torsdag 14 april 2016

Grillad torsk


Vad gör man när grillbegäret kickar in och vädret utomhus är allt annat än inspirerande? Antingen skiter man i att grilla eller så river man eld i Lotusgrillen! Lotusgrillen är en ruskigt praktisk liten grill. Vi använder den inomhus eller på altanen under vinterhalvåret och på sommaren hänger den med på utfykter, samt på husbilsturer.

Har ni förresten sett nya hamburgar-serien med Johan Jureskog? Riktigt underhållande och bra serie hittills efter två avsnitt. "Världens bästa burgare" heter programmet och finns på Viaplay om du missat det. Jag älskar den sortens program där man nördar ner sig i den fantastiska Amerikanska matkulturen! Man blir dock lika besviken på sig själv varje gång när man inte äter en burgare samtidigt som man ser programmet, för man blir ju så sjukt sugen.

Därför har jag precis bestämt att jag i helgen skall laga till en riktigt god burgare från scratch, det var faktiskt ett tag sedan och nu går det inte att hålla tillbaka längre.


Nog om Lotusgrillar och hamburgare, nu går vi igenom hur man lagar till denna fräscha fiskrätt istället :)

Grillad torsk 4 port:

 • 600 g torskrygg eller torskfilé
 • salt & peppar
 • olivolja
Börja med att torka fisken med hushållspapper så ytan blir torr. Salta och peppra rikligt runt om och pensla in fisken med olivolja. Grilla nu sedan på direktvärme tills fisken är klar, ca 2 - 3 min på varje sida. Fisken är klar när innertempraturen når upp till 52 grader eller när fisken skivar sig då du trycker på den.

Grillad sparris:
 • Sparris
 • salt
Lägg sparrrisen i en kastrull med ordentligt saltat vatten. Koka upp under lock och drag kastrullen från plattan. Låt stå i 5 min och häll sedan av vattnet. Grilla nu på direktvärme tills dem fått fin grillyta. 

Räkröra:
 • 300 g räkor med skal
 • 1 burk stenbitsrom
 • 1 - 2 msk majonnäs
 • 2 tsk citronsaft
 • 3 dl creme fraiche
 • ev. hackad dill
Skala räkorna och blanda alla ingredienser och tag den mängd creme fraiche som krävs för att få bra balans, dvs tag lite i taget och smaka av hela tiden. Smaksätt ev med dill på slutet om så önskas. Klart! Servera gärna med några oskalade räkor vid sidan om, det är gott och socialt att pilla med under middagen. Jag vet inte om ni har tänkt på det men jag äter faktiskt väldigt mycket fisk nuförtiden, det är bara att skrolla på bloggarna så hittar ni mängder av fiskrätter. Detta är både medvetet och omedvetet. För en tid sedan så kvoterade vi in fiskrätter i våran veckomatsedel, men nu hamnar dem där automatiskt. Med andra ord så har vi skapat oss en god trend, gamla köttälskare som vi är.

Det får då bli mitt tips till er för dagen. Planera in minst en fiskrätt och en vegetarisk rätt i din veckomatsedel (Mån - Fre), om du inte redan gör det. Det är en bra start och en nödvändighet i dagens samhälle. Ska du äta kött sedan så är det viktigt att variera sig och välja bra kött om man kan. Ha det fint! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar