onsdag 24 september 2014

Grilla med lock!


Hur många av er lagar hela middagar på grillen? Det brukar jag göra även om jag inte alltid gör det. Det är något speciellt med att laga en hel måltid över glöd eller öppen eld, eller är det bara jag?

Det är inte spektakulärt utan ibland kan det tom vara enklare än att man ska vara på två ställen och springa emellan. Jag brukar tänka "preppa inne, laga ute" och det funkar oftast riktigt bra.


Detta förutsätter också att du har en grill som klarar av detta. En grill med lock, tillräcklig storlek och gärna en termometer. Det är egentligen det enda du behöver för att kunna både rosta rotsakerna, grilla köttet och vispa ihop såsen innan det är dags att servera :)


Här ovan lagar jag kålrotsgratäng, fläskkarré, lök och svamp. För att få detta klart samtidigt så gäller det att arbeta med olika grillzoner/värmezoner och tidsplanering.


  1. Köttet grillas indirekt i en grill med 50/50 upplägg på briketterna och tar därmed längst tid, ca 1+ timme
  2. Gratängen tar va 45 min och går därmed på som nr 2 och placeras på en medelhög värme, för receptet på denna gratäng klickar du här!
  3. Löken skall gå på medelhög alt hög värme och kan gå ganska länge tills den fått ruff färg och mjuk konsistens.
  4. Svampen behöver bara få bra färg på hög värme och går därför på sista minuterna. 
Det är såhär man måste planera det innan du agerar. Går det åt helvete så får du lära dig av det och går det bra så får du ta det med dig. Erfarenhet är inget man får gratis utan det måste utövas... Rökspån/flis piggar alltid upp och just Mackmyra är nog ändå mitt favoritflis. Det håller mycket bra kvalitet och ger mycket smak! Tänk på vid grillning att du inte spånar för mycket utan var heldre lite sparsam med fliset så att det inte tar över.


Om vi ska studsa tillbaka med detta att grilla hela måltiden på grillen så kommer vi tillbaka till Webers gamla motto att grillen är en utomhusspis. Det är alltså en kombinerad ugn & grill. Så gratängen som vi annars hade gjort inne i ugnen på 200 grader gör vi nu helt enkelt ute i grillen under lock på just 200 grader. Just det grilla med lock var det ju! A och O för att du ska få till god mat på grillen... Detta är inget nytt utan ett känt Weber-tänk sedan 60-talet. Kika bara in Webers gamla tv reklam i klippet nedan och njut!


Ha det fint! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar