måndag 22 september 2014

Rökt högrev


Här ser ni vad jag pysslat med under dagen. Jag har rökt högrev och det slog mig nu på eftermiddagen att jag fortfarande inte har skrivit något om mitt förra högrevsrökande. Så nu slår jag helt enkelt två flugor i en smäll och delar med mig av ett underbart kött! 
Jag kan ju börja med att berätta lite om vad som händer när du röker kött, korv, fisk eller annat på en varmrök. Rökning är ju väl utbrett i svensk mattradition men just detta med bbq-rökning som kommit på senare år är ju något nytt och lättillgängligt. Det har ju naturligt uppkommit efter dem tidigare stora grilltränderna. 

Det som händer när du sätter tänderna i något som du rökt i en varmrök efter konstens alla regler är att det är väldigt mört! Maten blir långsamt tillagad på låga tempratur och med hjälp av hög luftfuktighet samt rök så lagas maten med perfektion. Lagar du tex ett stycke som jag gjort här så blir enbart ett två millimeter av ytterhöljet tillagat, det brukar man kalla för "barken". Hela innanmätet av köttet sedan håller en supermör konsistens pga av att värmen sakta men succesivt vandrar innåt i köttet. 


Det som är så fördelaktigt med att röka kött är att du egentligen inte behöver krydda, marinera eller förbereda någonting om du inte vill. Det finns så mycket smak som växer fram både i köttet och som adderas från själva röken.

Men trots detta skadar det inte med lite förberedelser även om jag tycker att man ska vara sparsam. Jag brukar krydda en aning med tex salt, peppar, paprikapulver, cayenn, kebabkrydda, spiskummin osv... Ta något du är sugen på att som passar till övriga tillbehör eller bara det du är sugen på. Sedan brukar jag pensla med rödvin under rökningen för att få lite extra "flavor" på köttet.

Jag använder aldrig olika sorters socker eller andra söta smaksättare som är poppis i vissa bbq kretsar. Det tycker jag bara förstör köttupplevelsen och tar över i smak. Vill man ha något sött till köttet så tycker jag det är bättre att servera detta i form av tillbehör i sådana fall. För kött ska smaka kött eller möjligtvis kött med tvist och inte socker...


Rökt högrev:

 • Hel bit högrev ca 1 kg
 • ½ tsk salt
 • ½ tsk svarpeppar
 • ½ tsk stark paprikapulver
 • ½ tsk mild paprikapulver
 • 1 tsk kebabkrydda
 • 2 krm cayennpeppar
 • 2 dl torrt rött vin
 1. Hetta upp röken och blötlägg rökflis. Tempraturen i röken skall ligga mellan 70 - 90 grader.
 2. Köttet skall hålla rumstempratur. Blanda en rubb med alla kryddorna och masera in rubben runt om köttet. In med köttet i röken och pensla med rödvin.
 3. Låt köttet ligga och rökas tills innertemp på köttet kommit upp till 55 grader. Det tog för mig ca 4 timmar. Titta till köttet med jämna mellanrum och pyttsa in rökflis, samt pensla med rödvin under rökningen. 
Topping till köttet: 
 • ½ dl olivolja
 • 2 st vitlöksklyftor
 • 2 tsk finhackad persilja
Finhacka vitlök och persilja. Hetta sedan upp en kastrull med olivolja. Fräs vitlöken och persiljan tills löken börjar ta färg och häll sedan alltsammans över det uppskurna köttet innan servering. Klart! 

Till detta underbara kött serverade vi våran egna Bearnaisesås samt ugnsrostad sötpotatisHa det fint! /Jimps

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar