Jag fick mycket respons på denna wrap i dem sociala medierna. Anledningen är ju såklart att denna rätt är något som många älskar och kan relatera till. Pulled pork och Pulled beef har seglat upp dem senaste åren och blivit ruggigt poppis, både att laga från grunden och att köpa halvfärdigt och värma på. Detta är ju en rätt som härstammar från bbq-kulturen och som sedan letat sig in i våra folkhem. Dem färdiga "pp" som du kan köpa i butik och värma på i ugnen eller på grillen är ju helt ok men för min del så är dem marinerade med alldeles för mycket sötma och det är en av anledningarna till varför du ska göra den själv från grunden, för då kan du få den precis som du vill ha den!
Vi valde ju att servera denna "pp" i en wrap tillsammans med massa gott kladd! Otroligt gott att sätta tänderna i denna wrap när du får både syra, sötma, sälta, crisp och med en grym saftighet. Tillbehören består av kålrotssallad, blomkålsröra, guacamole, stekta champinjoner och lowcarbtortillas från carbzone.
Kålrotssallad/kålslaw:
- ½ kålrot
- 2 st skivade schalottenlökar
- 2 dl creme fraiche
- 2 tsk fransk senap
- 1 msk majonnäs
- ett stänk citronsaft
- salt & peppar
Blomkålsröra:
- ½ blomkålshuvud
- 3 dl turkisk yoghurt
- 1 pressad vitlöksklyfta
- 2 msk kapris
- ½ - 1 msk majonnäs
- salt & peppar
Guacamole:
- 2 st avocados
- 2 dl creme fraiche med paprika & chilismak
Nu kommer vi till själva kronan på verket! PPn eller "dragen gris" som det blir direkt översatt. Principen är enkel, du kör en karrébit på låg temp till den faller sönder. Viktigt också att köttet ligger i rikligt med marinad för att det inte ska torka ut. Jag körde den såklart på röken men har du inte en sån så går det lika bra på grillen, förutsatt att den har ett lock eller i ugnen.
Pulled pork 8 port:
- 1600 - 2000 g fläskkarré i bit
- ½ flaska rödvin
- 3 dl chilisås
- 1 msk soja
- 1 dl tomatpuré
- 2 tsk oxfond konc.
- 1 msk jalapeno hot sauce
- 1 msk chipotle hot sauce
- ½ tsk vitpeppar
- ½ msk paprikapulver
- ½ tsk spiskummin
- ½ tsk cayenne
- 1 tsk chiliexplosionkrydda
- ½ tsk vitlökspulver
- ½ tsk lökpulver
- Tänd upp röken eller grillen då med indirekt teknik. Tempraturen i locket bör ligga mellan 80 - 120 grader. Räkna med att köttet bör ligga 8+ timmar med en temp kring 100 grader. Jag använde mig av lumpkol, träkolsbriketter och hickorychunks när jag eldade i röken. En grym mix kan jag lova!
- Blanda sedan en marinad genom att blanda alla ingredienser ovan och låt köttet bada i denna. Ös också köttet så att det blir täckt av marinaden. Tanken med marinaden är att det ska vara mycket, smaka mycket.
- Sedan är det bara att låta röken göra jobbet. Du kan gärna ösa köttet med marinaden under rökningen. Innertempraturen är inte så noga här utan kör tills den faller isär helt enkelt.
Här använder jag mig av Webers folieform, mina älsklingar! Dem används mycket här hemma just för att dem är kraftigare än vanliga matlagningsformar och på så vis tål den höga belastningen som blir i en grill med tex eldflammor osv, går även att diska i maskin och återanvända så länge dem är hela. Dem används ju dels som droppform i grillen och som tillagningsform här, går utmärkt att tex göra en gratäng i. Det får såklart bli dagens tips från mig, köp hem och börja använd formar på grillen! Då kommer du börja tillaga saker på grillen som du inte gjort tidigare och på så vis bli en bättre grillare :) Ha det fint! /Jimps
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar