söndag 16 augusti 2015

Helgen med husbilen


Precis som förra helgen så stack vi iväg med husbilen direkt efter att vi stämplat ut från jobbet! Vädret var perfekt, hela familjen var laddad så det var liksom inget att välja på, vi skulle bara iväg. Vart vi skulle var inte lika noga så vi tog en kort tripp på fredag eftermiddag och stannade till i Säter på deras camping. En helt ok liten camping belägen intill en sjö. Vi grillade, varvade ner i solen och spelade lite kort på kvällen innan vi trötta efter arbetsveckan gick och lade oss.

En riktigt skön eftermiddag och kväll, helgen känns så mycket längre när man sticker iväg redan på fredag kväll. Man slipper alla måsten på hemmaplan och kan enbart fokusera på varandra...


Dagen efter så tog vi det lugnt på förmiddagen och vi hade ingen riktig plan för vart vi skulle hamna på eftermiddagen. Vi åkte runt i Ludvika-trakten och sökte efter någon fin plats men det var inte lätt att hitta någon camping eller ställplats med rätt läge! Efter mycket om och men så hittade vi till slut en grymt mysig camping i smedjebacken. Här grillade vi kycklingfilé indirekt och toppade den mot slutet med grillad bacon och cheddarost. Till den goda kycklingen så gjorde vi en kålrotsgratäng som även den grillades samtidigt på våran lilla picnicgrill.


Här ser ni hur jag lyckades snickra ihop denna rätt på våran picnicgrill. Gratängen ligger i ena folieformen och grillas indirekt med 50/50 teknik. Den högra folieformen är tom och används enbart som stöd åt det övre gallret som kycklingen ligger på och grillas indirekt med locket på.

För receptet på kycklingen klickar du in här! och för receptet på den goda gratängen klickar du in här...Det vart ju sommarväder till slut! Vi har ju haft några riktiga kanondagar den senaste tiden och Lördagen bjöd verkligen på en sådan. Här har vi parkerat husbilen på campingen i Smedjebacken och fasen vilken skön kväll det var. Svårslagen känsla när markisen och utemöblerna är ute, grillen är tänd och pilsnern kall och go! Det blir nog inte så jättemånga fler husbilsturer detta år så nu gäller det att njuta till fullo av dem som är kvar...

Hon ser litegrann ut som en solblekt skokartong våran husbil och ett av kriterierna när vi bestämde oss för att köpa husbil var förutom att den skulle matcha våran budget att den skulle vara så ful som möjligt. Ska det vara så ska det vara och helst skulle jag vilja ha en "pilote" eller liknande som verkligen är asfula men vi fick nöja oss med denna. Det viktiga är att den är funktionell, fräsch och charmig. Allt detta har våran gamla cruiser och jag är supernöjd med vårat köp. Vi har redan nu börjat planera nästa års semestertripp även om inget är hugget i sten så känner vi oss trygga med att åka långt i denna efter den här sommarens knappa 300 mil. Just nu lockar Danmark och Tyskland mest men jag är också sugen på att ta hela Norrlandskusten och tuffa in i Finland. Vi får helt enkelt se vart kosan styr efter den långa vintern men en sak är säker och det är att det blir nog bra vilketsom... 


Det var kallt i vattnet men utsikten var det inget fel på! Ungarna badade men jag stod över. Men det är dem här vyerna som får oss att tycka att husbilslivet är fantastiskt. Man kommer ut i naturen och bort ifrån allt vad stadsmiljö heter. Andras frisk luft, varva ner och såklart grilla!


Men nu är vi hemma igen och grillar gör vi ju såklart hemma också. Ikväll grillade vi två stycken olika nöt. Dels en bogskiva och sedan testade vi en ny detalj som heter kållappskärna. Den var riktigt smakrik och god, påminner en aning om högrev fast något mjällare. Jag grillade den indirekt på gasolgrillen tills den nått innertemp på 52 grader, sedan fick den vila i foliepaket en stund innan jag trancherade upp köttet. När du trancherar kött så ska du alltid skära tvärs över köttfibrerna för att inte köttet skall bli tuggigt, viktigt att tänka på!


Vi äter ju som ni vet mycket kött men vi äter ännu mera grönt! Dagens grönt bestod av helgrillat blomkålshuvud, tomat, champinjoner & aubergine. Idag måste jag också erkänna att vi fuskade med såsen och åt en färdig bearnaisesås, ibland har nöden ingen lag... Jag kan verkligen rekommendera helgrillat blomkålshuvud, det blir riktigt bra och såhär lyckas du med det...

Helgrillat blomkålshuvud:
  • Blomkålshuvud
  • 3 msk olivolja
  • 200 g smör
  • salt
  1. Tänd upp grillen med indirekt teknik. Tempraturen i grillen bör ligga mellan 150 - 180 grader.
  2. Lägg huvudet på den kalla zonen och pensla in med olivoljan samt salta ordentligt. Tag sedan en tandpetare och stick ner på toppen av huvudet. Tag sedan 50 g smör och fäst i tandpetaren som då kommer att smälta ut över huvudet under grillningen. Upprepa smörproceduren var 15 e min så att huvudet blir rikligt smörat.
  3. Låt huvudet gå på grillen ungefär en timma. Det är också en smaksak hur du vill ha det om det ska vara helt genomgrillat eller lite aldente så du får helt enkelt känna efter. Jag gillar det snudd på helgrillat med en aning tuggmotstånd så då tar jag den efter en timma. Använd också folieform som droppform under huvudet för att förhindra flammbildning av det droppande smöret och oljan!
Tomaterna sedan halverar jag samt saltar rejält innan dem går på grillen, dem grillar jag på direktvärme tills dem fått fin färg och är genomgrillade. Champinjonerna grillas även dem på direktvärme enligt konstens alla regler och samma sak med auberginen. Auberginen penslar jag med lite olivolja och saltar under grillningen, var då försiktig med oljan som kan flamma upp en aning. Alla grönsaker som grillas direkt kör du såklart samtidigt som du grillar blomkålen och ett ev kött på indirekt värme i grillen. Det gäller att vara smart och utnyttja hela grillens kapacitet vid en indirekt grillning eller rökning ;)


Inga kommentarer:

Skicka en kommentar