söndag 24 juli 2016

Pulled pork tacos


Jag kan tycka klassisk svensk fredagsmys-tacos med kryddad köttfärs och hela det paketet kan vara gott typ en gång om året kanske. Det är så tjatigt och jag vet att det finns människor som äter det varje helg och tycker att det är lika gott varje gång. Inget fel med det alls men för mig är det väldigt fascinerande. Men nu är läget såhär att resten av min familj tycker jättemycket om tacos och äter det mer än gärna så ofta dem får chansen, vilket brukar inträffa var tredje helg då jag jobbar. Men jag tänkte dela med mig av lite tips och idéer idag på hur du kan variera och fräscha upp tacon och få i dig en bättre slutprodukt i magen.

Vi kan ju börja med själva tacokryddan som många gånger är rena rävgiftet med glutamat och en hel del andra E-ämnen som vi inte riktigt vet hur våra kroppar reagerar på egentligen. Just glutamatet reagerar dock dem flesta på, mer eller mindre. Det är den som ger den här äckliga mättnadskänslan som gör dig slö, lite dåsig och kanske tom må lite illa efter maten. Man kan också om man är extra mottalig känna att det blir tungt att andas, få huvudvärk och yrsel. Det är vanliga symptom på glytamat, dessa och många fler finns att läsa om på livsmedelsverkets hemsida bland annat. När jag äter glutamat så blir jag först och främst darrhänt, det kommer nästan direkt. Sedan när jag ätit en stund eller ätit klart så får jag svullnad i magen, tyngre att andas (man måste ta djupa andetag med jämna mellanrum då det känns som man får i sig för lite syre), lätt illamående och tryck bakom ögonen vilket kan leda till huvudvärk ibland. Jag är med andra ord ganska känslig mot glutamat. Glutamat är ett sött förtjockningsmedel och används jättemycket i texmex och thaimat. Men du kan även finna det i massor av andra livsmedel, främst då halv eller helfabrikat. Läs innehållsförteckningarna och skit i allt skit, det blir då godare och nyttigare!

Nu har jag predikat klart om glutamat och det är inte första och säkerligen inte sista gången jag skriver om denna hemska tillsats. Jag vill också säga att det numera finns bättre kryddmixar som både är ekologiska och inte innehåller glutamat, botanisera i butikshyllorna och välj ett bra alternativ, eller så gör du enkelt en egen! Det är ju inte direkt svårt då det bara är att blanda kryddor. Såklart kan det vara svårt att veta hur och vilka kryddor du skall blanda men då är det bara att följa ett recept, det finns massor på internet eller så smygtittar du på någon av dem ekologiska kryddblandningarna och blandar snarlikt som dem.

Vill du ha en enkelt och bra recept på en god taco-kryddblandning och en basic salsa så kan du klicka in här för att se hur vi tillagar dessa.


Nu har jag pratat om salsa, kryddor och medvetenhet kring tacos. Vad har man mer på tacobordet då? Jo grönsaker och där har jag inga invändningar. Jag älskar grönsaker och där ger jag tacos ett stort plus i kanten då vi på ett positivt sätt får i våra barn grönsaker utan att det är speciellt mycket gnäll! Alla grönsaker är bra i mitt tycke, inga invändningar här :)

Jo sen har vi guacamolen och där har jag ett bra tips så att du slipper köpa en färdig som garanterat också innehåller massa onödiga tillsatser. Mossa 2 - 3 avocados och blanda upp dem med en burk creme fraiche med paprika och chili-smak (2 dl). Lägg i en av avocadokärnorna när du är klar så blir den inte brun efter kort stund heller. Sjuk enkelt och sjukt gott!

Nu kommer vi till mitt stora dilemma när det kommer till tacos och det är ju själva köttfärsen! Jag är så trött på den och det har jag varit länge. Jag kan också tillägga att om du skulle bjuda en Mexikanare eller Amerikanare på detta så skulle dem antagligen tycka att du är dum i huvudet :)  Ju mer man tänker på det så är det faktiskt ganska svårt att förstå att just färsen är så given, men det är väl antagligen för att vi är ett riktigt köttfärs-land. Jag gillar ju mer om du gör som jag gjorde idag och serverade med en saftig och god pulled pork eller varför inte en pulled beef eller pulled chicken. Jag har även tidigare gjord tacos med varmrökt lax och då med mildare såser till, jättegott! Men tamefan så vill resten av familjen åt den fär köttfärsen iaf. Jag har gjort många olika varianter, vilket har varit mitt krav om vi ska äta tacos när jag är med och alla har enligt mitt tycke varit mycket godare. Alla tycker alltid att det är gott men dem kan fortfarande sakna den där svenne-banan färsen, vilket jag har all respekt för och då kan man göra både och så får man plocka lite av varje om man vill. Alla glada, alla nöjda...


Slutligen så måste jag verkligen rekommendera er att göra en pulled pork, chicken eller beef nästa gång ni skall göra tacos hemma! Här har ni ett skysst recept på pulled pork. Vill ni inte lägga ner tiden som krävs för att göra en pulled pork eller liknande så grilla en kyckling och plocka, det har jag gjort ett par gånger och krydda på den lite extra med tacokrydda så blir det hur jäkla fint som helst! Våga släppa sargen och tänka lite nytt, men är det inget för dig så laborera åtminstone med köttfärsen. Mal den själv, kör den i en "slowcooker", "actifry" eller vafasen som helst! Just slowcooker kan jag rekommendera faktiskt när jag ändå kom in på det spåret, tillsätt mycket vätska i den och du får en supersaftig tacofärs. Men! Älskar du din fredags-taco som du alltid har ätit den så kör på det ;)

Ha det fint! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar