torsdag 15 maj 2014

En killer till sås!


God kväll där ute. Jag tänkte flika in med ett inlägg såhär på kvällskvisten och bland annat dela med mig av en "killer"! En kantarellsås som vi åt för några dagar sedan och det är ju såklart en av dem godaste såserna enligt mig iaf. Jag gör den fyllig, fet och med massa smak, den ena såsen blir nästan aldrig den andra lik eftersom jag gillar att labborera lite men gott blir det alltid. Jag uppmanar er nu att ge er ut i skogarna i sommar/höst och plocka dessa gula godingar, frys in dem och plocka som oss fram dem ibland när ni vill skämma bort er lite extra. Det är faktiskt livskvalitet!


Hur gör man då den här såsen? Som jag sa tidigare så vill jag gärna ha min kantarellsås fet, näst intill stabbig och lite trögflytande med mycket smak av svamp, fond, kryddor och kanske en svag touch av ost, vin eller whiskey. Denna dagen till ära gjorde jag såsen såhär...

Kantarellsås 4 - 6 port:
  • 200 g förvällda gula kantareller
  • 2 st schalottenlökar
  • 1 msk kalvfond
  • smör
  • 1 dl vitt torrt vin
  • 3 - 4 dl vispgrädde
  • 50 - 100 g färskost
  • 50 g blåmögelost
  • 1 - 2 tsk soja
  • salt & peppar
Börja med att hacka schalottenlöken och fräs den tillsammans med svampen i en kastrull med smör, salta och peppra svampen under tiden den fräser. När det slutat ryka i kastrullen och svampens all vätska dunstat så slår du på vinet och låter det reducera till hälften. Slå sedan på grädde, färskost, blåmögel, fond och soja. Låt stå och puttra i 20+ minuter. Avslutningsvis innan servering så smakar du av med salt och peppar. Klart!

Färskosten gör att såsen får en fast konsistens utan att du behöver använda redning, lchfare som vi är.


Vi har blåst ur kylskåpet den senaste veckan och det är så jäkla skönt! Laga mat på allt som finns hemma och sedan fylla på med nytt när kylen är tom istället för att det bara byggs på och matvaror hamnar i glömska innan dem får ta resan ner i soporna. Tallriken ovan är ett resultat av detta för det hör ju inte till vanligheterna att man grillar kassler, men varför inte... Det var gott! Till den skivande jag upp Aubergine som penslades med olivolja och salt innan den grillades. Även klassikerna lök, svamp och majs grillades... ja vi äter majs fast vi pysslar med lchf bara för att det är så jävla gott, men för mycket får det inte bli :) Sedan gjorde jag en röra på creme fraiche, vitlök, currypasta och kryddor. Simpelt och gott!

Testa att skita i och handla på en vecka, förutom det allra nörvändigaste såklart och utmana dig själv att laga mat ur kyl och frys. Jag går igång på sådana utmaningar och det är skitkul. Man måste vara kreativ och testa lite nya saker som man aldrig skulle göra annars.


Kasslerna grillar på kalla sidan och grönsakerna på varma sidan i klotgrill med 50/50 upplägg av briketterna.

 
Hamburgare är aldrig fel! Denna bilden är plockad från mitt Instagramflöde, följ mig gärna om du vill bli pepprad med massa spontana grillbilder, avändare @jimps_
 
Ha det fint gott folk! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar