lördag 22 februari 2020

Perfekt grillad kycklingfilé


Som jag lovat tidigare så kommer jag att skriva till er om hur ni lyckas grilla den perfekta kycklingen! I det här fallet i form av kycklingfilé, men tillvägagångssättet och kryddningen använder jag på alla kycklingdelar egentligen. Sen kan man såklart variera sig med både grillteknik och kryddning men receptet i detta inlägg är en bra bas att utgå ifrån och fungerar alltid!

Innan vi går vidare till själva receptet så ska jag prata lite om magert kött. Kycklingfilé hamnar under kategorin magert kött, precis som tex fläskfilé. Köttet innehåller alltså inte så mycket fett som annars hjälper till och smaksätter och gör köttet saftigt när det grillas. Äter man en överkörd kycklingfilé, fläskfilé eller kotlett så kan man bli skadad för lång tid framöver och tänka att "Neeej, dem här grejerna tycker inte jag om!" Men lagar du till detta kött bra så blir det inte torrt, för det finns såå goda köttsafter i detta kött som gör att du måste grilla det varsamt för att inte bli av med. Det är dem här goda köttsafterna som man vill kaplsa in och sedan tillaga klart långsamt för att bevara smak och saftighet! Detta gör man såklart bäst på grillen! Grillen kan allt detta och dessutom sätter ju grillen och grillröken den sista och perfekta smaken på maten. Du kan såklart laga detta riktigt bra i köket med stekpanna och ugn, men aldrig lika bra som på grillen! Grillen är det perfekta redskapet för att tillaga den här sortens mat...

#jimpsgrill2020kycklingfilé

Ingredienser 4 portioner
800 g kycklingfilé
3 msk paprikapulver
3 msk kebabkrydda
1 - 2 msk gul curry
1 tsk salt

Glaze
3 dl chilisås
2 dl sweet baby-rays bbq sås
2 tsk worchestersås
2 pressade vitlöksklyftor

Topping
1 paket bacon
Cheddarost

Tips! Det går jättebra att ersätta glazen med tex en burk "Ajvar relish" eller din egna klassiska marinad. Det viktiga är att kycklingen får en tjock glaze som ger smak till kycklingen och droppar ner i grillen och återger smak i form av ånga. Passa dig för oljebaserade marinader i detta recept då det kan leda till flammbildning. 

Förberedelser
Börja med att salta och krydda kycklingen runt om. Klappa in kryddorna och lägg sedan filéerna i en bunke. Blanda sedan glazen/marinaden och häll denna över kycklingen. Blanda runt och låt stå medans du gör iordning grillen.

Grillen
Indirekt grillning använder vi oss av här. Två heta ytterzoner och ingen hetta under där maten skall ligga. Väldigt användbar grillteknik till den här typen av mat. Tempraturen i grillen skall ligga på 150 - 180 grader celsius.

Gör så här
Lägg kycklingen på den zoonen i grillen som du inte värmer underifrån. På med locket och låt kycklingen helt enkelt ligga tills den når en innertemp på 68 grader c. Det brukar ta ca 45 min. Vänd på filéerna efter halva tiden.
Tips! Använd termometer, antingen konstant mätning eller en sticktermometer som du kollar av kycklingen med så att du inte riskerar att köra över maten. Innertempen skall ligga på 68 grader när det är klart.

Topping
Du försteker bacon i panna och lägger bacon ovanpå kycklingen, följt av en skiva cheddarost eller två ;) Detta gör du sista fem minutrarna innan kycklingen är klar.

Servering
Jag gillar att äta den här kycklingen med en god sallad, krispiga potatisklyftor och grillad majs. Gärna soltorkade tomater och oliver vid sidan om. Sen antingen bearnaisesås eller jalapeno-majo.
Jalapeno-majo gör du enkelt genom att hacka ner inlagd jalapeno. Blanda sedan jalapeno-hacket, samt pressad vitlök med "Hellmans" majonnäs. Styrka bestämmer du helt själv. 
 Testa detta recept! Enkelt och supergott :)

Ha det fint!/ jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar