God kväll på er! Det blev en speciell middag här hemma idag, inte bara för att maten var ljuvligt god utan framförallt för att den lagades på min egentillverkade trärök!
Jag har ju haft ett litet hobbyprojekt på g nere i garaget där jag byggt om en träkista till en varmrök. Jag fick inspiration av en kille på nätet som gjort en liknande tidigare och nappade direkt. Läs mer om hur jag gick tillväga längre ner i inlägget...
Men först ikväll tänkte jag prata lite mat. Jag jobbade i helgen och sprang på en kokbok som jag lite snabbt bläddrade i och fastnade för en bild på Hasselbackspotatis, jag fick genast en snilleblixt där jag såg framför mig en Hasselbacksrödbeta.
Sagt och gjort så gjorde jag idag just det, Hasselbacksrödbetor med jordnötskross. Dem blev väldigt goda och kommer göras fler gånger här hemma!
Hasselbacksrödbeta 4 port:
- 4 - 8 st färska rödbetor beroende på storlek
- salt
- 100 g smör
- 1 näve jordnötter
- 1 msk pofiber
Börja med att koka rödbetorna i saltat vatten i 5 min. Häll av och lägg rödbetorna i kallt vattenbad för att kyla ner dem. Skala sedan rödbetorna och skär klassiska hasselbackssnitt i varje beta, lägg dem i en ugnsform och salta en aning. Stick sedan en tandpetare på toppen av varje beta och placera där en klick smör där tandpetaren gör att inte klicken trillar av. In i ugnen på 225 grader i 30 min. Efter halva tiden kan du lägga på ytterligare en klick smör.
Mixa jordnötter till smul med en matberedare eller liknande. Tag ut betorna och strö först pofiber över dem följt av jordnötssmulet. Ställ sedan tillbaka fomen i ugnen och kör betorna ytterligare 15 min eller tills dem ser fina ut. Klart!
Sedan kommer vi till biffarna. Dem ser kanske ut som helt vanliga biffar men det är dem inte, dem är nämligen fyllda med massa goda smaker! Eller vad sägs om blåmögelost, oliver och grädde...
Rökta biffar 4 port:
- 800 g köttfärs
- 1 liten gul lök finhackad
- 2 pressade vitlöksklyftor
- 100 g blåmögelost smulad
- 12 st pimientooliver grovhackade
- 2 tsk konc kalvfond
- 2 dl grädde
- 2 tsk salt
- 3 krm svartpeppar
- 3 krm vitpeppar
- 1 tsk mild paprikapulver
- ½ tsk starkt paprikapulver
- 1 tsk kebabkrydda
- Börja med att göra färsen genom att blanda alla ingredienser till en smet. Forma sedan 4 st stora biffar som får vila en aning innan tillagning.
- Rök eller grilla indirekt med 80 grader i röken i ca 3-4 timmar. Du kan såklart tillaga dem på högre temp om du önskar och då kortas tillagningstiden. Såklart kan du även göra dessa inne i din ugn om du inte har en grill.
Getostsås:
- 200 g getost
- 2 dl creme fraiche
- 1 msk finhackad persilja
- salt och peppar
- en skvätt citron
Mixa helt enkelt samman med stavmixer och smaka av. Enkelt och gott!
Ja då kommer vi till själva röken. Jag köpte en gammal kista på blocket för småpengar, kistan är minst dubbel så gammal som jag är och fanns belägen i en öppen lada där den säkert stått länge oanvänd.
Jag tog hem den och gjorde rent den. Sedan åkte jag och inhandlade det jag behövde för att skapa en rök av denna tomma kista.
Det som jag kittat mig med för att förvandla denna kista till en rök:
- Tegelsten som används som fötter (dessa hade jag redan hemma)
- Tälgsten som används för att klä in botten i kistan, dels för att förhindra brand och dels för att leda/bevara värme i röken (dessa hade jag redan hemma)
- Gängstav som kapas till och skapar hyllpan för plåtar och galler. (köpt på biltema)
- 2 st rostfria formar. Den ena används för att elda i och den andra som vattenbad ovanför värmen. (köpt på IKEA)
- 2 st grillgaller som jag lånat från min picnicgrill.
- 3 st luftventiler som är justerbara, två stycken placeras bredvid eldfatet i botten och den tredje högst upp i toppen på röken för att skapa drag i röken. (köpt på biltema)
- Hasp av enkel modell för att dörren skall stängas ordentligt. (köpt på biltema)
- Utomhosfog för att täta eventuella springor. (köpt på bygghandel)
- Träskruv för att stärka upp där det behövs. (köpt på bygghandel)
- Universal sprayfärg matt svart. (köpt på biltema)
- Termometer weber. (köpt som reservdel från weber)
Det är allt som jag använde för att skapa denna rök. Tillvägagångssättet sedan är inte svårare än att ta en sak i taget och vara lite kreativ tills du är i mål.
Jag har nu tänd upp den två gånger och jag är faktiskt imponerad över hur bra den har fungerat. Med det menar jag att man vet ju inte riktigt hur glöden skulle bete sig osv men det känns som jag tänkt rätt från början och det har fungerat kanon! Luftventilerna intill kolbädden skapar ett drag tillsammans med ventilen upp i toppen på röken. Stenarna som täcker hela botten och väggarna kring eldfatet blir uppvärmda och sammarbetar på så vis med kolbädden. Vattenbadet ovan blir uppvärmt och ångar i sin tur maten som är placerad högst upp.
Klart att Weber ska få vara med på ett hörn också. Här ser ni vilken tempratur som jag rökte biffarna på idag. Strax under 90 grader och det är en väldigt bra tempratur vid rökning av den här sortens mat. Man vill ju ha så låg temp som möjligt för att inte torka ut köttet.
Varför ska man bygga en egen rök då? Jag har ju planerat köpa en rök en längre tid men inte vetat exakt vad jag vill ha för sort. Ska man ha en Bullet rök, en gasol, en offsetrök/grilltunnerök, ett rökskåp, ett hemmasnickrat trärökskåp. Det är faktist inte så lätt att veta även om såklart en Weber smokey mountain vore det mest självklara valet.
Men när jag satt och kollade runt på internet så ramlade jag in på ett forum där en kille som sagt gjort en liknande rök. Det lät inte allt för komplicerat så då bestämde jag mig för att testa, för det är ju faktiskt lite skoj att man gjort den själv och just att den är i trä också vilket såklart ger en extra dimension i rökningen.
Ha det fint! /Jimps
Oj va finurligt, å vilka recept, mums!
SvaraRaderaEva