torsdag 29 maj 2014

Rullad karré


Fläskkarré är ju en av dem mest flitigt förekommande på grillen sommartid men då oftast i skivform. Jag kan rekommendera er att helgrilla eller som jag gjort här, gör en rulle som du fyller med goda smaker och helgrillar den sedan indirekt. Tro mig, den blir helt magisk!

Den här rätten har jag tidigare gjort både på grillen och vintertid inne i ugnen och det är nästan lika gott men inget slår ju såklart grillen :)

Som tillbehör till köttet så gratinerade jag broccoli och rörde ihop en röra på turkisk yoghurt, zucchini, vitlök och fetaost. Busenkelt och gott vid sidan om det smakrika köttet...


Rullad karré 4 port:

  • Fläskkarré i bit ca 1 kg
  • 1 msk finhackad persilja
  • 0,5 msk paprikapulver
  • 0,5 msk Chicken and steakkrydda
  • 3 msk ädelost på tub
  • 1 st finhackad röd chili
  • 1 msk riven pepparrot
  • 1 dl rött vin
  • Salt & peppar 
Börja med att skära karrébiten så att den blir en enda stor skiva med filékniv. Gnid in köttet med paprikapulver, chicken and steakkrydda, salt och peppar. Bred sedan på ett lager av ädelosten och strö över chili, persilja och riven pepparrot. Rulla ihop till en rulle och knyt ihop med bindtråd. grilla den sedan på indirekt värme tills innertemperaturen landar på 68 grader. Temperaturen i grillen bör ligga på ca 150 grader och du steker den då på ca 1,5 - 2 timmar. Pensla in köttet med rödvin några gånger under grillningen. Bon apetit! 



Jag tycker verkligen att ni ska ge er på att testa detta! Det är lite meck att få till det om man inte är van men desto stoltare blir man när man smakar av resultatet efter 2-3 timmars tillagning.


Grillas såklart indirekt med droppskål under och värmezoner på sidan. Locket på såklart.



Vid långkok på grillen så kan jag varmt rekommendera Kokosbriketter som har väldigt lång brinntid eftersom briketterna är så kompakta. Dem är faktiskt en fröjd att grilla på och jag var helt till mig första gången för det är en jäkla skillnad mot vanliga briketter! Testa dem...


Först skall den skäras ut och sedan bindas ihop till en bit igen, då fylld med massa goda smaker. Se bilden nedan för att se hur jag brett på fyllningen...


Måste berätta också att i morgon Fredag kommer Icas grilltour till våran butik, Ica Maxi Borlänge. Jag kommer att delta i eventet och det kommer bli grymt skoj. Massa erbjudanden på grill i butik och ute kommer vi stå och grilla mat till kunderna och fullproppa dem med tips och ideér. Mer om det senare och ha en fin kväll på er! /Jimps

onsdag 21 maj 2014

Tjocka revben grillade indirekt!

 
Idag har vi minst sagt haft högsommarvärme, fy fasen va gött det va! Efter att ha jobbat, hämtat barn, klippt gräset så var det äntligen dags att börja grilla. Jag stod och verkligen njöt bakom grillen idag och sådana här dagar ger så mycket energi! Men vad jag grillade idag ska jag inte presentera för er just nu utan jag tänkte fokusera på Revbenen som jag grillade tidigare i veckan!
 
Oftast är det "Spareribs" som brukar landa på grillen men jag tänkte tipsa er om "Tjocka revbensspjäll". Det är ju någon som förknippas mycket med Julbordet men i våran familj är det en favorit som avnjuts många gånger per år, både grillad på grillen och på vintern inne i ugnen. Det är det perfekta grillköttet med dess höga fetthalt som återger både bra smak, saftighet och konsistens. Gör man också en god glaze att pensla den med så sitter man tyst och bara äter sen...
 

Tjocka revben 6 port:
  • 1,5 kg färska tjocka revbensspjäll
  • 2 dl riven ost, gärna smakrik
  • 2 dl creme fraiche
  • 1,5 dl chilisås
  • 2 msk soja
  • 2 pressade vitlöksklyftor
  • 4 hackade schalottenlökar
  • 2 tsk paprikapulver
  • 1 tsk spiskummin
  • 1 tsk chili explosionkrydda
  • 1 tsk chicken & steak krydda
  • ev. en skvätt rött vin
  • salt & peppar
  1. Blanda ihop alla ingredienserna utom köttet till en glaze som får stå och dra medans du gör iordning grillen.
  2. Preppa grillen enligt "indirekt tekniken", dvs dropplåt i mitten fylld med vatten och två stycken grillzoner utefter varsin kant. Tempraturen i grillen under grillningen skall ligga mellan 120 - 150 grader. Du kan köra varmare om du önskar och tiden är knapp.
  3. Lägg på köttet i mitten ovanför dropplåten och pensla med jämna mellanrum med glazen. Grilla tills innertemp landar på 68 grader, ca 1,5 - 2,5 timmar beroende på tjocklek på köttet och tempratur i grillen. Plocka ut köttet och låt vila en stund innan servering. Klart!

Fördelen med Tjocka revben är också att man ofta kan komma över dem för en billig peng i matbutikerna eftersom det i allafall såhär års inte betraktas som dem ädlaste delarna på grisen. Men frågar du mig så väljer jag det alla dar i veckan framför tex fläskfile..

På bilden ovan ser ni oxå hur dropplåten under samlar upp all glaze som droppar ner och du slipper flammbildning som skadar köttet i grillen, du skymtar även briketterna på sidan som är upplagda enligt "indirekt tekniken".

 
Hur tänder du grillen? Numera använder jag en skorstenständare eller tändrör som dem också kallas och det tycker jag är det absolut bästa sättet. Du slipper använda tändvätska eller andra lösningar. Stoppa helt enkelt ner briketterna i röret, tänd ett par "burners" eller tändkuber undertill och när dem översta briketterna börjar glöda så häller du ut dem på brikettgallret. Alla briketterna är jämnt och fint tända och du har kanonglöd, dags att börja grilla!

Så mitt tips till er blir helt enkelt att skippa både tändvätska, eltändare och andra lösningar. Skaffa en skorsten för enklaste och bästa tändresultatet! Ha det fint. /Jimps

måndag 19 maj 2014

Portabello!

 
Tänkte kasta upp ett inlägg innan sängdags denna Måndagkväll. Jag har varit ledig idag efter att ha jobbat hela helgen. En lugn och skön dag tillsammans med Vincent har det varit. Dagen avslutades med en skön springtur och det behövdes verkligen efter en ganska stillsam dag.
 

Jag tänkte presentera en ny anrättning vi inte testat tidigare, då pratar jag såklart inte om den grillade biffen eller bearnaisesåsen! Nej jag pratar såklart om Portabellosvampen. Jag såg någonstans, någon gång, någon som grillat en fylld portabello och den bilden har etsat sig fast i min skalle. Nu var det äntligen dags för oss att testa detta och det var så fruktansvärt gott och har ni inte testat så måste ni göra det! Gör den då såhär...

Fylld Portabello 4 port:
  • 4 - 8 portabellosvampar
  • 100 - 150 g philadelphiaost
  • 1 pressad vitlöksklyfta
  • 1 tsk mild paprikapulver
  • salt & peppar
  • 150 g riven parmesan
Blanda ihop en röra på philadelphia, vitlök, paprikapulver, salt, peppar och hälften av parmesanosten. Den andra hälften av parmesanen toppar du svamparna med efter att du fyllt dem med röran. Grilla på indirekt värme tills dem fått fin färg. Klart!

 
 
Mina härliga barn gillade också svampen och dem är faktiskt taggade på att äta det mesta precis som jag. Det är jag verkligen glad för och hoppas att det håller i sig. Mat är verkligen stort hemma i vårat hushåll och jag tror helt klart att det bidrar till deras tollerans för att testa nytt och inte vara rädda för att äta även sådant som klassas som vuxenmat. Att laga mat varje dag och testa nya recept varje vecka smittar helt klart av sig på barnen och om det är viktigt att tänka på vad man stoppar i sig idag så tror jag garanterat att det kommer vara ännu viktigare i framtiden!
 
 
Igår plockade vi med oss picnicgrillen och gick ner till ett naturskyddsområde som ligger en kort promenad hemifrån, satt oss i solen och grillade lite korv, grönsaker och ost. Dem små stunderna tillsammans ute i naturen när det är fint väder är något som verkligen förgyller! Då pratar jag inte bara om grillen utan familjen också såklart ;)
 
Ha det fint! /Jimps

torsdag 15 maj 2014

En killer till sås!


God kväll där ute. Jag tänkte flika in med ett inlägg såhär på kvällskvisten och bland annat dela med mig av en "killer"! En kantarellsås som vi åt för några dagar sedan och det är ju såklart en av dem godaste såserna enligt mig iaf. Jag gör den fyllig, fet och med massa smak, den ena såsen blir nästan aldrig den andra lik eftersom jag gillar att labborera lite men gott blir det alltid. Jag uppmanar er nu att ge er ut i skogarna i sommar/höst och plocka dessa gula godingar, frys in dem och plocka som oss fram dem ibland när ni vill skämma bort er lite extra. Det är faktiskt livskvalitet!


Hur gör man då den här såsen? Som jag sa tidigare så vill jag gärna ha min kantarellsås fet, näst intill stabbig och lite trögflytande med mycket smak av svamp, fond, kryddor och kanske en svag touch av ost, vin eller whiskey. Denna dagen till ära gjorde jag såsen såhär...

Kantarellsås 4 - 6 port:
  • 200 g förvällda gula kantareller
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk kalvfond
  • smör
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 3 - 4 dl vispgrädde
  • 50 - 100 g färskost
  • 50 g blåmögelost
  • 1 - 2 tsk soja
  • salt & peppar
Börja med att hacka schalottenlöken och fräs den tillsammans med svampen i en kastrull med smör, salta och peppra svampen under tiden den fräser. När det slutat ryka i kastrullen och svampens all vätska dunstat så slår du på vinet och låter det reducera till hälften. Slå sedan på grädde, färskost, blåmögel, fond och soja. Låt stå och puttra i 20+ minuter. Avslutningsvis innan servering så smakar du av med salt och peppar. Klart!

Färskosten gör att såsen får en fast konsistens utan att du behöver använda redning, lchfare som vi är.


Vi har blåst ur kylskåpet den senaste veckan och det är så jäkla skönt! Laga mat på allt som finns hemma och sedan fylla på med nytt när kylen är tom istället för att det bara byggs på och matvaror hamnar i glömska innan dem får ta resan ner i soporna. Tallriken ovan är ett resultat av detta för det hör ju inte till vanligheterna att man grillar kassler, men varför inte... Det var gott! Till den skivande jag upp Aubergine som penslades med olivolja och salt innan den grillades. Även klassikerna lök, svamp och majs grillades... ja vi äter majs fast vi pysslar med lchf bara för att det är så jävla gott, men för mycket får det inte bli :) Sedan gjorde jag en röra på creme fraiche, vitlök, currypasta och kryddor. Simpelt och gott!

Testa att skita i och handla på en vecka, förutom det allra nörvändigaste såklart och utmana dig själv att laga mat ur kyl och frys. Jag går igång på sådana utmaningar och det är skitkul. Man måste vara kreativ och testa lite nya saker som man aldrig skulle göra annars.


Kasslerna grillar på kalla sidan och grönsakerna på varma sidan i klotgrill med 50/50 upplägg av briketterna.

 
Hamburgare är aldrig fel! Denna bilden är plockad från mitt Instagramflöde, följ mig gärna om du vill bli pepprad med massa spontana grillbilder, avändare @jimps_
 
Ha det fint gott folk! /Jimps

onsdag 7 maj 2014

Våra grillar del 4: Brikettgrillen


Då kommer vi nu till min favorit i denna serie och jag är ju såklart inte ensam om att ha just denna modell som favorit. Det är ju faktiskt dem moderna grillarnas urmoder! För det var ju Weber som 1952 lanserade den första brikettgrillen och den såg inte riktigt ut såhär, den har ju utvecklats under tiden men själva "grillen" var faktiskt utformad precis som dem även är idag. Med "grillen" menar jag baljan, locket och dess ventiler. Allt eftersom tiden gått fram tills idag så kan en grill se ut lite hur som helst men denna gamla klassiker är i mina och många andras ögon fortfarande nr 1 drygt 60 år senare...

Såklart grillade man även innan 50-talet också men då grillade man mest över öppen eld eller med hjälp av grillkol i öppna grillar utan lock. Det var då Stephen Weber från Chicago USA fick en snilleblixt! När han lagar kött inne i ugnen i sitt kök blir det mörare än när man grillar det ute på sin öppna grill. Om man då tillverkar en grill med lock som håller en jämnare tempratur och inte stressar köttet med jättehög vämre underifrån. Det bästa av två världar uppstår, köttet blir både grillat och ugnsstekt på samma gång om man ska hårddra det och alla smaker stannar inne i grillen.

Han tillverkade då på egen hand en grill där han delade en havsboj där han då fick balja och lock. Gjorde sedan egna ventiler och en benställning, voala så var den första Webergrillen ett faktum. Bojfabriken han jobbade på utvecklades succesivt till en grillfabrik efter den kommande succen och resten är nu historia.


Det som utvecklats på dem moderna Webergrillarna är ju framförallt rengörningssystemet "One Touch" där du har en propeller i botten som skrapar grillen ren invändigt från smuts och aska ner i asklådan som du tömmer enkelt och utan att smutsa ner dig. Lockhållare för att enkelt slida av och på locket då du ska arbeta med maten och termometer i locket för att ha koll på tempraturen i grillen. Även den utvecklade emaljen som står emot rost som få andra kännetecknar Weber. Övriga detaljer är rostfritt galler med öppningsbara kanter för underhåll av briketter osv, brikettavdelare för att enkelt fixera briketter för olika grilltekniker och mer behöver man egentligen inte säga, allt fungerar och håller. Grillen är gjord för att stå ute i ur och skur året om och det är det inte alla grillar som är...


Den här grillen finns i flera olika storlekar, jag har en 57 cm vilket också är den mest förekommande. Det som jag tycker är bra med denna grillen är att den är så flexibel. Generösa ytor och flexibiliteten är det som gör den till en fröjd att grilla på. Det är såklart grillytan jag pratar men framförallt djupet i grillen som gör att den kan tillämpa alla olika grilltekniker så som direkt, indirekt, 50/50, cirkulär mfl. Det går tex alldeles utmärkt att använda grillen som en rök för tillagning i låga tempraturer under lång tid just pga den djupa baljan.


Många efterfrågar avlastningsytor på dem klassiska Weberklotgrillarna och det är inte så konstigt för det finns inga. Nu för tiden finns det dock grillvagnar med bord på om man så önskar. Annars kan man som jag köpa till ett sidobord från weber som monteras på sidan av grillen. Det är inte jättestort men helt OK, jag gillar dem här klassiska retromodellerna på benställning och väljer det lilla sidobordet framför en stor grillvagn.


Jag älskar ju rökning på grillen och eftersom jag än så länge inte har någon renodlad rök så använder jag mig av min klotgrill. Det fungerar ju hur bra som helst på dem flesta kött och fiskrätterna i liten skala. Nu har det även kommit en ny metod som jag läst om på nätet som kalls "snakemetoden" som tar rökning på klotgrill ett steg till, den har jag fortfarande inte testat men planerar att göra det så snart jag får tid!


Gasolgrillen plockar jag in på vintern men denna grillen står faktiskt ute året om och som jag sa tidigare så är bara det ett argument till varför man tex ska satsa på en Weber, just för att den kan det. Det är faktiskt inte så dumt att kunna gå ut och dra igång grillen på vintern när grillsuget kommer smygande..


Innan jag avslutar tänkte jag passa på att dela med mig av ett recept på Beercan chicken. Som ni ser på bilden så körde jag två stycken på en gång och smaken blir alldeles underbar! Klicka här för att komma till receptet på dessa så hörs vi av! /Jimps

söndag 4 maj 2014

Grillat från helgen


Helgen börjar lida mot sitt slut och grillen har fått jobba litegrann som vanligt. Det har grillats både lax och den klassiska karrén som man aldrig får nog av! Den här gången grillade jag karrén enbart på indirekt utan att direktgrilla den först. Tanken var att köra en "reverse" dvs indirekt grilla först för att direktgrilla det innan servering men köttet vart så fint endast på indirekt så den fick gå klart där istället och resultatet blev ljuvligt! Det tar lite längre tid att enbart köra på indirekt men har du tiden så är det att rekommendera för det blir mörare!


Till fläskkarrén så gjorde jag en Rosépepparsås. Jag tänkte göra en Grönpepparsås men grönpepparn var slut i skafferiet så det fick bli en Rosépepparsås istället och det är ingen jättejobbig kompromiss för den är exakt lika god. Såhär gjorde jag min Rosépepparsås för dagen..

Rosépepparsås:
  • 2 msk torkad rosepeppar
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk whiskey
  • 1 tsk grovkornig senap
  • 3 dl vispgrädde
  • 1 dl vatten
  • 1 msk kalvfond
  • ½ - 1 dl philadelphiaost
  • salt & peppar
  • smör
Börja med att mortla pepparn och hacka löken. Fräs sedan lök och peppar i en kastrull med smör i botten. När löken mjuknat så slår du på whiskey och låter det fräsa till en aning innan du även slår på senap, grädde, vatten, fond och philadelphiaost. Låt såsen nu stå och puttra i minst 20 min. Mot slutet smakar du av med salt och peppar tills du hittar en fin balans. Klart att servera!
 

Jo det har ju grillats lax också. Jag grillade laxen på planka för att ge den lite röksmak och för att det är praktiskt att grilla den på planka, man slipper då riskera att den bränner fast i gallret..
  • Laxen röks på grillen och det betyder att jag kör brikettuppläggning enligt 50/50 metoden. Laxen läggs på planka och placeras så långt från briketterna som möjligt. Tempraturen i grillen under rökning skall ligga mellan 100 - 150 grader. Själva laxens innertemp ska komma upp i ca 50 grader, plocka då av den och täck med folie så den långsamt får värmeutjämna innan servering.


Lax är ju väldigt gott att äta precis som den är men dagen till ära så valde jag att fylla mina laxfiléer med en härlig parmesanröra. Så här gör du fylld laxfilé!

Laxfilé fylld 4 port:
  • 4 st laxfiléer
  • 50 - 100 g riven parmesan
  • 100 g färskost med smak av peppar
  • ½ dl creme fraiche
  • ½ tsk citronsaft
  • 2 tsk finhackad persilja
  • salt & peppar
Busenkelt, blanda helt enkelt ihop alla ingredienserna tills du hittar en bra konsistens och smak. Skär sedan ett djupt snitt i varje filé och fyll filéerna med ostfyllningen. Toppa eventuellt varje filé med lite riven parmesan innan dem går på grillen. Grilla dem sedan enligt instruktionerna ovan. Klart!


Här är laxen färdigrökt och påväg in i foliépaket där den får vila tills servering. Folié är en grillares bästa vän och det är hård åtgång på den varan här hemma såhär års :)


Jag ska dela med mig av ett lite tips också innan jag avrundar och det är att ni ska våga grilla mer ost! Man grillar i regel halloumi men där tar det stop. Testa gärna att grilla feta, brie, manchego eller annan delikatessost för det är helt underbart! På bilden ser ni att jag grillat brieost och den grillar jag ett par minuter på varje sida direkt över brikettbädden för att få fina grillränder. Var på er vakt bara så ni inte grillar den för länge så den kollapsar.

Varför grilla brie då? Jo för att när du hettar upp osten så blir den varm, krämig och söt. Du plockar fram helt andra smaker ur osten när du hettar upp den. Passar bra till huvudrätten eller varför inte ringla över lite honung och hackade hasselnötter och servera den som efterrätt. Bon apetit! /jimps