måndag 27 april 2020

Pulled pork


Hej på er allesammans! Nu är det vår och trafiken på bloggen växer, det är alltid lika roligt att se och det triggar lite extra till att hålla på såhär års. Fortsätt läsa så kommer fler och bättre inlägg att göras från min sida :) Jag har vart lite snål med inlägg den senaste tiden men det beror på att jag haft mycket annat att pyssla med men faktum är att jag har jättemånga inlägg på gång som ligger i "pipe-linen" så håll tillgodo... 

Jag har blivit lite mer aktiv på Instagram på senare tid också, vi får se om det är min grej eller inte men just nu tycker jag att det är skoj iaf. Facebook kommer lite i andrahand men jag uppdaterar även där. Sen har jag en Snappchat också men jag har aldrig hängt med i den grejen så jag skippar den fortsättningsvis också :) Så vill ni se mer av Jimpsgrill så är det främst Instagram som gäller...

Idag tänkte jag skriva om Landmann Pellet Kettle. Det är alltså Landmanns bidrag till pellets-trenden. Jag har skrivit litegrann om den i ett tidigare inlägg som du hittar här! Men i detta inlägg så kommer jag fokusera på min första matlagning på denna grill/smoker och vad jag tycker om den "in progress" osv.. Detta Pulled pork recept är det absolut första jag gjorde på denna grill, men jag har sedan kört den många gånger efter detta och som jag sa så har jag massa grejer som kommer att publiceras framöver. Anledningen till detta är att jag ville köra den flera ggr och med olika tekniker osv innan jag publicerar inlägg där jag säger vad jag tycker, för att ha kött på benen. Jag ska också tillägga innan jag fortsätter att den här grillen har jag inte köpt för egna pengar utan den här grillen har Landmann bidragit bloggen utan några krav på marknadsföring eller andra krav. Dem vill synas med sin grill och jag vill grilla på den, så det var en bra deal för båda parter.


Ja om vi ska gå in på min första grillning eller snarare rökning på denna nya Landmann Pellet Kettle då.. Jag har ju skrivit litegrann om pelletgrillar tidigare och varit både ris och rosande kring detta nya inom branschen. Jag står väl kvar i samma ståndpunkt egentligen. Jag tycker fortfarande att en sådan här grill plockar bort litegrann av kreaktiviteten och hantverket kring matlagningen, men det gör å andra sidan att andra kreativa sidor får jobba. Det är nu enklare att dra igång och underhålla en rökning, vilket betyder att du gör det oftare och utvecklar dig själv på ett annat sätt. Ungefär som gasol kontra kolgrillsfrågan. 

Jag ska ärligt säga att jag älskar den här smokern! Den funkar så jäkla bra :) Mycket bättre än jag trodde. Så jag kanske i själva verket har vänt om i min ståndpunkt, jag är inte sämre än att jag kan ändra mig :) Jag har kört den nu typ 8 - 9 ggr och det har funkat lika bra varje gång. Jag har kört den allt från 80 - 175 grader och grillat olika saker. Jag har dock inte använt den på fullt blås och "searat" med den. Jag har heller inte direkt för avsikt att göra detta med denna grill, då har jag helt ärligt andra grillar som jag använder till det ändamålet. Den här grillen är ju främst i mina ögon sett gjort för lägre tempraturer även om den klarar och är byggd för hela spannet.

Det här med pellets funkar otroligt smidigt och den är riktigt driftsäker, den håller tempen extremt precis. Sedan ställer det såklart krav på dig själv att underhålla på rätt sätt. Hålla grillen ren och sköta den ordentligt osv. Men det fungerar rätt och slätt så att du ställer in den temp som du vill att grillen skall hålla och sen kör den bara, därav perfekt till rökning (80 - 120 C) eller indirekt (120 - 150 C). Men även direkt grillning som sagt.. Den är byggd i bra materail och har enkla och tydliga renhållningslösningar. Inga skrymslen och våran som smuts kan tränga in i. Bra och enkel att köra och sköta är mitt intryck. Manöverpanelen är enkel och tydlig och sedan har du också en matlagningsprobe som du kan koppla in och följa både grilltemp och innertemp på maten i panelen. Den har inte bluetooth eller wifi-uppkoppling så vill man hålla koll på tempraturer trådlöst så får man använda en extern termometer. 

En negativ grej med den här typen av grill är tillgängligheten av pellets. Det finns inte att köpa på så många ställen i dagsläget. Jag har hittills fått beställa mina pellets på nätet, vilket inte är helt optimalt. Men det är ju ny teknik så det kommer såklart bli mer tillgängligt i framtiden, för jag tror nämligen att detta är just framtiden. 


Om vi ska prata lite mer om själva matlagningen då så måste jag säga att det här är bland det enklaste du kan göra inom bbq om du har en bra smoker som sköter jobbet. Du kan göra Pulled pork på i stort sett vilken grill som helst bara den är normalstor, du kan även göra detta i ugn. Men det mest optimala är att göra det i en smoker! Du får då röksmak på grejerna och det är enklare att hålla låg temp under lång tid. En riktigt bra "PP" kräver ca 8 - 10 timmar. Ja så lång tid tar det om den ska bli topp-topp! Du kan göra den på halva tiden och den blir god även då men inte på långa vägar så god som den långsamma varianten!

#jimpsgrill2020pulledpork

Ingredienser 6 port
1 kg Fläskkarré hel bit
1 msk salt
2 msk kebabkrydda
2 msk paprikapulver
½ msk spiskummin
½ msk vitlökspulver
1 tsk vitpeppar
2 dl äppeljuice

Förberedelser
Blanda ihop alla kryddor till en "rubb". Här kan du laborera med dina favoritkryddor och smaksätta köttet på ditt eget vis! Smek sedan in köttbiten med krydblandningen runt om.

Grillen
Nu är tanken att grillen skall köra i 8 - 10 timmar. Jag kör ju på pellet-smokern så det går jättesmidigt. Kör du på tex kol så kommer du få köra två omgångar eller fylla på bränsle allt eftersom. Men tanken är att torröka i fyra timmar på 80 grader. Sedan förseglar vi köttet i foliepaket och höjer tempen till 120 grader och kör 5 - 6 timmar till.

Tillganing
Som sagt så torröker vi först. Jag lägger den rubbade köttbiten i ett folietråg och röker den i grillen i fyra timmar. Nu kör jag med pellets som är gjort av äppelträd. Kör du på vanlig grill så kan du använda äppelflis eller äppelchunks. Jag gillar äppelträd men det går bra med körsbär eller hockory också om man föredrar det. Fukta köttet med äppeljuice med jämna mellanrum med spray eller pensel, typ en gång i timmen. Efter fyra timmars rökning så täcker jag köttet med folie och höjer som sagt tempen i röken till 120 grader och låter det gå i 5 - 6 timmar till. Innertempen på köttet skall komma upp i ca 96 grader när det är klart. Anledningen till att man kapslar in det är att köttet skall få lagom röksmak och inte gör mycket, samt att man vill behålla saftigheten i köttet när det kommer upp i temp och avlägsnar mycket fukt.

Servering
Nu är köttet klart. Du tar då två gafflar och river isär köttet i strimlor. Det kommer falla isär utan större ansträngning. Det kommer vara saftigt och rökigt! Nu är det bara att servera. Vill du så kan du smaksätta med chilisås eller bbq-sås om du vill runda av rökigheten eller få en krämigare konsistens men det avgör du själv, det är inget som behövs. Jag serverar detta i tortillabröd tillsammans med grönsaker och valfria såser/dressing. Lite "taco" tänk.


  • Tips! Som ni såg på en bild ovan så passade jag på att röka habaneros och vitlök när röken ändå var igång. Dem röker jag direkt på gallret tills dem mjuknar, får fin färg och god rökighet (ca 1 timme). Sedan hackade jag upp dem och blandade ner i hellmans majonnäs. Enkel och god dressing! 



Ja det var mitt första #jimpsgrill2020-recept med pellet-smokern. Som jag sa tidigare så är jag sjukt impad av grillen och jag har flera recept på G som kommer att pumpas ut framöver så håll utkik här på bloggen. Om jag ska ge lite teaser på vilka recept som kommer att dunkas ut framöver så är det Kycklingfilé med världens godaste currysås, Spareribs, rökt lax & helgrillad kyckling mm... Så det är väl värt att hålla koll på bloggen.

Ha det fint! /Jimps

2 kommentarer:

  1. Hey, i just looking for some grilling posts and i found one here thanks. In the meantime check my blog at https://google.com

    SvaraRadera
  2. Play'n GO Casino 2021 | Dr.MD
    Dr.MD's game portfolio is a 제주도 출장샵 portfolio of games with different themes and 천안 출장안마 themes. New games added daily; 서산 출장샵 High quality video 진주 출장마사지 slots. Play 안양 출장마사지

    SvaraRadera