måndag 24 november 2014

Helgrillad picnicbog med caprese & zucchinitzatziki


Efter ett långt brake från grillbloggande så känner jag verkligen att det är dags att posta ett inlägg ikväll! Det blir ju tyvärr mindre grillande ünder dessa mörka tråkiga höstdagarna och jag har faktiskt inte grillat utomhus på över en månad vilket såklart är en katastrof, men med tre soltimmar här hemma under den senaste månaden så kan man förstå att suget är lite avslaget.

Då kommer ju Lotusgrillen väl till pass! Den har fått stretchas än en gång då jag grillade en hel picnicbog på indirekt värme. Jag har kikat runt både högt och lågt på nätet men inte sett någon göra något liknande faktiskt, så jag hoppas att detta kanske kan ge lite eko och så småningom få fler att börja labborera med sin lotusgrill precis som man gör med sina traditionella grillar. Mer om tillvägagångssättet längre ner i inlägget.


Hur vart köttet då? Hur jäkla bra som helst och helt enligt planen. Biten låg på grillen i knappa fyra timmar på låg tempratur och plockas exakt när innertempraturen når 68 grader. Värmen tränger långsamt in i kärnan på köttet, grad för grad under lång tid och det är den viktigaste ingrediensen när du lagar fläskkött!

Med andra ord så kan du marinera och krydda hur fasen du vill, men det som ger mest effekt är själva tillagningen...


På tallriken då så ville jag såklart att det goda och saftiga köttet skulle stå i centrum med ganska milda och fräscha tillbehör. Så jag valde att göra en Caprese som är så jäkla gott i sin enkelhet. Du varvar helt enkelt tomat och mozzarellaost, ringlar över olivolja och en aning salt samt kryddor efter humör, tex basilika, persilja, gräslök eller vad du vill.

Jag gjorde också en röra med lite tzatzikitänk och den gjorde jag såhär..

Zucchinitzatzikit:
  • ½ zucchini
  • 1 liten vitlöksklyfta
  • 5 dl turkisk yoghurt
  • 1 tsk citronsaft
  • 1 paket fetaost
  • salt
Tärna zucchinin, smula fetan och riv vitlöken. Blanda sedan alla ingredienserna i en skål och smaka av med salt. Låt sedan stå och dra en stund innan servering. 


Tillbaka till själva tillagningen av köttet då. Jag grillade en picnicbog men det går lika bra med vilket fläskkött som helst men håll koll på innertempraturen för att få den perfekt tillagad. Innertemp på fläsk skall inte understiga 68 grader. Även kött i skivor kan fördelaktigt grillas på indirekt värme!

Vad är indirekt värme då? Med det menas att köttet grillas utan att komma i kontakt med själva värmekällan, lite varmluftsugnstänk med andra ord. Köttet tar smak av grillkolen via den varma luften men stressas inte av den heta värmekällan.

Skulle man grilla hela den här biten direkt ovanför kolet så skulle det knappt gå att tugga det färdiga resultatet eftersom detta köttstycke inte innehåller så mycket fett.


Hur grillar man indirekt på en Lotusgrill då enligt min improviserade teknik. Jo nämligen såhär.
  1. Fyll enbart kolkorgen till hälften med grillkol för att få ner värmen i grillen. Justera värmen med fläkten, i mitt fall på lägsta hastigheten. Skall du grilla som jag i ca 3 - 4 timmar kommer du behöva fylla på kol ett par gånger.
  2. Tag en stor folieform eller liknande och fyll denna med vatten. Placera formen ovan kolkorgen för att skärma av direktvärmen. Tänk på att fylla på med vatten då det dunstar.
  3. Placera sedan ett galler ovanpå folieformen vilket du lägger köttet på. Pensla gärna köttet med marinad under grillningen.
  4. Sist men inte minst så grillar vi såklart med locket på! Tempraturen i grillen bör ligga mellan 80 - 150 grader. I mitt fall så lågt jag kring 120 grader.

Här ser ni hur köttet ligger och svettas i grillen. Det tar smak av både kryddor och marinad men framförallt av den varma, rökiga och fuktiga luften i grillen!! Det är det som ger slutresultatet...

http://jimpsgrill.blogspot.se/p/instagram.html
Bilden länkad från @jimps_ Instagramflöde
Kom också ihåg att både Jimpsgrill och Jimpslchf finns på både Twitter, Facebook, Instagram och bloglovin om ni vill ta del av mer tjat från mig :)

Ha det fint! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar