söndag 26 juni 2016

Den vita röken


God dag på er allesammans. Hoppas ni haft en bra Midsommar med massa god mat och trevligt umgänge, det har vi haft och nu blickar vi frammåt mot fyra veckors ledighet, med massor av grillande förståss!

Just iår har vi faktiskt inte planerat så mycket inför semestern utan tar det lite som vi känner för det. Tidigare år har man alltid haft hela semestern utstakad men iår ska vi försöka att vara hemma mer än vanligt och komma ikapp med en del fix i hus och trädgård. Vi får helt enkelt se vad som händer och vad som faller oss in i sommar.

En sak är iaf säker och det är att grillarna kommer gå varma oavsett om vi är hemma, ute med husbilen eller andra äventyr. Igår låg vi på "playan" och solade hela förmiddagen, eftermiddagen sedan tillbringades i en solstol framför smokern innan det var dags att avnjuta godsakerna som rökts. Jag rökte tjocka revbensspjäll och chicken wings på smokern, sjukt gott och perfekt Lördagsmiddag efter en bra dag i solen.


Bra planering och nogranna förberedelser gör att man lugnt kan sätta sig och invänta maten som behöver några timmars svettande i röken. Jobbigt och krångligt att röka? Inte direkt!

Såhär tillagade jag fläsket och kycklingvingarna...

Tjocka ribs 4 - 6 port:

  • 1 - 1,5 kg tjocka revbensspjäll
  • 1 tsk paprikapulver
  • ½ tsk spiskummin
  • 1 tsk kebabkrydda
  • ½ tsk vitpeppar
  • 3 krm cayennpeppar
  • 1 tsk salt
  • valfri bbq sås
Gör en rubb genom att blanda alla kryddorna. Smek in köttet med rubben och pensla ett tjockt lager med bbq-sås runt om. Köttet skall vara rumstempererat innan det hamnar på röken. Rök nu på 100 - 120 grader i ca 5 timmar. Innertempen bör landa på ca 70 grader. Låt vila 20 min du skär upp köttet i tjocka skivor och serverar. 
Chicken wings 4 port:

  • 1 kg kycklingvingar
  • 1 tsk paprikapulver
  • 1 tsk curry
  • 1 tsk kebabkrydda
  • 2 krm cayennpeppar
  • ½ tsk vitpeppar
  • 1 tsk salt
  • valfri bbq sås
Gör en rubb genom att blanda alla kryddorna precis som med fläsket. Smek in vingarna med rubben och pensla ett tjockt lager med bbq-sås runt om. Vingarna skall vara rumstempererat innan det hamnar på röken. Rök nu på 100 - 120 grader i ca 3 - 4 timmar. Innertempen bör landa på ca 70 grader. Låt vila 20 min innan servering.  


Tips på bränsle vid varmrökning:

  1. Tänd upp röken med 3/4 tändrör briketter, gärna av bra kvalitet. Tempraturen i röken skall ligga mellan 80 - 120 grader. Vid rökning längre än 3 - 4 timmar så behöver du fylla på med otända briketter eller kol med jämna mellanrum för att bibehålla värmen. 
  2. För att få till själva röken som är superviktig så använder jag antingen rökflis eller chunks som du köper i affären. Blötlägger dem en timme innan användning och strör det direkt ovan kolbädden med 30 min mellanrum. Eller så använder jag blandved som jag har hemma på gården. Då är det viktigt att veden har fått torka minst ett år för att du skall få den fina vita röken. Tänk här på att ved alstrar väldigt mycket värme så använd mindre bitar för att inte få för hög temp i röken. Du kan med fördel även blötlägga veden för att få ner tempraturen en aning vid användning. 
  3. Superviktigt att du håller koll på tempraturen och ställer ventilerna därefter! Ha ventilerna helt öppna till en början och vrid sedan ner dem tills du landar på den temp du vill ha. Tänk på att du vill ha en så långsamt brinnande kolbädd som möjligt så sträva efter lågt ställda ventiler och pyttsa heldre in mer kol med lågt ställda ventiler än att du har en aggresiv kolbädd med öppna ventiler som då brinner ut snabbare. 


Den vita röken som jag nyss nämnde. Det är såhär det skall se när röken ångar ut efter att ha smekt köttet på vägen. Den vita härliga röken är en ren produkt som kommer från trädet som pyr i eldningslådan. Dagen till ära så körde jag både Whiskeyflis och vedstickor. Skulle röken vara svart eller brun så ska du vara direkt skeptisk, då är det något som inte riktigt är som det ska!

Om röken är svart eller brun så kan det antingen bero på att du använder briketter av dålig kvalitet som antingen är prepparerad med dåligt bindemedel, dålig råvara eller att dem är en aning sura. Om det är ved eller chunks som bidrar till den dåliga röken så beror det på att den inte fått torka tillräkligt länge eller att den är sur. Den här röken är inte trevlig att röka med och kan ge en bitter och stickig smak.

Hoppas ni fått lite bra tips inför kommande varmrökningar där hemma. Ha det fint så hörs vi en annan dag! /jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar