Sidor

onsdag 24 augusti 2016

Kycklinggryta på stekhällen


Idag tänkte jag presentera mitt andra recept tillagat på stekhällen. Väldigt trevligt sätt att laga mat på och lite skönt ibland att kunna laga lite annan mat än grillat fast ändå utomhus och rustikt. Detta recept kan du också tillaga inne i grytform i köket men jag rekommenderar dig precis som i förra inlägget att skaffa dig en stekhäll att leka med i trädgården om du har möjlighet...

Nu går vi ju in emot hösten och det känns väl helt "ok" tycker jag för egen del, men man märker ju hur grillsäsongen hos gemene man börjar lida mot sitt slut. Det lockar inte mig heller alla gånger att stå ute och grilla under mörkare och kyligare tider, då låter jag också bli. Men det är ju också lite av en sport överlag att grilla, både hemma och frilufts. Det ska liksom inte vara så jäkla enkelt alla gånger, det hör till att krångla, fixa, trixa och ibland kämpa litegrann för att skapa något som inte går att efterlikna med en induktionsspis, teflonpanna och varmluftsugn. Alla sätt är bra men bäst blir det utomhus ;)


Vad är detta för en rätt då? Jo tanken är att det skall bli likt en gryta fast med lite mer karaktär, därav den rikliga kryddningen på kycklingen som ger bra bbq-karaktär på kycklingsmaken. Sedan skall råvarorna pluttra en längre stund i tjock buljong som sakta tillagar kycklingen, där kycklingen tar smak av buljongen och buljongen som är viktig i rätten tar mycket smak av kycklingen och dess kryddning. Allt detta ger väldigt kraftig smak och rundas sedan av med bla kokosmjölk för att få en god rätt med balans av sötma, syra, sälta, beska och styrka.
Kycklinggryta 8 port:
  • 1600 g kycklingfilé
  • 2 st gula lökar
  • 3 st vitlöksklyftor
  • Rapsolja
  • 1/2 dl tomatpuré
  • 1 konserv skivade champinjoner
  • 1 liter kycklingbuljong
  • 1 dl chilisås
  • 3 msk soja
  • 2 msk ostronsås
  • 1 msk fisksås
  • Salt
  • 3 tsk curry
  • 3 tsk paprikapulver
  • 2 tsk gurkmeja 
  • 1 tsk svartpeppar
  • 1/2 tsk cayennpeppar
  • 2 konserver kokosmjölk
  • 1 knippe sparris
  • 200 g edamebönor
  • 200 g bladspenat
  • 1/2 huvud salladskål
  1. Börja med att preppa allt som du skall tillaga genom att grovhacka lök och vitlök. Skiva sedan upp kycklingen i minsbitar och krydda dessa med salt, curry, paprikapulver, gurkmeja, svartpeppar och cayennpeppar. Mycket kryddor men dessa kommer senare att sätta smak på hela rätten. 
  2. Hetta nu upp stekhällen på medelhög värme och slå på rapsolja. fräs sedan kycklingen, löken och vitlöken, samt svampen som du saltar och pepprar en aning under tiden. När kycklingen brynts och löken mjuknat så slår du på buljongen, tomatpuré, chilisås, soja, fisksås och ostronsås. Vrid ner värmen en aning och låt härligheten stå och pluttra ca 20 min, ej stormkoka.
  3. Slå nu på kokosmjölken och låt det fortsatt stå och pluttra eller småkoka i 10 min. Smaka under tiden av om du ev behöver balansera smakerna med ytterligare smaksättare. 
  4. Slutligen så rör du ner blancherad sparris, edambönor och bladspenat. Sedan slår du av värmen och toppar hela pannan med strimlad salladskål, dags att servera! 

Som jag nämnde lite snabbt tidigare så är detta som att göra en rejäl gryta inne i köket fast i en ännu större panna ute på gåden. Det är ruffare, större, roligare och godare! Den friska luften som extra krydda och den precisa värmeregleringen på stekhällen med sin generösa yta gör att tillagningen går att göras så himla bra. Sedan är det visuelt väldigt härligt sätt att både tillaga och servera mat på, ála paella. Apropå det så måste jag snart göra en klassisk paella och det är ju perfekt tid att göra det nu på hösten i skaldjurstider! Det blir med högsta säkerhet nästa tillagning på stekhällen, så håll utkik efter det!

Ha det fint! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar