söndag 30 april 2017

Rökta tjocka revbensspjäll


Nu när jag kommit igång med Kamadogrillen Big Landmann så får man inte glömma bort dem övriga grillarna heller som också behöver lite kärlek. Den här grillningen som jag skriver om idag gjorde jag iof för en tid sedan men så sen som idag har jag faktiskt grillat på gasolgrillen medans Kamadon fick vila. Men det kommer lite grillningar på den nästa vecka på bloggen...

Tjocka revben är något jag verkligen tycker om! Här ser ni "smokeringen" som bildas efter flera timmars rökning, vackert och gott! Man kan även indirekt grilla tjocka revben men då måste man vara noga och köra på låg temp med så liten direkt värme som möjligt för att få till det perfekta resultatet. Det som är bra med tjocka revben är att dem innehåller mycket fett som ger smak till det goda men magra köttet.


Dagen till ära så testade jag Webers nya rökflis som heter "pork". Jag har ju tidigare testat den för nötkött så nu har jag bara fisken kvar. Jag vet inte exakt vad för träslag denna innehåller men det skall vara en blandning som weber tycker passar ypperligt till fläsk. Jag gillade den för nöt men denna tycker jag var lite anonym. Jag körde även med lite gammalt klassiskt körsbärs-chunk, det slår aldrig fel!


Hur ska man tänka när man tänder upp smokern då? Jag ska röka 5 - 6 timmar denna dagen och då börjar jag med en så kallad "minion-uppläggning", då gör jag ungefär såhär...

  1. Använd antingen kol eller briketter, gärna kol av bra kvalitet och i stora bitar. Strö ut kol så pass mycket kol som du tror behövs för att köra önskad tid. Använder du rökflis så blandas det med kolen.
  2. Tänd en tredjedels tändrör med kol och häll ner ovanpå det otända kolet. Placera även ut lite chunks om du vill ha det med. Det som händer nu är att det tända kolet kommer att sprida sig i ungefär samma takt som det som brunnit klart brinner ut. Fördelen med kol här istället för briketter är att kolet bildar mindre aska och risken för att kväva spridningen blir mindre. 
  3. Sedan kan man alltid pyttsa i lite extra kol om man behöver efterhand.



Mot slutet av rökningen så låter jag även en brieost gå med ca 20 - 30 min. Ett väldigt trevligt tillbehör till maten! Röker man brie på detta sättet så blir den krämig, söt och väldigt god tillsammans med båda kött och grönt!


Det finns två alternativ när man skall röka kött. Det ena är att "rubba", "glazea" och röka. Det andra är att göra samma sak fast man börjar med att rimma, eller "brinea" som det kallas. Det gjorde jag idag och det är för att möra köttet och salt-tillaga det innan själva tillagningen. Då gör jag ofta en rimmlag som jag spetsar med mörk öl. Jag gör min brine såhär...

  • 1 burk mörk lager
  • 3 liter vatten
  • 1,5 dl salt
Koka upp och låt svalna. Viktigt att du låter lagen svalna innan köttet går i för annars tillagas köttet om det går i varmt vatten och blir inte bra. Låt rimma i 12 - 24 timmar. 
Den här lagen funkar bra till fisk också. Skall du rimma över dagen, typ 6 - 8 timmar så kan du köra en kraftigare procentblandning med salt.



Sen tjatar man alltid om tempraturerna för det är ju så viktigt! Man vill inte stressa köttet samtidigt som man inte vill gå för lågt och absolut inte tappa glöden... Men rökning ligger alltid mellan 80 - 120 grader och när det gäller fläsk så gärna i under 100 tycker jag. Det kan vara klurigt och det är ju lite det som är hantverket med smoking också att manövrera alla parametrar för att få det perfekta flödet i grillen med mängd kol och inställning av ventiler, även val av kol och uppläggning osv...

Det har ju hänt så många gånger att man klantar till det men det finns inga genvägar, det är erfarenhet man lär sig uttav! Då har ni fått lite tips av mig idag hur man röker tjocka revbensspjäll. Nu tackar jag för mig! //Jimps

torsdag 27 april 2017

Big Landmann har landat


Jag har ju varit inne på att införskaffa en kamadogrill länge och den här våren så är tajmingen perfekt. Vi har landat i nya huset och hela sommaren ligger framför oss. Kamadomarknaden har ju växt så det bara knakar! Det är fortfarande en ganska liten skara i Sverige som grillar med kamados men den är på tillväxt här också. Det finns ju också en hel uppsjö med olika märken på kamadogrillar. Dem största tillverkarna Primo, Kamado Joe, Big Green Egg, Broil King, Landmann mfl, där vet man vad man får och vad man betalar för, dem har också ofta väldigt generösa garantier. Nu på senare tid har det också börjat dyka upp billigare kamados i många butiker men framförallt på nätet. Jag har ingen erfarenhet av dem så inget ont sagt, men jag kan ana att det skulle kunna dyka upp lite problem på sikt med dessa.


Denna halvpallen levererades hem till mig i morse. Jag har tagit ledigt från jobbet några dagar för att bla börja renovera barnens sovrum. Steg ett där är att lägga nytt golv och det började jag med igår. Då är det jäkligt dålig tajmning att grillen kom just idag! Jag hann iof montera ihop den vilket var trevligt i sig, men jag hann tyvärr inte inviga den. Men det är ju en dag i morrn oxå.

Jag vill nu också klargöra att den här grillen har jag inte köpt för egna pengar utan den har jag fått i samarbete med Landmann. Dem flesta som läser min blogg vet att jag haft samarbete med dem tidigare också. Jag vill också klargöra att dem inte ställer några som helst krav på mig för övrigt utan dem har valt att låta mig grilla med den här grillen för att dem vill att den ska synas.


Första intrycket då? Jo jag är mer än positivt överraskad. Okulärt så håller den samma klass som en Primo som jag har erfarenhet av sen tidigare och då menar jag utseende, finnisch, gedigenhet och externa material. Sen hur själva grundmaterialet (keramiken) är gentemot andra grillar vet jag såklart inte än, men som sagt väldigt skysst! Jag gillar verkligen dem dubbla luftinsläppssköldarna. Den ena är hålad och den andra är flat, vilket ger möjlighet till väldigt exakt luftflödesreglering. Något jag vid första anblick kan tycka att dem borde gjort bättre är ventilkoppen i locket. Den är lite lös och hoppar ur sitt läge vid öppning av locket, jag kan nog kanske lösa det på egen hand genom att montera dit en fjäder eller så men det tycker jag att dem borde produktförbättra. Förövrigt genomgående gedigen!


Jag älskar ju att montera grillar, man blir som ett barn som bygger Lego. Själva grillen är redan monterad när den kommer, det är bara grillvagnen och någon smådetalj som skall skruvas förhand. Här på bilden körde jag fast kan jag säga, det är vid momentet då grillen ska lyftas på vagnen. Den väger ju extremt mycket för sin storlek så man måste vara två som lyfter, jag fick glatt vänta tills familjen kom hem.

Men det som jag också tycker är ett plus med den här grillen är själva grillvagnen. Dels för att den är praktisk med sidbord och underhylla men också för att den har en bred hjulbas. Ibland ser det lite läskigt ut när en 120 kg tung grill med hög tyngdpunkt rullar runt på alldeles för taniga ben, eller så är det bara jag som tänker så...

Det var väl egentligen allt jag hade för idag. Jag är nu sjukt taggad för i morgon när grillen skall invigas! Då skall jag röka 3 st hela kycklingar på låg värme för att få dem så extremt saftiga jag bara kan :)  Jag kommer såklart att göra en djupare recension av grillen så småningom också när jag har kört den några gånger och vet lite mer exakt vad den går för, så håll tillgodo!

Ha det fint! /Jimps

tisdag 25 april 2017

Smashed chickenburger


Ja idag tänkte jag skriva några rader om kycklingbiffarna som jag gjorde häromdagen. Frugan hade köpt hem kycklingfärs och sade till mig att jag kunde göra något med detta till middag, typ kycklingköttbullar sade hon... Jag tycker jättemycket om köttbullar men har svårt att se mig själv stå att steka köttbullar såhär års när grillarna står ute och blänker! Jag bestämde mig ganska snabbt för att göra någon slags biff fylld med örter och ost som jag skulle grilla. Men under loppets gång så bestämde jag mig för att göra smashed burgers på stekbordet ist för att grilla.

Det är alltid skoj att riva eld på stekbordet, väldigt trevligt sätt att laga mat på! Då kanske vissa säger att det lika gärna kan lagas inne på stekpanna men så är inte fallet, det blir en jäkla skillnad faktiskt. Dels så har du mer yta att jobba på och du kan få upp en riktigt hög värme, sen gör ju alltid den friska luften sitt till...

Det är alltid godare att laga mat utomhus! En spis är en ren och skär kompromis till riktig matlagning, det är dagens sanning :)


Kycklingburgare 6 - 8 port:
  • 800 g kycklingfärs
  • 1 kruka persilja
  • 1 kruka basilika
  • 1 st fetaost
  • 3 tsk salt
  • 1 tsk vitpeppar
  • 1 msk worcestersås
  • Rapsolja
  1. Börja med att blanda ihop alla ingredienser till en färs. Låt försen dra i kylen en stund innan stekningen, då håller den sig fast i konsistensen. 
  2. Stek nu på hög värme i rapsolja. Ta en handfull färs och platta ut till burgare direkt på stekbordet eller pannan med stekspaden. Stek tills burgarna är genomstekta (70 grader). 
Servera antingen som klassisk burgare eller som i mitt fall, till en sallad. Testa detta av den enkla anledningen att det är väldigt väldigt gott!
Innan jag avrudar så tänkte jag ta upp två saker. Det ena är att jag nu börjat kika på Johan Jureskogs program "Världens bästa burgare" säsong 2 som nu är inne på fjärde avsnittet. Säsong 1 var riktigt bra och rolig serie men jag måste säga att säsong 2 har börjat mycket mycket bättre. Härliga karaktärer och fantastiska burgare, det är en serie som måste ses!

Det andra jag tänkte nämna innan jag lägger ner för kvällen är att jag idag fick besked om att det den här veckan kommer att landa en ny grill här hemma! Det är något som jag funderat på en längre tid och nu är det verkligen rätt läge för lite ny inspiration här hemma och på bloggen. Jag tänker inte avslöja något mer än så föränn den är på plats och igång, men räkna med att ni kommer att bli varse :)

Nu tackar jag för mig idag, ha det fint! /Jimps 

måndag 10 april 2017

Premiärrökning!


Åhh vad jag har längtat efter att få dundra igång smokern! Det är ju det bästa som finns när den står där och ångar på timme efter timme och man vet att middagen kommer bli fantastisk till kvällen. Samtidigt som röken ångar på så passar jag på att trava ved och fixar med lite andra bestyr i trädgården. Man suktar ju verkligen efter lite utomhusbestyr nu efter en lång vinter.

På vintern använder jag nästan enbart klotgrillen som oftas då körs med indirekt grillteknik så att man slipper stå ute och frysa mer än nödvändigt. Därför blir det lite extra skoj så här års när man varierar lite mer mellan grillarna.

Jag har ju ganska mycket att stå i på fritiden nu när vi flyttat till det nya huset osv men jag hoppas att jag ska finna tid och lust till att börja bygga på min UDS inom kort. UDS står för "ugly drum smoker" och är en rök som man bygger uttav ett klassiskt gammalt oljefat. Oljefatet är redan införskaffat så det är egentligen bara att sätta igång. Men som sagt så finns det annat att göra också så vi får se när den blir klar :)


Dagen till ära så använde jag lumpkol enbart, tillsammans med lite äppelchunks för extra fin röksmak. Jag brukar många gånger annars använda briketter vid rökning, främst då webers eller kokos tillsammans med lumpkol. Detta har jag gjort av bekvämlighetsskäl eftersom jag gillar att handla i butik och oftast drar mig lite för att beställa grejer på nätet (gubbvarning). Men nu har jag tagit tag i detta och köpt hem bra kol till jobbet så jag enkelt kan handla därifrån. Ett så kallat vinna-vinna läge.

Men det som är skönt när man skippar briketterna vid rökning är att du slipper all aska som lägger sig som ett tjockt lager i botten. Briketter innehåller bindemedel och glöder långsammare än kol vilket gör att det faller ner mer bös i botten som sedan kvävs och blir nästan som sand. Det blir inte alls samma sak med bra kompakt lumpkol. Större delen brinner här upp och iom att du slipper restprodukterna i botten så får du bättre syregenomträngning i röken under hela rökningen.

Ovan ser ni hur jag startar upp röken inledningsvis. Jag fyller ett helt tändrör med kol och slår i röken, dvs med otänt kol. Sedan fyller jag tändröret med ytterliggare en halv laddning och denna laddningen tänder jag upp och slår sedan detta i röken. Nu är den med andra ord igång och värmen börjar stiga för att stanna kring 90 grader. Det tända kolet kommer brinna fint och succesivt kommer mer och mer kol att tändas, samtidigt som ungefär likamycket brinner bort. Jag toppar också med chunks som ni ser med jämna mellanrum för extra karaktär i röksmaken.


Kolet jag använde är Webers grillkol som består av både lövträd och hardwood. Blandat med stora och mindre bitar för att snabbt komma igång men ändå brinna hyffsat länge. Det andra kolet är Scandivarors premium restaurangkol och det är lövträdskol i enbart stora bitar och jag upplevde det som väldigt driftsäkert. Det brann jämnt och fint men framförallt lite längre än webers. Men tummen upp för båda. Sedan använde jag mig av webers äppelchunks. Jag köper chunks iband när jag vill lyxa till det och då framförallt när jag ska röka fisk, eftersom fisken så fint plockar upp dem fruktiga smakerna chunksen.

Har jag inte chunks hemma så brukar jag använda mig av veden jag har hemma för att få samma effekt. Viktigt bara att tänka på är att veden du använder måste vara ordentligt torkad, minst två år för att röken skall vara helt ok har jag snappat upp.


Tempraturen också är ju A och O vid rökning. Superviktigt att det inte blir för varmt i röken, för då är det inte längre rökt utan grillat. En enkel regel är att man ska hålla sig mellan 80 - 120 grader. Jag brukar föredra ca 90 grader. Ska man röka något riktigt stort så får man såklart överväga att krypa lite närmare 120 grader. Planering, planering och planering. Det är alltid det viktigaste med grill & bbq! :)


Ja här har ni resultatet efter Lördagens matlagning. Varmrökt laxsida med romsås, vitkål och zucchini som steks på stekbordet. Robust och gott, utan att krångla till det för mycket. I like!


Jag har rökt laxsida flera gånger och den här gången valde jag att göra den ganska enkel, dvs inte så överdrivet mycket smaksättning utan låta röken göra jobbet. Det vart också den godaste jag gjort och det berodde på att jag lyckades plocka den precis i rätt stund, på perfekt tempratur och för att jag haft en jämn och fin temp i röken under hela rökningen.

Rökt laxsida på 2 kg:

  • Laxsida 2 kg
  • 3 liter vatten
  • 1,5 dl salt
  • 1 bruk mörk lager
  • 3 msk finhackad dill
  • 2 st röda chilis
  • olivolja
  • havssalt
  • svartpeppar
  1. Börja med att göra en "brine" eller rimmlag som det heter genom att koka upp vatten, öl, salt och dill. Låt kallna (viktigt!). Låt nu fisken ligga i denna lag 6 tim eller mer. Kan även stå över natten och tillagas dagen efter. Ju längre desto mer rimmad blir laxen.
  2. Pensla nu laxen med olja och strö över en jämnt lager med havssalt, peppar och chili.
  3. Rök nu på 90 grader i ca fem timmar eller tills innertempen på laxen uppnår 52 grader. Låt vila i foliepaket minst 20 min innan servering. Kom ihåg att den är lika god att äta ljummen som kall! 
Testa detta recept om ni har möjlighet, det är fantastiskt kul och relativt enkelt. Sen vet jag att man kan ha fördommar kring rökning att man inte gillar röksmak. Det är inte så att det smakar rök, det är inte därför man röker. Vill man ha röksmaken då tillsätter man ofta rent trä i form av chunks eller virke, annars kör man utan och minskar röksmaken. Det är ju själva tekniken som kallas rökning, dvs att maten skall tillagas av den varma röken från kolet och inte utsättas för någon direktvärme över huvudtaget. Jag kan också tillägga att chilin blir helt fantastisk ovanpå! All styrka försvinner ur den under rökningen och den fruktiga sidan framhävs...



Jo tillbehören då? Inga krångligheter utan dem steker jag på stekbordet. Stekt vitkål är ju fantastiskt gott och sedan stekte jag också zucchini tillsammans med lite bbq-sås. Dem blandas sedan ihop innan servering. Till dessa godsaker så passar det alltid bra med en god romsås till lax så den uteblev inte idag heller. För recept på flera olika goda romsåser, tex en innehållande parmesan så finns det i receptregistret både här på jimpsgrill & jimpslchf!

Tack för idag, nu är det tack och godnatt för min del! //Jimps