tisdag 19 augusti 2014

Dubbel snake


Har ni testat att grilla med "snake" metoden? Det har jag gjort några gånger och det är ett väldigt smidigt sätt att grilla kött low and slow. Men man ska inte tro att det bara är att lägga upp en "snake" och tro att det enbart sköter sig själv utan du måste göra det några eller många gånger för att lära dig hur du ska göra för att tempraturerna ska landa där du vill. Hur tjock ormen ska vara, hur luftflödet ska vara inställt osv. Det finns inget facit utan väder och vind påverkar såklart lika mycket som grillmodell osv...

Men det är ju just dessa utmaningar som vi grillälskare älskar! Varför ska det vara enkelt licksom. Ibland vill man ju köra riktigt low and slow men ibland vill man kanske köra medel-low and slow om ni fattar vad jag menar. Om vi pratar fläskkött så gillar jag båda tillagningarna. Lågtemp grillad under många timmar för att få köttet supermört och långsamt tillagat. Men jag tycker också lika mycket om indirekt grillat på medeltemp, vilket ger ett mört kött dock med lite mer tuggmotstånd där det kanske räcker med ett par timmars grillning.

För det senare så kan man helt klart lägga upp en indirekt grillningsteknik i grillen men du kan annars också lägga upp en Dubbel-snake preppad med lite rökflis och på så vis lämna grillen till att sköta sig själv utan att behöva lyfta på locket en enda gång under tillagningen...


Titta noga på köttet ovan som jag grillat i ett stycke på grillen med snake metoden och sedan skivat upp innan servering. Lägg märke till den mörka 5mm tjocka fältet på varje skiva. Det är den enda delen av köttet som engentligen har påverkats märkbart av själva grillningen, sedan har vämen transporterats in i köttet sakta men säkert tills hela biten är klar!

Det är ju det som gör köttet så gott. Två olika texturer på samma köttbit, dels den tuggmotståndiga "barken" i kanterna med rökkaraktär och den sedan ju längre in mot kärnan du kommer ju mörare och mjällare är köttet. Helt underbart!


Så här kan det se ut när du lägger upp en Dubbel-snake i en klotgrill. Lägg upp briketterna i en halvmåne med 2, 3 eller kanske 4 briketters tjocklek beroende på grill och briketter, man får helt enkelt testa sig fram. Tempraturen i grillen ska ligga på mellan 80 - 120 grader för low and slow och 120 - 180 grader för medelvärme. När du lagt upp briketter i en halvmåne så kan du strategiskt strö rökflis som kommer brinna allt eftersom ormen brinner dit. Slutligen så tänder du en startdos som ni även ser på bilden, det gör att grillen blir varm och sedan kommer glöden helt enkelt att vandra genom briketterna ända tills den brunnit ut.

En enkel snake gör du på samma sätt men placerar då startdosen på ena sidan av snaken istället för i mitten. Köttet sedan ska du lägga på andra sidan grillen så det inte kommer i kontakt med själva glöden.

Så var inte rädda för att labborera med grillen, det gör det hela mycket svårare, mycket roligare och väldigt mycket godare att avnjuta resultatet sen :)

Ha det fint! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar