torsdag 29 januari 2015

Portabelloburgare


Hej på er! Jag brukar oftast skriva sent på kvällarna när dagarna avrundas och alla måsten är gjorda, men idag är jag hemma med en krasslig son och passar på att skriva några rader medans han ligger och vilar. Jag tänkte dela med mig av Portabelloburgaren som vi gjorde förra veckan. Supergod och ett helt klart bra vegetariskt alternativ till klassiska burgare. Överraska din partner med denna välsmakande och hälsosamma rätt!

Annars är det full fart som vanligt både hemma och på jobbet. Igår var jag till Stockholm och planerade framtida jobbprojekt och nästa vecka ska jag faktiskt resa hela vägen upp till Luleå för att gästjobba i en butik. Så jag kommer tappa en del skidträning återigen vilket känns sådär, men jag får försöka kompensera det så gott jag kan på gymmet. I en perfekt värld så skulle man ha tid till allt man vill men så är ju inte fallet och det är bara att försöka göra det bästa av situationen :)

Nu är det Februari också och vi befinner ju oss i lugnet före stormen! Det kanske inte känns så just nu men om ett par månader när våren dundrar in snabbt så kommer grillhysterin som ett brev på posten. Det ser vi såklart fram emot :)


Portabelloburgare 4 port:
  • 4 st stora portabellosvampar
  • 3 msk soja
  • 3 msk balsamvinäger
  • 3 msk olivolja
  • 1 finhackad vitlöksklyfta
  • 1 tsk tomatpuré
  • salt och peppar
Börja med att borsta rent svampen och plocka bort stjälken. Blanda sedan en marinad av övriga ingredienser och marinera svampen i en plastpåse i 30 - 60 min innan grillning. Grillningen sker på medelhög värme (140 - 180 grader i grillen. Grilla först en aning på direktvärme och låt sedan svampen gå klart på indirekt värme. Klart är den när den fått fin färg och börjar krympa ihop till fast konsistens. Det går även att steka svampen.

Tahinidressing:
  • 1 dl tahini
  • 0,3 - 0,4 dl vatten
  • 1 - 2 pressade vitlöksklyftor
  • en skvätt citronsaft
  • salt & peppar
Blanda helt enkelt ut tahini med vatten tills du har en önskad konsistens. Smaksätt sedan med vitlök, citron, salt och peppar. Klart!

Servera sedan burgaren i isbergssalladsblad och toppa själva burgaren med tunnt skivad avocado, rödlök, brieost och dressingen.


Det var det lille jag hade att dela med mig av just nu. Som sagt så går det bra att även steka denna rätt hemma på spisen om du inte har lust att grilla, även om grillat såklart är godast! Så våga testa något annourlunda och varför inte då denna rätt. Den kommer såklart också att läggas till i receptregistret för att du enkelt ska kunna hitta den vid ett senare tillfälle ;) Ha det fint! /Jimps

måndag 19 januari 2015

Saknar sommarens grillning ibland...


Snön ligger tät utanför fönstret och jag klagar absolut inte. Som jag har tjatat hemma om denna snön som varje säsong dem senaste åren kommer allt för sent! Jag gillar verkligen denna årstiden när man kan åka skidor och träna upp sig inför roliga skidlopp. Dagar med gnistrande sol och krispiga skidpår är helt oslagbart...

Men det blir ju mindre grillning och jag saknar den nog mer än jag tror faktiskt. Det kreativa i att laga mat med ett levande element är väldigt inspirerande och såklart lite nördigt när man hela tiden försöker överträffa sig själv genom att ändra detaljer och tillvägagångssätt. Men också att man är utomhus och verkligen kunna njuta av helheten!

Jag har ju den senaste tiden grillat ute ett flertal gånger nu också, men jag kan inte påstå att det är speciellt njutbart när det är bäcksvart, snö och blåser isbjörn. Njutbart är det som sagt inte men ändå är det på något konstigt sätt roligt, eller så är det kanske jag som är dum i huvudet :)

Sen har jag såklart också Lotusgrillen att tacka för många fina grillstunder under ordnade snöfria förhållanden i vinter. Denna grill som inte är speciellt utbredd i Sverige men som jag har lagat jättemycket fin mat på. Jag är bland annat supernöjd med min "indirekta grillteknik" som jag själv hittade på för ett tag sedan, något som fungerade lika bra i praktiken som jag hade målat upp i mitt huvud. Klicka här för att kika på denna grillning.


Apropå indirekt grillning så var det ingen slump att jag direkt försökte återskapa just denna teknik på Lotusgrillen. Jag älskar nämligen indirekt grillning! På bilderna så ser ni en indirekt grillning på klotgrillen med två värmezoner utefter kanterna på grillen och med en tom kall uta under maten. Maten blir såmedes "indirekt" tillagad, dvs av värmen i grillen och inte av den strålande värmen direkt från kolet. Sedan kan man såklart välja att köra vilken väme man vill i grillen, men dock gärna låg väme under lång tid.

Med denna tillagningsteknik så kommer du så nära rökning du kan göra i en grill. Det fina är också att om du känner din grill väl och vet hur dinna briketter beter sig så kan du i princip tända upp grillen, lägga på maten och slå igen locket. Kom sedan tillbaka ett par timmar senare och plocka in den färdiga maten! Det sköter sig själv och bränns inte vid med denna uppläggning utan det som är viktigt är tempraturerna.


Här i inlägget så har grillade jag chicken drumsticks som jag rubbat med en kryddblandning. För att slippa massa onödiga tillsattser och då framförallt glutamat så blandar jag egen, även om det säkert finns massa bra kryddblandningar också. Jag är inte speciellt intresserad av halv eller helfabrikat utan föredrar att göra eget, det är ju så man utvecklas...


Ta det som du tycker om och som du tror passar till rätten. Blir det bra så blir det bra och blir det mindre bra så får du utvärdera det i efterhand. Men blanda och smaka på blandningen innan du rubbar maten med den så är du saft. Tänk på också att inte rubba för mycket så att det tar överhand. pensla även kycklingen med lite olivolja innan grillningen också.

Sedan är det bara att grilla på! Indirekt tills innertempraturen intill benet landar på 70 grader. Med låg temp i grillen tar det ca 60 min. Inga konstigheter men jäkligt gott! Ha det fint. /Jimps

torsdag 15 januari 2015

Grillade lammfärsspett


Ni som följer mig på Instagram och Facebook har säkert inte missat att jag rev eld på Lotusgrillen i helgen. Det stod lammfärsspett på menyn och jisses vad fina dem vart! Härliga spett med mycket smak av kryddigt lamm kontra den härliga fetaost-capresen.

Jag var också inne på att göra en tzatziki eller liknande sval röra till detta men strök det i sista sekund, helt enkelt pga att den skulle bli överflödig. När dessa två komponenter möttes på tallriken så kompletterade dem varandra och absolut ingenting saknades då capresen innehåller mycket olivolja och tomat som ger fukt, fett och svalka till rätten.

Caprese är en Italiensk enkel rätt som egentligen innehåller mozzarellaost. I denna rätt bytte jag ut den osten mot fetaost eftersom den passar väldigt bra ihop med lamm. Fetaost-capresen gjorde jag såhär...

Fetost-caprese 4 port:
  • 4 st tomater
  • 300 - 400 g fetaost
  • ½ dl olivolja
  • 2 msk finhackad persilja
  • 2 msk basilika
  • salt & peppar
Hacka tomaterna och fetosten grovt. Lägg dessa i en skål och ringla över olivoljan. Krydda med persilja, basilika, salt och peppar. Rör runt och servera! 


Man kan ju såklart göra dessa kebabspett även hemma i ugnen, speciellt om du har en modern ugn med grillfunktion. Men har du tillgång till grill så ska du såklart inte tveka, det blir helt enkelt bättre och det kan man inte snacka bort!

Exakt vad det är som gör det kan inte ens jag svara på i ord utan hemligheten tror jag ligger i det råa och enkla sättet som en grill värmer maten på. Du har en brinnande och levande värmekälla som värmer maten, det blir sedan en naturlig förångning och förbränning som återges i maten via röken. Just därför är det så viktigt att grilla med locket på, för att inte släppa ut dessa viktiga aromer som ångar från värmekällan. En ugn fungerar ju på snarlikt sätt men du har där inte den levande och extremt heta värmekällan i botten som ger det liv och den förångning som krävs för att grilla maten.

Tänker man till lite så skulle man kunna modifiera en ugn på ett enkelt sätt för att kunna laga mat enligt grilltänk. Men nackdelen med det är att den kommer bli extremt sliten och fruktansvärt svår att få ren :) Men varför ska man göra det egentligen när man istället kan köpa sig en lotusgrill, klotgrill, gasolgrill eller vilken grill som helst som är gjord för att laga mat på det bästa sättet...

Lammfärsspett 4 port:
  • 800 g lammfärs
  • 1 paket fetaost
  • 2 st hackade schalottenlökar
  • ½ dl vispgrädde
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 2 tsk finhackad persilja
  • 2 tsk finhackad rosmarin
  • 1 tsk kebabkrydda
  • ½ tsk paprikapulver
  • salt & peppar
  1. Börja med att blanda färsen genom att helt enkelt blanda alla ingredienser i en bunke till en smet. Låt sedan stå och dra sig en stund innan du på kebabvis trär smeten på spett. 
  2. Då var det dags att grilla dessa spett och då ligger det kritiska momentet i att inte bränna fast dem i gallret. Hetta upp grillen till hög temp och bränn av spetten, olja eventuellt in gallret en aning om du är skraj för fastbränning. Bränn av spetten runt om på hög värme och vrid sedan ner värmen på lägsta samt rulla ut spetten så långt från värmekällan som möjligt. Lägg sedan på locket och grilla dem tills dem är genomstekta. 
Testa att göra dessa spett någon gång, för det är sällan som färs blir såhär fint och välsmakande! Ha det fint. /Jimps 

söndag 4 januari 2015

Vintergrill

 Jag inleder året precis som jag avslutade det förra :) Genom att tända upp klotgrillen såklart! Igår grillade jag en bit entrecote på indirekt värme på weber 57an. Ibland tar det såklart emot att stå ute och grilla såhär års men nu när det är så milt så ska man inte klaga, plusgrader i januari liksom. Sedan ska man inte krångla till det för sig, det är inte många minuter som man aktivt arbetar med grillen. 

Man går ut och tänder på ett rör med briketter, 20 - 30 min senare är det bra glöd och då går man ut och preppar grillen. Lägger sedan på köttet och sticker in en trådlös termometer, sedan är det bara att gå in och vänta på att köttet är klart. Inte jättejobbigt...
  • Grilltips: Hetta upp grillen med en indirekt uppläggning av briketterna med 120 - 150 grader i grillen. Salta och peppra köttet runt om samt masera in kryddorna. Placera köttet mitt på grillgallret med en dropplåt under. Häll en dl rödvin på köttet, lägg på locket och grilla köttet tills innertempen landar på 52 - 55 grader. Plocka ut köttet och låt vila i foliepaket 15 min innan du skär upp och serverar.

 
Jag grillade ju som sagt på nyår också, den obligatoriska nyårsgrillningen. Vill du kika på vad vi grillade för fint så klickar du in här! Nu ska jag heja vidare på småkronorna innan det är dags att knoppa in, ha det fint! /Jimps