vara en trött tomatskiva och skivad gurka utan våga ta ut svängarna litegrann här också, även om man inte ska överdriva. Jag tycker tex att det kan vara trevligt med stekt lök ibland, även om rå lök också är gott så blir den stekta söt och god. Annat gott kan vara stekt svamp, jalapenos, avocado alt guacamole, tomatsåsreduktion osv osv... Våga skapa en rätt av burgaren med mer smaker helt enkelt.

Åter till begreppet muskelburgare som då kan innehålla massor av både nöt och fläskkött så vill jag också slå ett slag för att variation är det bästa. Våga testa både våra kycklingburgare och vegetariska rödbetsvariant som är väldigt goda och fräscha. Bara en sån sak som att äta en rödbetsburgare toppad med smält cevréost,  avocado, fetaostdressing, sallad och lök får det verkligen att vattnas i munnen!


Jag vill också trycka lite på detta med att äta burgare med salladsblad änn en gång istället för bröd. Jag tycker det är jättetrevligt och det får både köttet och tillbehören att smaka ännu mer då bröd ibland kan ha en dämpande funktion där. Max hamburgerrestauranger har ju också detta på menyn och det är en av anledningarna till att dem är mitt alternativ om jag behöver köpa snabbmat. När jag nyss målade upp bilden av den goda rödbetsburgare så kan du tänka dig den med salladsblad på så har du en burgare som inte bara får dig mätt och glad utan även får din kropp att må bra!

Nu lovar jag er att det kommer dröja ett tag innan jag skriver om burgare igen men det kommer att ske fler gånger i framtiden, det är en garanti! :)

Ha det fint! /jimps

måndag 8 augusti 2016

Hur grillar du den perfekta karréskivan?


Fläskkarré är ju bland det godaste köttet att grilla. Det är som vi Svenskar brukar säga "lagom". Det är inte lyxigt men ändå inte sunkigt. Det är relativt billigt kött, samtidigt som det innehåller just det där insprängda fettet som gör köttet saftigt och gott att grilla i skivor. Man kan även grilla karrén hel om man så vill, antingen som stek eller som en "pulled pork". Jag brukar även göra mina patenterade "karre-rullar" om man är sugen på att göra något väldigt speciellt och gott! Recept på både "pp" och karrérullarna hittar du såklart på receptsidan!

Tillbaka till karréskivorna då... Man kan ju grilla fläskkarré på olika sätt men A och O tycker jag när man grillar karréskivor är att det inte får gå för fort. Ge köttet tid, köttet behöver tid för att blir perfekt, precis som kyckling. Jag tänkte gå igenom ett par olika grilltekniker som jag använder när jag grillar karré och som gör karrén så där perfekt som man vill ha den.

Viktigt också att tänka på är att få karrén i lagom tjocklek. Jag kan tycka att många gånger är dem butiksskivade lite för tunna och föredrar att skiva hel bit själv. Jag vill gärna ha mina skivor ca 2 cm tjocka och tänk på att skiva köttet när detta är kylt, på så vis så är köttet fastare och lättare att skiva. Låt sedan köttet bli rumstempererat innan du grillar det.

Här ser ni hur jag snabbt bränner av köttet innan servering. Det är sista momentet efter att först ha grillat köttet över denna heta kolbädd 2 min per sida för att skapa grillyta. Sedan flyttas köttet över till andra sidan av grillen där dem får gå klara utan direktvärme innan dem som sagt bränns av innan servering. 

Det finns som sagt flera sätt att grilla en karré på och det hänger ju mycket på vad du har för grill och grillar på. Men som vanligt utgår jag ifrån att du har en grill där du kan använda olika grilltekniker men har du en grill där du enbart kan grilla direkt så var då väldigt sparsam med kolet och låt tempraturen vara väldigt låg i grillen när du grillar karréskivor, annars riskerar du att resultatet blir skosulor. Men såhär brukar jag grilla karré....
Alternativ 1, 50/50 (ypperlig för kolgrill med lock): Tänd grillen med 50/50-teknik, dvs värme i ena halvan av grillen och ingen värme i andra. Värmen i locket ligger på 150 - 200 grader. Salta och peppra köttet. Pensla även in köttet med glaze, chilisås, marinad eller vad du föredrar. Grilla köttet ett par minuter på direktvärme per sida. Drag sedan över köttet på den kalla sidan i grillen och låt det gå klart. Innertempen i köttskivorna skall vara ca 70 - 72 grader. Vänd dem snabbt över glöden innan servering för att bränna av ytan en aning som kan vara lite fet. 
Alternativ 2, Reverse sear (ypperlig för gasolgrill med lock): Tänd grillen med 50/50-teknik, alt indirekt-teknik med 150 - 200 grader i locket. Salta och peppra köttet. Pensla även in köttet med glaze, chilisås, marinad eller vad du föredrar. Börja nu med att grilla köttet på kalla ytan i grillen tills det näst intill är klart, ca 60 grader i kärnan. Avsluta med att grilla köttet på direktvärme och bränn av dem ordentligt för fin grillyta, ca 1 - 2 min per sidan. Innertempen skall slutligen hamna på 70 - 72 grader.
Alternativ 3, direkt grillning (ypperlig för grill utan lock): Den här tekniken används då man inte har möjlighet till indirekt grillning pga tex begränsad grill eller friluftsgrillning på eldstad ex. Tänd nu grillen sparsamt med kol, ca hälften av kolmängden du använder vid grillning av nötköttsskivor. Du skall kunna hålla handflatan ett par sekunder ovanför grillgallret utan att bränna dig. Salta och peppra köttet. Pensla även in köttet med glaze, chilisås, marinad eller vad du föredrar. Grilla nu köttet på den lågt tempererade direkta värmen tills innerpempen på köttet uppnår 70 - 72 grader. Viktigt att du håller koll så inte köttet stressas, låt det isf ligga i utkanten och grillas. 
Där har du dem tre teknikerna som jag föredrar när vi ska grilla karréskivor. Sedan finns det en del andra tillvägagångssätt men som enligt mig inte blir lika bra. Tex förstekta i ugn och sedan glazeade och vända på en het grill innan servering, detta är bland annat poppis inom catering och restaurang men det är inte grillat för mig. Att sedan förkoka fläsket innan grillning vill jag helst inte prata om... Skulle Amerikanarna få höra av man kokar eller ugnssteker fläskkött innan grillning så skulle dem antagligen inte tro sina öron. Nej det enda rätta är att låta köttet ta sig lite extra tid och med rätt teknik tillagas på grillen...

Det är därför det är så viktigt att lära sig hantera dem olika grillteknikerna. Just för att kunna optimera sin grillning och ge all kött, fisk, fågel, grönt mm rätt förutsättningar för att smaka så bra som möjligt. Värt att tänka på och börjar man laborera med tekniker och skaffa sig kunskap så blir grillning per automatik roligare och du kommer utvecklas som både grillare och matlagare, mitt lilla tips för idag får det bli! Ha det fint. /Jimps

måndag 1 augusti 2016

Kyckling med grillad salladskål


Kyckling, färska korvar och grillad salladskål. Det behöver inte vara krångligare än att man grillar något gott kött och lite sallad eller grönsaker till det så är man på banan. Vi grillar ju ofta grönsaker men sallad och kål låter vi oftast serveras vid sidan om men faktum är att det går alldeles utmärkt att grilla dessa också, lite försiktigt bara. Just kål av alla dess sorter är fantastiskt gott att grilla, precis som att steka inomhus. Kålen omvandlas en aning när den tillagas, den mjuknar och får lite sötare och allmänt trevlig smak tycker jag. Så det blir min uppmaning till er idag, börja grilla kål och sallad!


Hur grillar man den här salladskålen då? Jo man kan säkert grilla den på olika sätt men den här dagen valde jag att helt enkelt grilla på den för att få salladskålen att bibehålla krispet men ändå få en god grillyta, samt få den varm och go rakt igenom. Vill man så kan man säkert också köra den indirekt en tid för att sedan bränna på den mot slutet för att få grillyta och då få den ännu mjukare och mer tillagad. Men är det sommar och varmt då vill man ha lite krisp och fräshör tycker jag men ändå aningen tillagat som plockar fram goda smaker hos salladskålen.
Grillad salladskål:
  • Hel salladskål
  • olivolja
  • salt
  • glaze 
Vi grillar kålen på direktvärme i grillen och grillen skall vara het, ca 200 - 250 grader i locket. Halvera nu kålhuvudena och pensla runt om med olivolja och salta en aning. Innan dem går på grillen så penslar du dem även med lite valfri glaze för att få en extra inbränd smak på dem. Grilla dem nu så länge som möjligt utan att dem blir allt för brända på ytan, ca 4 - 5 min per sida. Vill du ha dem mer tillagade och mjuka rakt igenom så dra bort dem från glöden och låt dem mysa indirekt i grillen en stund till. 
Enkelt och gott! Tänk på att salladskål innehåller massor av vatten och därför är den såklart väldigt mottaglig för röken i grillen som sätter sig i kålet. Man får aldrig glömma bort röken i grillen som återges i maten när alla goda safter droppar ner på kolet, det är bland annat det som gör grillning så speciellt!


Kycklingen äter ju vi hur mycket som helst på senare tid. Fantastiskt gott kött och som är bästa kompis med grillen! Kyckling gör sig absolut bäst på grillen och framförallt då hel kyckling. Jag grillar mina kycklingar väldigt olika beroende på humör, tid och omständigheter. Här grillar jag "majskyckling" som jag varmt kan rekommendera dig om du vill ha lite finare kyckling än klassisk. Majskyckling föds upp på majs istället för blandfoder eller vad du nu äter annars. Som jag fattat det så är det klassiska kycklingfodret sammansatt så att kyckligen skall växa sig så stor som möjligt på så kort tid som möjligt för att sedan slaktas och säljas till oss så vi kan slänga den på grillen.

Majskycklingen som du betalar ett mycket högre pris för och som är mycket godare är istället uppfödd på majs. Den växer då mer naturligt, dvs långsammare och blir i slutändan större då den lever längre innan den är mogen för slakt. Den har också en härligt gulaktig färg som tilltalar iaf mig. Skulle en klassiskt fodermatad kyckling få leva lika länge som en majskyckling skulle den säkert se ut som Arnold Schwarenegger med onaturliga proportioner i köttet så...ja ni fattar. Detta är en bättre produkt, godare produkt och såklart lite dyrare produkt. Väl värt tycker jag ibland, även om jag som alla andra också äter klassisk uppfödd kyckling också.

Jag har så mycket kycklingrecept på bloggarna just nu så jag tror inte att ni behöver ytterliggare ett just idag. Däremot kan jag dela med mig av några raka och tydliga riktlinjer på hur du kan tänka för att lyckas med din kyckling om du skall grilla den och inte har det i ryggmärgen...

  1. Grilla indirekt! Kyckling blir bäst indirekt eller rökt. Grilla aldrig en hel kyckling på direktvärme, det blir aldrig bra. Tempraturen i locket bör ligga på 150 grader.
  2. Olja och rubba kycklingen med valfria kryddor. Jag använder gärna salt, peppar, vitpeppar, paprikapulver, spiskummin, curry, cayennpeppar, gurkmeja, kebabkrydda & vitlökspulver.
  3. Normalstor kyckling grillas 45 min på varje sida. Pensla gärna med valfri glaze under grillningen för extra smak på skinnet. Innan du plockar av den kollar du alltid tempen mitt i filén eller lårbenet och tempen bör ligga mellan 70 - 75 grader (minst 68 grader). 
  4. Låt vila 20 min innan du sedan skär upp härligheten. Klart! 
Det är inte krångligt att grilla en hel kyckling om man bara följer dem rödmarkerade punkterna ovan, busenkelt och så jäkla gott! Det går inte ens att jämföra med referenspunkten grillad kyckling i butik som enligt min smak iaf oftast är för torr, tråkig och söndermarinerad. Här får du en kyckling precis som du vill ha den och i mitt fall mör, fräsch och med äkta grillsmak! 

Lycka nu till med kycklinggrillningen i sommar och jag hoppas också att ni testar att grilla salladskålen som är väldigt fräsch! /Jimps