lördag 16 juli 2016

Hamburgare skall grillas


Idag tänkte jag skriva litegrann om hamburgare. Det är nog inte första gången jag skriver lite djupare om just hamburgare men det kan inte patas om tillräkligt många gånger tycker iaf jag. Jag har ju gjort mängder av hamburgare och det finns flera recept i receptregistret om du tex vill göra dina egna högrevsburgare eller blanda en vanlig hederlig köttfärsburgare. Just idag tänkte jag prata mer om tillagningen av hamburgare som är minst lika viktigt som receptet. Men som vanligt så kommer jag också att ha med ett recept i inlägget och det är ett recept på en alternativ burgare.

Alternativa burgare är ju så jäkla hett just nu och jag tycker såklart att det bara är positivt. Vi behöver äta både mindre nötkött och bättre nötkött. Alternativen blir fler både i butikerna och ute på restaurangerna. När det kommer till snabbmatskedjorna så tycker jag framförallt Max hamburgerrestauranger ligger i framkant vad gäller alternativa hamburgare just nu. Just snabbmatkedjorna pumpar ju ut så mycket mat till folket så jag tycker det är viktigt att dem visar stort ansvar i kött och miljöfrågan. Max har just nu både kyckling, halloumi, oumph, fisk mm, mycket bra jobbat och fortsätt så. Idag åt jag faktiskt deras nya "spicy chicken" med low-carbsallad istället för bröd. Jäkligt god faktiskt med kryddig kyckling och mild dressing, saknade dock lite lök som jag tror hade förhöjt burgaren men summa summarum väldigt god. Nu låter detta kanske som något slags sponsrat inlägg men det är det inte. Jag äter sällan burgare på snabbmatsrestauranger men när jag gör det så blir det Max för att jag helt enkelt tycker dem är bäst på flera plan, bland annat flexibilitet och framförallt att dem har low-carb alternativet.


Om vi återgår till tillagning av klassiska burgare hemma... Hur tycker jag att man skall tillaga en riktigt bra burgare då? Jo den ska såklart grillas! Ingen skräll kanske att jag säger så men så är fallet. Det är gott att steka en burgare också men du får inte den här goda grillytan eller grillsmaken när du steker en burgare. Man kan iof använda en kåpa och kapsla in lite röksmak på stekpannan för att få den här förångningseffekten som återges när du grillar med lock men det blir ändå inte riktigt samma sak. Har du en grill hemma så tycker jag du ska använda den när du skall laga burgare för det blir bättre smak och bättre resultat om du gör det på rätt sätt!... eller det finns såklart många sätt som är rätt men såhär gör iaf jag...
Grilltips hamburgare:
 • Superhet grill: Det är A och O när du grillar burgare. Grillen skall vara så het som möjligt, gärna 250 - 300 grader i locket. 
 • Rent grillgaller: Tänd upp grillen som jag sa, superhett. När du nått dina ca 300 grader så tar du av locket och borstar rent gallret. Nu är du oftast redo att grilla dina burgare men om du har ett bråkigt galler som trots detta brukar bränna fast burgarna så kan du försiktigt ta lite hushållspapper mättat med olja och med hjälp av grillgallerborsten gnida dem heta gallren med detta. Var beredd på att oljan tar eld och flammar upp när du gnider in. Men som sagt, har du en superhet grill och borstar rent gallret noga så borde du inte ha problem med fastgrillning då det ofta sker vid för kall grill och för ruffa galler... 
 • Grilla hårt: Nu ska du inte vara skonsam mot dina burgare för burgare ska grillas hårt! Hög temp och tuff grillning, då blir burgarna som bäst. Vi vill skapa en god krispig yta och låta värmen stråla in i burgaren så att vi får den gradvis tillagad. Den ska med andra ord ha kraftig struktur i skalet och gradvis bli mindre tillagad ju längre in mot kärnan vi kommer. Vilken grad du sedan vill ha kärnan är helt upp till dig, jag gillar den medium-rare vid malda burgare och medium vid färsburgare. Gå på känsla eller använd termometer om du är osäker. 
 • Flippa burgarna: Under grillningen så ska du hela tiden hålla koll på burgarna för tanken är att dem skall grillas hårt, vändas ofta och plattas till med stekspade för att dem ska behålla sin form och inte dra ihop sig. När du plattar till dem så droppar fett ner och flammar upp från grillen, det är en extra krydda som du inte skall förhindra för flammorna ger extra karamellisering och skorpa till dem goda burgarna. Hamburgare tål flammor bra till skillnad från kött så räds inte av att dem utsätts för en del flammor. 

Såhär som bilden ovan brukar det se ut när jag grillar mina burgare, för om det inte flammar så ryker det rejält om du grillar dem direkt över het kol. Jag kommer ihåg i våras när Johan Jureskog i sitt program "Världens godaste burgare" (tror jag det hette) sa att han tyckte det bästa sättet att tillaga en burgare var att steka den. Jag uppskattade hans program jättemycket och tycker det är riktigt bra. Men jag tror hans fall kanske var att han är lite för mycket kock och för lite grillare för att ge sig in i en amerikansk burgar-tävling. Man såg ju direkt att hans besvikelse över att dem blev utrustade med grill istället för stekbord var total, medans en annan tycker att det är en självklarhet.

Det är egentligen ganska naivt av oss från europa att överlag försöka tävla mot amerikanarna när det kommer till grillning, bbq och smoking. Vi är världsklass på traditionell matlagning och finedining, men vi har inte en chans när det kommer till det jag nyss nämnde i form av amerikansk specialitet. För tycker vi att vi har en stor trend i Sverige med grillning så är det såklart ingenting mot USA där dem har detta i blodet. Våran "grilltrend" motsvaras i Amerika av en "bbq"  eller "smoker" trend. Dvs vi ligger tio år efter... Mina inspirationskällor när det gäller matlagning i Sverige är många men när det kommer till grillning, noll. Nu vill jag inte låta präktig utan vi har helt enkelt inte den kulturen i vårat land. Tittar man däremot på tv-program och youtube-klipp från USA så är det så sjuk nivå på bbq som vi inte ens kan drömma om. Jag och alla andra här hemma har inte en chans att hävda oss mot dem flesta där borta, för där är det som sagt kultur och inte trend... det är den detaljen Jureskog och dem flesta andra missar när man står hemma i köket eller ute vid grillen och lagar till en god rätt. Det räcker inte att det är gott, det skall vara det där speciella också som kallas kultur eller tradition...


Jag pratade tidigare om alternativa burgare hos matkedjorna och generellt. Nu tänkte jag dela med mig av ett recept på en riktigt god kycklingburgare som jag lagade för ett tag sedan. Viktigt att tänka på när du skall grilla dessa är att dem väldigt lätt bränner fast! Därför använde jag grillhalster dagen till ära men annars kan du köra dem på folie en stund till dem har "satt" sig och bränna av dem ordentligt på gallret mot slutet.
Kycklingburgare 6 port:
 • 1 kg kycklingfärs
 • 1 riven lök
 • 2 rivna vitlöksklyftor
 • 2 msk finhackad färsk persilja
 • 1 msk finhackad färsk timjan
 • 2 tsk curry
 • 2 tsk paprikapulver
 • 1 tsk vitpeppar
 • 2 tsk salt
 • 2 tsk kebabkrydda
 • Ev. Ströbröd & ägg eller pofiber & fiberhusk
Blanda alltsammans till en färs. Tänk på att den blir lös så om du vill kan du säkra upp med förtjockning i form av ägg & ströbröd eller pofiber & fiberhusk för nyttigare alternativ. Grilla sedan på direktvärme med grillhalster tills dem är genomgrillade med en kärntemp på 70 grader. Klart! 
Denna bild är tagen från min instagram, följ min användare @jimps_
När vi pratar burgare så måste jag nämna det hetaste på senare tid, foodtrucks! Dem poppar ju upp på fler och fler ställen och är verkligen supertrendigt. Dem lagar oftast burgare på riktigt bra kött och satsar på kvalitet istället för kvantitet. Häromdagen åt vi som ni ser ovan burgare från burgarbussen i falun men vi har också en superbra foodtruck hemma i borlänge som heter "flying burger". Jag rekommenderar alla som gillar hamburgare och bor i närheten att testa dessa, riktigt bra grejer!

Jag vill passa på att tacka alla läsare för visat intresse, jag ser att besöksantalet har ökat kraftigt på senare tid och det ger mig extra kraft till att fortsätta blogga om min grillning. Jag kunde aldrig drömma om att att få så stort intresse efter att ha börjat skriva här på jimpsgrill efter min och camillas succe på jimpslchf. jag skriver ju fortfarande på jimpslchf men eftersom jag skriver själv numera och lägger mest tid på jimpsgrill så blir det inte lika frekvent. Men som sagt, kul att ni läser och så länge ni gör det så kommer jag att fortsätta skriva!

Ha det fint! /jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar