Sidor

onsdag 20 mars 2019

Våra grillar del 11

Del 11: Gasolgrill Landmann Avalon PTS+ 3.1


Ja min gamla gasolgrill var sliten och jag var verkligen i behov av en ny. Denna gången vill jag ha en rejäl grill, en grill som håller länge och som håller sig fräsch och fin med åren. Ja det här är verkligen en premiumgrill av högsta klass! Detta är en grill som Landmann introducerade förra året och det är deras nya Avalon PTS+ som finns i tre olika storlekar, detta är versionen med 3 brännare och 1 sidobrännare. Med den här grillen så tar dem upp kampen med dem största drakarna på grillmarknaden!


Jag har grillat på denna i ett år nu och jag har egentligen ingenting att klaga på men en sak jag märkt är att det tar lite längre tid att värma upp denna grillen jämfört med andra grillar jag haft och det beror helt enkelt på att det är så tjocka plåtar och material i den som skall värmas upp. när den väl kommit upp i tempen så fungerar den som vilken grill som helst.

Ska vi prata lite om utseendet så passar den mig jättebra, jag är ju väldigt svag för rostfria grillar! Den här grillen är gjord i riktigt tjock kvalitetsplåt (SS304) till skillnad från billigare grillar. Den är lagom stor med underskåp och två stora sidobord, samt sidobrännare. Sidobrännaren har två stycken brännare vilket gör den sjukt effektiv och perfekt att köra en wokpanna eller så vid sidan om när man grillar för tex grönsaker.

Den har dubbla lock såklart för att hålla värmen bra. Termometer, sluttande tråg för smuts och aska, samt en rejäl fettuppsamlare som enkelt tas ut och töms från underskåpet. Redskapskrokar på sidobordet och eltändning.


Invändigt då.. Den är väldig tät i botten och har även plåtar i botten mellan brännarskydden som fungerar som extra förångare och hjälper till att behålla värmen i grillen. Finns ingen risk att det blåser in kalluft som minskar effekten. Det är tom en lucka som skymmer luftspalten där dropplåten dras ut och in och ingen blåst kan ta sig in där. Brännarna är rostfria och brännarskyden är även dem rostfria och rejält tjocka, helt underbara! Gallret är i gjutjärn och du har även ett väl tilltaget avlastningsgaller ovanför.

Det är stor rymd i grillen mellan galler och lock så det är inga problem att grilla stora saker i den som stående kyckling, kalkon eller stående rib-racks. 3 brännare gör att du kan använda alla olika grilltekniker.


Det finns en sak som är lite speciellt med den här grillen och som ni kanske kan se på bilden ovan. Den har 3 brännare vilket oftast klassas som standardstorlek även om 4 brännare blir allt vanligare. Men som ni ser så är den här grillen väldigt djup så trots sina blott 3 brännare så har du en väldigt stor grillyta, samt att avlastningsborden och hela grillen i sig ger ett maffigt och genuint intryck utan att ta allt för stor plats.

Det är lite så jag ser på den här grillen och det är det jag gillar. Det är en standardstorlek på grill men varenda detalj är kvalitativ och genomtänkt. Finns egentligen ingenting jag skulle vilja ändra på efter ett års användade. Det är dock en sak jag skulle vilja addera och det är en infrabrännare för att kunna boosta upp tempraturen lite snabbare vid tändning och för rotisseriekörning.


Sist men inte minst så har jag kompletterat grillen med en grillampa, den följer alltså inte med men finns att köpa som tillbehör. För oss året runt grillare så klarar man sig inte utan den här! Helt fantastisk och det kan vara det bästa köpet jag gjort i hela mitt liv :) Ni som följer bloggen har sett den tidigare men det tåls att upprepas. Den fäster ni snyggt på handtaget och sedan lyser den ner i grillen med locket öppet. Har ni inte en så köp en!

tisdag 19 mars 2019

Våra grillar del 10

Våra grillar del 10: Pizzaugn Uuni 3


Pizza på grillen är ju fantastiskt gott men här tar vi allt till en helt ny nivå! Här har vi en ursnygg och praktisk pizzaugn i rostfritt stål som drivs med pellets. Den är snabb att hetta upp och den når upp till 500 grader vilket gör att pizzan gräddas väldigt snabbt och får den härliga stenugns-bakade känslan. Den är förvånansvärt lätt att hantera. Du har en pelletsanordning på baksidan där du tänder och sedan fyller på pellets i flotören ungefär var 10 - 15 min.


Du har en varm pizzasten i botten och sedan vandrar värmen från pelletsbrännaren, genom ugnen och ut genom skorstenen i fronten. Det gör att pizzan gräddas väldigt fort och blir frasig och fin. Pelletsen ger också en härlig trädoft i ugnen.

Riktigt roligt sätt att laga mat på och resultatet blir oslagbart! Ett tips är att göra flera olika småpizzor där man leker lite med fyllningen och sedan skär upp dem allt eftersom dem blir klara, sen får familjen eller gästerna plocka fritt från dem olika sorterna. Roligt och socialt sätt att äta på en sensommarkväll.

Hittills har jag enbart kört pizza på denna men det går såklart att göra andra saker också som bakning och övrig matlagning. Jag ska så fort värmen kommer införskaffa en "sizzel-pan" tex, då har du en form eller panna som du stoppar in i ugnen och då kan du tex steka kött, grönsaker och annat under extremt höga tempraturer. Jag ser framför mig entrecote och sparris som steks i 500 grader under kort tid vilket ger en fin maillardeffekt.


Den här ugnen beställde jag på nätet från Uunis hemsida och den är komplett med sten, pizzaspade och allt för att komma igång förutom pellets som du behöver för att elda. Det finns också att köpa på deras hemsida vilket jag ocså gjorde. Nu på senare tid har jag köpt vanligt villapellets på grangården och det funkar bra det också. Det finns flera olika varianter av Uuni pizzaugnar och det här är just nu deras storsäljare men dem har både större och mindre varianter också. Jag har också läst att dem kommer släppa en gasoltillsatts som du kan montera på istället för pelletsbrännaren men jag tror inte den finns tillgänglig än men det kommer.


Pellets är ju verkligen på tapeten just nu med stora smokers som drivs av pellets och även pizzaugnar och annat. Pellets har många bra egenskaper och en av dem är driftsäkerheten och en annan är att det frigörs väldigt mycket trädoft när den förbränns vilket ger en härlig eldningskänsla i doft och smak. Nu kör jag som sagt på en basic pellets hemma men det finns ju en hel uppsjö att beställa online med massa olika träslag precis som rökflis så här kan man välja och vraka om man vill.

måndag 18 mars 2019

Våra grillar del 9

Våra grillar del 9: Miniraketen från raketspisen.


Det här är en rolig liten pryl som heter "mini-raketen", den finns oxå i en större variant som heter raketspisen. Miniraketen är enkel att montera upp och plocka ner. Jag har kört den hemma några gånger men den är också smidig att ha med sig i ryggsäck ut i skogen. 

Du eldar med småpinnar och vedstickor eller vad du har tillgodo. Då den är skorstensformad så ger det riktigt bra effekt uppe där du placerar kokkärlet. Det är bara fantasin som sätter gränser för hur du använder denna! Jag har kört konserver, kastrull och muurikka på den. Jag har inte testat grillgaller än men det fungerar såklart också, gärna då ett gjutjärnsgaller typ som webers gbs-systems. 


Som ni ser här så kommer den i ett platt paket och när du monterar ned den så tar den alltså inte så mycket plats och får lätt plats i ryggsäcken. Viktigt att tänka på är att man är försiktig om du använder den ute i skog och mark med tanke på brandrisk osv. Jag har inte köpt denna utan den här har bloggen blivit sponsrad med utan krav på reklam eller något annat samarbete.


Sammanfattningsvis så är det här en effektiv och rolig pryl att laga mat på om man gillar att elda och vara kreativ när det skall lagas mat. Sen finns det såklart andra prylar som är mer praktiska om det är det man är ute efter, det är ju lite bökigt men det är också det som är charmen tycker jag. Allting ska inte vara så praktiskt utan ibland mår man bra av att laga mat på lite stenåldersätt. Det är ju nått visst med att laga mat över levande eld.

Den är också svensktillverkad i småskalig skala och grymt snygg!

tisdag 5 mars 2019

Våra grillar del 8

Våra grillar del 8: Big Landmann


Idag tänkte jag fortsätta serien "våra grillar" med att skriva om Landmanns fetaste och kanske bästa grill, Big Landmann! Ingen har väl undgått kamado-grillarnas genombrott som var 2017 och så inte jag heller! Jag fick hem den här grillen kring påsk 2017 och har grillat med den flitigt ända sedan dess och jag kan inte hitta något kompliment till denna grillen, den är helt fantastisk, snygg och precis.


Först måste jag säga att den här grillen har bloggen blivit sponsrad med av Landmann. Jag har inga
som helst krav på mig från deras sida om exponering eller andra överenskommelser överhuvudtaget, det är ren sponsring. Big Landmann är som sagt en Kamadogrill och det finns ju en rad olika märken. Att grilla med en kamadogrill liknar inget annat! Den är gjord i massiv keramik och sedan glacerad på ytan. Det är ett väldigt coolt hantverk faktiskt och det finns lite olika videos på Youtube man kan kika på om du är nyfiken. Den massiva keramiken gör att den isolerar värmen väldigt bra och när du får upp värmen i den så blir det "självdrag" i den. Du kan sedan justera draget med hjälp av ventilen i botten och på toppen för att ställa en väldigt precis temp och låta den tuffa på där i timme efter timme, därav perfekt för rökning.


Precis i temp som jag nyss nämnde så klarar den här grillen att i timtals håla en låg eller medeltemp. Men den kan också komma upp i extremt höga tempraturer om du så vill. Om du tex skall baka pizza så kan du på relativt kort tid pumpa upp grillen i 350 - 400 grader. Med andra ord så klarar den allt egentligen, det är den perfekta multi-grillen om man inte vill ha olika grillar och rökar hemma på gården (varför man nu inte skulle vilja ha det :)... ).

Hela konstrutionen gör grillen väldigt energisnål. Du spiller inte ut massa energi som du gör i en traditionell klotgrill tex, där större procent av värmen än i en kamado strålar ut ur grillen, samt att den värmeförlusten skapar sämre "drag" i själva grillen.

Så ska man sammanfatta detta så har du en lägre förbrukning av kol än i en klotgrill. Du har också en bättre tempraturkontroll iom att den håller värmen längre på samma mängd kol. Du kan också mycket snabbare öka tempraturen i en kamadogrill genom att öppna upp spjällen än i en klotgrill. Den är  mer följdsam med tempraturerna.


Vad gäller utrustning så är ju kamadogrillen så flexibel så den kräver nästan att man skall ha viss utrustning redan från början. Nu säljs många grillar redan med den viktigaste utrustningen från start men många gör det inte. Det man behöver för att kunna använda kamadon för både grillning och rökning är en "deflector", vilket är en skyddsskiva som med ett fäste hängs under grillgallret. Jag kan också rekommendera dubbla grillgaller som finns att köpa till dem flesta kamados, som ni ser ovan så blir det två våningar galler. Det är bra vid rökning för att kunna röka större mängder men även vid grillning att kunna variera distansen från grillkolen och även vid pizzagrillning.

Sedan rekommenderar jag en eller flergångs alutråg som alltid är bra att ha vid rökning och indirekt grillning osv. Kan här med fördel användas som skydd för deflector, samt vattenbad ovanpå deflector.


Andra fördelar med denna grill är att den är snabb att tända. Jag rekommenderar att du kör grillkol i denna och inte briketter. Eftersom den är så effektiv så är ju detta dennes fördel och du vill då minimera aska som täpper till luftflödet och därav skippar vi briketter som alstrar för mycket aska. Jag köper Premiumkol av bra kvalitet för bästa resultat, går så klart att använda vilket kol som helst men premium med hårt pressat kol i större bitar är att föredra.


Sammanfattningsvis då.. Jag gillar den här grillen skarpt! Den är läcker och utstrålar kvalitet med sina 140 kg på en stadig grillvagn med förvaring undertill och med två stycken infällbara sidohyllor. Fäller du in hyllorna och drar på överdraget så tar den ganska diskret plats på altanen. Sen är den ju så läcker! Jag älskar den svarta knottriga glaceringen och rostfria detaljerna. 

Den är rolig att grilla på under höga tempraturer, det bara fräser till och flammorna spottar upp på en fet entrecote tex. Men det fina är att du har hela spektrat och det är du som bestämmer hur mycket tryck du vill ha i grillen, det är det häftigaste tycker jag.. 

Det är en rök! Bara det är ett argument nog, att det är både en grill och en rök. Den gör också båda på bästa sätt, det kan egentligen inte bli bättre. 

måndag 4 mars 2019

Bildfixning under arbete

Idag har jag inlett arbetet med bildfixning och med det menar jag att jag försöker återställa bortfallna bilder på bloggen. Tråkigt att det har blivit som det har blivit och detta beror på att en tredjepartssida ändrat sina bildlänkar och inte längre kan användas. Finns ju inget tråkigare än tomma bilder kan jag tycka, känns lite B!

Nu har jag iaf återställt "grillskola" och "våra grillar" sidorna. Ni får ha lite tålamod med receptlänkarna och gamla inlägg, det kommer ta ett tag innan jag kommit ikapp med dem. Jag tänker att jag tar dem pö om pö och låter det få ta lite tid, det är viktigt för motivationen nu att få ut lite nytt känner jag och jag håller nu på att fila på ett nytt inlägg under våra grillar där Kamadogrillen skall presenteras som utlovat, följt av dem andra grillarna innan vi dundrar in i allt vad våren har att erbjuda!

Apropå våren så började jag faktiskt precis just idag att bygga upp grilltillbehören på jobbet! Ger mig så mycket energi och det är så jäkla skoj att det äntligen drar igång nu. Kommer mer inspo och info om detta när det tar lite mer form :)

Ha det fint! /Jimps