måndag 20 juni 2016

Varmrökta räkor kröner tapasbrickan


Vi har varit på bortaplan den här helgen och man säger ju att hemma alltid är bäst, men många gånger kan det vara lika bra eller tom lite bätte på bortaplan. Speciellt om borta näst intill är hemma som i vårat fall den här helgen. Vi har varit på en väldigt kär och bekant bortaplan som heter Rullsand som vi besökte med våran kära husbil. Husbilen som stått och vilat sig i form på våran vinterförvaring hos en lokal bonde bara några stenkast ifrån vårat eget hus. Det visade sig när jag plockade ut den att den var i samma form som förra säsongen. Bilen är ett år äldre, ett år charmigare och ett år snyggare. Våran gamla veteranare som vi travade runt hela södra landet med förra året står med andra ord redo på uppfarten för trevliga turer i sommar! 


Ni som följer denna bloggen vet att jag brinner för campingliv precis som mitt grill-liv, det går lite hand i hand på sommaren. Men ni som enbart är intresserade av mitt grillande vet kanske också att rökta räkor är något jag skrivit om mer än en gång! Tidigare inlägg om rökta räkor ligger på topplistan bland mina inlägg så det tyder förhoppningsvis på att jag inspirerat några av er att testa på dessa. 

För att jag nu ska övertyga ännu fler så måste jag än en gång promota dessa lättlagade och sjukt goda räkor. Just doften när man plockar av dem från grillen är oslagbar. När dem legat och myst i 20 - 30 min i en rökridå så tar dem inte bara smak av röken utan dem blir också lätt tillagade på den indirekta värmen. Dem mjuknar en aning och tar även smak av oljan, vinet och chilin som jag toppat dem med, men den härligaste kryddan är rommen i räkorna som upphettad återger en sjukt trevlig både smak och doft till räkorna. 

Så ni som inte testat att göra dessa godingar måste göra det så fort som möjligt och ni som ätit dessa tidigare har säkert blivit tillräkligt frestade vid det här laget så att ni självklart planerar in en räkrökning inom kort... 


Rökta räkor 2 port:

  • 400 g räkor hela med skal, frysta
  • ½ dl olivolja
  • ½ dl vitt vin
  • 1 hackad röd chili
  • 1 stor folieform
  • 2 nävar fökflis av körsbär eller äpple 

  1. Börja med att hetta upp grillen med 50/50 teknik, dvs värmezonen skall vara förpassad längst ut på ena kanten i grillen. Tempen i locket på grillen skall ligga kring 120 grader. Blötlägg rökfliset 20 min innan användning.
  2. Använd nu röklåda som placeras med rökfliset i direkt ovan flammskydden i gasolgrillen. På kolgrillen strör du fliset direkt ovanpå kolbädden.
  3. Strö ut räkorna i folieformen och ringla över olivolja, vin och hackad chili innan du placerar formen på den kalla sidan i grillen.
  4. Nu röker du räkorna med locket på i önskat lång tid. För lättrökta så låter du dem gå ca 20 min. Annars kan du låta dem ligga längre om så önskas. 
Servera gärna i tapasform tillsammans med lite olika ostar och andra charkuterier. Gärna också med en aioli att doppa i! Aioli är busenkelt att göra själv och vill du läsa receptet på min aioli och ett tidigare inlägg om rökta räkor så kan du klicka in här! Jag romantiserar och snackar upp husbilslivet en hel del när det nämns här på bloggen och det med all rätt. Men nu tänkte jag skriva lite om utmaningarna med att åka i en plåtburk som hängt med i många år. Jag skulle gärna åka i en ny modern husbil men jag har varken lust eller råd att lägga ut en miljon kronor på en sådan. Sedan är jag svag för gamla, fulsnygga och slitna bilar om jag ska vara ärlig. 

Jag kan börja med att skriva om själva utmaningen som dyker upp när du letar efter en veteranare på begagnat-marknaden. Vi flängde runt både hemma och långväga innan vi till slut kom över denna bil som var precis det vi sökte. Vi fick uppleva lurkiga gubbvagnar med inredning som får dig att börja käka lyckopiller efter semestern. Vi fick också uppleva skojare till bilhandlare som öppenbart bjudit in vänner för att försöka trissa upp priset. Men det värsta av allt var en idiot till bilhandlare som lurat ner oss 25 mil bort med fint tagna bilder och med lovord att det inte fanns några synliga skavanker på bilen. Väl på plats så gick det inte att ta misste på mögeldoften så fort jag gick in i bilen och när jag börjar öppna förvaringsluckorna så är det svartmögel precis överallt! Den bilen är bara att skrota direkt och jag blir irriterad att folk ens har mage att sätta ut sådana här bilar till försäljning med normalpris och med försök att lura folk på tid och pengar. Så ska man köpa begagnad husbil av äldre modell så gäller det verkligen att vara observant på skavanker och då framförallt fukt.

Förbannad efter den sista incidenten jag beskrev ovan så satte sig jag, grabben Vincent och hans Morfar och käkade hamburgare i Uppsala påväg hem. Där slet jag upp telefonen för att kolla om det kommit in några nya bilar på blocket och som av en händelse så fanns det en i just i Uppsala. Vi beslutade oss för att kika på den innan vi åker hem och vips! Där var den och grabben Vincents besvikna ansikte som han haft ända sedan vi lämnade den förra husbilen vände direkt när vi skakat hand om köpet av denna. Han var eld och lågor på vägen hem precis som jag. Bilen som är lite sliten på utsidan men väldigt fräsch invändigt kändes helt rätt och den tidigare ägaren gav också ett väldigt bra intryck vilket också är viktigt. 

Nu har vi haft den ett år och visst har vi stött på en del krångel, det får man räkna med på en sådan här gammal bil. Jag kan inte mycket om motorer så det är tur att motorn inte krånglar för då hade jag gått bet. Jag är dock ganska haj på el och väldigt envis i att lösa problem så dem egenskaperna har jag fått användning av. Det hör till att det dyker upp lite krångel som behöver åtgärdas på semestern och det ger bara en extra krydda så länge det inte är totalhaveri eller överjävligt :)

Så på svaret om jag skulle rekommendera dig att köpa en gammal husbil eller husvagn är svaret självklart JA, men du måste också vara beredd på att det kan vara ett riskabelt köp. Du måste också vara beredd på att få skruva och fixa en del med bilen då saker och ting kommer att krångla en del. Fördelen är att andrahandsvärdet är väldigt bra om du skulle känna att detta trots allt inte var din grej eller om du skulle vilja byta upp dig. 


Nu blev det mycket husbilssnack men tillbaka till tapasbrickan vi åt. Ett litet tips är att gå till eran lokala charkdisk och be personalen att skära upp kallskuret av blandad sort till dig. Har du kunskap eller nyfikenhet kan du såklart peka och säga till vilka sorter du vill att personalen skall skära upp åt dig, det brukar vi göra och så även idag. Några goda lagrade hårdostar är alltid trevligt. Dagen till ära hade vi inte bara dem rökta räkorna utan också gravad lax. Sist men inte minst hemmagjord chiliaioli och kalamataoliver. Allt passade så bra tillsammans och med dessa goda räkor som pricken över i så var denna sena Söndagsmiddag en perfekt avslutning på helgen.

Ha det fint. /jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar