Våra grillar

Del 1: Picnicgrillen.

Först ut bland grillarna är våran picnicgrill. Det kommer senare att fyllas på med våra övriga grillar!


Den ser inte mycket ut för världen, gammal och väl använd. Jag har i flera år tänkt köpa någon fin picnicgrill från Weber i slutet av säsongerna när dem varit på rea. Men varje gång har jag dragit mig, kanske har vi en speciell relation plåtlådan och jag :)

Det är inte bara en picnicgrill utan även våran första grill som vi köpte tillsammans Camilla och jag när vi för ca 9 år sedan flyttade ihop i våran första lägenhet. Då brukade vi sitta ute tillsammans bara hon och jag i parken bakom lägenhetshusen och grilla tillsammans, kalla vårdagar som fina sommarkvällar. Sedan har den bara hängt med på semestrar och utflykter året om. Det är en fin gammal vän som man inte byter ut i första taget.

Grillning med lock.

Grillen är köpt på Ica Maxi och den finns faktiskt fortfarande kvar i sortimentet. Jag rekommenderar den fortfarande för den är faktiskt jäkligt bra.

Direkt grillning: Dels kan du grilla med direkt grillning och då använda dig av både botten och locket som två individuella grillzoner. Båda med brikettgaller i botten samt luftventiler på båda sidorna för att syresätta briketterna, undvik kol för det rinner igenom brikettgallret och minskar då lyftgenomströmningen.

Grillning med lock: Grillning med lock går såklart också bra men då halveras grillytan då du bara använder bottenlådan som värmekälla. Kör även här med briketter och inte kol. Du kan också indirekt grilla dvs lägga merparten av kolen på ena sidan av grillen och köttet på andra för att det skall få gå längre på grillen och steks då mörare utan att brännas vid.

Direkt grillning då utan lock.
Så för att summera så tycker jag att en picnicgrill verkligen är något man borde införskaffa för att förhöja ytflykterna. Det kan vara lite bökigt att hålla på med ibland men det tycker iaf jag att det är värt!


Del 2: Gasolgrillen.


Dags för tredje grillen i serien om våra grillar. Efter att ha tagit död på min förra grill så var jag tvungen att införskaffa mig en ny. Jag spanade och funderade länge och tillslut kom jag fram till att jag ville ha en Weber Spirit E-320 Premium alt. Original.

Men så vart inte fallet. Istället fick jag en grill av min mamma som hon vunnit och ansåg sig inte behöva. Det är en grill av märket BBQ Sweden och jag är faktiskt supernöjd med den. Den har många av dem moderna detaljerna som en gasolgrill ska ha och den är uppbyggd på ett bra sätt. Vad menar jag med det då, jo...

Positiva egenskaper med min gasolgrill:
 • Alla synliga ytor i rostfritt stål, lätt att göra rent och bra hållbarhet.
 • 3 + 1 brännare, dvs 3 brännare i grill och 1 brännare till kokplatta.
 • Rostfria runda brännare, runda brännare har längre hålbarhet än platta som med kanter som lätt blir rostiga.
 • Rejält gjutjärnsgaller. Inget stekbord! Gillar inte grillar som levereras med stekbord.
 • Dubbla lock, dvs det sitter ett lock med luftspalt innanför det yttre locket som gör att det yttre locket inte blir brännskadat och håller tempraturen bättre i grillen.
 • Tät grill som står emot väder och vind bra. Finns inget värre än grillar som inte går att grilla med när det blåser eller är kallt ute.
 • Underskåp där jag kan förvara gasolflaska och tillbehör.

Grillen går in på tredje säsogen nu och den är fortfarande fin och fräsch. Jag sköter den med två stycken grovrengörningar per säsong och sedan underhållsrengörning innan varje grillning. Jag använder överdrag men har den dock placerad direkt på gräsmattan vilket inte är att rekommendera men nöden har ingen lag och grillen har klarat det fint.


Fördelen med gasolgrill kontra brikettgrill är många, samtidigt som fördelen med brikettgrill kontra gasolgrill också är många. Det bästa tycker jag om man älskar att grilla är att ha en av varje. Men jag tänkte rada upp lite argument för varför gasolgrill kan vara att föredra...
 • Enkelt att grilla vilket gör att en gasolgrillare grillar oftare än en brikettgrillare.
 • Resultatet blir lika bra på gasol som brikett enligt många tester och egna erfarenheter.
 • Lätt att snabbt kunna reglera tempraturer för att kunna grilla med perfektion.
 • Generöst med grillyta, sidobord och kokplatta på dem flesta stora och medelstora grillarna.
Det finns såklart många argument till varför du ska välja gasol och lika många argument för varje du ska välja brikett som jag kommer till i nästa del av Våra grillar. Mitt tips är att köra båda eller det du själv föredrar, det viktigaste är att man grillar god mat och grillar ofta!


I nästa del av Våra grillar kommer jag presentera våran Brikettgrill och det vill ni inte missa!


  Del 3: Brikettgrillen.


Då kommer vi nu till min favorit i denna serie och jag är ju såklart inte ensam om att ha just denna modell som favorit. Det är ju faktiskt dem moderna grillarnas urmoder! För det var ju Weber som 1952 lanserade den första brikettgrillen och den såg inte riktigt ut såhär, den har ju utvecklats under tiden men själva "grillen" var faktiskt utformad precis som dem även är idag. Med "grillen" menar jag baljan, locket och dess ventiler. Allt eftersom tiden gått fram tills idag så kan en grill se ut lite hur som helst men denna gamla klassiker är i mina och många andras ögon fortfarande nr 1 drygt 60 år senare...

Såklart grillade man även innan 50-talet också men då grillade man mest över öppen eld eller med hjälp av grillkol i öppna grillar utan lock. Det var då Stephen Weber från Chicago USA fick en snilleblixt! När han lagar kött inne i ugnen i sitt kök blir det mörare än när man grillar det ute på sin öppna grill. Om man då tillverkar en grill med lock som håller en jämnare tempratur och inte stressar köttet med jättehög vämre underifrån. Det bästa av två världar uppstår, köttet blir både grillat och ugnsstekt på samma gång om man ska hårddra det och alla smaker stannar inne i grillen.

Han tillverkade då på egen hand en grill där han delade en havsboj där han då fick balja och lock. Gjorde sedan egna ventiler och en benställning, voala så var den första Webergrillen ett faktum. Bojfabriken han jobbade på utvecklades succesivt till en grillfabrik efter den kommande succen och resten är nu historia.


Det som utvecklats på dem moderna Webergrillarna är ju framförallt rengörningssystemet "One Touch" där du har en propeller i botten som skrapar grillen ren invändigt från smuts och aska ner i asklådan som du tömmer enkelt och utan att smutsa ner dig. Lockhållare för att enkelt slida av och på locket då du ska arbeta med maten och termometer i locket för att ha koll på tempraturen i grillen. Även den utvecklade emaljen som står emot rost som få andra kännetecknar Weber. Övriga detaljer är rostfritt galler med öppningsbara kanter för underhåll av briketter osv, brikettavdelare för att enkelt fixera briketter för olika grilltekniker och mer behöver man egentligen inte säga, allt fungerar och håller. Grillen är gjord för att stå ute i ur och skur året om och det är det inte alla grillar som är...


Den här grillen finns i flera olika storlekar, jag har en 57 cm vilket också är den mest förekommande. Det som jag tycker är bra med denna grillen är att den är så flexibel. Generösa ytor och flexibiliteten är det som gör den till en fröjd att grilla på. Det är såklart grillytan jag pratar men framförallt djupet i grillen som gör att den kan tillämpa alla olika grilltekniker så som direkt, indirekt, 50/50, cirkulär mfl. Det går tex alldeles utmärkt att använda grillen som en rök för tillagning i låga tempraturer under lång tid just pga den djupa baljan.


Många efterfrågar avlastningsytor på dem klassiska Weberklotgrillarna och det är inte så konstigt för det finns inga. Nu för tiden finns det dock grillvagnar med bord på om man så önskar. Annars kan man som jag köpa till ett sidobord från weber som monteras på sidan av grillen. Det är inte jättestort men helt OK, jag gillar dem här klassiska retromodellerna på benställning och väljer det lilla sidobordet framför en stor grillvagn.


Jag älskar ju rökning på grillen och eftersom jag än så länge inte har någon renodlad rök så använder jag mig av min klotgrill. Det fungerar ju hur bra som helst på dem flesta kött och fiskrätterna i liten skala. Nu har det även kommit en ny metod som jag läst om på nätet som kalls "snakemetoden" som tar rökning på klotgrill ett steg till, den har jag fortfarande inte testat men planerar att göra det så snart jag får tid!


Gasolgrillen plockar jag in på vintern men denna grillen står faktiskt ute året om och som jag sa tidigare så är bara det ett argument till varför man tex ska satsa på en Weber, just för att den kan det. Det är faktiskt inte så dumt att kunna gå ut och dra igång grillen på vintern när grillsuget kommer smygande..


Innan jag avslutar tänkte jag passa på att dela med mig av ett recept på Beercan chicken. Som ni ser på bilden så körde jag två stycken på en gång och smaken blir alldeles underbar! Klicka här för att komma till receptet på dessa!


