tisdag 5 mars 2019

Våra grillar del 8

Våra grillar del 8: Big Landmann


Idag tänkte jag fortsätta serien "våra grillar" med att skriva om Landmanns fetaste och kanske bästa grill, Big Landmann! Ingen har väl undgått kamado-grillarnas genombrott som var 2017 och så inte jag heller! Jag fick hem den här grillen kring påsk 2017 och har grillat med den flitigt ända sedan dess och jag kan inte hitta något kompliment till denna grillen, den är helt fantastisk, snygg och precis.


Först måste jag säga att den här grillen har bloggen blivit sponsrad med av Landmann. Jag har inga
som helst krav på mig från deras sida om exponering eller andra överenskommelser överhuvudtaget, det är ren sponsring. Big Landmann är som sagt en Kamadogrill och det finns ju en rad olika märken. Att grilla med en kamadogrill liknar inget annat! Den är gjord i massiv keramik och sedan glacerad på ytan. Det är ett väldigt coolt hantverk faktiskt och det finns lite olika videos på Youtube man kan kika på om du är nyfiken. Den massiva keramiken gör att den isolerar värmen väldigt bra och när du får upp värmen i den så blir det "självdrag" i den. Du kan sedan justera draget med hjälp av ventilen i botten och på toppen för att ställa en väldigt precis temp och låta den tuffa på där i timme efter timme, därav perfekt för rökning.


Precis i temp som jag nyss nämnde så klarar den här grillen att i timtals håla en låg eller medeltemp. Men den kan också komma upp i extremt höga tempraturer om du så vill. Om du tex skall baka pizza så kan du på relativt kort tid pumpa upp grillen i 350 - 400 grader. Med andra ord så klarar den allt egentligen, det är den perfekta multi-grillen om man inte vill ha olika grillar och rökar hemma på gården (varför man nu inte skulle vilja ha det :)... ).

Hela konstrutionen gör grillen väldigt energisnål. Du spiller inte ut massa energi som du gör i en traditionell klotgrill tex, där större procent av värmen än i en kamado strålar ut ur grillen, samt att den värmeförlusten skapar sämre "drag" i själva grillen.

Så ska man sammanfatta detta så har du en lägre förbrukning av kol än i en klotgrill. Du har också en bättre tempraturkontroll iom att den håller värmen längre på samma mängd kol. Du kan också mycket snabbare öka tempraturen i en kamadogrill genom att öppna upp spjällen än i en klotgrill. Den är  mer följdsam med tempraturerna.


Vad gäller utrustning så är ju kamadogrillen så flexibel så den kräver nästan att man skall ha viss utrustning redan från början. Nu säljs många grillar redan med den viktigaste utrustningen från start men många gör det inte. Det man behöver för att kunna använda kamadon för både grillning och rökning är en "deflector", vilket är en skyddsskiva som med ett fäste hängs under grillgallret. Jag kan också rekommendera dubbla grillgaller som finns att köpa till dem flesta kamados, som ni ser ovan så blir det två våningar galler. Det är bra vid rökning för att kunna röka större mängder men även vid grillning att kunna variera distansen från grillkolen och även vid pizzagrillning.

Sedan rekommenderar jag en eller flergångs alutråg som alltid är bra att ha vid rökning och indirekt grillning osv. Kan här med fördel användas som skydd för deflector, samt vattenbad ovanpå deflector.


Andra fördelar med denna grill är att den är snabb att tända. Jag rekommenderar att du kör grillkol i denna och inte briketter. Eftersom den är så effektiv så är ju detta dennes fördel och du vill då minimera aska som täpper till luftflödet och därav skippar vi briketter som alstrar för mycket aska. Jag köper Premiumkol av bra kvalitet för bästa resultat, går så klart att använda vilket kol som helst men premium med hårt pressat kol i större bitar är att föredra.


Sammanfattningsvis då.. Jag gillar den här grillen skarpt! Den är läcker och utstrålar kvalitet med sina 140 kg på en stadig grillvagn med förvaring undertill och med två stycken infällbara sidohyllor. Fäller du in hyllorna och drar på överdraget så tar den ganska diskret plats på altanen. Sen är den ju så läcker! Jag älskar den svarta knottriga glaceringen och rostfria detaljerna. 

Den är rolig att grilla på under höga tempraturer, det bara fräser till och flammorna spottar upp på en fet entrecote tex. Men det fina är att du har hela spektrat och det är du som bestämmer hur mycket tryck du vill ha i grillen, det är det häftigaste tycker jag.. 

Det är en rök! Bara det är ett argument nog, att det är både en grill och en rök. Den gör också båda på bästa sätt, det kan egentligen inte bli bättre. 

2 kommentarer:

  1. Om du ska röka, föredrar du denna kamado-grill, eller väljer du hellre en "tunngrill" som t ex Landmanns Tarurus?

    SvaraRadera
    Svar
    1. Det är enkelt att röka i denna då den är enkel och precis i temp, ställer du in den så vet du att den kan gå i typ 4-5 timmar utan underhåll. En Taurus tex kräver mer hands-on, men jag gillar det oxå, plus att i en sådan kan du köra med ved och annat som inte går i en kamado. Alla grillar har sin charm..

      Radera