tisdag 12 maj 2015

Grillad biff med grönsaker & kryddsmör


Ingen dålig lunch va? Vi åt faktiskt detta till lunch förra helgen, Camilla skulle jobba kväll så vi ville skämma bort henne litegrann vid lunch. Det är en hel bit biff som jag skivat i stora tjocka skivor, dessa grillas sedan på en superhet grill tillsammans med förblancherade grönsaker. Alltsammans är grillat och klart på enbart några få minuter. Till detta gjorde jag tidigare på förmiddagen ett kryddsmör som sedan stått och myst i kylen fram tills serveringen. Det behöver inte varje mer än så tycker jag! Enkelt och fräscht, inga krusiduller...

Hur har annars den här grillvåren varit? Jag ligger i såklart men jag tycker ändå att det varit lite väl svalt och då pratar jag både om vädret och litegrann om intresset. Jag tycker inte att vädret har varit med oss riktigt lika bra som man är van vid såhär års på senare tid. Med intresset menar jag kanske inte att intresset har sjunkit men jag saknar litegrann den här grillhysterin som kan infinna sig vid kanonfint vårväder på helgerna, men det kommer såklart! :)


Kryddsmör:
 • 100 g smör
 • 2 pressade vitlöksklyftor
 • 1 msk finhackad persilja
 • 1 msk olivolja
 • ev. en nypa salt
Smält smöret och blanda upp det med dem övriga ingredienserna. Klicka ut det på ett plastark och rulla till en boll. Låt sedan vila i kylen ett par timmar innan användning.

Vill du veta hur jag gör när jag grillar mina tjocka biffskivor så klicka in här och ta del av alla knep!

 Här ska jag slå ett slag för gasolgrillen också! Som ni ser på bilden ovan så grillar jag denna rätt på våran gasolgrill och det av den enkla anledningen att det knappt är värt att tända upp en brikettgrill för att grilla kött och grönsaker på hög värme i 3 - 5 min. Jag lovar er dessutom att det inte finns en människa på jorden som kan säga att köttet du grillar på detta sätt på en gasolgrill kontra en brikettgrill skiljer sig i smak. Den ständiga myten som har bevisats felaktig så många gånger. Det hänger inte på grillen utan helt enkelt på grillaren ;)

Jag som grillar ofta kan bli trött på tjatet om gasolgrill vs kolgrill, ni vet det klassiska citatet "grillat ska smaka grillat" och "det ska lukta kol när man grillar". Jag tror att det är så att folk som säger detta är dem som grillar allra minst, det sägs bara för att sägas och nu ursäktar jag såklart om jag trampar någon på tårna men jag tror detta är fallet många gånger. Jag gillar såklart också doften av grillkol men jag menar att det har blivit en grej att gasolgrill inte är lika fint att grilla på som en kolgrill men oftast grillar gasolgrillare oftare och blir på så vis duktigare grillare, det om något är ett bra argument till att införskaffa dig en gasolgrill ;)

Ha det fint! /Jimps

3 kommentarer:

 1. Jag får väl försvara kolgrillen då :) Problemet i Sverige är den dåliga grillkolen som inte ger vare sig smak eller hetta. När jag hyrde hus i Toscana och fick tag på riktig kol gjord av gamla olivträd, jösses vilken grillning, jag kan 10 år senare drömma om den grillkolen. Och sedan dess försökt få ta på bra kol men inte hittat. Så jag förstå att många hyllar gasolgrillen men är inte det lite som att ta fram grillpannan :)
  Ta för en inspirerande blogg!
  Eva

  SvaraRadera
  Svar
  1. Härligt och spännande kommentar eva! Låter underbart med olivträdskål och jag kan bara hålla med dig om att grillkolet borde hålla bättre kvalitet här hemma! Jag måste också understryka att jag oftast grillar med kol och briketter själv här hemma och inte bara med gas. Ha det fint eva! /jimps

   Radera
  2. Härligt och spännande kommentar eva! Låter underbart med olivträdskål och jag kan bara hålla med dig om att grillkolet borde hålla bättre kvalitet här hemma! Jag måste också understryka att jag oftast grillar med kol och briketter själv här hemma och inte bara med gas. Ha det fint eva! /jimps

   Radera