måndag 21 september 2015

Rostbiff med grönpepparsås


Den här helgen har vi tillbringat i Husbilen och kanske var det den sista campingtrippen innan det är dags att övervintra kärran? Vi har haft en kanonhelg som kommer att ge oss en flygande start in på nästa vecka! Det är det som är själva grejen med husbilslivet, att komma iväg hemifrån och leva i nuet och bara vara istället för alla "måsten" som man tar sig ann på hemmaplan. Det ger verkligen laddning av batterierna per automatik vilket ger så mycket mer än vad man kan tro! Att man sedan andas massa frisk luft och sover som en bäbis är verkligen pricken över iet. Att camping och grillning sedan går hand i hand är väl ingen nyhet och det skadar ju inte en grillknarkare som mig heller.

Hur tänker ni kring sås till grillat? Det är ju väldigt poppis med kalla bea-varianter under den varma sommaren. Ni som följer mig vet ju att så är fallet för mig också men på hösten kommer ett sug efter varma och fylliga såser, både till grillat och övrig lagad mat. Här har jag till den goda grillade Rostbiffen gjort en grönpepparsås med inslag av rökig whiskey. Underbar sås som jag verkligen tycker att ni ska testa att göra om ni inte gjort någon liknande tidigare!

Grönpepparsås:
  • ½ kryddburk grönpepparkorn i lag
  • 3 msk whiskey
  • 2 schalottenlökar
  • smör
  • 2 msk kalvfond konc
  • 3 dl vispgrädde
  • 100 g philadelphiaost
  • salt & peppar
Finhacka löken och fräs den i en kastrull med smör tillsammans med grönpepparkornen tills löken har mjuknat. Slå sedan på whiskey och kalvfond och låt fräsa till samt reducera en aning. Slå sedan på grädde och philadelphisost, koka upp och låt sedan stå och puttra 20 min. Smaka upp mot slutet med salt och peppar. Klart!

Den här typen av gräddbaserade såser kan du variera hur mycket som helst och på så vis skapa din egen patenterade sås om du så vill. Rostbiffen sedan den grillar jag på en superhet grill med direkt teknik till stekgraden uppnår önskad grad. Enkelt och gott! Som tillbehör serverar vi sotade grönsaker, alltid gott och nyttigt.

Ha en bra vecka på er gott folk!/jimps

måndag 14 september 2015

Helrökt lax


Jag väljer att kalla den här firren för helrökt lax och med det menar jag att laxen är en hel bit fisk såklart. Vill man vara helt korrekt kanske man ska kalla den för rökt hel lax, men nu är det jag som bestämmer och då blir det såhär...

Det är faktiskt första gången som jag röker en hel lax. Tidigare har jag bara rökt allt ifrån laxsida och nedåt i storlek när det kommer till större fiskar men det här med att röka hel fisk på över 2 kg är mer genialiskt än vad man vid första anblick kan tro. Du får för visso ett jämnare resultat på en laxsida eller filé men skillnaden är nog ganska liten. Här har du skinnet på fisken som tar emot det mesta av röken och låter sedan smakerna och värmen vandra in i fisken så att den blir jämt och fint temererad. Skillnaden mot en laxsida tex blir att röken och värmen kommer i kontakt med själva köttet direkt vilket ger en fin smak om den inte röks för länge och tar för mycket smak. Två helt olika sorters rökningar med andra ord och jag måste säga att jag gillar båda. Men kort och gott så blir den helrökta fiskens kött lite mildare än om du röker tex en sida.

När jag röker denna fisken så använder jag min Landmann Taurus som har gått varm hela sommaren. Min grabb Vincent brukar fråga mig varför jag aldrig använder mitt rökskåp som jag själv byggde förra sommaren och jag har faktiskt lite dåligt samvete för att jag använder det så sällan så jag måste skärpa mig lite där och dra igång lite höströkningar i träröken framöver. Till råga på allt så har jag ju ett oljefat hemma på gården som väntar på att förvandlas till en UDS, hur fan ska jag hinna använda alla grillar??? Jag behöver mera fritid tror jag :)


Till den här goda laxen valde jag att grilla på lite av dem grönsakerna som kylen hemma hade att erbjuda och sedan snodde jag ihop min inbitna fiskfavorit, kall romsås! Man kan aldrig tröttna på denna underbara sås/röra. Jag har gjort mängder med olika sorters romsås men här nedan har ni ett par riktigt fina recept som ni kan testa!

Romsås
Romsås med parmesan

Tänk på en sak när ni komponerar en sådan här rätt där ni har en rökt men ganska mild fisk, samt en krämig och salt romsås att ni gärna kan grilla på och smaksätta grönsakerna rejält! Låt dem fräsa ordentligt på direktvärme och pensla med kryddig glaze, chilisås eller något annat gott som ger karaktär åt grönsakerna. Det ska inte vara några tråkiga smaklösa grönsaker på en sådan här tallrik utan dem ska få ta plats och bli en kontrast till den mjälla fisken. Ett litet tips från mig är att tänka på helheten redan innan tillagningen...



Helrökt lax:

  • 1 st hel lax, ca 2 kg
  • 1,5 dl salt
  • 3 liter vatten
  • 1 burk mörk lager öl 33cl
  • 1 näve krondill
  • Olivolja
  • Salt
  • Chiliexplosionkrydda
  • 1 st hackad chili
  1. Börja med att göra en rimmlag genom att koka upp vatten och öl. Tillsätt salt och rör runt tills saltet har lästs upp. Rör sedan ner dillen och låt lagen svalna. 
  2. När lagen är sval så lägger du ner fisken så att den täcks av lagen och låter den ligga minst 2 timmar men gärna hela dagen om du kan. 
  3. Starta röken eller grillen med 50/50 teknik. Temp i röken skall ligga kring 100 grader. Använd ved, chunks eller rökflis av al, äpple eller körsbärsträd för att skapa röken. Pensla skinnet på fisken med olivolja samt krydda på med salt, hackad chili och chiliexplosionkrydda. Rök nu laxen tills köttet intill ryggraden uppnår 52 grader eller tills köttet släpper från benen. Låt sedan fisken svalna innan servering. Klart! 
Det var det lilla jag hade för dagen, ha det fint! /Jimps

söndag 13 september 2015

Vad lägger jag helst på röken?


Nu uppdaterar jag lite dåligt på bloggen och det är egentligen inte så konstigt när man tittar ut genom fönstret. Jag grillar fortfarande på en hel del men man har inte riktigt samma energi nu när hösten kommer smygande. Jag fick dock en del positiv grill-energi i veckan när jag bullade upp massa grillprylar under temat höstgrill på jobbet så jag deppar absolut inte ihop helt bara för att hösten kommer men visst känner man av det...

Trots dem mörkare dagarna så har jag grillat och rökt en del roliga saker på sistone och jag tänkte beta av dem en och en här framöver. Idag börjar jag med denna härliga kötträtt som jag röker på smokern. Det är högrev på bit som är mitt favoritkött att röka när jag får välja fritt!

Jag har skrivit om högrev förr men när det kommer till god mat, inspiration och tips så kan man aldrig bli tjatig!


Köttet röks för att bibehålla köttsafterna i köttet och inte riskera att torka ut köttet vilket kan hända vid tillagning under högre tempraturer. 80 - 100 grader är en alldeles perfekt tillagningstemp för detta härliga kött! För recept på hur jag röker mitt högrev klickar du in här. 


Jag har mer och mer börjat gå över till att använda ved som bränsle vid mina rökningar. Det kräver mer uppsikt och finess för att hålla den låga och jämna tempraturen men det finns ännu fler fördelar! Ett tips är att lägga kol och briketter som en grund och sedan pytsa in ved som komplement, då får du en jämnare och mer lättarbetad temp i röken.

Vad ska man använda för slags ved då? Jag har blandved hemma så jag brukar ta lite olika för att prova mig fram men generellt sett så är fruktträd det bästa. Det virket är kompakt och brinner länge utan att ge allt för hög värme. Barrträd fungerar också bra men tänk på att gärna barka av dem. Lövträd kan man använda men det är också lurigt då det brinner ut snabbt och ger en väldigt hög energi vilket kan vara lurigt att jobba med i en rök.

Mitt val hamnar med andra ord på fruktträd och med fruktträd menar jag tex äppelträd och körsbärsträd. Så har du ett gammalt äppelträd som har gjort sitt så kasta det inte utan hacka ner i bitar, låt torka ett år och sedan har du perfekt rökbränsle! Du kan då använda det som ved, chunks eller flis...

Ha det fint!/jimps

tisdag 1 september 2015

Jimps högrevsburgare


Jimps högrevsburgare, det låter som en god burgare tycker jag och kanske den godaste... därför sätter jag mitt namn på den! Det här är en burgare som jag gjort några gånger och jag vill helt enkelt sätta ett "id" på den så då får det bli jimps burgare helt enkelt. Vad är det för speciellt med den då undrar ni? Jo det är att jag maler egen färs där jag blandar i fläskspäck! Högrev är gott i sig men späcket höjer fetthalten och tillför extra smak till det goda högrevsköttet.

Det har ju blivit stort på senare tid med avskalat hamburgerkött a´la "flippin burgers". Med det menar jag att man enbart maler utvalt nötkött av bra kvalitet och steker eller grillar det med endast salt och peppar som smaksättning. Problemet för oss vanliga dödliga butikskonsumenter kan det uppstå ett problem med detta tänket och det är att vi är styrda av butikernas köttsortiment och då är bitarna väldigt finputsade från fett och det är däför jag tillför fläskspäck i burgaren.


Läste ni om min lilla glassmaskinsincident på jimpslchf häromdagen så kan jag säga att det inte var den enda fadäsen den dagen. När jag kopplade in min köttkvarn och slog på strömbrytaren så small det till och infästningen sprack! Då fick den gamla husqvarnaveven rycka in och rädda dagen. Det är tur att man sitter inne på lite gamla köksateraljer ibland :)


Här ser ni själva middagen och det är många lager med massa godsaker ovanpå denna grillade högrevsburgare. Jag ska beta genom allting så häng med här...

Jimps högrevsburgare 4 x 300 g burgare:
  • 900 g högrev i bit
  • 400 - 500 g fläskspäck
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 paket bacon
  • 8 skivor cheddarost
  • 4 skivor bluecheese
  1. Puttsa köttet och mal ner det med en köttkvarn. Skär bort den grova sidan från späcket och mal även ner det. Salta, peppra och blanda sedan dessa två nermalda härligheter utan att bearbeta färsen för våldsamt, det ska fortfarande vara en färs och inte en smet!
  2. Dela färsen i fyra stycken delar och forma varje del till en stor burgare. Grilla dem sedan på en stekhet grill tills dem är klara. Jag gillar dem med en något rosa kärna i mitten men det går lika bra med genomstekt. 
  3. Baconet grillar du på indirekt värme intill burgarna tills dem fått fin färg, inte krispiga! Sista minuterna toppar du burgarna med baconet och ostskivorna. Antingen hyvlar du osten själv annars finns det nuförtiden färdiga ostskivor av bra kvalitet att köpa i butik.
Som ni ser i receptet så är det inga konstigheter att få till en riktigt bra burgare men det kräver att du har en köttkvarn samt att du är vänn med grillen och inte bränner fast burgaren vilket kan vara ett riskmoment. Använd en rejäl grillspade och olja eventuellt in gallret innan grillningen om du vet med dig att du haft problem med detta. Men har du en tillräckligt varm grill så borde inte detta bli ett problem. Köttet är ju också bara halva burgare, resten står ju tillbehören för och på min burgare lade jag skivad avocado, hemmagjord dijonmajonnäs och smörstekt lök. Allt detta goda serveras i två stycken rejäla cosmopolitansalladsblad och sedan är det bara att grabba tag med båda händerna och njuta av varje tugga! Den hemmagjorda majonnäsen gör du såhär...

Dijonmajonnäs:
  • 3 st äggulor
  • ca 2 dl rapsolja
  • 1 - 2 tsk dijonsenap
  • ½ - 1 tsk vinäger
  • salt & peppar
  • vitlökspulver
Vispa upp äggulorna med stavmixer i en skål tills dem är fluffiga. Tillsätt oljan pö om pö tills blandaningen först blir fast och sedan blir lösare tills du når önskad konsistens. Smaksätt mot slutet med övriga ingredienser och smaka hela tiden av och hitta din smak. Klart!

Bra va? Jag är riktigt nöjd med min hamburgare och jag hoppas nu att DU provar på detta recept, det skulle jag verkligen uppskatta :) Ha det fint! /Jimps