Del 4: RökbyggetJa då kommer vi till röken som jag haft som hobbyprojekt hemma i garaget efter att ha läst på ett forum på nätet där en kille gjort en liknande rök. Så jag köpte en gammal kista på blocket för småpengar, kistan är minst dubbel så gammal som jag är och fanns belägen i en öppen lada där den säkert stått länge oanvänd. 

Jag tog hem den och gjorde rent den. Sedan åkte jag och inhandlade det jag behövde för att skapa en rök av denna tomma kista. 

Det som jag kittat mig med för att förvandla denna kista till en rök:
 • Tegelsten som används som fötter (dessa hade jag redan hemma)
 • Tälgsten som används för att klä in botten i kistan, dels för att förhindra brand och dels för att leda/bevara värme i röken (dessa hade jag redan hemma)
 • Gängstav som kapas till och skapar hyllpan för plåtar och galler. (köpt på biltema)
 • 2 st rostfria formar. Den ena används för att elda i och den andra som vattenbad ovanför värmen. (köpt på IKEA)
 • 2 st grillgaller som jag lånat från min picnicgrill. 
 • 3 st luftventiler som är justerbara, två stycken placeras bredvid eldfatet i botten och den tredje högst upp i toppen på röken för att skapa drag i röken. (köpt på biltema)
 • Hasp av enkel modell för att dörren skall stängas ordentligt. (köpt på biltema)
 • Utomhosfog för att täta eventuella springor. (köpt på bygghandel)
 • Träskruv för att stärka upp där det behövs. (köpt på bygghandel)
 • Universal sprayfärg matt svart. (köpt på biltema)
 • Termometer weber. (köpt som reservdel från weber)
Det är allt som jag använde för att skapa denna rök. Tillvägagångssättet sedan är inte svårare än att ta en sak i taget och vara lite kreativ tills du är i mål. Jag har nu tänd upp den två gånger och jag är faktiskt imponerad över hur bra den har fungerat. Med det menar jag att man vet ju inte riktigt hur glöden skulle bete sig osv men det känns som jag tänkt rätt från början och det har fungerat kanon! Luftventilerna intill kolbädden skapar ett drag tillsammans med ventilen upp i toppen på röken. Stenarna som täcker hela botten och väggarna kring eldfatet blir uppvärmda och sammarbetar på så vis med kolbädden. Vattenbadet ovan blir uppvärmt och ångar i sin tur maten som är placerad högst upp. 


Klart att Weber ska få vara med på ett hörn också. Här ser ni vilken tempratur som jag rökte biffarna på idag. Strax under 90 grader och det är en väldigt bra tempratur vid rökning av den här sortens mat. Man vill ju ha så låg temp som möjligt för att inte torka ut köttet.

 
Varför ska man bygga en egen rök då? Jag har ju planerat köpa en rök en längre tid men inte vetat exakt vad jag vill ha för sort. Ska man ha en Bullet rök, en gasol, en offsetrök/grilltunnerök, ett rökskåp, ett hemmasnickrat trärökskåp. Det är faktist inte så lätt att veta även om såklart en Weber smokey mountain vore det mest självklara valet.

Men när jag satt och kollade runt på internet så ramlade jag in på ett forum där en kille som sagt gjort en liknande rök. Det lät inte allt för komplicerat så då bestämde jag mig för att testa, för det är ju faktiskt lite skoj att man gjort den själv och just att den är i trä också vilket såklart ger en extra dimension i rökningen.


Del 5: Lotusgrillen.Det hela började med att jag hade ett intressant samtal med en amerikansk familjemedlem som tipsade mig om en grill som heter Lotusgrill och är väldigt poopulär i USA, Tyskland och delar av Asien bland annat men som jag aldrig hört talas om. När vi pratade till en början så lät det som ett rymdskepp men efter ett tag så började bitarna falla på plats och jag blev väldigt intresserad. Jag forskade vidare och visst fanns den även i Sverige men främst på webbutiker. Jag går såklart igång på detta! En intressant grill som inte fått en ärlig chans än, den vill jag vara med och utveckla :) Jag skall också tillägga att jag blivit sponsrad med denna grill från dess svenska importör Hörnells.Detta är en snyggt designad grill som säljs som öppen modell, dvs utan lock. Men lock och många andra tillbehör finns att beställa separat. Det finns även andra tillbehör som bla pizzasten och teppanyaki. Den finns att beställa i flera olika färger vilket kan piffa upp en gammal grillare som mig. Den finns i två olika storlekar och kan användas både som portabell och som stationär.


Såhär fungerar grillen. Den är försedd med en batteridriven fläkt i botten som förser kolbehållaren med luft utifrån för att syresätta kolets förbränning, fläkten justeras såklart för att reglera värmen. Kolet är inkapslat centralt i grillen och ovan skyddad av en dropplåt vilket innebär att kolet inte kommer i kontakt med något droppfett eller liknande och ingen flammbildning/rökutveckling sker. Värmen strålar sedan precis som i en klotgrill och värmer maten från alla håll men med extra hetta just på grillgallret.

Varför denna grill då om den inte ryker frågar ni? Det är skillnad på rök och rök. Den här ryker också såklart men väldigt lite. Det sker framförallt en förångning i grillen när matfett och annan vätska droppar ner i grillen och återger smak i maten som grillas med lock. Den mat som grillas utan lock grillas oftast på höga tempraturer, dem tempraturerna kan du inte återskapa på samma sätt på spisen eller i ugnen men det kan du göra på denna grillen! Sen är ju alltid en grill en grill, grillat är godast och jag vet inte vad det beror på utan det är helt enkelt det mest fördelaktiga sätter att värma maten på..Våga släpp sargen och varför inte testa en Lotus :)


Del 6: BBQ Smokern.


Ett efterlängtat tillskottet i grillfamiljen är en offset-smoker från Landmann som heter Tarurus. Varför jag skaffade just denna modell är för att den är mångsidig och stor. Jag använder den mest som rök men den fungerar också som grill eftersom du kan elda både i röklådan och i själva grillkammaren. Denna grillen klingar i takt med den stora svenska grillkulturen som börjar mer och mer glida över mot smoking. Så ska du enbart ha en grill hemma på gården så kan jag rekommendera en offset-smoker! Jag vill också tillägga att denna grillen har jag blivit sponsrad med från Landmann.Funktionen är enkel vid smoking, du eldar i lilla kammaren med briketter och rökflis eller logs. Den varma röken vandrar genom den stora kammaren där maten ligger och ut genom skorstenen. Tempraturen ställer du med luftventilerna och mängden briketter.

Vid grillning så eldar du som i en grilltunna på brikettgaller direkt under grillgallret. Brikettgallret är dessutom justerbart för att du ska kunna reglera tempen vid grillgallret. Du kan med den stora grillytan även använda dig av alla klassiska grilltekniker.Jag har även använt smokern som en kallrök där jag med abu-spån rökt lax på tempraurer under 25 grader i 24 timmar. Du kan med andra ord göra precis vad fasen du vill med denna grill, det är bara fantasin som sätter stopp.

Grillen må ha sina små brister i energieffektivitet och ev livslängd, men man kan absolut inte begära mera av en grill/smoker i den här prisklassen. Söker man perfektion inom effektivitet och kvalitet så få man helt enkelt hosta upp 500% mer cash :) För oss dödliga backyardheroes rekommenderar jag denna alla dagar i veckan.Del 7: Gasoldrivna stekhällen.Detta kan ju varken klassas som grill eller smoker men det är ett jättefint komplement till grillning tycker jag. A och O är ju att matlagningen blir som bäst utomhus där den friska luften står för den extra kryddan. Känslan också att laga mat ute gör såklart också gott för själen. 

Stekhällen har ju varit poppis hur länge som helst med muurikka i spetsen. Denna variant som jag har införskaffat består av en gasolbrännare med två stycken värmeslingor. Ovanpå dessa har du en stor rostfri panna. På denna kan du steka, koka och woka. Eftersom pannan är i rostfritt så har du en väldigt precis värmereglering jämfört med tex gjutjärn som annars är poppis. 


Vad tillagar man på en sådan här pryl då? Jag har inte haft min så länge men jag har hunnit använda den ett par gånger mellan grillningarna iaf. Jag har lagat Pastasås med bönpasta & en härlig kycklinggryta. Andra vanliga rätter som rekommenderas är såklart den spanska nationalrätten "paella", samt klassisk wok, soppor eller helt enkelt steka allt som stekas kan. Dess främsta egenskap förutom som jag sa tidigare att den har snabb värmejustering är att du kan få upp väldigt hög tempratur på stekbordet vilket kan vara bra om du tex skall steka på en biff eller liknande. Men den främsta egenskapen är ju såklart storleken. Du kan laga både stor och småskaligt, samt tillaga allt i rätten samtidigt och inte i omgångar. Med andra ord ett roligt sätt att laga mat utomhus på ett robust sätt. 


Det var alltså den sista delen i "Våra grillar" just nu, men man vet aldrig vad som gör dessa grillar sällskap i framtiden. Det är inte antalet som räknas utan det är variationen, det gör att du lär dig att bemästra olika tekniker ;)