I Fredags grillade vi karréskivor, vilket aldrig är fel. Till dem så rostade jag blomkål i folieform på grillen samt vispade ihop en whisky/grönpepparsås vid sidan om. Vill du se bilder på detta så kan du kika på Instagram.
Men helgens häftigaste var såklart kallröksprojektet! Slutresultatet blev så bra så jag nästan är mållös, helt klart över förväntan. Jag drog igång redan på Fredagen då laxen skulle rimmas i 12 timmar. Själva rökningen sedan tog fart Lördag morgon och avslutades Söndag eftermiddag. 28 härliga röktimmar alltså :)
Det var första gången jag kallrökte med andra ord men definitivt inte den sista! Det är inte alls svårt heller men det kräver en del uppsikt och tålamod...
Hur gör man då? Jo, vi kan börja med förberedelserna...
Rimma lax:
- Färsk lax i bit eller helsida ca 2 kg.
- 2 liter vatten
- 1 dl salt
Då är det dags för själva rökningen då och vi kan börja med lite tankar och tips kring kallrökningen. Jo kallrökning är en process där fisken ska rökas utan att tillagas. Rimmningen och rökningen ger fisken en god smak och förlänger dessutom hållbarheten samtidigt som konsistensen nästan påminner om en rå fisk. Viktigt att tänka på är att fisken helst inte ska utsättas för tempraturer över 25 grader under rökningen. Ställ alltså gärna röken eller grillen i skugga eller utför rökningen nattetid.
Till kallrökningen behöver du:
- Fiskrökspån, tex abu-spån
- T-sprit
- Folieform stor, tex webers eller en kallrökningslabyrint
Tänk på att placera spånet så långt ifrån råvarn som möjligt för att minimera risken att den blir påverkad av värmen. Vad rökte jag då? Jo jag rökte hel laxsida som sagt men också en hel bit gouda-ost som jag delade på mitten, den behöver inga förberedelser utan jag halverade den bara och lätt den rökas 28 timmar precis som laxsidan. Super enkelt och supergott! Tänk på att smakerna växer i råvaran efter ett par dagar i kylen, då är den som bäst!
Hur avnjuter man detta då? Såklart hur man vill men för dagen så kokade vi enbart upp lite sparris och rörde ihop en god röra för att dem rökta råvarorna skulle få ta plats. Röran gjorde vi såhär...
Romröra:
- 2 dl creme fraiche
- 1 burk röd stenbitsrom
- 1 liten rödlök
- 100 g blåmögelost
- en skvätt citronsaft
- salt & peppar
Hoppas detta inspirerar er till att våga testa på kallrökning i sommar. Ha en bra dag! /Jimps
Inga kommentarer:
Skicka en kommentar