Sidor

tisdag 21 mars 2017

Sotad lax & ratatouille


Såja då var det dags igen, inte att grilla utan att blogga :) Idag har det inte blivit något grillat tyvärr, bara massa arbete och andra bestyr. I helgen däremot så gick grillarna varma från Fredag till Söndag. Vi grillade inte mindre än fyra gånger på dessa tre fina dagar! Precis som det ska vara...

Här ovan ser ni hur Söndagens lunch växer fram. Grillade korvar av massa olika slag som serverades tillsammans med en rad olika tillbehör som tex guacamole, tomatreduktion, tapenade, oliver, soltorkade tomater, coleslaw och ja, lite sånna goa grejer. Vi hade gäster över och då är korv med tillbehör väldigt smidigt att bjuda på då allt kan förberedas och sedan kan korvarna snabbt grillas på innan middagen. Jag kan också tillägga att ketchupen åkte fram trots min hemmagjorda tomatreduktion, jag brukar vara stenhård på detta i vanliga fall men har man gäster och massa barn hemma så får man ibland vika ner sig :)


I Fredags grillade jag kycklingben och kycklingvingar, nåt jag grillar väldigt ofta här hemma och jag vågar numera kalla mig något av en expert på kycklinggrillning av alla dess slag. En av anledningarna till detta är att vi äter mycket kyckling men framförallt för att jag alltid tillagar kyckling på grillen och i stort sett aldrig inomhus, oavsett väder och vind. Kyckling blir alltid bäst på grillen! Jag ska framöver slipa på ett inlägg tillägnat kyckling och stå till svars för mitt ödmjuka uttalande om "kycklingexpert" :) Så håll tillgodo..

På Lördagen sedan så gjorde vi faktiskt plankstek för första gången på säkert två - tre år. Det är ju fruktansvärt gott! Men lika gott som det är, lika svårt tycker jag att det är att återspegla detta på bild och därför får ni ingen bild på denna idag. Vi gjorde en klassisk planka med duschessemos, en bit nötkött bestående av indirekt helgrillad rostas som sedan skivas upp, baconlindad sparris och tomat fylld med godsaker. Alltsammans grilljerades sedan på grillen innan servering. Vill ni envist se hur plankan såg ut så finns det bilder på Instagram & Facebook


Nu tänkte jag skriva lite om en rätt som jag lagade i slutet av förra veckan. Nämligen sotad lax & ratatouille. Tanken var först att laxen skulle grillas men att grönsakerna skulle tillagas inomhus av frugan. Men när jag såg alla färdighackade grönsaker så kunde jag inte hålla mig, nu måste stekbordet fram! Dels är det enklare än att stå inne och böka med detta i en gryta och dels är det godare... eller iaf roligare :)


Hur sotar man lax då? Jo det är inte svårare än att smek in den med olivolja och krydda med valfria kryddor, i mitt fall chili, salt, peppar och paprikapulver. Grilla nu på direktvärme ca 2 min per sida så att du får en något sotad yta. Lägg över laxen på indirekt värme och låt den gå klart till en innertemp på 50 grader. Lägg den i folie och plocka in den, då kommer den sakta men säkert nå upp i ca 55 grader.


Då kommer vi till säsongspremiären av stekbordet! Riktigt roligt sätt att laga mat på och okompilcerad, det är ju som en stor stekpanna kan man säga. En Ratatouille är ju en grönsaksröra som steks i tomat och smaksätts med det du önskar. Såhär gjorde jag...

Ratatouille 6 port:

  • 1 gul lök
  • 1 röd lök
  • 3 vitlöksklyftor
  • 1 röd paprika
  • 1 zucchini
  • 1 aubergine
  • 2 tomater
  • 8 champinjoner
  • 1 hel broccoli
  • 600 - 800 g krossade tomater
  • 1 dl torrt rött vin
  • 2 msk konc kalvfond
  • ½ dl tomatpuré
  • ½ dl chilisås
  • 1 msk hackad fryst persilja
  • 1 msk paprikapuler
  • 2 tsk oregano
  • salt & peppar
  • rapsolja
  1. Börja med att hetta upp stekbordet med rapsolja i botten. Fräs sedan grovt hackade grönsakerna tillsammans med lite mer finhackad lök. Låt nu fräsa ordentligt och länge så att du driver ut vätskan ur grönsakerna. När det upphör att ryka och grönsakerna börjar ta färg så slår du på vinet, tomatkross och finhackad vitlök.
  2. Nu skall det kokas ihop och efter ca 10 min så slår du på övriga ingredienser. Låt nu stå och pluttra tills du får en behaglig konsistens och smaka avslutningsvis upp med salt och peppar. Klart! 
Man kan egentligen inte göra fel när man lagar sån här mat utan det gäller att hitta sin egen smakbalans och krydda med det man gillar. Det är helt enkelt bara att köra på och ha roligt. Gör som jag och förbered med alla ingredienser utomhus och låt det ta sin tid och smaka av hela tiden. Pytsa i lite av varje under tiden och njut av utomhusmatlagningen, då blir det både avkoppling och nytta i ett... Ha det fint! /Jimps 

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar