Förra helgen hade vi besök av två vänner och jobbarkompisar. Vi grillade såklart sedan satt vi och drack vin och snackade skit sent in på kvällen. Riktigt skoj!
Jag grillade min paradrätt och den är såå bra och den blir lite bättre för varje gång man gör den då justerar små detaljer för varje grillning. Det är snarlik mitt bidrag till Icas Årets grillmästare fast denna är gjord på fläskkarré och inte högrev som bidraget. Det unika med detta köttet är att det först och främst är utbankat och sedan marinerat i en "brine" som hjälper till att möra och marinera köttet med enkla och fina smaker! Så ska ni imponera på någon i sommar så lägg detta recept på minnet...
Fläskkarrérulle 4 port:
- Fläskkarré i bit ca 1 kg
- 1 pilsner
- 2 dl rött vin
- 1 - 2 msk salt
- 0,5 msk paprikapulver
- 0,5 msk Chicken and steakkrydda
- 1 tsk kebabkrydda
- 3 krm svartpeppar
- 75 g philadelphiaost
- 50 g blåmögelost
- 2 msk finhackad persilja
- 2 msk finhackad gräslök
- 1 st finhackad röd chili
- Börja med att skära karrébiten så att den blir en enda stor skiva med filékniv och banka ut det med kötthammare eller klubba. Gnid in köttet med paprikapulver, chicken and steakkrydda, kebabkrydda och peppar. Lägg köttet i en påse och häll över saltet, ölet och vinet. Låt marineras 8 + timmar.
- Tag sedan fram köttet och lägg ut det på diskbänken. Bred sedan på ett lager av philadelphiaosten och strö över chili, persilja, gräslök och blåmögelost. Rulla ihop till en rulle och knyt ihop med bindtråd.
- Grilla den sedan på indirekt värme tills innertemperaturen landar på 68 grader. Temperaturen i grillen bör ligga på ca 120 - 150 grader och steker den då på 150 grader tar det ca 2 timmar. Pensla in köttet med rödvin några gånger under grillningen.
- Sist men inte minst så plockar du av köttet och låter det vila i ett foliepaket i ca 20 min innan servering för att köttet ska få vila och tempraturutjämna.
- Skiva sedan upp det i tjocka skivor och servera!
Till köttet gjorde vi en kålrotsgratäng, grillad majs, grillad lök och självklart våran enkla hemmagjorda bea!
Här låg fläskkarréerna och måste i ca 3 - 4 timmar innan det var dags att sätta tänderna i dem. Det finns ofta inga genvägar till det perfekta köttet. Fläskkött mår bäst av "low & slow" och då gäller såklart ju längre desto bättre!
Som ni säkert redan vet så snålar vi in på kolhydraterna när vi lagar mat och när vi har gäster över så är det något som inte brukar saknas. Det gäller bara att vara lite kreativ och tänka utanför boxen så blir det både utvecklande och roligt att anpassa maträtter efter sina egna behov.
Såhär ser köttet ut innan det rullas och binds ihop till ett helt stycke igen. Underbara smaker! Ha det fint. /Jimps
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar